Peckanje pri mokrenju lečenje prirodnim putem

Jedan od najneprijatnijih osećaja jeste peckanje pri mokrenju. Osećate li čestu iritiranost, osećaj peckanja pa čak i bola u međunožju? A onda kad vršite malu nuždu taj osećaj peckanja postaje nepodnošljiv i teško se smiruje.

Bude još gore ako je peckanje pomešano sa bolom, a stvar je za uzbunu ako ste primetili i krv pri mokrenju. Šta učiniti u takvim situacijama. Jedno je sigurno ovo su simptomi koje ne smete ignorisati.

Nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam koji su svi uzroci ovog neprijatnog peckanja i šta sve možete da uradite da ga smirite. Postoje razni prirodni lekovi koji će vam u tome pomoći, a podelili smo sa vama iskustva korisnika koja bi vam mogli dobro doći kao savet.

Za sam početak predlažemo vam odličan prirodni lek za urinarne infekcije – semenke dinje

Bolno morkenje glavni uzroci

Nažalost postoje mnogi uzroci neprijatnog peckanja i bola tokom mokrenja. Taj osećaj predstavlja samo simptom, a ne i samu bolest. Ovaj simptom ima i svoj stručan naziv – disurija, a najčešće se vezuje za stanje poznatije kao uretritis.

Uretritis predstavlja stanje u kom uretra ili mokraćna cev bivaju iritirane, nadražene ili pod upalom. On uzrokuje bol, peckanje ili krvarenje tokom mokrenja, kao i česte odlaske u wc. Osim toga možete osetiti naglu potrebu da urinirate, a onda ispustite svega par kapi.

Iako prilično neprijatan, ovaj simptom u najvećem broju slučajeva nije toliko strašan i obično se leči prostim tretmanom antibioticima. Ovo su svi uzroci koji mogu izazvati bolno mokrenje.

Infekcije urinarnog trakta uzrokuju peckanje pri mokrenju

Bolno vršenje male nužde, osećaj peckanja, iritiranost, česti odlasci u wc su sve simptomi infekcije urinarnog trakta. Ako se tretiraju na vreme ove urinarne infekcije su sasvim bezopasne i veoma brzo prolaze. Obično nastaju usled pada imuniteta, ali ih najčešće izaziva bakterija Ešerihija koli. Zbog anatomije su znatno češće kod žena nego kod muškaraca. Zašto je to tako, objasnićemo u narednim pasusima.

Dobra stvar je da se ove infekcije prilično brzo rešavaju ako se reaguje na vreme i obično je dovoljna jednostavna terapija antibioticima. Problem nastaje ako se simptom peckanja pri mokrenju, krv u mokraći ignorišu duže vreme. Tada se upala razvija, ide duž mokraćnog kanala i stiže do bubrega.

Nepotpuno pražnjenje bešike čest uzročnik urinarne infekcije

Svi nekad moramo da odložimo mokrenje jer nismo u prilici da trenutno idemo u toalet. To je sasvim razumljivo. No, ne valja ako vam tako nešto pređe u naviku. Svakodnevno odlaganje ili prekidanje mokrenja pre nego što se ono prirodno završi, tj. kad se isprazni bešika može uzrokovati množenje bakterija i drugih mikroorganizama u bešici.

To opet može voditi do infekcija bešike, a i do izražavanja simptoma kao što su bol u bešici, peckanje pri mokrenju i neprijatnost u donjem delu trupa.

Pesak i kamen u bubregu

Ovo su već ozbiljnije bolesti čije lečenje zahteva ozbiljnu terapiju i mnogo duži vremenski period. Oba stanja se vezuju za peckanje pri mokrenju, izuzetno jak bol prilikom mokrenja, a istovremeno i bol u bubrezima.

Lečenje se odvija uz terapiju koju je prepisao doktor, razbijanjem kamena, velikim količinama vode i čajevima.

Sintetički donji veš zna izazvati peckanje

Za PH vrednost vagine ništa nije bolje od običnih belih pamučnih gaćica. Razlog je u tome što se one mogu prati i na 90 stepeni, a time se ubija preko 90 posto bakterija i sprečava se njihovo dalje razmnožavanje.

Sintetički veš predstavlja idealan terena za ove mikroorganizme gde se mogu nesmetano razmnožavati. Generalno je naš imuni sistem dovoljno jak da se odbrani od ovakvih napada. Ipak, kada on opadne onda se pojavljuju simptomi kao što su svrab, peckanje, bol pri mokrenju. Ujedno smatra se za jedan od prvih simptoma iritacija na donji veš ili razvoja urinrne infekcije.

Pored toga nešto na šta žene treba da obrate pažnju jesu ulošci i tamponi. Njihovo neredovno menjanje takođe može prouzrokovati infekcije ili iritacije. U zavisnosti od obima menstruacije treba promeniti uložak bar četiri puta dnevno, da biste sprečili ovakva neželjena dejstva.

Kozmetika za genitalije 

Ono što je veoma bitno za održavanje PH vrednosti vagine jeste i održavanje higijene te regije. Naime, kod nekih je ova regija posebno osetljiva i obična kupka ili sapun može da iritira ili da osuši prirodne tečnosti. Tada opet za rezultat nastaje osećaj neprijatnog peckanja.

Rešenje je prosto, kupite proizvod koji je namenjen higijeni polnih organa. Mogu se naći u DM-u, Liliju i većim marketima u odeljcima za ličnu higijenu.

Upala prostate i peckanje prilikom mokrenja

Kod žena se razmnožavanje bakterija obično manifestuje kroz urinarnu infekciju, no kod muškaraca to stanje može biti malo ozbiljnije.

Upala mokraćnih kanala koja se ne leči može dovesti do upale prostate, a jedan od njenih osnovnih simptoma jeste peckanje pri mokrenju i  bolno uriniranje. Neretko se odlazi više puta u wc, osetite iznenadnu potrebu za mokrenjem, ali ne bude više od par kapi.

Upalu prostate prati i neprijatan bol. Ako se nalazite u ovim simptomima posetite svog lekara i urologa.

Peckanje pri mokrenju kod muškaraca i žena

Peckanje pri mokrenju u najvećem broju slučajeva osete žene. Ovaj simptom kod muškaraca nije posebno čest, iako se povremeno javlja. Za to postoji i poseban razlog, a on se ogleda u različitoj anatomiji muškarca i žene.

Naime, mokraćna cev je kod žena mnogo kraća i ulaz u vaginu se nalazi veoma blizu čmara. To čini idealno okruženje za ravoj bakterija i infekcija. Za najveći broj infekcija urinarnog trakta (čiji su osnovni simptom peckanje tokom obavljanja male nužde) je odgovorna Ešerihija koli.

Sama po sebi Ešerihija ne predstavlja „zlu“ bakteriju. Ona se prirodno nalazi u našem organizmu, u debelom crevu i pomaže varenju.No, problem nastaje kada ona dospe u urinarni trakt. To se relativno često dešava, nepravilnim brisanjem, polnim odnosima, nedovoljno čestim menjanjem donjeg veša… i u većini slučajeva PH vrednost vagine je stabilna i dovoljno jaka da suzbije višak ovih bakterija. Ali u slučajevima kada ženama opadne imunitet, ešerihija se razmnožava bez problema i to uzrokuje infekciju i veoma neprijatno peckanje tokom mokrenja.

Dakle, postoji dosta uzroka koji mogu uticati na stvaranje peckanja, ali je većina njih nastala upravo zbog anatomije žene. Pojedine pripadnice lepšeg pola imaju velike probleme sa čestim infekcijama. Stoga dame moraju obraćati posebnu pažnju na higijenu, preparate, mokrenje pre i posle seksualnih odnosa, često menjanje uložaka i tampona.

Iako je svrab pri mokrenju kod žena češće, smatra se da kod muškaraca može biti ozbiljniji i da neretko dolazi do upale urinarnog trakta. Kada muškarci imaju urinarnu infekciju to znači da se ona već „popela“ i da se može nastaviti dalje komplikovanje njegovog stanja. Ako se ne reaguje na vreme infekcija će stiči do mokraćovoda, testisa i prostate. U najozbiljnijem slučaju infekcija zahvata i bubrege, a za to je potrebno već ozbiljno lečenje i kod muškaraca i kod žena.

Peckanje pri mokrenju nakon seksualnog odnosa

Bolno uriniranje i osećaj peckanja nakon seksualnog odnosa zasigurno nije dobar znak. On vam govori da nešto nije u redu i da treba da odete kod lekara. Još je veći znak za uzbunu ako uz to primetite i krv pri mokrenju.

Ako se specifično pojavljuje peckanje nakon seksualnog odnosa, pa posle bude blaže i opet se pojavi nakon sledećeg, onda možete biti prilično sigurni da sa partnerom razmenjujete polno prenosive bolesti ili bakterije.

Jedan od prvih i osnovnih vidova zaštite je svakako korišćenje kondoma. Oni ne da su efektni kada je u pitanju zaštita od trudnoće, već i od polno prenosivih bolesti kao što su hlamidija ili hepatitis.

Budite odgovorni prema svom zdravlju, proveravajte se jednom godišnje na polne bolesti. Nemojte se upuštati u seksualne odnose sa partnerom koji se nije proverio, i to nikako bez kondoma. Jer pored toga što postoji mogućnost ostajanja u drugom stanju, imate rizik od dobijanja polnih bolesti koje mogu bitno ugroziti kvalitet života. Ako ste promenili nekoliko seksualnih partnera, a pritom ste sa njima imali seksualni odnos bez kondoma, proverite se što pre, jer je vrlo verovatno da imate neku polno prenosivu bolest.

Neke od infekcija koje se prenose polnim odnosom, a kod kojih je jedan od glavnih simptoma peckanje, svrab, bol i krvarenje pri mokrenju su gonoreja, hlamidija i herpes. Uz to, kako se kod žena čmar nalazi nedaleko od ulaza u vaginu, vrlo se lako prodiranjem penisa može preneti ešerihija do urinarnog trakta.

Vrlo verovatno ćete dobiti neki antibiotik kada se ustanovi vaša dijagnoza. Za vreme korišćenja antibiotske terapije su zabranjeni seksualni odnosi, kako se infekcija ne bi ponovo prenosila sa partnera na partnera. Ukoliko imate polno prenosivu bolest, najbolje je da se vi i partner lečite u istom periodu.

Bol i peckanje pri mokrenju kod dece

Peckanje pri mokrenju kod dece praćeno bolom jeste stanje koje nikako ne smete ignorisati ako vam se dete na to bude žalilo. Savetujemo vam da ga odmah odvedete kod pedijatra gde će biti određene sve neophodne analize da bi se odredila pravilna dijagnoza.

Kao i kod odraslih, devojčice su sklonije tome da imaju urinarne infekcije od dečaka, a urinarna infekcija je osnovni uzrok peckanja pri mokrenju. Ovo se najčešće dešava deci mlađoj od pet godina kod kojih postoji nepravilnost u radu urinarnog trakta. Najčešće nastaje tako što se bešika ne isprazni u potpunosti prilikom mokrenja.

Kako ublažiti peckanje pri mokrenju pomoću prirodnih lekova

Osobe koje imaju čest simptome peckanja pri mokrenju, bola prilikom uriniranja, krvi u mokraći ih se obično rešavaju terapijom antibioticima. No ako ste prirodno podložniji ovim simptomima i često imate urinarne infekcije nije ni dobro za vaš imuni sistem da ih neprestano pijete. To će stvoriti rezistenciju na lekove i vaš organizam neće moći da se odbrani od bakterija kada budu bile u pitanju neke ozbiljnije bolesti.

Na svu sreću, postoje i prirodni lekovi koji mogu ovaj simptom dovesti pod kontrolu, bez potrebe da pijete lekove.

Palisept je proizvod dr Josif Pančić, i predstavlja lek u pilulama koji je sastavljen u potpunosti od prirodnih proizvoda. Ispijaju se tri puta na dan po dve pilule prva tri dana, pa se onda smanjuje na tri pilule dnevno. Osećaj peckanja će nestati već posle četvrtog ili petog dana.

Ulje divljeg origana je još jedan prirodan prizvod koji je jači od svakog antibiotika, ali ne remeti crevnu floru. Uz to je i jedan od sastojaka p.alisepta. Za peckanje prilikom uriniranja pije se tri puta dnevno pre svakog obroka. Priprema leka je krajnje jednostavna

Jedna kap se doda u kašičicu baznog ulja, ili se kap doda u malo vode.

Povećavate kapi ako vidite da se stanje ne poboljšava. Nemojte biti na ovoj terapiji duže od tri nedelje. Pravite pauze na deset dana.

Čaj od uve je nepobediv protiv svake urinarne infekcije. Ne sme se kombinovati sa čajem od brusnice, jer potiru efekat jedna drugoj. Pije se šolja tri puta dnevno.

Čaj od brusnice ili tinktura se isto piju tri puta dnevno. Kad su kapi u pitanju doda se 10 kapi u malo vode i ispija se pre svakog obroka.

Najbolji čaj za pesak u bubregu

Moćan čaj za pesak u bubregu i za upalu mokraćne bešike možete kupiti u radnjama zdrave hrane ili napravite sami. Potrebno vam je:

  • 10 grama lista breze,
  • 25 grama herba rastavića,
  • 10 grama kukuruzne svile,
  • 25 grama ploda peršuna,
  • 20 grama herba zlatice,
  • I jedan list medveđeg grožđa.

Priprema čaja:

Sve pomešajte dok se ne rasporedi jednako. Čaj se pije tako što kašiku biljne mešavine stavite u hladnu vodu. Podgrejete do ključanja i onda ostavite sat vremena da se ohladi. Pije se maksimalno tri puta dnevno.

Za još recepata preporučujemo vam tekst sa zdravailepa.com : Prirodno lečenje bubrežnih kamenaca

Kakva su iskustva korisnika sa prirodnim lekovima

Ranije sam često imala problema sa urinarnim infekcijama. Malo malo pa osetim da pecka dok mokrim. To se ponavljalo na svega par meseci. Nisam znala šta da radim. Nisam mogla tako živeti. Doktori bi me kljukali antibioticima, to mi je i pored probiotika uništilo crevnu floru. Nisam mogla stalno biti na antibioticima.

Onda sam čula za prirodni lek koji je jači i od najjačeg antibiotika – ulje divljeg origana. Infekcija mokraćnnih puteva je prošla za 7 dana. Pijem ga sad deset dana povremeno pa napravim pauzu. Čisto da održavam imunitet. Infekcije se uopšte više nisu vraćale.

Irena 38

Izbegavala sam da idem kod doktora iako sam već neko vreme osećala peckanje, bol, svrab. Oni su povremeno prestajali pa sam i ja odahnula. Vraćali su se sve jači, dok odlazak u wc nije postala noćna mora. Nisam uopšte mogla vršiti malu nuždu, toliko je bolelo. Osećala sam i tup bol u bubrezima. Tek onda sam sebi priznala da je nešto ozbljno u pitanju i otišla sam kod doktora. Dijagnoza: teška upala bubrega.

Bila sam mesecima na antibioticima, pila litre vode, čajeva, ne znam ni ja više šta sve nisam pila. Na kraju sam se uspela izvući, ali mi je urinarni trakt postao izuzetno osetljiv. Izlečila sam se tako što sam kombinovala Prolom vodu sa čajem za bubrege, imao je uvu u sastavu. Pila sam bar 2,5 litre tečnosti dnevno i uspela izbaciti bakterije.

Mirjana 56

Partner i ja smo imali nezaštićene odnose i mesecima smo jedno drugom prenosili hlamidiju, ne znamo čak ni koje prvi bio zaražen jer se nikad nismo testirali. On je bio samo nosilac, a ja sam osetila simptome. Peckanje prilikom mokrenja, bol tokom polnih odnosa, neprijatnost… Izlečili smo se zajedno sa antibioticima, sad smo oboje zdravi, ali ne znamo jesmo li je preneli prošlim partnerima.

Anđela 27

Zaključak

U većini slučajeva peckanje pri mokrenju nije ozbiljna stvar, ali to može biti ako se ne tretira na vreme. Zato je neophodno da i ovaj simptom shvatite veoma ozbiljno i obratite se svom lekaru ako ono ne prolazi, nego se i pogoršava. Ako je došlo do pogoršanja pročitajte naš tekst o infekciji mokraćnih puteva koji će vam pružiti dalje informacije o ovoj specifičnoj bolesti.

Izvori:

https://www.healthline.com/health/urethritis

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123849786000364

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025712510001586

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1357303911000946