Dijeta sa suvim šljivama iskustva i rezultati

Dijeta sa suvim šljivama se smatra za jednu od najbržih metoda mršavljenja. Preporučuje se zdravim osobama koje žele da za veoma kratko vreme izgube višak kilograma.

Iskustva ispitanika nam pokazuju da za dva do tri dana možete skinuti i preko 3 kg viška. To  je gotovo kilogram dnevno, što je izvanredan rezultat za svaki respekt! Ukoliko se dijeta sprovodi kako treba uz pridržavanje jelovnika i preporučenu fizičku aktivnost efekti mogu biti neverovatni.

Zašto su suve šljive za mršavljenje tako dobre i kako da držite ovu efikasnu ovu trodnevnu dijetu saznajte u nastavku našeg članka..

Jeste li znali da vam suve šljive mogu temeljno očistiti debelo crevo, evo kako da to uradite

Kalorijska vrednost i sastav suvih šljiva

Ako ste se nekad informisali o ovim voćkama i njihovim prednostima za zdravlje, onda i ne čudi da je dijeta sa suvim šljivama toliko popularna.

Naime, suve šljive  za mršavljenje su odličan izbor jer ubrzavaju metabolizam. One to  uspevaju zahvaljujući brojnim dijetetskim vlaknima pa se baš zbog toga često i preporučuju u ishrani.

Pored vlakana  one sadrže još i antioksidanse, tačnije dragoceni beta karoten, zatim Vitamin E i C, fitohemikalije i druge elemente. Kada je reč o mineralima koji ulaze u sastav vredi napomenuti bakar i kalijum.

Kasnije, kada budemo došli do pripreme za dijetu videćete da preporučeni unos iznosi  svega  6 suvih voćkica dnevno. Ta količina će snabdeti vaš organizam sa 15 g šećera fruktoze i glukoze i negde oko 25 grama ugljenih hidrata.

Fitonutrijenti koji služe za jačanje imuniteta, takođe su sastavni deo ovog voća. Oni pomažu neutralisanje slobodnih radikala, ali i za očuvanje ćelija koje sprečavaju nastanak kancera.

Koja je preporučena dnevna doza suvih šljiva

Ako ste u mogućnosti, savetujemo vam da dnevno dozirate barem jednu četvrtinu šolje suvih šljiva. Na taj način unosite 17 procenata potrebnog dnevnog unosa Vitamina A.

Ista količina suvih šljiva sadrži 15 odsto dijetnih vlakana (one nam pomažu za regulisanje šećera u krvi). Ta doza pokrova 10 odsto od preporučene dnevne vrednosti kalijuma. Konzumiranjem namirnica bogatih kalijumom možemo smanjiti rizike od povišenog krvnog pritiska, srčanog udara kao i drugih srčanih oboljenja.  U 100 g suvih šljiva se nalazi blizu 270 kalorija.dijeta sa suvim šljivama 3 dana

Dijeta sa suvim šljivama jelovnik za jedan dan

Evo i kakav nam meni predlaže dijeta sa suvim šljivama za jedan dan?

Doručak:

 •  6 suvih šljiva.

Užina:

 •  jedna jabuka.

Ručak:

 • jedna viršla i kuvano jaje.

Popodnevna Užina:

 • isto što i za ručak.

Večera:

 •  čaša niskomasnog jogurta.

Kao što se da primetiti iz jelovnika brza dijeta sa suvim šljivama prilično je restriktivna. Ona  se zbog toga nikako ne sme držati duže od 3 dana u kontinuitetu. Napominjemo da ovako strogu dijetu smeju primenjivati samo zdrave osobe. Pre nego što krenete sa njom, konsultujte vašeg lekara.

Fizička aktivnost je obavezna tokom dijete

Na samom početku rekli smo da je fizička aktivnost dosta bitna, odnosno pomaže u postizanju još boljih i vidljivijih rezultata. Verovatno se pitate čemu onda dijeta, ali nije baš tako. Evo i odgovora:

Ukoliko budete korigovali samo ishranu, dijeta sa suvim šljivama će postići određene rezultate tj. oni neće izoistati. Ipak, oni nisu  ni približni onima koji uključuju i  svakodnevnu fizičku aktivnost. Tu se ne misli naravno na neko posebno treniranje, već lagano trčanje od 15 do 20 minuta dnevno. Savetuje se i  brzo hodanje u prirodi, vožnja bicikla  ili nešto treće što vama najviše odgovara.

Postoji varijanta gde se svakog drugog dana koristi dijeta, a između se jede normalno. I u toj verziji dijete, fizička aktivnost je izuzetno poželjna. Dakle, dijetu možete proširiti na 6 dana ali tako da se jedan dan pridržavate jelovnika dijete, drugog dana jedete normalno I tako u krug.

Suve šljive regulišu probavu i ubrzavaju metabolizam

Kada pričamo o zdravstvenim benificijama, dijeta sa suvim šljivama može biti itekako korisna za ubrzanje metabolizma. Čak štaviše pomoćiće i ozdravljenju celokupnog probavnog trakta.

Plodovi ove biljke bilo sveži ili sušeni, pripremljeni u kompotu, koriste se kao prirodan lek protiv zatvora. Takve recepte naša narodna medicina naročito ceni.

Osim što se suve šljive upotrebljavaju za mršavljenje i dijetu, one su veoma dobre za:

 • Prevenciju brojnih kardiovaskularnih (srčanih) oboljenja.
 • Smanjuju rizik od pojave dijabetesa (šećerne bolesti).
 • Potpomažu balansiranje dobrog i lošeg holesterola u krvi.
 • Podjednako su efikasne i za zdravlje kostiju (odlični su borci protiv osteoporoze),
 • poboljšavaju vid,
 • sprečavaju ubrzano starenje,
 •  ali se koriste i kod problema sa bubrezima i bolovima u žuči.

Suve šljive u kompotu naročito se preporučuju osobama koje obolevaju od hemoroida. One će učiniti stolicu mekšom i volumiziranjom, te će defekacija biti znatno lakša i proteći će bez ikakvih tegoba i smetnji. Podjednako se preporučuje i sok od suvih šljiva koji utiče na bolju peristaltiku creva.

Ako imate ozbiljnih problema sa zatvorom stolice i opstipacijom, onda se obavezno konsultujte sa vašim lekarom oko doziranja ovih voćki. Dijeta sa suvim šljivama se nikako ne sme započeti bez toga.

Kakva su iskustva korisnika sa ovom metodom mršavljenja

Jedno je sigurno! Ukoliko se budete redovno pridržavali plana ishrane I fizičke aktivnosti (20 minuta dnevno) dijeta sa suvim šljivama biće veoma efikasna. Naravno, tu dosta utiče i metabolizam koji varira kod svake osobe ponaosob. Ipa nam dokazi i iskustva ispitanika pokazuju da se u proseku može gubiti po jedan kilogram dnevno.

Listajući forume naišli smo na puno pozitivnih komentara kada su suve šljive za mršavljenje u pitanju. Svakako vam neće škoditi ako ste dobrog zdravlja, ali vodite računa da ne preterate sa dnevnim unosom. Nikako se ne preporučuje držati dijetu  duže od 3 do 4 dana jer je veoma zahtevna i stroga (što se vidi po jelovniku).

Konsultacija sa lekarom obavezna kod osoba koji imaju zdravstvenih problema. Ostalima se takođe preporučuje razgovor sa medicinskim stručnim licem. Naime, kao i  većina drugih, tako i dijeta sa suvim šljivama može biti prezahtevna za ljudski organizam.

Koji su nedostaci dijete sa suvim šljivama

Glavni nedostatak je taj što dijeta traje samo samo 3 do 4 dana, tako da se maksimalno može izgubiti 4 do 5 kilograma.  Stoga, nije u pitanju neki dugoročan plan mršavljenja, koji donosi ozbiljan rezultat.

Takođe propusti dijete su ti  da je ne mogu baš svi primenjivati. Osobe koje imaju višegodišnje zdravstvene probleme ne smeju držati dijetu na svoju ruku.

Ipak, šljive su među onim voćnim vrstama koje su poznate po tome što obiluju vlaknima i zato su blagotvorne za dobru probavu. Pogoduju osobama koje imaju neredovnu i tvrdu stolicu.Mogu ih koristiti i osobe koje pate od hronične opstipacije. Njihovo često konzumiranje nema nikakvih štetnih nuspojava, za razliku od upotrebe vestačkih laksativa koji se smeju uzimati samo povremeno.

Suve šljive su toliko efikasne i bezbedne po zdravlje, da ih pedijatri preporučuju i sasvim maloj deci. Njima će se uz kompot najviše dopasti prirodni sok od suvih šiljiva.  Regulisaće probavu i omogućiti normalan rad creva.

Kako su me suve šljive spasile od zatvora

Svoja iskustva prenosi nam čitateljka Dragica Z.

Još pre 10 godina počela sam mučiti muku sa neredovnim pražnjenjem creva. Vodila bih računa o tome šta jedem, pa sam unosila dosta i voća i povrća, pila vodu, a i kretala se. Par puta mi se dešavalo da sam morala uzimati laksative u vidu tableta kako bih se rešila opstipacije. Situacija se  znala regulisati i sama bez uzimanja lekova.

Međutim, kada sam bila trudna, a opet se pojavio zatvor, pritom praćen i hemoroidima, nisam znala šta da radim. Tada veštačke laksative zbog trudnoće nisam smela piti.  Srećom od drugarice koja je već imala decu, čula sam da je i nju u trudnoći mučio zatvor. Ona je svoj problem rešila kompotom od suvih šljiva. Poslušala sam njen savet pa sam kompote počela jesti svaki dan.

Evo šta sam radila:

Toplom vodom sam oprala desetak šljiva i ostavila ih da stoje u vodi pola sata a zatim ih petnaestak minuta kuvala u pola litra vode. Dobila sam dve šolje kompota. Prvu sam pojela i popila čim se kompot malo prohladio a pošto ni nakon dva sata nikakvih efekata nije bilo, uzela sam i drugu. Tada sam osetila poboljšanje.

Čula sam da su i obične, sveže šljive dobre, ali mislim da su suve najbolje. Svima koji se muče sa zatvorom preporučila bih ovu metodu sa kuvanim suvim šljivama.

I sveže šljive imaju brojne benefite po zdravlje, pogledajte odličan video:

Da rezimiramo

Ove dragocene sušene voćke su veoma zdrave za naš probavni sistem i celokupno zdravlje. Odlična su prevencija za brojne zdravstvene tegoba. Ako vam je cilj mršavljenje – brza dijeta sa suvim šljivama će doneti rezultate već posle 3 dana.