Kako se priprema čaj od gloga za srce

Glog biljka je još od davnina poznata kao pravi melem za kardiovaskularni sistem, a pored toga pomaže i u lečenju nesanice i anksioznosti . Kada se spomenu kardiovaskularne tegobe, u najvećem broju slučajeva fitoterapeuti će najpre preporučiti umirujući čaj od gloga,  jer su njegova lekovita svojstva poznata još iz  najstarijih spisa i izvora. U pripremanju raznih prirodnih lekova najčešće se koristi njegovo lišće i cveće, a  nešto ređe zrele bobice gloga. Glogov čaj se pokazao kao naročito uspešan u lečenju arterioskleroze i visokog krvnog pritiska (hipertenzije). Drevni narodni lekari koristili su ga  uspešno i u terapiji bolesti bubrega, bešike i mokraćnih puteva, kao i nervoze, nesanice i anksioznosti.

Kako se sve koristi biljka glog kao lek 

Glog je samonikla biljka, najčešće raste kao veliki žbun ili razgranato drvo , koje može ponekad da dostigne visinu i preko pet metara. Samo drvo je tvrdo i žilavo, a kora je glatka sivo-pepeljaste boje s granama na kojima je raspoređeno trnje dužine do 1,5 cm. Listovi nalikuju listovima hrasta, samo što su znatno manji. Beli mirisni cvetovi su skupljeni u bogate kitice s dugim i kraćim peteljkama, a beru se kad počne cvetanje – od aprila do kraja maja.  Plodovi su crvene boje i beru se tek kad dobro sazru, kasno u leto. Na našem podneblju čaj od gloga priprema se već vekovima kod oboljenja srca.

Ono što su drevni lekari dobro znali potvrdila su i savremena naučna istraživanja, tj. da biljka glog kao lek pomaže u slučaju srčane insuficijencije, snažnih bolova u grudima i visokog krvnog pritiska.  Antioksidativna svojstva flavonoida prisutnih u toj biljci sprečavaju sužavanje krvnih sudova i čuvaju ih od oštećenja, jedna studija otkrila je da je konzumiranje 900 miligramag ekstrakta (tinktura od gloga)  dnevno u periodu od dva meseca imalo pozitivan učinak na simptome srčane slabsti, poput uzimanja niske doze kaptoprila (sredstvo iz grupe AKE-inhibtora, koje se koristi za lečenje hipertenzije i slabosti srca).

Kako se čaj od gloga priprema za srčane bolesnike

Na samom početku moramo da napomenemo, da ovaj kao i bilo koji drugi naredni recept, ne smete zloupotrebiti, tj. konzumirati bez neophodnih konsultacija sa vašim kardiologom…Upravo zbog toga jer i sami lekari glogov čaj preporučuju pre svega kao dodatnu terapiju pri lečenju angine pektoris, kod usporenog rada srca i aritmije.

Ukoliko već uzimate jake medikamente, bez jasnih instrukcija i odobrenja specijaliste ne smete uzimati ovaj prirodni preparat, narodski rečeno “ne činite ništa na svoju ruku”..

Recept za čaj od gloga protiv aritmije

Kašiku sušenog cveta i lista gloga preliti sa 2 dl  tek ključale vode i ostaviti dobro zaklopljeno da odstoji dva sata.  Procediti i piti dva puta dnevno , i to po punu šolju uvek sveže pripremljenog čaja.

Glogov čaj za arteriosklerozu

Pomešati po 2 5 g gloga, belog luka, imele i rastavića, pa 2  velike kašike mešavine preliti sa 3 dl  proključale vode i ostaviti poklopljeno da miruje jedan sat. Procediti i piti po 1 dl čaja 3 puta dnevno, pola sata pre jela.

Recept  protiv aterioskleroze br.2  

Pomešati po 20 g srdačice, mahuna od pasulja, cveta gloga, hajdučke trave i lista rutvice, pa dve
kašike mešavine preliti sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti u
toku dana.

Čaj od gloga za srce (kod usporenog rada)

Priprema čaja od gloga : Pomešati 50 g cvetova i lišća gloga sa 50 g matičnjaka, pa 2 kašike mešavine preliti sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji barem pola sata. Procediti i piti u toku dana.

Glogov čaj protiv stresa

Pomešati po kašiku cvetova gloga, cvetova kamilice, listova rutvice i pola kašičice pelina, pa
sve preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procediti i piti u toku dana u gutljajima.

Glogove kapi su odlične kod anksioznih stanja

Glogove kapi efikasno uklanjaju osećaj pritiska u grudima i ubrzano lupanje srce, neke od glavnih simptoma anksioznosti. Takode, ti preparati pomaži i u slučaju nesanice i nervoze. Postoje indikacije da glogove bobice mogu biti od koristi ženama koje su ušle u klimaks i suočavaju se sa neprijatnim valunzima u menopauzi.

Kako pomaže čaj od gloga za pritisak

Pomešati jednake delove cveta gloga, lista breze, lista imele, hajdučke trave, ploda šipka, cveta lipe, koren odoljena i cveta brdanke, pa kašiku ove mešavine preliti sa 2 decilitra hladne vode i zagrevati poklopljeno dok ne proključa. Skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procediti i piti 3 puta dnevno po jednu šolju uvek sveže pripremljenog čaja.

Pomoć kod proširenja vena

Pomešati po 15 g cveta majske ruže, cveta gloga, brđanke, brekinje, surčice, divljeg kestena i 10
g cveta trandavilja, pa 4 kašike mešavine preliti sa pola litra hladne vode i ostaviti poklopljeno da
odstoji preko noći. Ujutru zagrevati do ključanja, pa ostaviti poklopljeno da se ohladi. Procediti i zasladiti bagremovim medom. Piti u toku dana umesto vode.

Izaziva li čaj od gloga nuspojave i neželjena dejstva

Iako  bobice, tinkture (glogove kapi), kao i brojne čajne mešavine od ove biljke važe za neškodljive, u praksi ipak nije baš tako. čaj od gloga upotreba Određen broj ljudi može da ima nuspojave, koje se najčešće manifestuju kao što su ekcemi i osipi po koži, iznemoglost i malaksalost praćena jakim znojenjem i slično. U slučaju ozbiljnijih simptoma, obavezno idite vašem lekaru.

Trudnice ne bi smele da piju čaj od gloga, a svi ostali treba da ga konzumiraju maksimalno 5 dana, a zatim da naprave pauzu od 3 dana (izuzev ako ova biljka ulazi u sastav čajnih mešavina). Ukoliko se ne pridržavate ovog saveta, iako veoma lekovit, glog može uzrokovati brojne neželjene reakcije.

Za sam kraj ostavili smo vam još jedan interesantan recept u pitanju je vino od gloginja, evo kako se pravi

Dobro oprati i očistiti kilogram zrelih bobica gloga, sipati ih u veliku staklenu teglu, pa dodati l,5l prokuvane i ohlađene vode te 500 g žutog šećera. Teglu prekriti gazom i ostaviti na sobnoj temperaturi četrdeset dana. Nakon toga procediti. sipati u staklenu flašu i čuvati u frižidera Uzimati svako jutro po jednu malenu rakijsku čašicu, pola sata pre obroka.

Nadamo se da ste saznali kad i kako može da vam pomogne čaj od gloga, pridržavajte se saveta lekara, nemojte povećavati doze i učinićete veliki korak ka dobrom zdravlju. Gotov glogov čaj se može kupiti u gotovo svakoj apoteci.