Maligni melanom simptomi lečenje i iskustva

Maligni melanom kože, najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina, kao i kod onih koji se preterano izlažu UV zračenju, bilo da je reč o sunčanju ili boravku u solarijumu. Na našoj  koži se oslikava celokupno stanje organizma, jer je ona povezana i s drugim organima – često nam signalizira da nam je zdravlje narušeno, te da se što pre javimo lekaru.

Ljudi koji u nekom trenutku primete promene na koži – u velikom broju slučajeva misle da su one bezopasne i prolazne. Odlazak dermatologu odlažu zbog posla ili drugih obaveza, očekujući da će signali koje im koža šalje brzo proći. Međutim, nije uvek tako, a pojedine promene mogu upozoravati na maligni melanom – najopasniji oblik raka kože koji može uzrokovati smrt ukoliko se ne reaguje na vreme.

Kako prepoznati maligni melanom kože – samopregledom

Trebalo bi redovno pregledati kožu, ali nije dovoljno samo letimično baciti pogled ka ogledalu, već je potrebno koristiti i čulo dodira – neke promene možda u početku nisu vidljive golim okom, ali se i te kako osete pod jagodicama prstiju. Dovoljno je da jednom mesečno izvršite detaljan samopregled – neće vam oduzeti mnogo vremena, a može vam spasti život. Za razliku od drugih vrsta kancera, maligni melanom kože obično je vidljiv, a ukoliko se otkrije u ranoj fazi, otklanja se jednostavnom hirurškom intervencijom.

Evo na koji način se trebate detaljno pregledati?

Stanite ispred velikog zidnog ogledala, uzmite češalj ili fen za kosu, kao i ručno ogledalo, kako biste dobro pregledali svaki deo tela. Počnite s pregledom lica, posebno usta, usana, nosa i usiju – i spreda i sa zadnje strane. Potom pređite na kosmati deo glave – koristite fen ili češalj da biste imali lakši uvid u svaki segment, a ukoliko imate malo kose, kožu poglavine pregledajte vrlo detaljno, jer je maligni melanom na glavi prilično čest oblik raka kože. Zatim se usresredite na ruke – pregledajte prednju i zadnju stranu, od pazuha, preko laktova i šaka pa sve do prostora između prstiju.

Pređite na vrat, grudni koš i gornje delove tela, a žene bi posebno trebalo da obrate pažnju na kožu između dojki i ispod njih. Okrenite leđa velikom ogledalu i pomoću ručnog ogledala pregledajte zadnju stranu vrata, ramena i leđa, kao i gluteuse i zadnje strane nogu do peta. Ponovo se okrenite ka zidnom ogledalu i detaljno pregledajte genitalije, prednje strane nogu i stopala, a ispitivanje završite pregledanjem tabana i kože između nožnih prstiju.

Kako izgleda rak kože – slike

Prilikom pregleda obratite pažnju na nepravilnosti, ili lezije, koje se javljaju na površini kože ili ispod nje. Obično su znak starenja i bezopasne su, ali u nekim slučajevima mogu ukazivati na maligni melanom na koži. Stoga je potrebno posebno obratiti pažnju na lezije koje menjaju boju, oblik ili veličinu, izgledaju drugačije od ostalih promena na koži, nepravilnih su ivica i asimetrične, prečnik im je veći od 6 mm, hrapave su, svrbe, krvare ili vlaže, imaju pertast izgled ili izgledaju kao ranice koje  sporo ili nikako ne zarastaju.

Maligni melanom više ili manje nekontrolisano raste, a kasnije krvari spontano ili na najmanju traumu.

maligni melanom slike

Koje su Vrste raka kože

  • Maligni melanom kože je jedan od četiri glavna tipa kancera kože – najređi je od svih, ali i najopasniji, jer je zloćudan. Može se javiti u bilo kom uzrastu, a promene na koži su tamne, nepravilnih ivica i različite boje. Oni se obično javljaju na koži koja je izložena sunčevom zračenju. Zloćudne promene na koži mogu biti beličaste, ružičaste, ali i smeđe do crne boje, s ljuskama ili ranicama na površini.
  • Bazocelularni karcinom najčešći je i najbezopasniji, a javlja se u obliku uzdignutog čvorića boje kože s perlastom ivicom, ranice koja ne zarasta ili čvorića s krastom koji raste tokom vremena. On se sporo razvija i ne metastazira u udaljene organe, ali može dublje zahvatiti okolna tkiva, što je svakako najveći problem ako je lokalizovan na licu- rak kože lica.
  • S druge strane, aktinična keratoza smatra se prekanceroznom promenom kože i pogađa sredovečne i starije osobe, a javlja se u vidu crveno-braonkastih hrapavih ploča koje se perutaju, i to na regijama koje su najizloženije suncu.
  • Ukoliko se ne tretira, keratoza u manje od petine slučajeva može dovesti do spinocelularnog karcinoma – čvorića s krastom koji brzo rastu i šire se, veoma progresivno. Drugi  je po učestalosti, može metastazirati, ali je dobroćudniji od melanoma, koji se javlja rede, ali ima najvišu stopu smrtnosti.

Radi lakšeg prepoznavanja, osmišljena su tzv. ABCDE pravila, kao akronim od engleskih reci: Asymmetry – asimetrija promene, Border – nepravilnosti ivice, Color – prisustvo više boja, Diameter – prečnik veći od 6 mm i Evolution/Elevation – evolucija u rastu ili izdizanje promene. Lekar treba da pregleda svaku promenu koja zadovoljava jedan od kriterijuma, naročito kriterijum E (promena izgleda – koja je karakteristična i za maligni melanom kože).

Ako dođe do povrede mladeža i slično, povređeno mesto treba previti antiseptikom, a lekara konsultovati nakon sanacije povrede, ili ako povreda ne zaraste ubrzo. Ako se pojave svrab ili crvenilo, takode treba sačekati nekoliko dana, jer se ove tegobe najčešće spontano saniraju. Tada se mogu stavljati i obloge, npr. od tripostotne borne kiseline.

Simptomi raka kože češće pogađaju osobe svetlije puti

Na genetske predispozicije koje mogu izazvati karcinom kože ne moze se uticati, ali se može smanjiti izlaganje UV zračenju, bilo da ono potiče od sunca ili solarijuma. Mada je sunčeva svetlost poznata kao jedan od najboljih prirodnih lekova, jer podiže raspoloženje i podstiče proizvodnju dragocenog vitamina D u koži, nikada ne treba preterivati u sunčanju, jer tada je kontraproduktivno.

Dovoljno je svega 15 do 30 minuta dnevno, i to ne od deset do 16 sati, da provodite na Suncu. S druge strane, odlazak u solarijum se ne preporučuje nikom, posebno ne maloletnicima, jer se rizici za maligni melanom itekako povećavaju.

Istraživanja su pokazala da su osobe sa svetlom kožom koja lako izgori i teško pocrni, a na kojoj se nakon izlaganja suncu javljaju pege, izloženije raku kože, baš kao i osobe riđe ili plave kose i plavih očiju. Simptomi melanoma kod ovih osoba su daleko češći nego kod osoba tamnije puti, čija koža nakaon izlaganja suncu lako poprimi bronzanu boju.

Od štetnog uticaja sunca štite odeća od gusto tkanog materijala, majice dugih rukava, Šeširi širokog oboda, naočare sa UV zaštitom, te kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

Kremom se treba namazati nakon svakog kupanja i brisanja peškirom, a obavezno je zaštititi i uši, usne, nos, kao i ris na stopalu. Naročito treba voditi računa o deci, jer preterano izlaganje suncu u detinjstvu povećava podložnost raku kože u kasnijim godinama života.

Hrana kao najbolja prevencija melanoma na koži 

Ishrana je važan faktor u prevenciji, ali i lečenju mnogih oboljenja, pa tako i kod raka kože. Pre svega, savetuje se izbegavanje masnije hrane, posebno one koja sadrži masti životinjskog porekla. Konzumiranje slatkiša treba ograničiti, jer šećer bukvalno hrani maligni melanom, a sličan efekat imaju i kravlje mleko i mlečne prerađevine.

Hrana koju pripremate obavezno mora biti sveza, začinjena hladno-ceđenim biljnim uljima (nipošto rafinisanim, jer ona sadrže transmasti i druge štetne materije). Posebno se preporučuje konzumiranje svežeg voća i povrća organskog porekla, na kojem bi trebalo zasnivati celokupnu ishranu. Ukoliko ste ljubitelj cigareta i alkohola, pokušajte da se odreknete ovih poroka.

Povećajte unos vitamina D da bi ste sprečili maligni melanom

Vitamin D veoma je važan za kožu, a osim umerenog izlaganja suncu, i ishrana nam može pomoći da ga unesemo u organizam. Stoga jedite ribu poput lososa, skuše, haringe i pastrmke. Pored vitamina D, ova riba sadrži i omega-3 masnoće, koje su odlične saveznice u borbi sa različitim vrstama kancera, pa su dobra preventiva i za maligni melanom na koži.

Dobar izvor vitamina D jesu i pečurke, ali i goveđa jetra i jaja, naročito žumanca. S druge strane, na našem tržištu vitamin D dostupan je i u obliku suplemenata, ali njihova preterana upotreba može imati toksično dejstvo, te uticati na lekove. Zbog toga se pre uzimanja ovih, ali i svih drugih dodataka, obavezno konsultujte s lekarom.

Ne zaboravite uzimati i druge vitamine

Vitamini koji deluju kao antioksidansi od ključnog su značaja u prevenciji i borbi protiv raka kože. Obavezno jedite hranu bogatu vitaminom A . Za ručak možete poslužiti barenu šargarepu kao prilog uz kuvani slatki krompir.

S druge strane, vitamina C ima u gotovo svim vrstama voća (kivi, jagode, južno voće) i povrća (paprike, brokoli, zeleno lisnato povrće), ali i u ribi i žitaricama. On je posebno značajan jer ima sličnu strukturu kao glukoza, pa se maligne ćelije hrane njime, ali ih on ne jača, već im onemogućava razmnožavanje.

Međutim, kad su žitarice u pitanju, pšenicu treba izbegavati, jer ona obiluje glutenom koji čini da maligni melanom uznapreduje. Ako za užinu gricnete šaku orašastih plodova, obezbedićete dovoljno vitamina E, koga ima i u ribi, spanaću, tofu siru, avokadu, semenkama suncokreta, ali i blagotvornom suncokretovom i maslinovom ulju.

Antioksidansi sprečavaju maligni melanom da se razvije

Hrana bogata vitaminima često sadrži i druge antioksidanse, koji su takode dragoceni u prevenciji i borbi s karcinomom. Najviše ih pronalazimo u crvenom bobičastom voću. Bundeva, mango, šargarepa, slatki krompir, kelj i spanać bogati subeta-karotenom, kercetin je sastavni deo jabuke i crnog luka, a luteina ima u zelenom lisnatom povrću.

S druge strane, likopenom obiluju lubenica, papaja, paprike, crveni kupus, paradajz i grejpfrut, s tim što trebamo znati da se veća količina ovog biljnog pigmenta oslobađa tokom kuvana namirnica. Takode, selen je jedan od najdragocenijih minerala koji deluju kao antioksidans i sprečava maligni melanom. Stoga ishranu obogatite brazilskim orasima, ostrigama, semenkama suncokreta, integralnim žitaricama i živinskim mesom.

Čašom vina protiv raka kože

Mada je alkohol na crnoj listi kad je u pitanju prevencija i borba s rakom, čaša crnog vina s vremena
na vreme može biti od pomoći za prevenciju bolesti kakva je i maligni melanom kože. Jedno australijsko istraživanje pokazalo je da ljudi koji katkad uživaju u prefinjenom ukusu ovog pića imaju do 27 odsto manji rizik od pojave aktinične keratoze. Stručnjaci su objasnili da crno vino obiluje katecinima i resveratrolom, koji mogu sprečiti razmnožavanje kancerogenih ćelija.

Lekoviti začini protiv melanoma

Lekovito bilje odavno je pronašlo svoje mesto na kuhinjskim policama. Pre svega, u prevenciji i lečenju raka preporučuje se kurkuma, čija su lekovita svojstva poznata već vekovima, a posebno je delotvorna u kombinaciji s maslinovim uljem i crnim biberom.

Lekovitost ove biljke pripisuje se dragocenom kurkuminu, koji je njegova najefikasnija komponenta. Istraživanja novijeg datuma su potvrdila neverovatnu efikasnost kurkume u prevenciji raznih vrsta karcinoma, što naravno važi i za zloćudni rak kože – maligni melanom.

Dokazano je da ne dozvoljava širenje kancera dojke na pluća, pojavu melanoma i metastaza u slučaju različitih vrsta kancera. Može se koristiti kao začin, ali je najefikasnija ako se uzima u obliku koncetrovanog ulja koje se može kupiti i kod nas, a najbolje je ono koje se uvozi direktno iz Indije.

Američki naučnici su dokazali da prstohvat žalfije, ružmarina, peršuna ili bosiljka u salati ili drugim jelima može znatno umanjiti rizik od raka kože. Takođe, divlji origano, beli luk i ljuta papričica mogu dati sjajan ukus vašim jelima i zaštititi vas od kancera, a društva za borbu protiv raka preporučuju i đumbir, s tim što su njegovi antikancerogeni efekti zasad dokazani samo na životinjama.

Kad su ostali začini u pitanju, kuhinjsku so treba izbegavati (možete je zameniti košer ili himalajskom soli), a trebalo bi zaboraviti i na industrijske začinske mesavine, kad je u pitanju maligni melanom na koži.

Najbolji recepti protiv raka kože 

Salata od lososa i paradajza

Skuvajte dva veća fileta divljeg lososa i ohladite ih u frižideru. Potom im uklonite kožu i kosti, te ih usitnite na komade i stavite u činiju. Dodajte  im šolju prepolovljenog čeri paradajza, dve usitnjene glavice  od crvenog luka, kašiku kapara, kašiku sveže mirodije ili bosiljka, kašiku maslinovog ulja i četvrtinu kašičice crnog bibera. Dobro promešajte, a pre služenja ohladite u frižideru.

Ovo jelo je odlična prevencija za maligni melanom kože.

Fenomenalna čorba od slatkog krompira

Na kašici ulja repice oko 30 sekundi propržite čen belog luka i dve kašičice karija u prahu. Dodajte oko 700 g sitno iseckanog slatkog krompira, iseckanu glavicu crnog luka i tri šolje bujona od povrća. Mešajte do ključanja, a potom kuvajte na tihoj vatri, dok krompir skroz ne omekša. Ispasirajte mešavinu ručnim blenderom dok ne postane fina kašasta, a potom je pospite usitnjenim peršunovim lišćem. Služite uvek vruću čorbu.

U indijskoj medicini, kari je poznat i priznat kao prirodni lek za maligni melanom.

Ukusna paradajz supa sa bosiljkom

U blenderu izmiksajte pola kilograma domaćeg paradajza, šolju i po pilećeg bujona, pola kašičice jabukovog
sirćeta, glavicu crnog luka i prstohvat himalajske soli. Na maslinovom ulju propržite tri veća čena belog luka, a potom dodajte mešavinu iz blendera. Mešajte do ključanja i dodajte dve kašike svežeg bosiljka. Možete dodati i malo ljute paprike ili ljutkastog  đumbira, po ukusu. Služite vruće.

Losos sa spanaćem

Poređajte četiri fileta lososa na aluminijumsku foliju i prelijte ih s dve kašičice maslinovog ulja i dve
kašičice sveže cedenog limunovog soka. Odozgo začinite košer solju i crnim biberom po ukusu, a možete dodati i malo bosiljka. Pecite u rerni deset do dvanaest minuta. U međuvremenu, na dve kašičice maslinovog ulja propržite dva sitno iseckana čena belog luka i postepeno dodajite 350 g mladog spanaća i dve kašičice limunovog soka. Mešajte nekoliko minuta, a potom raspodelite spanać u četiri tanjira i u svaki dodajte po filet lososa.

Ova riba je izuzetno bogata sa Omega 3 mastima, koje dokazano sprečavaju maligni melanom kože da se razvije i metastazira.