Čaj od rastavića za mršavljenje i kamen u bubregu

Čaj od rastavića je pravo blago iz prirode. Herba od koje se spravlja napitak specifična je po tome što iz zemlje apsorbuje retke materije. Ova blagodatna biljka je poznata u narodu kao poljska/njivska preslica.

Obloge od čaja rastavića doslovno brišu ciste u vratu i miome. Ali to nije sve.

Zahvaljujući svom sastavu čaj od preslice sprečava nastanak kamena i peska u bubrezima.  Rastavić jača vezivno tkivo te se koristi i u kozmetičkoj industriji za razne pripravke. Lista benefita je zaista podugačka.

U nastavku teksta pročitajte šta je rastavić (preslica) i kako ga je najbolje koristiti. Donosimo vam recepte za  blagotvorne čajne mešavine i još mnogo saveta u vezi lečenja biljem. Osvrnuli smo se i na kozmetičku nišu i probleme sa celulitom, zato ostanite sa nama…

Biljka preslica (rastavić) lekovitost

Porodica Equisetum kojoj pripada poljski rastavić pravi je „živi fosil“. Ova familija biljaka je jedini preživeli primerak klase Equisetopsida koja je nastanjivala podnožja šuma u paleozoiku. Rastavići su prekrivali zemljinu površinu pre oko 500 miliona godina!!!

Postoji nekoliko vrsta rastavića: poljski, močvarni, vodeni, šumski i ostali.

Najpoznatiji i najlekovitiji je poljski (field) koji se vekovima koristi u medicinske svrhe. Ostale vrste sadrže u sebi otrovne materije i ne preporučuju se za ishranu i kao lek.

Čak se i domaći čaj od rastavića kao lek ne preporučuje svima jer je i poljski rastavić je u nekoj meri otrovan. Ukoliko se unese velika količina on izaziva simptome slične trovanju. To se dešava zbog toga što preslica sadži enzim koji smanjuje nivo vitamina B1.

A zašto baš konjski rep?

Poljski rastavić biljka (lat. Equisetum arvense, equus=konj, seta=čekinja, engl. fiel horstail) u narodu je poznata pod raznim imenima (gajdica, barska metlica…).

Engeski naziv horstail je biljka dobila zbog svog specifičnog izgleda. Naime, kad listovi počnu da joj se suše ona bude sva izgrebana i pernata pa liči na konjski rep. Najpopularniji naziv na našim prostorima je njivska preslica ili poljski rastavić .

Ona je višegodišnja biljka i spada u rod papratnjača.

Raste kao korov na vlažnim staništima, pored reka, u močvarama i vlažnim livadama…

Njeno člankovito šuplje stablo može narasti i do visine od jednog metra. Stabalce joj je nerazgranato. Ako izdanci i postoje oni se nalaze na člancima i uzdignuti su uvis. Smatra se jednom od najotpornijih biljaka. Rizom rastavića je bogat hranljivim materijama te opstaje i zimi.

Uzdužna rebra stabla su izuzetno čvrsta jer sadrže silicijum. Upravo njemu se pripisuju lekovita svojstva ove zeljaste biljke. Ovaj mineral je neophodan za zdrave zube, kosti, tetive, hrskavicu…Obloga od rastavića stoga imaju tu moć da ubrzaju zarastanje preloma kostiju jer stimulišu osteoblaste (ćelije koje stvaraju kost).

Njivska preslica ima gorak ukus

Sastav biljke je izvanredan. Njivska preslica sadrži saponin, ekvizetonin, snažne oksidante vitamine A, E i C, tanine (gorke materije), flavonske heterozide, kremenu kiselinu, a u njoj ima i pektina i karotenoida. U sastav ulaze i mangan, magnezijum i fosfor.

Napitak od rastavića pospešuje izbacivanje olova iz organizma (dezinfekcijsko dejstvo). Isto tako, zahvaljujući silicijumu utice na poboljšanje imuniteta.

Čaj od rastavića nema neki naročit miris, a zbog prisustva tanina možemo reći da čaj malo gorči. Neki kažu da ume i da „zaškripi među zubima“.

Branje preslice za čaj može se obavljati celog leta, sve do oktobra. Osušite herbu pod krovom, na promaji.

Zanimljivo je da se od izdanaka rastavića može napraviti fungicid za zaštitu ruža. Takođe, on može poslužiti kao zaštita od biljnih vaši.

Rastavić čaj za šta je sve dobar?

Sam izgled preslice i njeni snažni čvrsti zglobovi ukazuju na to da je ova biljka dobra za kosti.

Ako prelomite biljku na mestu gde se zglob nalazi primetićete u unutrašnjosti elastičan materijal koji se savija kao ljudsko koleno.

Za čaj od rastavića upotreba je višestruka, a lista zdravstvenih benefita je poduža:

 • Odličan je čaj za bubrege i koristi se kao diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti i toksina iz tela.
 • Pojačava snagu vezivnog tkiva, poboljšava izgled kože i kose.
 • Jača tetive i ligamente zahvaljujući silicijumu.
 • Jača lomljive nokte, sprečava pojavu belih fleka po nokatnoj ploči i uklanja gnojne zanoktice.
 • Deluje protiv artritisa, osteoporoze i bolova u zglobovima.
 • Upotrebljava se kao prirodni lek za bolesti bubrega i mokraćnih kanala  (urinarne infekcije).
 • U sinergiji sa glogom i matičnjakom koristi se za snižavanje krvnog pritiska.
 • Ublažava bolne menstruacije, smanjuje pojačan sekret  i belo pranje.
 • Lek je za plućne bolesti, posebno tuberkulozu.
 • Koristi se i kao preventivno sredstvo kod hepatitisa.

Još primena za zdravlje

 • Rastavić za hemoroide pomaže jer zaustavlja krvarenje. Čest sastojak krema je ulje rastavića.
 • U narodnoj medicini se koristi za zarastanja rana i opekotina, on leči i petni trn
 • Ispiranje usta čajem od rastavića pomaže kod upala desni.
 • Preslica se preporučuje za bolje varenje i protiv gasova.
 • Zbog kremične kiseline pomaže kod čira na želudcu.
 • Savetuje se lečenje ešerihije prirodnim putem uz pomoć rastavić čaja
 • Koristi se kod oboljenja žlezda sa unutrašnjim lučenjem ( jer olakšava razmenu materija).
 • Ako pomešate rastavić i kantarion ova čajna mešavina se koristi za otekle krajnike (grgotati ovaj napitak nekoliko puta u toku dana).
 • zbog visokog procenta silicijuma koristi se i za poliranje nameštaja.
 • On je i homeopatski lek svugde gde se preporučuje upotreba silicijuma u izlečenju. (kod grickanja noktiju, loša periferna cirkulacija, nervoza sa mimikom…).
čaj od preslice slike

Foto: Pexels

Kako se pravi čaj od rastavića kod kuće

Najbolji način suplementacije silicijumom je čaj od rastavića za imunitet!

Ako ne znate kako se kuva rastavić evo jednostavnog uputstva:

Čaj se pravi tako što se herba prelije sa hladnom vodom, a onda se polako dovede do ključanja. Neko ostavi osušen rastavić i preko noći da se natapa. Na jednu supenu kašiku herbe stavlja se 200 ml vode. Potrebno je da čaj vri još oko 2 minuta nakon ključanja, okvirno. Treba odstojati pola sata, a zatim se procedi.

Topli napitak se pravi od nadzemnog dela biljke.

Koliko se dugo sme piti rastavić čaj

Ne prekoračujte dnevne doze:

Doziranje 2-3 puta dnevno po šolja toplog čaja i to nakon obroka.

Rastavić čaj protiv bolnih menstruacija recept

Potrebno vam je:

 • 100 gr. poljskog rastavića
 • 100 gr. virka, najdelotvornije biljke kada su u pitanju „ženski problemi“
 • 100 gr. rusomače (smanjuje bol i krvarenje i jača matericu)
 • 100 gr. hajdučice (sadrži sterole)

Kako se ovaj čaj od rastavića priprema:

3 supene kašike čajne mešavine prelijte sa 750 gr. ključale vode. Neka odstoji trideset minuta pa zatim što bolje procedite.

Savet plus: rastavić čaj obavezno zašećerite u toku kuvanja jer će pomoći da se silicijum iz čaja što bolje iskoristi.

Čaj od rastavića za bubrege i mokraćne kanale

Rastavić biljka sadrži saponine, upravo oni pomažu diuretičko delovanje.

Kada pijemo čaj od rastavića srce brže radi i cirkulacija se poboljašava. To ujedno utiče i na to da bubrezi pojačano rade. Takođe, ova biljka jača vezivno tkivo mokraćne bešike. Ona ima adstrigentna svojstva (deluje na površinsko skupljanje tkiva) te u stvari pomaže zaceljenju kod zapaljenja kože i sluzokože.

Silicijumova jedinjenja u mokraći stvaraju zaštitne koloide. Oni sprečavaju kristalizaciju minerala. Upravo tako se zaustavlja stvaranje kamenja i peska u bubrezima.

Čaj od rastavića za bubrege, bešiku i mokraćne kanale se iz tih razloga koristi za:

 • hronični cistitis (upala bešike),
 • inkontinenciju (nemogućnost kontrole mokrenja),
 • problem sa noćnim mokrenjem.
 • hronično zapaljenje bubrega sa hipertonijom,
 • benignog  uvećanja prostate.

Topli tonik za rastapanje kamena u bubregu

Čaj od rastavića kao lek za topljenje kamena u bubregu upotrebljava se na dva načina.  Pije se oralno i koristi se kao lekovita kupka.

Topli napitak koji konzumirate deluje diuretički i izbacuje vodu iz organizma. U Švedskoj se on od davnina koristi kao čaj za izbacivanje kamena iz žuči i smanjenje belančevina iz mokraće.

Kako izbaciti kamen iz bubrega uz pomoć rastavića?

U kupku uspite rastavić čaj i ostanite u vodi dvadesetak minuta. Ako se voda ohladi dolivajte toplu.

Pravilo je: voda ispod srca, a iznad bubrega!

Nakon ove lekovite kupke dobro se utoplite. Skuvajte šolju čaja i lezite u krevet dobro ušuškani. Topla sedeća kupka će dodatno podstaći izmokravanje (čak do 30 posto).

Poljska preslica se zato često se koristi se u mešavinama za urološke čajeve. Uglavnom se koristi u sinergiji sa koprivom jer ove biljke jedna drugoj pojačavaju dejstvo.

Prirodni lek za zglobove i kosti

Za zglobna oboljenja i lečenje preloma kostiju ovaj napitak je nezamenljiv.

Rastavić čaj za kosti je posebno značajan jer zahvaljujući svom sastavu vrši mineralizaciju kostiju. Zato se u SAD preslica tradicionalno koristi za lečenje raka kostiju jer nadograđuje njihov sastav.

Rastavić je naročito efikasan za terapiju osteoartritisa jer ima antiupalno dejstvo. Iz istih razloga on smanjuje inflmaciju kod reumatoidnog artritisa.

Ono što je posebno važno za očuvanje zdravlja kostiju je dakle mineralni sastav poljske preslice. Ona sadrži silicijum kao lek – mineral koji je krucijalan za izgradnju kolagena u kostima. Takođe, čaj od rastavića pomaže telu da zadrži kalcijum u koštanoj strukturi.

Ulje od rastavića za masažu pomaže kod oštećenja pršljenova i bolova u kičmi jer jača vezivno tkivo. Jednostavno umasirajte mlako ulje u kožu i utoplite se. Ono ne samo što će delovati protivupalno već će momentalno smanjiti hronični bol u krstima i u ostatku kičme.

Čajevi za prostatu i mokraćne kanale

Oboljenja prostate imaju veoma neugodne nuspojave. Samo neke od njih su otežano mokrenje i slabljenje mlaza mokraće zbog uvećanja prostate. Može se javiti i nepotpuno pražnjenje bešike koje dovodi do urinarnih infekcija. Neretko se javlja i nekontrolisanost bešike i previše učestalo mokrenje.

Kao prirodni lek za prostatu najčešće se upotrebljavaju razne čajne mešavine. Neke od biljaka koje blagotvorno deluju na lečenje su:

 • kukuruzna svila,
 • rusomača,
 • peršun,
 • breza,
 • uva,
 • mala mlečika.

Poljski rastavić za prostatu se dosta koristi jer olakšava mokrenje.

Možemo slobodno reči da je preslica za prostatu ono što je macina trava (očajnica) za ženske bolesti.

Još jedan pravi muški napitak je čaj od vrbovice za potenciju i zdravu prostatu.

A virak se koristi za plodnost, kako kod žena tako i kod muškaraca. Ovde pročitajte više o blagodetima vrkute za žensko zdravlje.

Čaj od rastavića za ciste i miome

Obloge od rastavića za grlo koriste se čak i kada su u pitanju ciste i miomi.

Po preporuci Marije Treben rastavić čaj se koristi uvek kada se radi o zloćudnim i dobroćudnim tumorima. Parne obloge od preslice smiruju i postepeno razgrađuju tumore.

Obarite biljku nad isparavanjima i napravite tople obloge. Dok je još vruć privijte ga uz otok, cistu, miom ili drugu izraslinu (adenom, melanom, papilom…). Ako je oboljenje teže vruća obarena se biljka mora držati i dva sata na obolelom mestu. Stalno zagrevati, a po mogućnosti zamotati u samoprijanjajuću foliju.

Savet plus: obolelo mesto namazati prvo svinjskom mašću.

Čaj od rastaviće za ciste na bubrezima se koristi u kombinaciji sa crnim lukom. Ove obloge napravite tako što ćete:

Obariti jednake delove preslice i luka, uviti ih u gazu i držati na leđima u predelu bubrega.

Čaj od rastavića za mršavljenje i celulit

U par koraka rastavić topi celulit i skida masne naslage sa struka.

Čaj za mršavljenje funkcioniše na taj način što kao prvo izbacuje višak tečnosti iz organizma.

Ekstrakt ove biljke koristi se kod krema od rastavića za celulit. Razne čajne mešavine upotrebljavaju se kao prilog terapiji.

Najbolji čaj za izbacivanje vode iz organizma:

Potrebno:

 • 100 gr. rastavića
 • 100 gr. morača
 • 100 gr. peteljki trešanja

Priprema:

Prvo napravite čajnu mešavinu. 3 supene kašike ove biljne mešavine usuti u emajliranu posudu i preliti sa litar hladne vode. Upaliti rernu i ostaviti da voda proključa, zatim kuvati 2 minuta. Neka čaj odstoji pola sata, a zatim ga procedite. Pijuckajte ga u toku dana po malo.

Rastavić u službi lepote

Jeste li znali da se preporučuje i čaj od rastavića za brži rast kose? Napravite sami lekoviti melem za koren glave.

Tinkturu preslice napravite tako što ćete svežu biljku namočiti u komovicu. Ostavite da odstoji 14 dana na osunčanom mestu, svaki dan promućkajte, pa  pa 14-ti dan procedite, Pomešajte 4 kapi ove tinkture sa 2 kašike maslinovog ulja i utrljavajte u glavu pred spavanje.

U sastav rastavića ulaze materije koje sprečavaju listanje dlake (ispucale krajeve).

Ako ne znate kako ojačati kosu, kožu i nokte evo rešenja za vas. Biljka u narodu poznata kao preslica povećava jačinu vezivnog tkiva. Ona osnažuje kožu i ujeno zateže lice zahvaljujući silicijumu. Preporučuje se i masnoj koži i onoj sklonoj aknama zbog svog dezinfekcionog dejstva. Upravo zato je ekstrakt poljske preslice čest je sastojak kozmetičkih proizvoda za čišćenje i negu lica.

Organski ekstrakt rastavića čest je sastojak sredstava za podmlađivanje zbog svojih regenerativnih svojstava. Na primer sadrži ga kolekcija sa divljom ružom brenda Weleda ( dnevna i noćna krema idnevno-noćni fluid za lice).

Mlečni tonik od preslice za lice kako se pravi

Skuvajte jači čaj od preslice od jedne kašike suve preslice i šoljice vrele vode. Dodajte i kašičicu mleka u prahu. Ostavite ga nek  se ohladi i upotrebljavajte  kao hranljivo mleko za čišćenje lica.

Da li je preslica otrovna ili ne?

Šumski ili veliki rastavić (lat. Equisetum telmateia) često mešaju sa preslicom (poljski rastavić) koja mu je slična.

Šumski rastavić je veći, njegovi plodonosni izdanci su jestivi i mogu se jesti sirovi ili kuvani.  Ali kako biljka sadrži enzim tiaminazu ukoliko se pojedu veće količine onda se može reći da je ova biljka otrovna.

Ovaj se enzim raspada kuvanjem i sušenjem tako je najbolje piti čaj od rastavića kao lek.

Neželjena dejstva i nuspojave čaja

Ukoliko preterate sa poljskom preslicom možete osetiti bolove u stomaku, mučninu, trnjenje u nogama i vrtoglavicu. U ovom slučaju vam može pomoći vitamin B1 kao suplement.

Savetuje se poseban oprez u slučaju edema koji su nastali usled oštećenja srca i bubrega.

Rastavić uzrokuje pojačan rad srca i povećava cirkulaciju. Osobe koje pate od nefroze ne bi ga smele piti. Isto tako se ne preporučuje ni čaj od rastavića za trudnice, niti bi ga trebala konzumirati deca.

Iskustva korisnika sa rastavićem

Lekari su mi dijagnostikovali benigne ciste u grlu. Rekli su mi da to nije ništa opasno ali da se mora kontrolisati. Rešila sam da pokušam da se izlečim sama narodnom medicinom. Tako sam počela piti čaj od rastavića za ciste i stavljati obloge od čaja na vrat. Kada sam nakon dva meseca došla na kontrolu lekar nije mogao verovati  kojom brzinom su se sve ciste povukle.

Mara (57)

Dugo sam imala ružne bele fleke po noktima. Kome god da sam se požalila svi bi rekli da mi fali neki mineral u telu. Tako sam došla na ideju da pijem rastavić čaj jer sam čula da sadrži dosta minerala silicijuma. I odmah sam primetila značajnu razliku. Sada imam tek pokoju belu tačkicu na noktima, ali mislim da će i one uskoro nestati aako nastavim sa ovim čajem.

Gabrijela (44)

Gde kupiti čaj od preslice i koja je cena?

Za vas smo istražili kakve su cene i gde mužete sve kupiti ove preparate:

 • Čaj od nadzemnog dela rastavića ( Institut Dr Josif Pančić) pakovanje od 50 gr. košta 110 din.
 • Tu su i Chamomila rastavić čaj (30 gr.=180 din.)
 • Adonis biljni čaj od herbe rastavića (50 g.=85 din.) i dr.
 • Kapi rastavića (Institut „Dr Josif Pančić“) odnosno tinktura od 200 ml. koštaju 350 din.
 • Čaj od rastavića u rinfuzi možete kupiti u gotovo svim prodavnicama zdrave hrane. Okvirna cena za 100 g. je 55 din.
 • Cena za ulje rastavića je 300 din. za 100 ml. i njega možete kupiti apotekama, prodavnicama zdrave hrane i online.

Iskustva sa rastavić čajem govore u prilog tome koliko je delotvoran i zdrav. U narodu je najpoznatiji kao prirodni lek za ciste i urinarne infekcije. Ali kao što smo vam i predočili on je mnogo više od toga. Poljska preslica je zaista magična biljka koju bi svako trebao imati u svojoj homeopatskoj kućnoj apoteci.

Ako imate česte urinarne infekcije, preporučujemo vam i naš članak sa zdravailepa.com – kako smanjiti bol i peckanje pri mokrenju.