Šampon za brzi rast kose – kako napraviti kod kuće

Žena koja ima lepu, zdravu i bujnu kosu će biti privlačna na prvi pogled. Zato se kvalitet kose vezuje za ženstvenost. Ipak je to teško postići kada je kosa tretirana raznim hemikalijama, kada se pegla, stavlja minival. Ona se tada razredi i ne raste jednako brzo kao pre. Na svu sreću, postoji čudotvoran šampon za brzi rast kose.

Nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam najbolje recepte za šampone i maske koji obnavljaju kosu. Pružićemo vam iskustva korisnica sa ovim šamponima i govorićemo o preparatima koje možete naći u kozmetičkim radnjama.

Kako su povezani spor rast kose i njeno opadanje?

Ova dva segmenta su bitno povezana. Najčešće primećujete da vam kosa opada baš zato što sporo raste. Ubrzavanjem rasta kose ćete postići željenu gustinu, kao i dužinu. Jer čak i ako imate zdravu kosu koja brzo raste morate je redovno šišati kako bi ostala zdrava, bez ispucalih krajeva, time večito ostajete na istoj dužini.

Kako bi kosa bila gusta, zdrava i dugačka ona se mora neprekidno obnavljati. Mora rasti brže nego što opada i više rasti nego što je vi kratite.

Iako mnoge žene ne vole male izrastke kose, takozvanu „bebeću kosu“ koja ume kvariti frizuru, ova mlada kosa je zlata vredna. Ona ukazuje na to da se vlasi pravilno obnavljaju i dokaz je brzog rasta kose.

Tipičan rast vlasi je oko centimetar mesečno, međutim za one nestrpljive to može biti previše malo, pa često koriste šampone za ubrzanje rasta kose.

U suštini, čak i da šamponi deluju, džabe kosa brzo raste, ako više opada nego što izrasta novih vlasi. Stoga ova dva faktora moraju biti u balansu i jedino ćete time postići dužinu koju želite.

Zašto kosa opada?

Postoji mnogo razloga koji utiču na opadanje kose kod žena. Nekima se to dešava zbog farbanja i nepravilne nege, drugima više pada tokom jesenjeg i prolećnog perioda, kao i tokom i posle trudnoće. Pojedine žene su primetile kako im više opada kosa kada koriste proizvode koji u svom sastavu imaju silikon. Dalje,gubitak vlasi se dešava i kod hormonskog disbalansa.

Koji god razlog bio, ni jedna žena ne voli retku kosu. Gusta, bujna, mekana i duga kosa je simbol ženstvenosti, ali ne samo toga, ona ukazuje i na dobro zdravlje.

Ovo je još jedan od dokaza kako su lepota i zdravlje suštinski vezani jedno za drugo.

Kada kosa opada, onda se poljulja i samopouzdanje kod žena. Ovo se može desiti i sa godinama, mnogim ženama se tokom menopauze gustina kose značajno proredi.

Nedostatak vitamina jedan od razloga opadanja kose

Treba napomenuti i kako je jedan od glavnih razloga gubitka kose nedostatak nekog vitamina.

Vitamini koji utiču na rast i kvalitet kose su: vitamin A, B3, B5, B7, B12, C, D i E.

Nedostatak minerala koji mogu prouzrokovati njeno istanjivanje su cink, selen, gvožđe i bakar.

Dakle, kao što iz navedenog možete videti, za kvalitet kose je veoma bitna uravnotežena ishrana puna hranljivim materijama. Stoga se obično preporučuje korigovanje jelovnika i to pre nego što date novac na skupe preparate.

Razmislite i proverite u laboratorijama da li vam nedostaju neki vitamini za kosu ili minerali.

Srećom, pa te vitamine možete nadoknaditi i putem šampona. Postoje šamponi koji su vitaminske bombe i čijim utrljavanje je podstiče cirkulacija i apsorpcija hranljivih materija u kožu glave.

U narednim pasusima vam predstavljamo dokazano najbolji prirodni šampon za rast kose.

domaći šampon za brži rast kose

Bojanin šampon pomaže brži rast vlasi

Ovaj šampon je postao izuzetno poznat u celoj Srbiji, a dobio je taj naziv jer ga je korisnica sajta ana.rs Bojana podelila na forumu. Ubrzo nakon toga se proširio po celom internetu, a i dan danas važi za prirodni šampon za brzi rast kose.

Većina žena koje su ga isprobale su prezadovoljne ovim šamponom i tvrde kako im je on sasvim oporavio kosu. Tokom korišćenja Bojaninog šampona nekim ženama je kosa počela rasti čak i duplo brže nego inače.

Recept za najbolji šampon za brzi rast kose

Evo kako napraviti šampon za brzi rast kose.

Potrebno je:

1 litar šampona od koprive,
30ml kapi ulja od koprive,
1 pakovanje AD kapi  -vodene,
100ml Pantenol rastvor,
50ml ricinusovog ulja.

Kako se pripema šampon po Bojaninom receptu:

Sve ove sastojke možete naći u nešto bolje opremljenim apotekama. Postoje i varijacije gde se umesto AD kapi stavlja bedoxin, ampule B vitamina za kosu.

Prespite 250 mililitra šampona u neku drugu bocu kako biste imali mesta za dosipanje ostalih sastojaka. Stavite sve u bocu od šampona i promućkajte, šampon je odmah spreman za korišćenje. Kako on bude stajao primetićete da se sastojci u njemu razdvajaju, ovo ne predstavlja nikakav problem, samo promućkajte pre upotrebe, kako biste opet dobili homogenu smesu.

Unapred napominjemo i kako je ovaj šampon vodnjikaviji i masni u odnosu na one koje redovno koristite. Ali nemojte brinuti, sasvim lepo se raspoređuje po koži glave, dobro se ispira i ne utiče na lučenje sebuma. A to znači kako vašu kosu neće učiniti masnijom.

Možete ga redovno koristiti, ako je potrebno može i svaki dan. Ovaj šampon za brzi rast kose za mesec dana je sasvim prirodan, on ni na koj način ne remeti prirodnu floru na koži glave, te je znatno manja mogućnost za negativne posledice.

Odlična je stvar i što šampon dosta dugo traje. Sve zavisi koliko često perete kosu i koliko ga puta nanosite. Tako je nekim korisnicama potrajao čak pet meseci. Ovoliko može trajati ako ga koristite dva, tri puta dnevno sa jednim utrljavanjem.

Savet plus: kada budete iskoristili bar pola šampona možete dosuti ostatak koji ste držali u drugoj boci.

Koji su efekti Bojaninog šampona?

Bojanin šampon za brzi rast kose je izuzetno delotvoran, a njegova tajna je u mešavini njegovih sastojaka.

Kao baza se koristi obično šampon od koprive, ali ne morate nužno baš njega koristiti. U šamponu samo ne sme biti parabena i sulfata koji mogu biti previše agresivni. Cilj je oporaviti kosu, ne uništiti je raznim hemikalijama.

Zato umesto koprivinog koristite blage šampone, to su šamponi od kamilice, mente, belog luka. Mnogi preporučuju i Kosili šapon za decu koji je poznat po svojoj blagoj formuli.

Kapi od koprive su veoma bitne za sastav, zato što će one utrljavanjem šampona u glavu povećati cirkulaciju. Čime će se bolje apsorbovati druge supstance koje na kosu nanosite. Osim toga, ovaj sastojak je odličan za borbu protiv peruti, on temeljno čisti kosu i utiče na njen sjaj.

Neki smatraju kako AD kapi nisu dobre za kosu, što gledano sa naučne strane baš i nije istina. One zapravo predstavljaju skup A i D vitamina, koji su neophodni za pravilan rast kose. Čak se i preporučuje njihov unos, jer jako veliki procenat stanovništva ima manjak D vitamina naročito tokom zimskih meseci.

Stavljanje AD kapi na kosu ne može nikako škoditi. Ako slučajno imate višak, što je teško slučaj, organizam će ga izlučiti putem mokraće.

Pantenol za kosu

je odličan za regeneraciju, prvobitno kožu glave i to je njegova primarna uloga. Pored zdrave kose bitna je i zdrava koža glave jer u suprotnom dobijate kontra efekat. Ulje pantenola je odlično za lišavanje peruti jer koži glave vraća prirodni balans. Ali, neće momoći kod svih tipova peruti, već pre kod one masne koja nastaje kao rezultat tretiranja raznim proizvodima.  Isto tako neće imati mnogo efekata ako vam perut pravi gljivica ili ako imate seboreju.

Ricinusovo ulje za brzi rast kose

Šampon za brzi rast kose ne bi bio to što jeste kada ne bi imao u svom sastavu ricinusovo ulje. Ovo ulje je izuzetno delotvorno za zdravlje kose i glavni razlog njenog ubrzanog rasta.

Ricinusovo ulje u svom sastavu ima omega 3 i omega 6 esencijalne masne kiseline koje hrane dlaku i time je čine jačom i zdravijom. Ono što ubrzava rast kose i smanjuje njeno opadanje jeste ricinoleična kiselina. Ona ima važnu ulogu kako u hranjenju kose, tako u odstranjivanju bakterija i gljivica koje usporavaju njen rast.

Svi dermatolozi će vam preporučiti šampon za brzi rast kose sa ricinusovim uljem koji god problem imali. Razlog je u tome što u većini slučajeva zaista deluje. Ricinus stimuliše kosu, a nova vlasti koje izrastaju su paperjaste, sjajne i mekane.

Ovo ulje je toliko dobro za kosu, te ga možete korisiti i bez poznatog Bojaninog šampona.

U suštini, možete ga utrljati u kosu pre pranja i držati pola sata, nakon toga isperite šamponom. Ipak birajte, neka vaš šampon bude blag, jer proizvodu sa previše hemikalija mogu ometati ubrzani rast i naneti vašoj kosi još više štete.

Posle dva, tri meseca redovnog korišćenja primetićete kako je kosa za nekoliko centimetra duža. A takvu dužinu kosa nikada ne bi postigla normalnim rastom.

Napravite same masku za brzi rast kose

Možete sami napraviti maske za brzi rast kose koje kombinujete sa šamponima. One ne oštećuju kosu jer ne sadrže nikakve štetne hemikalije i većinom su na bazi ulja, naročito ricinusovog.

Pored toga, pivo je odlično za rast kose. Hajde da saznamo kako se on koristi na kosi.

Kako ubrzati rast kose uz pomoć piva

Verovale ili ne ako želite bujnu kosu, pivo je odlično za to. Ono u svom sastavu ima vitamina B koji može itekako uticati na brzinu njenog rasta.

Ostavite limenku sa pivom, nekih sat vremena pre pranja kose, može i duže kako biste bile sigurno kako je izvetrilo.

Posle pranja čistu kosu polijte pivom. Nemojte brinuti, neće se osetiti neprijatan miris alkohola, on je ispario. Sat vremena nakon nanošenja piva se uopšte neće ni osetiti nikakav miris na kosi, sem mirisa šampona.

Ako imate masnu kosu preporučuje se stavljanje piva koje još nije izvetrelo, ovo može pomoći u regulaciji lučenja sebuma.

Maska sa uljem od noćurka za bujnu kosu

Ovu masku možete napraviti u domaćoj radinosti, za to će vam biti potrebno:

3 kašike maslinovog ulja,
2 kašike ulja od žutog noćurka,
2 kašike ricinusovog ulja ricinusovo ulja,
Celo pakovanje kapi od koprive.

Masku ćete imati za tri, četiri pranja. Utrljajte je u teme i masirajte kožu glave, to će podstaći cirkulaciju. Nakon toga operite kosu nekim blagim šamponom. Dobra kombinacija sa ovom maskom je šampon od koprive za brzi rast kose. Prve rezultate ćete primetiti već posle tri nedelje. Koristite ovu masku tri meseca i onda napravite pauzu.

Preparati za brzi rast kose koji dokazano deluju

Pored osnovnog šampona postoje još neki preparati koji će vam sigurno pomoći u povećanju brzine rasta. Iako je Bojanin šampon izuzetno delotvoran i jedan od najboljih koje ćete probati, činjenica je kako ne odgovara baš svima.

Pojedine žene su komentarisale kako ovaj šampon za brzi rast kose ume preterano sušiti kosu. Stoga, ne preporučuje se onima koji već imaju suvu kožu glave, možete ga probati ali ne očekujte preterano dobre rezultate. Tada ćete najčešće ubrzati rast kose po cenu da ona postane jako suva.

Provereni šamponi za brži rast

Definitivno je najhvaljeniji kupovni šampon za brzi rast kose Afroditin i to od belog luka. Dejstvo ovog preparata je dokazano mnogim „pre i posle“ slikama. On obnavlja kožu glave i reguliše lučenje sebuma. Ekstrakti belog luka ubijaju gljivice, pa je ovaj proizvod odličan i za one koji imaju perut.

Prema rečima žena koje su ga koristile, kosa za tri meseca poraste čak do pet centimetra. Ovaj šampon za brzi rast kose to omogućava u roku od mesec dana, ali ga koristite 90 dana kako biste videle pune rezultate. Sve zavisi od vašeg tipa kose i njene prethodne nege.

Koliko dugo se sme koristiti? Nakon tri meseca napravite pauzu, jer ako kosa bude previše stimulisana, više neće reagovati na šampon.

Još jedan koji se ističe je Allin šampon za brzi rast kose koji možete kupiti u Lily drogerijama. U njegovom sastavu se nalaze listovi koprive, cvetovi lavande, češnjevi belog luka i koren koprive. Dakle, u sastavu šampona su prirodni preparati koji drastično ubrzavaju rast kose.

Izuzetno popularan je konjski šampon. Da, on se stvarno koristi za očuvanje grive konja, ali je delotvoran i kod ljudi. Postao je poznat kada je o njemu pričala Kim Kardašijan – planetarna celebrity zvezda koja ga redovno koristi.

Sastojci šampona su uglavnom prirodni. Napravljen je tako kako bi pravilno negovao nežnu konjsku dlaku, ali se ispostavilo dobro neguje i ljudsku kosu.

Iskustva korisnica sa šamponima za rast kose

Komentari naših čitateljki:

Imam prirodno masnu i retku kosu, koju sam blanširala i izgledala je kao slama. Morala sam je obnoviti i onda sam na internetu naišla na Bojanin šapomon.

Kada je u pitanju šampon za brzi rast kose iskustva koja ja imam su jako dobra, čak štaviše i odlična. Stvarno je izuzetan. Kosa mi je dosta porasla, i ne samo to, počela mi je rasti i mlada kosa, tako da polako postaje gušća. Sad je sjajna i mekana kao da sam je mazala zejtinom. Naravno, deo koji sam blanširala se ne može obnoviti pa sam ga odsekla.

Marija, 36

Imam jako suvu kosu, i meni onaj šampon za brzi rast kose što ima pantenol nije nešto pomogao. Doduše, kosa jeste brzo porasla, ali sam morala iseći 10 centimetara krajeva jer je dodatno isušio. Navukla sam i perut koju sad pokušavam da rešim.

Dakle, za mene nije dobar taj šampon. Onda sam počela koristiti Afroditin sa belim lukom, i meni je taj ispao odličan. Kosa je brzo rasla, čak je i moj dečko primetio, a kada muškarci primete, zanči da je razlika velika. Postala je mekša, a peruti imam dosta manje.

Anđela, 29

Nuspojave šampona su stvarno retke

Kao što je već spomenuto u tekstu, ni Bojanin šampon za brzi rast kose neće kod svakog postići dobre rezultate. Glavni problem šampona je što isušuje već suvu kosu, te se ne preporučuje njegovo korišćenje ukoliko vaša kosa pripada tom tipu.

Ni jedan šampon ne valja koristiti preterano dugo, naročito ne one koji kosu stimulišu na neki način. Tu spadaju šamponi sa silikonom, sulfatima, šamponi protiv peruti i oni koji ubrzavaju rast. Ako se preterano koriste ogu izazvati kontra efekat. Zato ni jedan od njih nemojte korsititi više od tri meseca.

Za kraj

Svaki šampon odgovara određenom tipu, te ako do sad niste našli ni jedan koji vama u potpunosti ne odgovara, ne očajavajte. Istražujte i ulažite u vašu kosu, jer je lepa kosa sinonim za lepotu.

Danas možete pronaći i šampon za brži rast kose u apotekama, ali vam savetujemo da dobro ispitate farmaceuta o sastavu takvog preparata. Nije svaka formula magična pa da vam kosa izraste preko noći, to što vas reklame ubeđuju na svakom koraku, uzmite sa rezervom.

Brzi rast kose nema veliku svrhu ako je ne negujete na svim poljima.