Miom na materici kako se leči prirodnim putem

Miom  na materici danas ima gotovo svaka peta žena, na to nam ukazuje najnovija statistika koja nije nimalo ohrabrujuća. Bolest se najčešče slučajno otkriva na rutinskim ultrazvučnim pregledima i dosta ga retko prate simptomi i upozoravajući znaci.

Šta su uzroci za nastanak mioma? Kakvu ulogu ima dobra prevencija, pravilna ishrana i u kojoj meri nam mogu pomoći pripravci od lekovitog bilja? Šta su kegelove vežbe za žene i na koji način nam mogu pomoći u lečenju mioma materice? Sve to saznajte u nastavku našeg teksta…

Najbolji domaći lek za ciste na jajnicima i miome na materici (VIDEO)

Šta je mion na materici?

Miom je zapravo dobroćudni tumor glatke muskulature materice. On se razvija na unutrašnjem ili spoljasnjem zidu materice, ponekad i susednim organima (jajnicima, jajovodima, crevima).

Miom na materici se obično javlja u grupama, a veličina mu varira od zrna prosa do dimenzija srednje lubenice. Ukoliko je velik tada ispunjava veći deo trbušne šupljine. Uzrok nastanka ovog tumora do danas je ostao nepoznat, ali ono što se pouzdano zna jeste to da njegov rast stimuliše hormon estrogen.

Tumori na materici se javljaju kod žena u reproduktivnom periodu, uvećavaju se za vreme trudnoće, a ima ih i kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive. U postmenopauzi pokazuju tendenciju smanjenja.

Svi miomi su u početku lokalizovani u zidu materice odnosno „intramuralno“, ali daljim rastom šire se prema materičnoj duplji . To su tkz. submukozni miomi, a ako idu prema površini nazivaju se subserozni miomi.

Po lokalizaciji miom na materici može biti:

 • Cervikalni miom  – lokalizovani u tkivu grlića materice,
 • Submukozni miom na materici – u 5 odsto slučajeva, nalaze se neposredno ispod endometrijuma -sluznice materične duplje.
 • Ukoliko imaju i peteljku te se spuštaju kroz kanal grlića materice ka vagini, zovu se peteljkasti submukozni miomi.
 •  Subserozni miom  – lokalizovan ispod seroznog pokrivača materice ili peritoneuma – menjaju njen izgled unutar trbušnje duplje.
 •  Parazitarni miom na materici  -nastaje od peteljkastih subseroznih mioma koji parazitiraju na krvnim sudovima trbušne maramice ili drugih organa.
 • Intraligamentarni miom – nalazi se unutar prednjeg ili zadnjeg širokog ligamenta.

 

miom na materici simptomi bolesti

  Photo: Unsplash

Miom na materici simptomi bolesti

Većina mioma ne daje nikakve simptome već se otkriva slučajno, na rutinskom ginekološkom pregledu. Procenjuje se da samo jedna trećina mioma daje određene znake upozorenja. Uglavnom se radi o vaginalnom krvarenju koje je najčešći povod za odlazak ginekologu na pregled.

Simptom mioma može da bude produženo i obilno menstrualno krvarenje, mada se neretko dešava da se javlja i između dve menstruacije.

Svojim rastom i pritiskom na okolne organe i nervne završetke u dnu male karike, miom na materici može da izazove neprijatne bolove.

Javlja se osećaj težine ili pritiska u donjem stomaku, prati ga otežano pražnjenje bešike i debelog creva ( česta je pojava zatvora ) ili učestalo mokrenje.

Jedan od znakova koji ne biste smeli zanemariti je i bol prilikom polnog odnosa, tada se obavezno javite ginekologu. Dosadašnje prakse su pokazale da se ovaj dobroćudni tumor puno češće javlja kod žena nakon navršene tridesetipete godine. Rizična grupa su nerotkinje i nešto gojaznije osobe..

Kako izlečiti miome na materici lekovima

U nekim slučajevima kada miom na materici nije velik, on uzrokuje samo blaže poremećaje i neregularno menstrualno krvarenje. Tada se primenjuje terapija medikamentima i rezultati su dobri. Glavni efekti ovih lekova jesu stanjivanje zidova endometrijuma, redukcija krvarenja i smanjenje mioma.

Kada je operacija mioma neophodna?

Hirurško lečenje mioma sprovodi se samo ukoliko tumori počnu naglo da rastu. Tada oni pritiskaju okolne organe, uzrokuju obilno i neuredno krvarenje iz materice i to dovodi do anemije. U takvim slučajevima intervencija je neophodna.

Uobičajena su dva hirurška pristupa:

Miomektomija sa očuvanjem materice u celini ili histerektomija – odstranjenje cele materice sa adneksom ili bez njega (jajnici i jajovodi). Ovi hirurški zahvati izvode se abdominalnim putem, rezom u predelu donjeg dela trbuha.

U slučaju da je prisutno i spuštanje (spad) materice i kada miom nije jako velik, može se uraditi vaginalna histerektomija ili odstranjenje materice vaginalnim putem.

U novije vreme izvodi se i laparoskopska operacija mioma ili asistirana vaginalna histerektomija koja daje odlične rezultate.

Vrsta intervencije zavisi od životne dobi pacijentkinje

 • Kod žena koje nisu završile reproduktivnu funkciju, teži se očuvanju materice i kada je to moguće, preporučuje se samo miomektomija.
 • Kada je reproduktivna funkcija završena i ako su  miomi  velikih dimenzija  (ili zahvataju  čitavu matericu u celini), izvodi se  totalna histerektomija.

Miom na materici i trudnoća

Za vreme trudnoće i porođaja miome ne treba hirurški tretirati osim ako ne uzrokuju ozbiljnije komplikacije (uvrtanje, degeneracija,upala, nekroza).

Histerektomija ili miomektomija su neophodne neposredno posle porođaja samo onda kada miom na materici  izaziva komplikacije opasne po život. Tačnije ako se javi obilno krvarenje, spuštanje u grlić materice, febrilno stanje zbog degenerativnih promena unutar mioma.

Procentualno se miom u trudnoći javlja od 0,1 do 3,9 odsto slučajeva i to naročito se često javlja u prvih nekoliko meseci. Razlog tome je značajno povećanje protoka krvi u uterusu kao i nagli skok nivoa hormona. Ponekad se tumori povećavaju i sa odmicanjem trudnoće,mada se to ne uzima kao pravilo i referenca.

Osobe koje su imali visoke vrednosti BMI  (indeks telesne mase) pred trudnoću spadaju u rizičnu grupu da im se miomi materice uvećaju. Najbolje se otkrivaju uz pomoć ultrazvuka i nakon ginekološkog pregleda..

Kakva se ishrana preporučuje kod mioma

Budući da miom na materici izaziva prevelika količina estrogena, sve što menja nivo ovog hormona u krvi može da utiče na njegov rast. Stoga nutricionisti savetuju poseban režim ishrane koji će sniziti estrogen, čiji je nivo znatno veći kod žena sa viškom kilograma.

Istraživanja su pokazala da su osobe čiji svakodnevni jelovnik sadrži obilje masti, a pritom je siromašan biljnim vlaknima, mnogo sklonije ovom oboljenju.

Dakle, ishrana za miome podrazumeva izbacivanje namirnica koje sadrže zasićene masnoće i rafinisani šećer, belo brašno i mlečne proizvode. Preporučuje se konzumiranje integralnih žitarica i povrća koje obiluje vlaknima i biljnim belančevinama.

Žene kojima je već dijagnostikovan miom na materici, treba da pređu na vegetarijanski ili veganski režim ishrane sve dok traje lečenje. Metabolizam i eliminisanje estrogena iz tela odvija se preko jetre i stoga je neophodno izbegavati sve što može naškoditi „laboratoriji organizma“. Pre svega, iz upotrebe treba izbaciti alkohol, previše lekova, namirnice koje sadrže aditive, konzervisane i suvomesnate proizvode i prženu hranu.

Neutralisani estrogen se izbacuje preko bubrega i creva, a da bi se taj proces normalizovao savetuje se svakodnevan unos najmanje dva litra tečnosti.

U očuvanju jetre mogu pomoći i čajevi od korena čička i maslačka koje treba konzumirati svakog dana u trajanju od tri nedelje.

Kegelove vežbe za brže izlečenje

Svakodnevna fizička aktivnost i rekreacija pomaže organizmu da se oslobodi viška estrogena a samim tim se i smanjuje rizik za miom na materici. Najbolji primer su spotistkinje koje  imaju nizak nivo ovog hormona u krvi.

Da bi se estrogen hormon držao pod kontrolom, dovoljno je i rekreativno bavljenje sportom, kao i svakodnevno brzo hodanje u trajanju od pola sata. Svim ženama se preporučuju Kegelove vežbe koje podstiču cirkulaciju, jačaju mišiće i preveniraju inkontinenciju.

 • Prva Kegelova vežba sastoji se iz sporog stezanja mišića koje se smenjuje sa opuštanjem i to u identičnom vremenskom intervalu. Ona se Izvodi  u sedećem položaju na stolici sa razmaknutim kolenima, tri puta dnevno u seriji od po 10 ponavljanja.
 • Druga Kegelova vežba razlikuje se od prve po tome što se stiskanje i opuštanje mišića radi u bržem ritmu. Prilikom izvođenja ne treba stiskati kolena jedno uz drugo, noge moraju biti opuštene i razmaknute.

Da bi se postigli zadovoljavajući rezultati za miom na materici, Kegelove vežbe treba izvoditi svakodnevno, tokom nekoliko meseci. Ovo se posebno odnosi na osobe koje već imaju problem sa zadržavanjem urina i nisu vežbale preventivno. Kada se dobro ovlada pokretima, treba ih raditi u raznim situacijama tokom svakodnevnih aktivnosti.

Važna napomena: kvalitetno izvođenje vežbi važnije je od ukupnog broja ponavljanja.

Miom na materici prirodno lečenje

Sada kada smo utvrdili šta je, kako nastaje i kako se leči miom na materici medikamentima,red je da kažemo koju reć više o alternativnom i prirodnom lečenju ovog oboljenja. Pripremili smo vam brojne recepture za čajeve, tinkture, zdrave napitke, koji su odlična dopunska terapija.

Pa da krenemo sa jednim od najpoznatijih recepata iz narodne medicine

ČUVARKUĆA I MED ZA MIOME 

Mešavina meda i čuvarkuće verovatno je najpopularniji narodni recept koji se koristi za miom na materici.

Priprema:

Samleti 300 grama listova čuvarkuće i 500 g domaćeg meda i ostaviti nedelju dana da odstoji u frižideru. Nakon toga, svako jutro, dva sata pre doručka, uzimati po kašičicu melema.

Više recepata pronađite u članku čuvarkuća i med. Pogledajte i odličan video na tu temu:

PRIRODNI LEK ZA MIOME VIRAK I HAJDUČKA TRAVA 

Pomešati jednake količine virka i hajdučke trave, pa kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno nek odstoji pola sata. Procediti i piti 3 šolje sveže pripremljenog čaja dnevno. Terapija mioma traje 40 dana.

VIRAK I RUSOMAČA KAO LEK ZA MIOM NA MATERICI 

Priprema:

Oprati i sitno iseckati po 100 g svežeg virka i rusomače, pa sve sipati u veliku staklenu teglu i preliti litrom belog vina. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti je da odstoji dve nedelje na tamnom i hladnom mestu uz svakodnevno mučkanje. Svakog dana piti po 2 dl vina (na svaki sat po gutljaj). Terapija traje 30 dana.

Neven i kopriva recept protiv mioma

Za miom na materici ova mešavina donosi odlične rezultate:

Pomešati 100 g nevena i po 50 g hajdučke trave i koprive, pa kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopite i pustite neka odstoji pola sata. Procediti i piti 3 šolje sveže pripremljenog čaja dnevno.

ROSOPAS KAO LEK ZA MIOME

Sipati u staklenu teglu 2 kašike sitno iseckanog suvog rosopasa i preliti ga sa 2 dl 70% alkohola. Teglu zatim dobro zatvoriti i držati na tamnom mestu 10 dana uz svakodnevno mućkanje. Nakon toga procediti i držati u frižideru.

Doziranje tinkture rosopasa:

1. nedelja – svaki dan, ujutru na prazan želudac, popiti po 1 kap pomešanu sa kašikom vode;
2. nedelja – po 2 kapi sa kašikom vode;
3. nedelja – po 3 kapi sa kašikom vode;
4. nedelja – po 3 kapi sa kašikom vode
5. nedelja – po 2 kapi sa kašikom vode
6. nedelja – ponovo 1 kap sa kašikom vode.

Ovaj lek za miom na materici se može koristiti  mesec i po dana, a zatim se pravi pauza od 30 dana, pa se ponovi terapija.

TINKTURA OD ĐUMBIRA LEČI MIOM MATERICE

Osim rosopasa odlučno se pokazala i tinktura od đumbira, evo kako se priprema:

Pomešati 1 decilitar destilovane vode i 2 dl 70% alkohola. Dobijenom tećnošću preliti 100 grama oljuštenog i što sitnije narendanog korena od đumbira. Teglu što bolje zatvoriti, ostaviti je nek odstoji 3 nedelje i ne zaboravite je  svakodnevno protresati. Nakon toga procediti i uzimati tri  puta tokom dana po čajnu kašičicu tinkture razblažene u maloj šoljici vode.

Terapija za miom na materici traje trideset dana, a zatim se pravi pauza od najmanje10 dana, pa se postupak ponavlja.

Napravite obloge od preslice

Sipati u veću cediljku 3 šake sušene preslice i držati iznad posude sa ključalom vodom sve dok biljka ne omekša. Potom je uviti u dvostruku pamučnu krpu ili gazu, pa kada se malo prohladi, staviti u predelu donjeg stomaka i pričvrstiti zavojem ili šalom. Ostaviti da deluje nekoliko sati ili u toku noći.

Terapija za miom na materici pomoću obloga od preslice traje dve nedelje.

RICINUSOVO ULJE ZA MIOME

Četvorostruku gazu dobro natopiti ricinusovim uljem i staviti na predeo donjeg stomaka, a zatim uviti plastičnom folijom i učvrstiti Šalom. Ostaviti da deluje 2-3 sata.  Terapiju sa uljem ricinusa trebate ponavljati 3 puta nedeljno u toku mesec dana.

KUPKA OD HAJDUČKE TRAVE

Preliti 100 g hajdučke trave sa 3 dl hladne vode i ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru zagrevati sve dok ne proključa, a zatim procediti i dodati u vodu za kupanje. Sedeću kupku je potrebno primenjivati svaki dan, i to tokom dužeg vremenskog perioda.

Najbolji čajevi za miome

Za miom na materici odlično su se pokazale i mnogobrojne čajne mešavine od lekovitog bilja,evo nekih od njih

Pomešati 40 g rusomače i po 30 g kantariona, žalfije, lista koprive, lista maline,kamilice i po 20 g hajdučke trave i hrastove kore.  10 kašika mešavine preliti sa 2 litre ključale vode i ostaviti poklopljeno da stoji dva sata. Procediti i piti četiri puta dnevno po 2 dl čaja (posle doručka obavezno, posle ručka i večere i pola sata pre odlaska na počinak ).

Preostali čaj za miom na materici  iskoristiti za ispiranje pomoću irigatora. Ispiranje se vrši dva puta dnevno sa razmakom od 4 sata. Kura traje 10 dana, potom se pravi pauza od 8 dana, a zatim se sve ponavlja.

Napomena: ovu terapiju ne primenjivati za vreme trajanja menstrualnog ciklusa.

FITOTERAPEUTI PREPORUČUJU ZA MIOM NA MATERICI I SLEDEĆI RECEPT

Pomešati jednake količine hajdučke trave, virka,rastavića, nevena, očajnice, lista kupine i matičnjaka. 3 kašike mešavine preliti sa 7 dl provrele vode i ostaviti poklopljeno nek odstoji 40 minuta. Procediti i pit i u toku dana.

RECEPT br.2

Pomešati jednake delove petrovca, koprive, uve, lista hrasta, oraha, ruse i macine trave. Tri supene kašike mešavine preliti sa 7 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 40 minuta. Procediti i piti u toku dana.

Nadamo se da smo vam dali korisne informacije u članku miom na materici, te vam takođe preporučujemo i ostale korisne tekstove iz kategorije zdravlje..

IZVORI:

https://flo.health/menstrual-cycle/health/symptoms-and-diseases/myoma-causes-symptoms-treatment

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-fibroids/symptoms-causes/syc-20354288

https://www.emedicinehealth.com/uterine_fibroids/article_em.htm