Kako ukloniti zanoktice na rukama prirodnim putem

Zanoktice na rukama 

su jedan veoma uporan, ali i dosadan problem. Zanoktica je pre svega upalni proces koji se nalazi na korenu nokta. Nastaje na taj način što tanka koža koja pokriva koren nokta naglo počne da puca.

To pucanje kožice se javlja zato što nokat raste mnogo brže nego koža oko njega, zbog toga dolazi do njenog razvlačenja. Samim tim ona puca i stvaraju se bolne ranice.

Često se zna desiti da koža oko noktiju natekne, zacrveni se , pa čak i prokrvari. Ako se upala ne počne lečiti na vreme, ona se proširuje pod sam nokat i tako još više da boli.

Zanoktice na prstima ne samo što neuglednoizgledaju, već ponekad znaju i da se inficiraju. Ipak, ne  očajavajte vaš portal Zdrava i lepa  donosi vam odlična prirodna rešenja kada je posredi ovaj problem. Podelićemo sa vama više korisnih recepata i dobrih saveta za lečenje zanoktica.

Zašto nastaju zanoktice – uzroci?

Uzrok za pojavu zanoktica je najčešće suva koža, ali ponekad ih zna prouzrokovati i nešto sasvim drugo. Recimo to su nepravilan manikir, razna hemijska sredstva ili jednostavno nedostatak minerala i vitamina poput kalcijuma i gvožđa  u telu.

Najčešće se javljaju u zimskom periodu zbog suvog i hladnog vazduha koji nepovoljno deluju na kožu. A kako je koža oko noktiju jako tanka i osetljiva, važna je prevencija nastanka zanoktica.

Kožu koja se nalazi oko noktiju trebate svakodnevno mazati hranljivom kremom. Tako ćete joj osigurati dovoljno vlažnosti kako bi bila što elastičnija.

Kožicu koja se nalazi oko nokta treba nežno potiskivati prema korenu  nokta, a ruke je potrebno zaštititi kad god ste u mogućnosti za to.  Ako se zanoktice na rukama kojim slučajem pojave, najbolje bi  bilo da ih omekšate u mlakoj vodi i pažljivo podrežete makazicama.

Nikako nemojte da ih trgate, jer tako ćete napraviti ranice koje jako bole. Ujedno ta mesta oko nokta često i krvare,  stoga pokušajte ih odmah dezinfikovati.

Dermatolozi za zanoktice na rukama ne preporučuju uklanjanje i sečenje kože oko noktiju. Tako se otvaraju mnoga vrata iritacijama ili infekcijama.

Ukoliko ukonite zanotkicu, taj prostor je onda širom otvoren za raznorazne bakterije. Takođe, sečenje kože može dovesti do problema nokta kao i do pojave belih tačkica ili linija. Ako se pojavi bakterijska infekcija u tom području, nije isključeno da će se ugroziti i rast samog nokta. Osim što su veoma neugodne, jasno vidljive zanoktice na rukama su svakako i estetski problem.

zanoktice na rukama kako se leče

 Kako izlečiti zanoktice kod kuće

  1. Prvo što treba je da uklonite mrtvu kožu koja se nalazi na korenu nokta. To ćete uraditi odgovarajućim račvastim alatom koji se nalazi u sklopu pribora za nokte.  Nikada nemojte koristiti tuđi pribor za nokte, već on mora biti samo vaš. Deljenje i pozamljivanje higijenskog pribora za nokte zna često dovesti do razmene bakterija koje se nalaze u koži oko nokta. Na taj način sami sebi možete napraviti dodatni problem.
  2. Ako se javi upala zanoktice savetujemo vam da grickalicom ili makazicama pažljivo uklonite višak kože koja je suva. Ostatak tretirate na sledeći način. Najpre očistite vašu kožu sapunom, a onda nokte, te sve dobro namažite kremom koja je masna.
  3. Nakon što ste uklonili mrtvu kožicu oko nokta od koje nastaju zanoktice na rukama, potrudite se da se ta koža više ne skuplja. To činitetako što ćete potiskivačem za nokte koji se nalazi u priboru gurati kožu.
  4. Upaljena crvena koža ume jako da svrbi, to je pokazatelj da su se već razvile bakterije ili gljivice na noktima. Ukoliko svrab ne prestane sa pranjem ruku ili tretiranjem tog dela alkoholom, probajte kožu dezinfikovati hidrogenom.  Ipak pre primene vodonik peroksida posavetujete se sa stručnim licem, pogotovo ako su se zanoktice na rukama zagnojile.
  5. Nemojte grickati nokte i zanoktice, kada se nađete pod stresom. Vaš problem sa zanokticama na prstima samo će se obnavljati i ponavljati.Isto tako veoma je bitno šta unosite u svoj organizam. Neka hrana koju jedete bude bogata omega-tri  masnim kiselinama, proteinima, kalcijumom, gvođžem i cinkom. Ove namirnice ujedno obezbeđuju i brži rast noktiju.
  6. Nemojte često prati ruke ili ako koristite jake hemikalije, obavezno redovno nanosite hidrantantu kremu za nokte i ruke. Uvek vam koža oko noktiju treba biti hidrirana i  vlažna. Nemojte upotrebljavati raznorazne lakove za nokte već samo proverene.. Takođe, aceton bi bilo dobro da bude uljani. Nije retkost da se zanoktice usled nedostatka vitamina pojave i na nogama.

Najbolje ulje za zanoktice na rukama

Naši nokti zahtevaju sa vremena na vreme da im se posveti puna pažnja. Ipak svi smo uglavnom zauzeti i nemamo vremena za redovnu brigu o noktima i zanokticama na rukama. Čak i oni ljudi koji rade redovno manikir, ne prave veliku uslugu svojim noktima. Naime lakovi za nokte obično sadrže rastvarače koji su štetni i puni hemije.

Znoktice na rukama i nokti svakodnevno su izloženi spoljašnjem uticaju i mogu postati grubi, kruti i suvi. Čak i ako ne koristite lakove.

Evo kako se pravi ulje za zanoktice na rukama u kućnoj varijanti. Ovaj recept sa limunom će nežno nahraniti nokte, a potrebno vam je :

2 kašike maslinovog ulja,

1 kašika kokosovog ulja,

1 kašikica ulja vitamina E,

2 kapi eteričnog ulja lavande,

2 kapi eteričnog ulja limuna.

Domaći melem za uklanjanje zanoktica

Sastojci:

1 kašika kokosovog ulja,
1 kašika ulja badema ,
1 kašika ulja konoplje ,
1 kašika ulja nevena,
1 kašika ulja smilja,
2 kašike narendanog pčelinjeg voska,
10 kapi etarskog ulja lavande,
5 kapi etarskog ulja nane,
5 kapi etarskog ulja žalfije.

Priprema:

Sipati u šerpu kokosovo ulje i vosak. Mešati sve dok se ne sjedine. Skloniti šerpu sa šporeta i dodati preostale sastojke. Dobro promešati.
Presuti melem u staklene teglice i čuvati ih na tamnom i hladnom mestu. Dva-tri puta dnevno (obavezno uveče pre spavanja) melem dobro utrljati u zanoktice