Hemoroidi koji krvare simptomi i lečenje ishranom

Hemoroidi koji krvare, bole ili svrbe verni su pratioci gotovo polovine svetske populacije starije od 50 godina, i o njima se nerado govori. Neretko se javljaju i šuljevi kod mladih osoba koji se s prvim simptomima susreću između 20. i 30. g. Jedan od glavnih razloga za njihov nastanak jeste opstipacija i tvrda stolica, kada je pražnjenje creva otežano, te dolazi do povređivanja u analnoj regiji.

Neredovna fizička aktivnost, višečasnovno sedenje, nezdrava ishrana, smanjen unost tečnosti, još dodatno doprinose ovom problemu. Stoga,  jelovnik obogatite svežim voćem i povrćem, mahunarkama i semenkama, a zaboravite na prerađene namirnice, masnu, prženu i jako začinjenu hranu.

U nastavku članka saznajte koja se to ishrana kod hemoroida koji krvare (ili ne) preporučuje, zašto treba smanjiti unos kuhinjske soli i mleka..

Šta su šuljevi i kako izgledaju?

Reč je zapravo o takozvanim hemoroidnim jastučićima u predelu anusa koji se sastoje od proširenih vena. Mogu se javiti unutar anusa tkz. unutrašnji hemoroidi, kada najčešće ne izazivaju bol, ali i van njega – spoljašnji, kada su uzrok tegoba poput svraba i peckanja.

Postoji IV stadijuma hemoroidalne bolesti. Prvi i drugi se mogu lečiti konzervativnim metodama, nanošenjem masti i krema uz obaveznu promenu ishrane i prihvatanje zdravih životnih navika. Dok III i IV  stepen neretko zahtevaju i hirurške intervencije, pri kojima se uklanja hemoroidalno tkivo.

Budući da se vene u anusu obično šire usled povećanog pritiska na analni otvor, pojavi šuljeva izloženiji su gojazni ljudi, trudnice, porodilje, te osobe koje dane provode sedeći. Stoga se potrudite svaki dan biti aktivni, ako vam posao zahteva sedenje za računarom, na svakih sat vremena napravite seriju od makar 10 čučnjeva.

Opstipacija takode često prethodi pojavi šuljeva – otežan prolazak stolice kroz creva zahteva dodatno naprezanje, čime se vrši pritisak na krvne sudove u predelu anusa. Upravo zbog toga nam je ishrana kod hemoroida jako bitna. Važno je piti što više tečnosti i jelovnik obogatiti vlaknastom hranom.

Ukoliko su posredi hemoroidi koji krvare a ne bole, obavezno idite lekaru, na detaljan pregled rektuma. Specijalista će u većini slučajeva uraditi rektoskopiju, a u slučaju obilnijih krvarenja preporučuje se i kolonoskopija debelog creva. Kako bi se isključila mogućnost za neke druge bolesti obavezno se odazovite na ovaj pregled.

Lekarima je jako važno da utvrde kako izgledaju hemoroidi na anusu (boja, veličina), jer upravo od toga zavisi dalji tok lečenja.

Prvi simptomi hemoroida su svrab anusa i peckanje

Simptomi hemoroida ponajviše zavise od stadijuma oboljenja, ali neprijatnost prilikom sedenja i svrab oko anusa, uz oticanje okolnog tkiva, mogu biti prvi znaci stvaranja jastučića. Nešto kasnije dolazi do peckanja u analnoj regiji, a znatno ređe i do ozbiljnijih bolova.

Hemoroidi koji krvare puno se lakše otkrivaju i dijagnostikuju.  Na problem mogu ukazivati svetlocrvena krv u stolici ili na toalet-papiru, te otežano čišćenje nakon pražnjenja creva. Izuzetno je važna dobra higijena analne regije kod ovakvih bolesnika. Preporučuje se obavezno sapiranje rektuma vodom (nikako toplom ili vrućom), sušenje i nanošenje odgovarajuće masti nakon defekacije.

Po mestu na kome se nalaze razlikujemo unutrašnje i spoljašnje hemoroide, te se simptomi dosta razlikuju. Šuljevi unutar analnog kanala uzrokuju curenje sluzi, prisutan je bol u manjoj meri i ponekad svrab. Za raziku od njih spoljni se mogu videti i golim okom, u pitanju su plavičasti čvorići, uzrokuju dosta muka jer jače svrbe i peku, ali su prilično bezazleniji.

hemoroidi koji krvare a ne bole

Hemoroidi nakon poroda takođe su veoma česti, nastaju usled jakog napinjanja porodilje, ali se već nakon nekoliko sedmica pravilne ishrane, dovode u red.

Ukoliko se ne prepoznaju na vreme, bolni jastučići se mogu uvećati i izazvati lažnu potrebu za pražnjenjem creva, a ako se blagovremeno ne pristupi lečenju, mogu se stvoriti apscesi puni gnoja i krvi, što kasnije izaziva pojavu analnih čireva.

Kako se leče hemoroidi koji krvare medicinskim metodama

Hemoroidi koji krvare (I i II stepena) obično se leče konzervativnim i nehirurškim metodama.  Ove prve podrazumevaju upotrebu određenih lekova, poput tableta koje redukuju krvarenje i jačaju zidove krvnih sudova.  Uz njih preporučuju se i kreme, uz obaveznu promenu načina ishrane.

Jedna od najpoznatijih je faktu mast za hemoroide, koja se može uzimati i u obliku čepića (za unutrašnje šuljeve). Ona pokazuje dobre rezultate u praksi, ali se ne sme nanositi predugo na anus, potrebno je praviti pauze. Postupajte uvek po preporuci vašeg lekara i pridržavajte se terapije.

U neoperativne metode spadaju podvezivanje hemoroida, sklerozacija, infracrvena koagulacija i dilatacija.

  • Podvezivanjem se hemoroidi vezuju elastičnom gumicom, kako bi se prekinulo njihovo snabdevanje krvlju, nakon čega se šulj sasuši i otpada.
  • Sklerozacija je ubrizgavanje sklerozantnog sredstva ispod sluzokože vrha šulja, čime se smanjuje prokvrljenost, hemoroidi se pričvršćuju za zid rektuma i sprečava se njihovo ispadanje i krvarenje.
  • Infracrvenom koagulacijom isušuje se voda iz ćelija i tkiva infracrvenim zracima, dok je dilatacija proširenje anusa, kako bi se opustili mišići, čime se sprečava naprezanje prilikom pražnjenja creva, pa samim tim i pogoršanje tegoba.
  • Postoji i krioterapija, koja predstavlja zamrzavanje hemoroida, ali ta metoda je vrlo bolna.

Hirurške metode u lečenju šuljeva  III i IV stepena podrazumevaju uklanjanje hemoroidnog tkiva sa sluzokožom i delom kože. Moguće je sprovesti i lasersku operaciju, kojom se hemoroidi koji krvare  uklanjaju laserskim zracima.

Važnost pravilne dijagnoze

Budući da gotovo svi simptomi hemoroida mogu ukazivati i na druga, ozbiljnija oboljenja, poseta lekaru od ključnog je značaja za postavljanje pravilne dijagnoze i određivanje terapije.

Ako su prvog stepena, lečenje se zasniva na upotrebi masti i čepića, šuljevi drugog stepena leče se gumenim ligaturama ili infracrvenim koagulatorom. Hemoroidi koji krvare i izlaze nakon defekacije (III stepen) mogu se lečiti smrzavanjem. Dok se najteži oblici  IV stupnja tretiraju isključivo hirurškim putem.

Kako se rešiti hemoroida zdravom ishranom

Pravilna ishrana kod hemoroida koji krvare, svrbe i peku je ključna, morate se strogo pridržavati specifične dijete, higijene i propisane terapije..

Nemojte pržiti hranu 

Pržena hrana ne bi trebala biti prisutna na vašem stolu tokom borbe protiv hemoroida. Ona  je neretko puna štetnih masnoća koje otežavaju varenje, a time i prolaz stolice kroz creva.

S druge strane, takvi specijaliteti mogu imati upalno dejstvo, što hemoroidne jastučiće može učiniti većim i bolnijim. U pripremi hrane obavezno izbegavajte mast životinjskog porekla i rafinisana ulja – najbolje je koristiti hladnoceđeno maslinovo ulje, jer ono može pomoći da stolica bude mekša.

Čime zameniti štetne masti

Ishrana kod hemoroida nije skroz isključiva,  ne trebate izbaciti sve masnoće. Dok su one iz crvenog mesa štetne, omega-3 masne kiseline, kojih između ostalog ima upravo u maslinovom ulju, korisne su za celokupno zdravlje, pa tako i za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Tih kiselina ima u lanenom semenu, koje se može dodati napicima od voća i povrća, ali i salatama. Njihov odličan izvor jesu i orašasti plodovi, ali ne treba ih jesti u velikim količinama.

Takođe, za hemoroide koji krvare, pogoduje masna riba, jer obiluje korisnim mastima koji prosto kliznu kroz probavni trakt. Imajte je na trpezi bar dvaput nedeljno.

Jedite što više voća i povrća

Pošto sadrže bioflavonoide, voće i povrće koji mogu biti odlični saveznici u borbi protiv hemoroida, naročito kad izazivaju svrab i krvarenje iz anusa. Tajna je u njihovoj sposobnosti da ojačaju zidove krvnih sudova i spreče njihovo oštećenje. Pored toga,  sadrže dragicena vlakna, koja su glavni saborci u bici ne samo protiv šuljeva, već i zatvora.

Za hemoroide koji krvare preporučuju se: artičoke, brokoli, šljive jabuke, šargarepu, bundeve, spanać, karfiol…
Naročito je korisno voće bogato flavonoidom rutinom: smokve, višnje, kupine, kajsije i grožđe.   Takođe, ne zaboravite -dobar deo svakog komada voća ili povrća koji pojedete čini dragocena voda!

Blagodeti integralnih žitarica

Ako želite zdrav doručak, najbolje je voće iskombinovati s integralnim žitaricama, koje su takođe dragocen izvor vlakana. Ukoliko vas pored hemoroida koji krvare muči i zatvor, odličan izbor je suvo voće, posebno sušene šljive, i to u kombinaciji s urmama.

S druge strane, ako pravite peciva, naročito ono bez kvasca, koristite integralno brašno, a u testo dodajte malu količinu Ijuspica psilijuma, čijih 88 odsto čine upravo vlakna. Ukoliko niste alergični ili netolerantni na gluten, potražite saveznika u pšeničnim mekinjama.

Međutim, imajte na umu kako vlakna treba postepeno uvoditi u jelovnik, jer u suprotnom mogu dovesti do nadimanja i zatvora, samim tim pogoršavaju se i hemoroidi.

Obavezno jedite mahunarke

Baš kao voće i povrće, mahunarke takode obiluju vlaknima, ali i magnezijumom, koji dokazano staje na put zatvoru. Pored toga, imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se posebno preporučuju obolelima od dijabetesa ili insulinske rezistencije.

Boranija, grašak, pasulj, sočivo idealne su namirnice protiv hemoroida. Izbor je na vama, samo nemojte preterivati u konzumiranju, jer su mahunarke poznate kao namirnice koje mogu biti okidači za nadimanje.

Čokolada nije zabranjena 

Ako su vam dijagnostikovani hemoroidi, vi ipak možete jesti čokoladu, ali isključivo crnu, sa najmanje 75 odsto kakaoa. On je bogat cinkom, koji može biti dobar saveznik u lečenju proširenih vena, pa samim tim i šuljeva.

Dragocen izvor tog minerala jeste i pileće meso bez kožice, koje je sjajna alternativa za glavno jelo ako niste ljubitelj ribe. Njega možete kombinovati i sa spanaćem, u kojem takode ima tog minerala.

Cinka ima i u semenkama bundeve i pečurkama, kao i u leblebijama i pšeničnim klicama, koje poboljšavaju varenje, a poznate su i kao čuvari kardiovaskularnog sistema.

Ishrana kod hemoroida koja nije dozvoljena

Hemoroidi koji krvare nisu bezazlena pojava i moraju se adekvatno lečiti. Gotovo svaka terapija šuljeva napominje kolika je važnost pravilne ishrane. Slede saveti o namirnicama koje morate izbegavati…

Klonite se mleka

Kravlje mleko izbacite sa trpeze ako vas muče hemoroidi koji svrbe i krvare. Ono može otežati probavu i izazvati zatvor, što će dodatno pogoršati simptome. Isto važi i za mlečne proizvode poput punomasnih sireva i jogurta.

Međutim, kefir je izuzetak – možete ga konzumirati jer se lako vari, ne otežava pražnjenje creva i bogat je probioticima koji uspostavljaju narušen balans crevne flore. Ravnoteža bakterija u crevima obično je poremećena prilikom zatvora, te se pored uživanja u kefiru savetuje i upotreba probiotika u obliku suplemenata, ali ne pre konsultacije s lekarom.

Izbegavajte alkohol i kafu 

Konzumiranje alkoholnih pića ne preporučuje se, jer ti napici uzimaju vodu iz creva i dovode do dehidratacije, što stolicu čini čvršćom. Istovremeno, izbegavajte brzu hranu, slatkiše iz supermarketa i slane grickalice. Oni mogu imati upalno dejstvo, a što su krvni sudovi zapaljeniji,  to će spoljni i unutrašnji hemoroidi biti još bolniji.

S druge strane, stručnjaci se ne slažu oko dejstva crne kafe na crevni sistem. Jedni tvrde kako ona, slično alkoholu, stolicu čini tvrđom, dok  drugi kažu da se creva pokreću svega četiri minuta nakon ispijanja tog napitka. Međutim, ne treba zaboraviti da je u lečenju hemoroida najhitnije omekšati stolicu, a kafa vam u tome svakako neće pomoći.

Recite zbogom ljutim začinima

Konzumiranje ljutih namirnica i začina iritira sluzokožu anusa, što će pogoršati simptome hemoroida. Izuzetak je đumbir, koji se u lečenju šuljeva obično koristi u kombinaciji s medom, ali zato se treba kloniti ljutih papričica i bibera.

S druge strane, hemoroidi koji krvare zahtevaju odmerenost u kozumaciji kuhinjske soli. Ona izaziva dehidrataciju, usporava varenje i čini kontrakcije creva bolnijima. Takođe, gomilanje soli u krvi može izazvati oticanje krvnih sudova, uključujući i one koji čine hemoroidne jastučiće.  Umesto kuhinjske, možete koristiti himalajsku so, koja sadrži više od 80 različitih minerala i korisnih materija.

Opasnost zvana laksativi

Sigurno ste čuli kako se hemoroidima može stati na put upotrebom laksativa. Oni bi trebali omekšati stolicu, pa samim tim olakšali bi pražnjenje creva i smanili pritisak na predeo oko anusa.  Međutim, upotreba ovih praškova bez konsultacije s lekarom u stvari može izazvati kontraefekat.

Hemoroidi koji krvare a ne bole, mogu se dodatno iritirati, istovremeno uzrokujući kontrakcije creva. Tako s vremenom laksativi podstiču njihovu lenjost i samo pogoršavaju stanje. Pritom, imajte na umu, kako ne smete odlagati odlazak u toalet ako ih koristite. Ispraznite creva kad god osetite potrebu za tim, jer zadržavanje stolice ide na ruku šuijevima.

Kretanje je najbolja pomoć kod hemoroida

Ako su vaš problem hemoroidi koji krvare nakon pražnjenja creva, svrbe i bole tokom sedenja, to nije razlog da se ne krećete. Što manje sedite, jer tako vršite pritisak na jastučiće. Ukoliko radite u sedećem položaju, prošetaite s vremena na vreme ili što je još bolje radite serije čučnjeva.

Takođe, umesto sintetičkog, nosite pamučno donje rublje, a nakon defekacije budite nežni prema anusu prilikom čišćenja i nemojte koristiti obojeni ili mirišljavi toalet-papir.  Naravno, obavezno povedite računa o načinu ishrane, jer je dobro koncipiran jelovnik, uz pridržavanje navedenih saveta, preduslov za uspešnost medicinske terapije.

Tečnost može biti lek

Vrlo malo ljudi pije šest do osam čaša vode dnevno, što je količina koju stručnjaci preporučuju. Ako konzumirate dovoljno tečnosti, stolica će vam biti mekša, a pritom će vam organizam biti hidriran i ublažićete krvarenje hemoroida.

Međutim, nemojte koristiti druge napitke kao zamenu za vodu, naročito ne industrijski prerađene sokove.  Sveže cedeni sokovi mogu biti dobar izbor, ali ne sa citrusnim voćem, jer kiselina može iritirati predeo oko anusa.

Hemoroidi koji krvare samo nakon obavljanja nužde mogu se sanirati uz kreme i sa blagim čajevima. Naročito se preporučuju oni od zove, pirevine, lista kupine ili ružmarina, s tim što ih nemojte sladiti šećerom već medom.

Top 10 recepata za prirodno lečenje hemoroida

Pripremili smo vam deset izvanrednih recepata, obavezno isprobajte..

Musli od borovnica

Pomešajte jednu i po solju ovsenih pahuljica, 2 kašike mlevenog cimeta i 3 kašike šećera od šećerne trske. Mešavinu tostirajte u rerni na 160°C oko 10 minuta. Kada se ohladi, pomešajte je sa 1/2 šolje seckanih badema, 1/2 šolje usitnjenih suvih jabuka i 2 šolje svežih borovnica. Služite uz sveže cedeni sok od jabuke.

Mafini od banana i oraha

Pomešajte 1 solju integralnog brašna, 1/3 šolje šećera od šećerne trske, malo himalajske soli, 1/2 kašike
praška za pecivo i 2/3 šolje seckanih oraha. U drugoj posudi izgnječite 2 banane srednje veličine i dodajte
im 1 jaje i 1/4 šolje bademovog mleka. Sjedinite obe smese, sipajte u kalup za mafine i pecite 30-40 minuta na 180°C.

Čorba od graška i potočarke

Ako su hemoroidi koji krvare i vaš problem, obavezno s vremena na vreme napravite ovu čorbu..

Iseckajte 1 glavicu crnog luka, 1 čen belog luka i 1 krompir srednje veličine. Prelijte sve sa 6 šolja bujona od povrća. Zagrevajte na tihoj vatri, a kad proključa, kuvajte oko 15 minuta. Dodajte 500 g mladog graška i kuvajte nekoliko minuta. Potom dodajte 85 g potočarke i kuvajte još 2 minuta. Pošto se ohladi, ispasirajte čorbu štapnim blenderom i začinite himalajskom solju po ukusu.

Piletina s kikirikijem

Na 1 kašici ulja od kikirikija izdinstajte 400 g seckanih pilećih grudi. Dodajte 1 seckanu slatku crvenu papriku i dinstajte dok sve ne omekša. U međuvremenu, u činiji pomešajte jednu i po solju pilećeg bujona, 2 kašike soja-sosa, 1 kašiku šećera od šećerne trske, malo mlevenog đumbirovog korena i 1 kašiku kukuruznog škroba.

Nakon toga sipajte mešavinu u tiganj s piletinom, a potom ubacite malo peršunovog lista i 1 usitnjenu vezicu vlasca. Dinstajte nekoliko minuta, a zatim dodajte 2 šolje seckanog pečenog ali neslanog kikirikija. Mešajte nekoliko minuta i služite.

Čoko-napitak s bademovim mlekom

Sipajte 4 šolje bademovog mleka u šerpu, ubacite 2 štapića cimeta i zagrevajte na tihoj vatri. Nakon što proključa, snizite temperaturu i kuvajte oko 10 minuta, a potom uklonite cimet. Dodajte 1/4 šolje kakaoa u prahu, 60 g seckane crne čokolade, 1/4 šolje šećera od šećerne trske i 1/4 kašičice himalajske soli. Mešajte dok se smesa ne ujednači i sipajte u šolje.

Pšenične klice s ovsom i bananom

Na našem blogu već smo pominjali koliko je ovsena kaša dobra protiv zatvora stolice. Ukoliko je pripremate zajedno s pšeničnim klicama i bananom, dobićete odličan prirodni lek za hemoroide.

Pomešajte 4 šolje vode, 1 solju ovsenih pahuljica, 1/4 kašičice himalajske soli i 2/3 tostiranih pšeničnih klica. Zagrevajte na tihoj vatri, a nakon što smesa proključa, snizite temperaturu i kuvajte 6 minuta uz mešanje. Sipajte smesu u tri posude i u svaku dodajte po 1/2 šolje seckanih banana i po 1 kašiku šećera od šećerne trske.

Leblebije s jabukama i karfiolom

Hemoroidi koji krvare i vlaže danas nisu retka pojava  ni među decom. Glavni uzročnik je nepravilna ishrana koja se bazira na fast foodu. Nemojte ih prepuštati same sebi, naučite ih šta je zdrav obrok…

Podmažite vatrostalnu činiju sa 3 kašike maslinovog ulja. Poredajte 4 šolje seckanog karfiola, 2 seckane jabuke i 1/2 šolje kuvanih leblebija (prethodno potopljenih u vodi preko noći). Pospite sa 3 seckana čena belog luka, 1 kašičicom karija i 1/2 kašičice mlevenog cimeta. Pecite 20-25 minuta u rerni na 220°C, a pre služenja pospite svežim seckanim peršunovim lišćem.

Napravite zdrav smuti od jagoda

Umesto kupovnih sokova, pripremite sledeći recept

Ubacite u blender 2 šolje jagoda, 1 seckanu krušku, 1 seckanu jabuku, 1 kašiku jabukovog sirćeta, 1 kašiku lanenog semena i 1/2 šolje vode. Sve dobro izmiksaite, a ako želite redi napitak, dodajte još vode.

Fenomenalna testenina sa spanaćem i avokadom

Potrebni sastojci:

300 g integralne testenine
1 avokado
1 šolja spanaća
1/2 šolje oraha
1 čen belog luka
1/4 šolje svežih listova bosiljka
1 kašika sveže cedenog limunovog soka
i malo himalajske soli

Priprema recepta:
Skuvajte testeninu u ključaloj slanoj vodi. Preostale sastojke sipajte u blender zajedno sa šoljom vode u kojoj se kuvala testenina i izmiksajte. Prelijte testeninu i po želji dodajte još malo seckanih oraha.

Savet za kraj

Poštovani prijatelji, pripremili smo vam ovaj detaljan vodič ishrane i verujemo da će biti od pomoći. Hemoroidi koji krvare su veoma nezgodni i zahtevaju veliku disciplinu, naročito kad je higijena posredi. Važno je biti dosledan u terapiji i strogo se pridržavati jelovnika. Preporučujemo i naš raniji tekst: kako sprečiti zatvor stolice..