Alergija na gluten simptomi kod odraslih i dece

Alergija na gluten kod dece i odraslih

nije lako uočljiva u svojim ranim fazama jer se teško dijagnostikuje ,čak i sa standardnim medicinskim testiranjem (test na gluten). Najveći problem je u tome što se simptomi celijakije,počesto mešaju sa znacima nekih drugih bolesti ,te se oboleli leče  u velikom broju slučajeva potpuno pogrešno. U našem članku potrudićemo se da vam ukažemo na sve moguće znakove glutenske intolerancije,daćemo vam odgovore koje namirnice sadrže gluten i zašto ih trebamo izbegavati , a podelićemo  svakako i koji dobar bezglutenski recept, pa da počnemo…

ŠTA JE GLUTEN I GDE SE NALAZI ?

U pitanju je protein  koji nalazimo u brojnim žitaricama poput pšenice,ječma i raži ,koje su svakodnevno prisutne u našim jelovnicima. Ova proteinska komponenta obezbeđuje  dodatnu“lepljivost“ i elastičnost  kod brojnih proizvoda od brašna, te je veoma važna, rekli bismo gotovo nezaobilazana u današnjoj pekarskoj industriji.  Zato oprez roditelji kod kupovine pita,rolnica,kroasana,kiflica,malih puterica sa  eurokremom ,sladom od višanja ili jabuka. Ovo naročito važi za sve vas koji imate školarce ,te im dajete svakodnevno novac da samostalno sebi kupuju užinu. U skrivene izvore glutena svakako spadaju i medikamenti , karmini  za usne te sredstva za održavanje higijene usne duplje. Svi ti proizvodi samo dodatno pojačavaju šanse da dođe do pojave alergija na gluten. Danas već znamo da se on nalazi u preko 70 odsto namirnica industrijskog porekla ,koje su nam lako dustupne ,te ih i kupujemo u supermarketima. Brojne su namirnice koje sadrže gluten jer se on pre svega koristi  kao emulgator i stabilizator u proizvodima, a to predstavlja velik problem za osobe koje su netolerantne na ovaj protein. Gotovo svaki  prerađen proizvod u sebi sadrži gluten,sem kad je na samoj etiketi naglašeno da je namirnica „gluten free“ , tj. kad je ona deklarisana kao zdrava bezglutenska hrana .Tada je potpuno bezbedna i za obolele od celijakije i kod osoba kod kojih su simptomi intolerancije na gluten dosta često prisutni..

ALERGIJA NA GLUTEN SIMPTOMI 

Reakcija i alergija na gluten kod beba i dece

se može javiti već u prvim godinama života  i ona se manifestuje kao hronični proliv, gubitak apetita, gubitak u mišićnoj  i koštanoj masi, prisutnost anemije, stagnacije i primetan pad telesne težine, a kasnije se primećuje i zaostajanje u rastu i sazrevanju te mnoge druge promene. Tokom godina , simptomi alergije na gluten kod odraslih mogu biti i  totalno nespecifični, pa se bolest izuzetno teško otkriva. Neki tipični znaci su nadimanje stomaka i gasovi, smenjivanje dijareje i zatvora, česte migrene i pojačane glavobolje,fibromialgija,konstantna razdražljivost i jaka napetost,poremećaj ravnoteže,vrtoglavice i hronični umor,naročito nakon glavnih obroka tokom dana . Osobe koje se nikako ne pridržavaju propisane bezglutenske ishrane , pre ili kasnije mogu osetiti vrlo ozbiljne posledice – kao što su malokrvnost i anemija, puno češće je prisutan karijes i oštećenje zuba, psihičke tegobe ,napetost i nervoza, sterilitet,nizak rast ,mišićna slabost, osteoporoza,limfom tankog creva i dr.. Na osnovu ovih simptoma ,alergija na gluten se veoma teško otkriva jer se vrlo malo razlikuje od drugih zdravstvenih tegoba.

ŠTA JE INTOLERANCIJA NA GLUTEN – CELIJAKIJA

alergija na gluten simptomi kod odraslih

U pitanju je hronična autoimuna bolest, koju karakteriše upravo intolerancija na gluten, specifična belančevina u pšenici, ječmu i raži. Reč je o podmuklom oboljenju koje se teško prepoznaje, a  koje može ostaviti ozbiljne posledice. Statistike pokazuju da se kod svega 10 do 15 odsto obolelih celijačna bolest manifestuje u svom punom obliku. Ukoliko se oboleli ne pridržavaju propisane bezglutenske dijete ( koju prepisuje lekar- nutricionista), nastaje ozbiljno oštećenje sluzokože tankog creva, ali i brojne tegobe koje proizlaze iz poremećaja varenja i neadekvatne asimilacije hranljivih materija. Alergija na gluten pogađa podjednako oba pola, a često se manifestuje od druge godine života, odmah nakon što se u ishranu deteta uvedu namirnice koje sadrže gluten. Osobi oboleloj od celijakije čak i mala količina ovog proteina u hrani narušava celokupno zdravstveno stanje. Recimo još i to da ako se da 10 milgrama glutena dnevno oboleleloj osobi,oni će to relativno lako podneti, dok se već sa 50 miligrama deluje štetno i razorno po  celokupan organizam .

NAMIRNICE BEZ GLUTENA SPISAK 

Postoje brojne namirnice koje ne sadrže gluten u svom sastavu, te se mogu konzumirati bez ikakvog straha, a među njima se svakako izdvaja pirinač, kukuruz,proso, kinoa, amarant, razne vrste brašna od krompira, mahunarki, heljde, tapioke, leblebija i kestena. Bez problema se mogu jesti i mlečni proizvodi (kefir,jogurt) kao i samo mleko,riba, jaja,meso,brojna biljna ulja, sveže povrće i sezonsko voće. Nadalje, tu je i asortiman proizvoda za obolele od celijakije raspoloživ na tržištu ( bezglutensko brašno, hleb, testenine,bezglutenski keks i si.). Ovi proizvodi ne sadrže pomenuti protein, a prepoznatljivi su po ambalaži na kojoj piše „bez glutena“. Pošto je alergija na gluten veoma zahtevna ,te stoga moramo biti krajnje oprezni kod odabira namirnica,daćemo vam i par smernica za proizvode sa kojima trebate biti dodatno na opezu. Glutenska intolerancija od svakog od nas ponaosob traži predanost i posvećenost pri kupovini hrane. Moraju se  precizno čitati deklaracije na gotovo svim proizvodima koje planiramo da pazarimo u hipermarketima i treba dodatno biti oprezan pri kupovini gotovo sve industrijske hrane koja je danas u ponudi .U to uključujemo senf, kečap, namirnice od soje, kao što je soja sos i druge gotove sosove,brojne suhomesnate proizvode,čips, pivo, instant supe iz kese, čokoladno mleko, voćni jogurt, čokolade,sladoled, i ostale slatkiše, različita brašna…

BEZGLUTENSKI HLEB RECEPT SA KROMPIROM

Nakon što smo utvrdili kako se manifestuje alergija na gluten kod odraslih , te na koje namirnice trebamo dodatno obratiti pažnju, na red nam je stigao i jedan proveren bezglutenski recept za hleb sa krompirom. Evo kako da ga spremite :

Izgnječite 250 grama skuvanog krompira tako da dobijete običan pire, a zatim mu dodajte pola kilograma kvalitetnog bezglutenskog brašna, 50 grama margarina ili putera, jedno celo jaje, 10 grama suvog kvasca, malu kafenu kašičicu soli i oko 3 decilitra tople vode. Sve sastojke što bolje izmešajte i umesite u fino glatko testo. Dobijenu masu prebacite u tepsiju koju ste obložili sa papirom za pečenje i tako pecite barem desetak minuta na temperaturi ne većoj od 220°C. Nakon toga malo snizite temperaturu na otprilike 200°C i pecite još tridesetak minuta.

ALERGIJA NA GLUTEN TESTIRANJE KOD KUĆE – ISKUSTVA 

Na samom kraju daćemo vam jedan odličan predlog sa kojim sami možete da utvrdite da li alergija na gluten prisutna i u vašem slučaju. Sve gore nabrojane simptome pokušajte pratiti na svom primeru nekoliko nedelja. U jednu malu  sveščicu sve uredno zapisujte ,svaku manifestaciju i najmanji znak da nešto nije kako treba. U tom periodu se hranite normalno,kako to i inače činite bez većih restrikcija. Potrudite se da ne objašnjavate i ne postavljate dijagnoze ,već samo zapišite bilo koji potencijalni simptom. Kada se u sveščici nakupi dosta toga,krećete u plan B,a to je stroga bezglutenska ishrana . Posvetite se maksimalno ovome,jedite samo namirnice koje ne sadrže gluten ,u vremenskom periodu od dva meseca ( 60 dana) . Birajte svaku namirnicu ,kako smo vam  već napomenuli u našem uputstvu, u suprotnom ako takvu hranu ne možete da konzumirate samostalno,te vam je pomenuti protein neophodan,vrlo je moguće da imate i svojevrsnu zavisnost od glutena. Nije retkost da smo ponekad i alergični na namirnice od kojih smo stvorili zavisnost.Ovo je dosta česta pojava kod kupovnih proizvoda koji su glavni okidači u slučaju alergija na gluten. Kada pregurate period od ova dva meseca, otvorite vašu svesku i proverite koliko je simptoma još uvek u vašem slučaju prisutno. Ako ih je značajno manje ,znate i šta vam je činiti za dalje -vaš izbor je tada zdrava bezglutenska ishrana.  Ako niste potpuno sigurni da su se pojedine manifestacije i simptomi alergije na gluten povukli ,vratite se na staru ishranu i obratite pažnju šta se dešava dalje,tj da li se znaci intolerancije intenziviraju ili ne..

Pola godine nakon konzumiranja namirnica bez glutena ,većina tegoba se povlači.Tada možete polako vraćati jednu po jednu namirnicu u vaš jelovnik ,ali postupno da se ponovo ne bi pojavila neugodna alergija na gluten – intolerancija..