Kako se priprema čaj od gloga za srce

Glog biljka je još od davnina poznata kao pravi melem za kardiovaskularni sistem, a pored toga pomaže i u lečenju nesanice i anksioznosti . Kada se spomenu kardiovaskularne tegobe, u najvećem broju slučajeva fitoterapeuti će najpre preporučiti umirujući čaj od gloga. 

Njegova lekovita svojstva poznata su još iz najstarijih spisa i izvora.  U pripremanju raznih prirodnih lekova najčešće se koristi njegovo lišće i cveće, a  nešto ređe zrele bobice gloga.

Glogov čaj se pokazao kao naročito uspešan u lečenju arterioskleroze i visokog krvnog pritiska (hipertenzije). Drevni narodni lekari koristili su ga  uspešno i u terapiji bolesti bubrega, bešike i mokraćnih puteva, kao i nervoze, nesanice i anksioznosti. U nastavku saznajte kakve nam sve zdravstvene prednosti nude moćne crvene glog bobice, ostanite sa nama…

Kako se sve koristi biljka glog kao lek

Glog je samonikla biljka, najčešće raste kao veliki žbun ili razgranato drvo. Stablo može ponekad dosegnuti i preko pet metara vidine. Samo drvo je tvrdo i žilavo, a kora je glatka sivo-pepeljaste boje s granama na kojima je raspoređeno trnje dužine do 1,5 cm. Listovi nalikuju listovima hrasta, samo što su znatno manji.

Beli mirisni cvetovi su skupljeni u bogate kitice s dugim i kraćim peteljkama. Beru se kad počne cvetanje – od aprila do kraja maja.  Plodovi su crvene boje i ubiraju se tek kad dobro sazru, kasno u leto. Na našem podneblju čaj od gloga priprema se već vekovima za različita srčana oboljenja.

Ono što su drevni lekari znali, potvrdila su i savremena naučna istraživanja- biljka glog kao lek pomaže u slučaju srčane insuficijencije. Doneće  olakšanje kod snažnih bolova u grudima i visokog krvnog pritiska.

Antioksidativna svojstva flavonoida prisutnih u toj biljci sprečavaju sužavanje krvnih sudova i čuvaju ih od oštećenja. Jedna studija otkrila je da je konzumiranje 900 miligrama ekstrakta (tinktura od gloga)  dnevno u periodu od dva meseca imalo pozitivan učinak na simptome srčane slabosti. Slično poput uzimanja niske doze kaptoprila (sredstvo iz grupe AKE-inhibtora, koje se koristi za lečenje hipertenzije i slabosti srca).

čaj od gloga recept

Kako se čaj od gloga priprema za srčane bolesnike

Na samom početku moramo napomenuti, ovaj kao i bilo koji drugi naredni recept, ne smete zloupotrebiti. Konzumirajte ga tek nakon  konsultacija sa vašim kardiologom. One su svakako obavezujuće i neophode kod bilo kog tipa srčanih oboljenja.

Glogov čaj preporučuju lekari pre svega kao dodatnu terapiju pri lečenju angine pektoris, kod usporenog rada srca i aritmije.

Ukoliko već uzimate jake medikamente, bez jasnih instrukcija i odobrenja specijaliste ne smete uzimati ovaj prirodni preparat. Narodski rečeno „ne činite ništa na svoju ruku“..

Recept za čaj od gloga protiv aritmije

Kašiku sušenog cveta i lista gloga preliti sa 2 dl  tek ključale vode i ostaviti dobro zaklopljeno nek odstoji dva sata. Procediti i piti dva puta dnevno , i to po punu šolju uvek sveže pripremljenog čaja.

Glogov čaj za arteriosklerozu

Pomešati po 2 5 g gloga, belog luka, imele i rastavića. Zatim 2  velike kašike mešavine preliti sa 3 dl  proključale vode i ostaviti poklopljeno da miruje jedan sat. Procediti i piti po 1 dl čaja 3 puta dnevno, pola sata pre jela.

Recept  protiv aterioskleroze br.2  

Pomešati po 20 g srdačice, mahuna od pasulja, cveta gloga, hajdučke trave i lista rutvice. Uzeti dve kašike mešavine i preliti sa 5 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno neka stoji 30 min. Procediti i  lagano piti u toku dana.

Čaj od gloga za srce (kod usporenog rada)

Priprema čaja od gloga : Pomešati 50 g cvetova i lišća gloga sa 50 g matičnjaka. Od te smese uzeti 2 kašike i preliti sa 5 dl ključale vode. Sve ostaviti poklopljeno nek miruje barem pola sata. Procediti  dobro i piti u toku dana.

Prirodno rešenje protiv stresa i anksioznih stanja

Osim kod srčanih tegoba i smetnji, glogov čaj se pokazao veoma efikasnim kod osoba koje su pod stalnim stresom. Evo kako se priprema:

Pomešati po kašiku cvetova gloga, cvetova kamilice, listova rutvice i pola kašičice pelina. Sve to trebate preliti sa pola litra ključale vode i ostaviti poklopljeno minimum pola sata.  Dobijeni čaj protiv stresa procedite i lagano u gutljajima ispijajte u toku dana.

Glogove kapi su odlične kod anksioznih stanja

Kapi gloga efikasno uklanjaju osećaj pritiska u grudima i ubrzano lupanje srce, neke od glavnih simptoma anksioznosti. Takode, ti preparati pomaži i u slučaju nesanice i nervoze. Postoje indikacije da glogove bobice mogu biti od koristi ženama koje su ušle u klimaks i suočavaju se sa neprijatnim valunzima u menopauzi.

Kako pomaže kod povišenog pritiska

Pomešati jednake delove cveta gloga, lista breze, lista imele, hajdučke trave, ploda šipka, cveta lipe, koren odoljena i cveta brdanke. Kašiku ove mešavine preliti sa 2 decilitra hladne vode i zagrevati poklopljeno dok ne proključa. Skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno nek odstoji jedan sat. Procediti i piti 3 puta dnevno po jednu šolju uvek sveže pripremljenog čaja.

Pomoć kod proširenja vena

Pomešati po 15 g cveta majske ruže, cveta gloga, brđanke, brekinje, surčice, divljeg kestena i 10 g cveta trandavilja. Od toga  uzeti 4 kašike mešavine i preliti sa pola litra hladne vode. Držati poklopljeno celu noć. Ujutru zagrevati do ključanja, pa ostaviti poklopljeno neka se prohladi. Procediti i zasladiti bagremovim medom. Piti u toku dana umesto vode.

Kako se koriste bobice gloga

Crveni glog se smatra jednom od najlekovitijih biljki na svetu, i to sasvim opravdano. Istraživanja su pokazala da on osigurava oksigenaciju i nesmetan protok krvi do srca. Bogat je flavonoidima, koji štite od negativnog dejstva slobodnih radikala.

  • Pored toga, čaj od gloga olakšava stabilizaciju krvnog pritiska. On dokazano jača srčani mišić i ublažava tegobe usled srčanih aritmija, taliikardije i/ili abnormalnosti mitralnog zaliska.
  • Crvene bobice gloga ubrzavaju isceljenje povreda mekih, vezivnih tkiva, uključujući sportske povrede. Korisne su i za tretman kolena i kostiju nakon operacije.
  • Mogu biti korisne u tretiranju simptoma kožnih oboljenja, kao što su ekcem i psorijaza.
  • Crveni glog može pomoći i u ublažavanju psihičkih problema, jer deluje opuštajuće i podiže nivo mentalne energije. Naročito je efikasan čaj od bobica.
  • Eksperti preporučuju kombinovanu upotrebu crvenog gloga i magnezijuma. Njega možete pronaći u sastavu suplemenata za srce, ili kao individualni dodatak ishrani.  Ipak najčešće se konzumira kao čaj.
  • Glog bobice su prijatnog, slatkog ukusa sa dozom citrusne arome.

Čaj od bobica gloga jača srce i podiže raspoloženje

Sve traženiji je recept za čuveni čaj od glogovih bobica, evo šta vam za njega treba:

1 kašičiča suvih bobica gloga,
310 ml filtrirane vode,
1 kašičica suvog ili svežeg lista matičnjaka,
četvrtina kašičice suvog ranilista,
četvrt kašičice suvih pupoljaka ili latica ruže,
četvrt kašičice suvog cveta dan i noć (maćuhica),
Domaći med po želji.

Priprema recepta:

  1. Stavite bobice gloga u manju, ali dublju tavu i  skroz prelijte vodom. Zagrejte do ključanja, smanjite temperaturu i kuvajte 5 minuta.
  2. Sklonite tavu sa ringle i odmah dodajte preostalo bilje. Pokrijte posudu i ostavite neka stoji dobrih 10 minuta.
  3. Procedite dobijeni čaj, a ukoliko želite, zasladite medom.

Izaziva li čaj od gloga nuspojave? 

Iako  bobice, tinkture (glogove kapi), kao i brojne čajne mešavine od ove biljke važe za neškodljive, u praksi ipak nije baš tako. Određen broj ljudi može imati nuspojave, koje se najčešće manifestuju kao što su ekcemi i osipi po koži. Nekada se javi iznemoglost i malaksalost praćena jakim znojenjem i slično. U slučaju ozbiljnijih simptoma, obavezno idite vašem lekaru.

VAŽNO!

Trudnice ne bi smele da piju čaj od gloga, a svi ostali mogu ga konzumirati maksimalno 5 dana. Tada se obavezno pravi pauza od 3 dana (izuzev ako ova biljka ulazi u sastav čajnih mešavina). Ukoliko se ne pridržavate ovog saveta, iako veoma lekovit, glog može uzrokovati brojne neželjene reakcije.

Za sam kraj ostavili smo vam još jedan interesantan recept u pitanju je vino od gloginja, evo kako se pravi.

Dobro oprati i očistiti kilogram zrelih bobica gloga, sipati ih u veliku staklenu teglu. Dodajte im 1,5 litar prokuvane i ohlađene vode i 500g žutog šećera. Teglu  trebate prekriti gazom i ostaviti na sobnoj temperaturi četrdeset dana. Nakon toga procediti. sipati u staklenu flašu i čuvati u frižideru. Vino smete uzimati svako jutro po jednu rakijsku čašicu, pola sata pre jutarnjeg obroka.

Čaj od gloga je velika pomoć kod svih pomenutih tegoba. Pridržavajte se saveta lekara, nemojte povećavati doze i učinićete veliki korak ka dobrom zdravlju. Kupovni glogov čaj se može pronaći u gotovo svakoj apoteci.