Koprivnjača kod dece i odraslih kako se leči

Osip po telu koprivnjača jedan je od najčešćih kožnih alergijskih reakcija. Prema zvaničnim statistikama oko 20 posto svetske populacije bar jedanput u životu dobilo je dijagnozu urtikarije.

Crveni pečati na koži nisu samo estetski problem već mogu predstavljati i potencijalnu opasnost za život. Edemi koji se pojavljuju na grlu, astamatični napadi  i mogući anafilaktički šok stanja su koje ova vrsta alergije može izazvati.

Ženska populacija zbog generalno slabijeg imuniteta češće boluje od urtikarije. Jedan od razloga je i osetljivija koža. A koprivnjača u trudnoći i nakon porođaja čest je problem zbog dodatnog stresa. Mogu je izazvati razna psihološka stanja ali i mehanički pritisak, kao i hladnoća i toplota.

Nažalost, najčešće se pravi uzrok koprivnjače retko otkrije te se uglavnom leče njeni simptomi a ne i sama bolest.

U nastavku teksta otkrijte šta je koprivnjača i kako se leči, kako se ispoljava i moguće nuspojave. Otkrijte zašto je urtikarija kod dece i beba česta pojava i koji se lekovi pritom smeju upotrebljavati.  Donosimo vam recepte za prirodno lečenje urtikarije i korisne savete u vezi sprečavanja alergije. Ostanite sa nama i pročitajte sve što dosad niste znali o ovom specifičnom osipu.

Kako izgleda koprivnjača i koji su uzroci alergije

Koprivnjača ili urtikarija

je alergijska reakcija kože koja se manifestuje kroz crvene pečate  odnosno ružičaste papule (urtike) na koži. Plikovi su slični onima koje dobijemo kada se ožarimo koprivom, otuda i naziv za ovaj osip. Blago su ispupčeni, suvi i tvrdi na dodir. Oni se mogu seliti i širiti po licu i izgledati kao da su spojeni u jedan veliki plik.

Uglavnom plikovi po koži su crvene ili ružičaste boje ali su ponekad i beli. Mogu se okarakterisati i kao pločasta uzdignuća na koži koja na neki način podsećaju na reljef geografske karte. Neretko su ispunjeni tečnošću ili vazduhom (bule).

Pored akutne postoji i hronična koprivnjača. Tada simptomi traju mesecima pa i godinama, a javljaju se periodično. Ovde je uzročnik alergije uglavnom pojedina hrana kao što su recimo bademi, kikiriki, jaja, školjke, jagode…Smatra se da urtikarija hronična ako potraje preko 6 nedelja.

Koprivnjača kod odraslih i dece je  pre svega reakcija kože na različite spoljne i unutrašnje stimulanse

Uzroci akutne urtikarije kao i one hronične su razni. To mogu biti određena hrana, isparavanja, stres, izlaganje suncu (solarna urtikarija), polen, virusne infekcije, boravak u solarijumu i mnogi drugi. Određeni aditivi u prehrambenim namirnicama mogu takođe uticati na pojavu urtikarije. Generalno bilo koji alergen bio da se nalazi u hrani, vazduhu, vodi može izazvati reakciju u vidu crvenih papula.

Alerfija koprivnjača kod odraslih

I Sunce i hladnoća moguć su uzrok crvenih papula po telu

Koprivnjača od alkohola je takođe česta pojava, takođe javlja se i osip po telu kao reakcija na hladnoću.

Često i medikamenti znaju biti uzrok koprivnjače, kao i kozmetika.

Hroničan stres i neispavanost mogu takođe biti povod za osipe po koži, a korpivnjača se tada može javiti uz dermografizam. Koža naime reaguje i na najmanji pritisak i može se doslovno pisati po njoj. Nakon prevlačenja prsta preko epiderma ostaje reakcija u vidu crvene linije.

Postoji i urikarija na pritisak koja se javlja nakon pritiskanja ili trljanja kože. Ako dugo pešačite ili nosite teret, odnosto teglite stvari na mestu gde je pritisak na kožu najveći javlja se koprivnjača alergija.

Ova vrsta osipa se može pojaviti i od dezodoransa, lubrikanata, određenih parazita i još mnogo toga, čak i nakon masaće (vibratorna urtikarija).

Kontaktna, fizikala urtikarija i alergijska reakcija na lekove

Kontaktna urtikarija javlja se kao reakcija na dodir (kontakt) sa određenim toksinima. Uzroci koprivnjače ovde su razni, od dodira sa npr. koprivom, meduzom, određenim hemijskim supstancama itd.

Osip je skoncentrisan na mesto sa kojim je koža došla u konakt. Fizikalna urtikarija javlja se na određeni pritisak, hladnoću, toplinu… U 20 do 30 posto uzroka za hroničnu koprivnjaču čini duže korišćenje određenih lekova. To su u prvom redu nesteroidni antireumatici, acetilsalicilna kiselina i ostali.

Šta se dešava u našem telu kada dobijemo koprivnjaču?

Osip koprivnjača se dešava kada telo na bilo koji način dođe u kontakt sa alergenom. Telo tada oslobađa histamin iz ćelija. On u stvari propušta vodu do najdubljih slojeva kože, to mu je primarna funkcija.

Histamin proizvode bazofili i mastociti koji se nalaze u vezinom tkivu. On je jedinjenje azota koje učetvuje u imunološkom odgovoru organizma. Drugim rečima, ono predstavlja posrednika u simptomima alergijske reakcije. Najveće koncentracije se nalaze se u koži, plućima i stomaku.

Normalan nivo histamina je 0,3 do 1 nanograma u plazmi, sve preko toga izaziva određene simptome. Jedan od simptoma viška histamina jeste upravo urtikarija.

Alergija na koži koprivnjača se leči antihistaminicima. Međutim problem kod ove vrste lekova je što u stvari leče samo kontrolišu stanje ali ga zaista ne leče. Najčešće se uzimaju bez lekarskog recepta te se koriste i češće no što bi trebalo. Prilikom duže upotrebe znaju je javiti kontraindikacije kao što su suvoća usta i glavobolje.  Naposletku, telo stvori određenu vrstu otpornosti na lekove kao što su presing i aerius.

Najčešće se za alergijski osip na koži koji traje duže od dva meseca nikada ne pronađe konkretan uzrok. To se stanje naziva hronična idiopatska urtikarija. Mnogi je lekari tretiraju kao svojevrstan oblik autoimune bolesti. Kako bi se dokazalo  postojanje  funkcionalnih antitela radi se autologni kožni test. Pacijentima se savetuje izbegavanje hrane koja u sebi ima aditive. Zabranjuje se alkohol, hroničan stres i  ostale potencijalne uzročnike osipa svesti na minimum.

Kako bi se ublažili simptomi urtikarije mogu se koristiti antihistamici koji nemaju sedativno dejstvo.

Koprivnjača simptomi kod odraslih

Kao prvi simptomi koprivnjače javljaju se intenzivan svrab često praćen bolom, bockanje i peckanje po koži. Alergen često uzrokuje crvene pečate po telu i 72 sata nakon izlaganja. Zahvaćeni su razni delovi epiderma a najčešća je koprivnjača na vratu i grudnom košu, pa i urtikarija na licu. To mogu biti sitne papule ili čitave  ploče po telu.

Urtikarija može uticati i na disanje i  izazvati stomačne probleme. Neretko osobe koje imaju alergijsku reakciju imaju i veoma neprijatne propratne simptome. Najčešće su to otežano disanje kod dece i odraslih, otečenost lica, posebno usana, astmatični napadi, oticanje nogu, kijanje…Na grlu i ždrelu se takođe pojavljuju edemi. Dešava se da osoba dobije i proliv. U najgorem slučaju može se dogoditi da zapadne u anafilaktički šok, a tada posledice koprivnjače mogu biti fatalne.

Najčešći uzroci za anafilaktički šok su penicilin i upotreba određenih antibiotika, ubod ose, pčele ili stršljana, unos određenih prehrambenih namirnica i kontrastna jodna sredstva. Prema zvaničnim statistikama na 5000 pri davanju injekcije penicilina javi se jedan anafilaktički šok. A prilikom primene jodnih sredstava u 30000 slučajeva jedan pacijent umre od alergijske reakcije.

Smrt najčešće nastupa zbog zastoja srčanih funkcija ili ugušenja. Dramatična reakcija se može pojaviti i usled upotrebe vitamina B grupe, analgetika i anestetika. Što se tiče hrane opasnost najčešće predstavljaju namirnice kao što su školjke, rakovi, jaja i dr.

Urtikarija kod dece i beba

Ako se javi urtikarija kod beba obavezno se obratite svom pedijatru ili još bolje alergologu.  Moguće komplikacije zbog alergije koja se manifestuje kroz respiratorne probleme mogu bii izuzetno opasne. Kako bebe ne znaju pričati one nam ne umeju reći da ih muči disanje, svrab ili grčevi. Ako dete plače, nervozno je i ima crvene pečate po licu ili telu velike su šanse kako se kod vašeg mališana pojavio osip koprivnjača.

Pošto je dečija koža osetljivija nego kod odraslih i njene reakcije su češće i burnije. Antihistaminici i kortikosteroidi uglavnom su deo redovne terapije. Kada se leči urtikarija kod dece i beba uz osnovnu terapiju savetuje se što manja upotreba kozmetičkih sredstava. Bilo šta što može isušiti ili iziritirati kožu potrebno je maksimalno izbegavati.

Ukoliko je utvrđen uzrok urtikarije kod dece izbegavajte da mališan dolazi u kontakt sa alergenom, to je najbolji vid zaštite.  Ako je određena bolest uzrok osipa (npr. atopijski dermatitis) potrebno je lečiti primarni problem odnosno oboljenje. U prevodu najbolji vid zaštite je prevencija.

Ako se javi koprivnjača kod dece prirodno lečenje se može sprovesti toplom lekovitom kupkom.

U vodu u kojoj kupate mališane uspite po šolju medicinske sode bikarbone i šaku ovsenih mekinja. Osip na koži će se smanjiti a blagotvorna vodica će ublažiti neprijatan svrab.

Ishrana kod urtikarije – šta smete jesti?

Izbegavanje alergena  je najbolja mera zaštite kada je osip koprivnjača u pitanju. Problem predstavlja utvrditi moguće uzročnike alergijskih reakcija. Uglavnom se počinje od ishrane. Sistemom eliminacije potrebno je utvrditi koje nam to prehrambene namirnice izazivaju promene na koži u vidu urtika. Najbolji način za utvrđivanje alergena je antialergijska dijeta. Uvođenjem i izbacivanjem određenim stvari sa vašeg jelovnika moćićete primetiti na koje to stvari vaša koža burno reaguje.

Koje namirnice su najčešći uzrok hronične koprivnjače?

Ako se nakon prick testa utvrdi alergija na određenu namirnicu oboleli je mora izbegavati koliko je god to moguće.  Simptomi urtikarije bi se trebali povući za dan, dva. Nekada je potrebno čak i tri nedelje da se svi znaci koprivnjače potpuno povuku.

Obavezno vodite dnevnik ishrane kako biste zaključili koja vam to namirnica posebno smeta. Hrana koju obavezno morate izbaciti iz ishrane dok traje antialergijska dijeta su jaja, mlečni proizvodi i citrusi.

Namirnice koje sadrže gluten i prerađena hrana su česti uzročnici alergijskih reakcija takođe.  A bilo bi poželjno eliminisati i svu hranu koja sadrži veštačke aditive i boje.

Šta se sme jesti?

Hrana koja se preporučuje je ona koja uobičajeno najređe izaziva alergijske reakcije kod dece i odraslih. Jedite dvopek, izbacite i med koji je čest alergen, sprovedite svojevrsnu dijetu bez konzervanasa…Kako je histamin razgradni produkt belančevina konzumirajte što manje hrane bogate proteinima.  Dakle unosite što je moguće manje mesa, jaja i mlečnh proizvoda.

Isto tako hrana koja dugo stoji pa se podgreva ili koja je počela da se kvari i što sadrži povećane doze histamina. Najbolje je jesti sveže termički obrađene namirnice.

Čest uzrok koprivnjače jesu i neke namirnice u kombinaciji sa lekovima. Pri burnim reakcijama nekada čak 80 posto tela bude prekriveno sitnim urtikama ili plikovima u vidu ploča koje su ispunjene vazduhom.

 Kako se leči urtikarija medicinskim putem

Kada se javi koprivnjača kod dece i odraslih,  prva stvar koju ćete primetiti jesu crveni plikovi po koži. Tada se morate obavezno obratiti lekaru. Prvi korak u postavljanju dijagnoze je detaljna anamneza i klinički pregled. Uglavnom se  prvo rade provokacijski testovi na određene alergene a zatim se njihovom obradom dolazi do zaključaka o daljem toku lečenja.

Ukoliko je koprivnjača hronična prvo se ukidaju lekovi koji najčešće induciraju urtikariju (nesteroidni antireumatici).  Ako se na taj način ne dođe do rezultata odnostno osip na koži i dalje ne jenjava ide se sistemom eliminacije. Isključuju se moguće sistemske i infektivne bolesti (bakterije u nazofarinksu, heliobakterija, crevni paraziti…). Radi se i test autolognim serumom. Alergolog vas može uputiti da uradite biopsiju urtike.

Čak su i gastritis i upala žučnog mehura potencijalni uzročnici urtikarije.

Obavezna poseta alergologu i kauzalna terapija – otkrivanje uzroka koprivnjače

Od lekova se u terapiju najčešće uvode antihistaminici (presing, aerius i galitifen), deksazon i ostali. Ako situacija to zahteva koriste se i adrenalin i noradrenalin u obliku injekcija. U terapiju mogu biti uključeni i ketotifen i kortikosteroidi koji su kod nekih vrsta alergija veoma delotvorni. To je slučaj sa vaskularnom i hroničnom spontanom urtikarijom.

Omalizumab, Ciklosporin A i Montelukast lekovi su koji se pored antihistaminika najčešće koriste za lečenje koprivnjače kod odraslih.

Kako se leči koprivnjača prirodnim putem

Odličan prirodni lek za koprivnjaču je čajna mešavina od korena čička i cveta zove. Ona se koristi kao lekovita obloga za užareno mesto odnosno iritirajući  osip na koži.

Isto tako ako imate domaće rakije možete napraviti melem za urtike.

U litru rakije stavite koren čička da odstoji a zatim ovom tinkturom mažite osip.

Pasta od mišjakinje

smanjiće svrab koji izaziva urtikarija kod dece. Kupite ili napravite sami prah od mišjakinje i pomešajte ga sa mlakom vodom i napravite pastu. Mažite je nekoliko puta na mesto osipa. U ublažavanju iritacije mogu vam pomoći i hladne obloge od leda.

Ako vas muči osip po telu i tkz. koprivnjača izbegavajte iritanse u vidu sapuna osim ukoliko nisu namenjeni izuzetno osetljivoj koži. Isto tako kada se pojave urtike poželjno je neko vreme izbegavati sunce kako se stanje ne bi dodatnoo pogoršalo. Antiflamatorna svojstva aloje umiriće crvenilo i svrab. Nabavite gel na bazi ove biljke i mažite na mesto osipa.

Prirodni načini za ublažavanje simptoma alergije

Peršun

sprečava lučenje histamina. Alergija koprivnjača leči se i čajem od maćuhice i utrobice.

A sigurno niste znali da i kopriva leči koprivnjaču!

Ovaj prirodni antihistaminik umiruje upale izazvane urtikarijom. Možete je konzumirati u vidu čaja ili kao suplement u vidu kapsula. Na isti način deluje i bosiljak.

Iznječite njegove listove i utrljajte na mesto urtika ili skuvajte čaj i njega koristite kao prirodni melem.

Nosite komotnu odeću od potpuno prirodnih materijala kao što su pamuk i lan. Obavezno izbegavajte poliester i sve što može iziriitirati kožu. Ako vam nakon nanošenja parfema ostaju crvene fleke na koži pokušajte ga stavljati samo na odeću, bez direktnog kontakta. Kreme i kozmetička sredstva često su uzrok urtikarije te pazite šta kupujete.

Poželjno je da proizvodi koji stavljate na lice i telo poseduju određene sertifikate. Osip po telu – koprivnjača se dosta često javlja zbog veštačkih aroma i boja. Nije isključeno da ćete i od prirodne kozmetike imati alergijske reakcije zato pročitajte listu sastojaka pre korišćenja. Sa organskim proizvodima bar ste na donekle sigurnom terenu što se tiče alergija jer ne sadrže aditive, parfeme i konzervanse.

Moje iskustvo sa urtikarijom

Godinama sam povremeno imala osip na koži u vidu crvenih pečata. Išla sam na alergo tekst i ispostavilo se da sam alergična na jako puno namirnica. Kada pojedem narandžu zacrveni mi se vrat. Ako udišem vazduh koji u sebi nosi polen barske trske dobijem neverovatan svrab u ušima i ždrelu. Presing više ni ne pijem jer sam navikla živeti sa tim malim neugodnostima. Međutim nakon jednog tretmana u frizerskom salonu dobila sam takvu reakciju da sam se počela doslovno daviti.

Promenila sam farbu za kosu, a u sebi je sadržala neku supstancu koja je izazvala reakciju. Koprivnjača na vratu i licu, otoci oko usana i na grlu  i kašalj bili su strašni. Uz sve to bilo mi je užasno muka. Na hitnoj su mi dali kombinaciju lekova za alergiju i umirenje. Više nisam ekperimentisala sa farbama za kosu i nikada se nije ponovila ta situacija. Ni dan danas ne znam koja je to supstanca izazvala sve te simptome.

Milica (35)

Urtikarija na nogama je prvi znak uzbune koji se pojavio. Najpre su to bile sitne bubuljice a zatim plikovi koji su se spajali, bili suvi i tvrdi na dodir. Kada bi se pojavili bili su topli, kao da su upaljeni a svrab je bio nesnosan. Već godinama posećujem dermatologe, alergologe, endokrinologe…

Sve moguće testove krvi sam uradio i još nije utvrđeno šta je to što mi smeta. Test serumom pokazao je da reagujem na sopstvenu krv. Dijagnoza je hronična idiopatska urtikarija a sam alergen još nisu otkrili. Pijem tablete aerius i povremeno mažem telo tinkturom koju mi je prepisao lekar. Prestao sam se nadati kako ću otkriti uzrok koprivnjače. Naučio sam živeti sa njom i prilagodio neke svoje navike…

Dragan (40)

Šta ako osip po telu potraje duže?

Ako osip na telu koprivnjača traje duže obratite se ponovo vašem lekaru. Uglavnom je potrebno uraditi mnogo testova pre nego što se utvrditi alergen. Poražavajuća je činjenica da čak 80 posto uzročnika ostane neotkriveno. A ljudi nastavljaju živeti prilagođavajući se ovom neprijatnom osipu.

Ako se desi koprivnjača u trudnoći ili u periodu dojenja terapija se sprovodi malo drugačije.  Uglavnom se ne propisuju antihistaminici druge generacije već  se koriste loratadin i ceretirizin. Svakako je neophodno obratiti se svom lekaru jer se svi antialergijski lekovi delimično izlučuju i u majčino mleko.

Iako deluje potpuno bezazleno kao jedno u nizu kožnih oboljena ona to svakako nije. Ovaj ne samo estetski problem signal je za opasnost. Ono je  uzbuna u vidu kožne reakcije da je neka supstanca nepoželjna u vašem organizmu. Nekada je uzrok urtikarije i pritisak, neretko i stres… Ono što telu ne prija ispoljava se na koži, pa makar to bila i neka vaša psihološka kolebanja i unutrašnji strahovi.

Koprivnjača zarazna nije, no nasledna može biti posebno alergija na hladnoću. Kada je idiopatska urtikarija odnosno kada joj ne znamo pronaći uzrok može znatno narušiti kvalitet vašeg života.

Budite uporni u traganju za razlogom ovog oboljenja. Jednom kada uspete u tom terapija i prirodno lečenje urikarije biće mnogo lakše. Eliminacija alergena i prevencija dve su ključne stvari. Ako vas je zainteresovao ovaj tekst pročitajte i  koji su to najbolji prirodni lekovi za alergije.