Cejlonski cimet kao lek za dijabetes

U  vreme zimskih praznika, mnoge kuće mirišu na cimet, ukusan dodatak kolačima i raznim poslasticama. Međutim, njegova se dragocenost tu ne završava. Cejlonski cimet se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini, a za njega su znali i stari Kinezi, Egipćani i Feničani.

Osim u kulinarstvu, ovaj aromatični začin je od velike pomoći i u sprečavanju i ublažavanju različitih zdravstvenih tegoba.

Pomaže u lečenju upala i infekcija, ublažava probleme s varenjem, reguliše nivo šećera u krvi – poznat je kao prirodni lek za dijabetes tipa 2. Ublažava reumatske bolove, smanjuje nivo lošeg holesterola, ubrzava mršavljenje. Osim navedenog cimet cejlonski  pomaže u lečenju gljivičnih infekcija i ublažava menstrualne tegobe. O svemu tome pročitajte više u nastavku…

Šta je cejlonski cimet i kakav mu je sastav

Ovaj aromatični začin pravi se od unutrašnje kore drveta Cinnamomum, a u ishrani se koristi već hiljadama godina. Zahvaljujući niskoj ceni, danas je dostupan svima. Postoje dve osnovne vrste: cejlonski cimet, poznat i kao „pravi“, i kasija (kineski), koji se danas najviše koristi.

Cejlonski cimet obiluje gvožđem, kalcijumom, manganom, cinkom, bakrom – važnim mineralima kojih uglavnom nema u drugim namirnicama. Bogat je izvor vitamina i naročito je prisutan vitamin K, C, B2 (riboflavin), B6 (pirodoksin).  Zahvaljujući fenolima uspešno se nosi sa različitim infekcijama, a pomoću antioksidanasa reguliše nivo šećera.

Specifičan miris i ukus ovog začina potiče od eteričnog ulja bogatog cinamaldehidom, jedinjenjem koje poseduje brojna lekovita svojstva. Upravo zbog toga se cejlonski cimet kao lek i upotrebljava, jer prosto obiluje antioksidansima. Tu su na prvom mestu polifenoli koji štite organizam od oksidativnog oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima.

Na univerzitetu Harvard proučavani su njegovi važni sastojci –  katehin i epikatehin za koje se zna da aktiviraju insulin. Vrlo mala količina cimeta (pola kašičice) ima dovoljno jako dejstvo da ublaži bolove uzrokovane artritisom. Ista dnevna doza se preporučuje i za regulisanje LDL holesterola.

Takođe, cimet začin ima i fungicidno dejstvo, uništiće gljivice i sprečiće njihovo dalje razmnožavanje i širenje u organizmu. Stoga samo kašičica ovog začina dnevno može biti od velike pomoći osobama koje se bore s bakterijskim i gljivičnim infekcijama.  Doziranje je isto kao za dijabetičare.

Lekovita svojstva cimeta su fenomenalna

Naučna istraživanja su potvrdila ono što su drevni lekari dobro znali od pamtiveka. Dokazano je da ova aromatična biljka zaista može pomoći u terapiji mnogih bolesti i tegoba. Ovo se naročito odnosi na cejlonski cimet koji je dokazano delotvoran protiv dijabetesa, povišenog holesterola i pritiska, pa i artritisa,

Aromatična kora ovog tropskog drveta, crvenkaste je boje, prijatnog mirisa i ukusa. Obiluje lekovitim sastojcima koji pomažu u lečenju i prevenciji navedenih oboljenja. Osušena kora biljke ili cejlonski cimet u prahu upotrebljavaju se kao začin za razne poslastice, torte, kolače i omiljeni su u kulinarstvu. Zahvaljujući specifičnom ukusu, koristi se i za aromatizovanje raznih napitaka.

Čak i njegov miris može imati lekovito dejstvo, naime on će podsticajno delovati na rad vašeg mozga, popraviće vam pamćenje i raspoloženje.

Imajući sve ove zdravstvene benefite na umu, iskoristite cimet na najbolji mogući način. Možete ga koristiti kao dodatak kafi, ovsenoj kaši, žitaricama, voćnim sokovima, tostu.. Na vama je da odlučite kako ćete ga sve koristiti – sa cimetom jednostavno nema greške.

Obara trigliceride i loš holesterol

Snižava nivo ukupnog holesterola, lošeg holesterola i triglicerida, dok  onaj „dobar“ ostaje stabilan. Studije na životinjama pokazale su da je veoma uspešan cimet kao lek za visok pritisak.

Osim što snižava nivo masti i lošeg holesterola, kao što smo već i napomenuli sprečava širenje gljivica. Nedavna istraživanja pokazala su da se cejlonski cimet može koristiti i kao dobra alternativa nasuprot konzervansima hrane koji se tradicionalno koriste. Naime, dragocena eterična ulja cimeta poseduju izuzetno antimikrobno dejstvo.

Zbog obilja lekovitih svojstava, cimet cejlonski se ne preporučuje samo kao dodatak poslasticama već i u napicima koje svakodnevno konzumiramo. Poznato je i njegovo blagotvorno dejstvo u slučaju anoreksije, raznih infekcija, bubrežnih kolika i krvarenja.

Prirodni lek protiv dijabetesa tipa 2

Kod osoba koje imaju dijabetes tip 2 , samo gram cimeta u prahu dnevno, odlično deluje na markere krvi. On sadrži obilje kompleksa katehina i epikatehina koji pomažu obolelima od ovog oboljenja  jer regulišu nivo šećera u krvi. Istraživanja sa Harvarda su pokazala da on stimuliše receptore insulina i inhibira enzime koji pospešuju ćelijsko iskorišćenje glukoze.

Insulin je ključni hormon za regulisanje metabolizma i korišćenje energije. Takođe, veoma je važan za transport šećera iz krvotoka u ćelije. Problem je što su mnogi ljudi otporni na njegovo dejstvo. Ovo stanje, poznato kao insulinska rezistencija, glavno je obeležje nekih ozbiljnih oboljenja. To su pre svega metabolički sindrom i dijabetes tipa 2.

Dobra vest je da cejlonski cimet znatno može smanjiti insulinsku rezistenciju. Tako on pomaže ovom, veoma važnom hormonu da obavlja svoju funkciju i snizi nivo šećera u krvi.

cejlonski cimet kao lek za dijabetes

Foto: Pixabay

Ovaj začin smanjuje količinu glukoze koja ulazi u krvotok nakon obroka. Čim dospe u krv meša se s enzimima i usporava razlaganje ugljenih hidrata u sistemu za varenje. Takođe, protocijanidin u cimetu deluje na ćelije imitirajući insulin. Pokazalo se da cejlonski cimet kao lek može sniziti nivo šećera u krvi za 10 do 29 odsto.

Med i cimet smiruju uporni kašalj

Kombinacija meda i cimeta je pravi spas za disajne tegobe i probleme sa hroničnim kašljem i začepljenim sinusima. Ova mešavina biće od pomoći i za čir na želucu, ublažiće bolove u zglobovima a dokazano ubrzava i sam proces mršavljenja.

Predlažemo vam da pogledate odličan video na tu temu

Recept je jednostavan

Pre doručka razmutite pola kašikice meda sa vrlo malo cimeta u čaši vode. To odmah popijte natašte i obezbedićete sebi dobro zdravlje.

Osim za kašalj i sinuse, ovaj napitak će vam otkloniti nadutost, probavne smetnje, loš zadah… Cimet i med će vam podići imunitet i jako je važno da ih kontinuirano pijete naročito tokom zimskim meseci.

Jeste li znali?

Cimet sa Cejlona se primenjuje i u izradi kozmetičkih preparata za negu kože.

Cejlonski cimet kao lek protiv kancera

Brojne studije bavile su se potencijalnom upotrebom cimeta u sprečavanju i lečenju kancera. Dokazi koji se uglavnom baziraju na eksperimentima u epruvetama i na životinjama. Sugeriše se da ekstrakt ove biljke usporava rast malignih ćelija i uzrokuje njihovo odumiranje.

Studija na miševima obolelim od raka debelog creva pokazala je da je cejlonski cimet potentan aktivator enzima detoksikacije. Oni se inače nalaze u ovom organu, i sprečavaju dalji rast tumora. Kontrolisani testovi još treba da potvrde da ovaj aromatični začin na isti način deluje na ljude.

Pomaže obolelima od SIDE

Takođe, postoje indikacije da kasija cimet pomaže u borbi sa HlV-om, koji razara imunološki sistem. Naučnici su otkrili da ekstrakt iz ove sorte ima pozitivne efekte kod ove opake bolesti.

Laboratorijsko istraživanje u okviru kojeg su analizirane ćelije inficirane ovim virusom – pokazalo je da od 69 proučavanih lekovitih biljaka, cimet kao lek ima najefikasnije dejstvo. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja na ljudima koja bi potvrdila to njegovo antivirusno dejstvo, konkretno protiv HlV-a.

Sprečava Parkinsonovu bolest

U istraživanju sprovedenom na životinjama, naučnici su otkrili da se mleveni začin u organizmu metaboliše u natrijum-benzoat, supstancu koja dospeva u mozak. Kod miševa obolelih od Parkinsonove bolesti – cejlonski cimet je zaštitio neurone. On je normalizovao nivo neurotransmitera i poboljšao motorne funkcije.

Eterično ulje cimeta protiv kandide u crevima

Cinamaldehid

, glavna aktivna komponenta ovog začina, pomaže u borbi s različitim vrstama infekcija. Cimetovo ulje efikasno suzbija infekcije respiratornog trakta koje uzrokuju gljivice, a pomaže i u slučaju kandidijaze. Takođe, može usporiti razvoj određenih bakterija, uključujući listeriju i salmonelu, te sprečiti neugodno kvarenje desni i ukloniti loš zadah.

U kombinaciji sa kurkumom daje još bolje rezultate

Studija Univerziteta Pen Stejt pokazala je da ishrana bogata začinima poput cimeta i kurkume ublažava negativne efekte konzumiranja hrane koja obiluje mastima. Posle takvog obroka, raste nivo masti u krvi (triglicerida). Poznato je kako hronično visok nivo triglicerida povećava rizik od gotovo svih savremenih srčanih oboljenja.

U maloj studiji u kojoj je učestvovalo šest gojaznih, ali zdravih muškaraca od trideset do šezdeset i pet godina – dodavanje dragocenog začina u ishranu imalo je veliko dejstvo na celokupno zdravlje. Tokom dva različita dana, prva grupa ovih ispitanika dodavala je masnom obroku blagotvorni cejlonski cimet u prahu  i to dve velike kašike, a druga grupa nije koristila ništa.

Uzorci krvi su uzimani odmah nakon jela i pokazali su da su začini povećali količinu antioksidansa za čitavih 13 odsto. Smanjili su trigliceride za  neverovatnih 30 procenata – što je fenomanalan rezultat.

Napitak od cimeta za mršavljenje sa domaćim medom

Sve vrste ovog dragocenog začina imaju zdrava svojstva, ali kasija itekako može biti štetna jer sadrži značajno više kumarina, specifičnog jedinjenja koje se u nešto većim dozama smatra opasnim. Dakle, cejlonski cimet za mršavljenje je mnogo bolji, ali, nažalost, mnogo ređe zastupljen na našem tržištu, jer je svakako i  dosta skuplji.

Sa domaćim medom napravite ovaj fenomenalni napitak za skidanje kilograma:

Preliti 1/2 kašičice cimeta u prahu sa 2 decilitra tek ključale vode i ostaviti dobrih tridesetak min. poklopljeno da odstoji. Dodati kašičicu domaćeg meda, pa 1 decilitar popiti pre spavanja, a drugi deo ostaviti da odstoji preko noći u frižideru. Ujutru. na prazan stomak, popiti drugu polovinu napitka.

Ponavljati postupak sve dok rezultati ne budu vidljivi. Ukoliko se drži dijeta sa cimetom i medom, već nakon nekoliko sedmica primetićete da vam se struk smanjio.

Cimet + med + đumbir za sagorevanje masnih naslaga

Kada u kombinaciju meda i cimeta dodate đumbir – dobićete odlično prirodno sredstvo za mršavljenje…

Evo kako se pravi:

Pomešati dve pune kašičice meda sa po pola kašikice đumbira i pola kašikice cejlonskog cimeta.

Dobijenu smesu možete pojesti, namazati na tost hleb i jesti kao popodnevnu užinu.  Uz nju preporučuje se i blag čaj koji se pije pre spavanja.

Napravite čaj od cimeta protiv holesterola

Priprema napitka:

Preliti 3 kašičice  cejlonskog cimeta sa 3 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji  najmanje15 minuta, a zatim dodati  pune 3 kašike domaćeg meda i 2 male kašičice jabukovog sirćeta. Dobro promešati i piti po decilitar tri puta dnevno, pre jela.

Piti 3 nedelje, pa napraviti pauzu od mesec dana, a zatim ponoviti kuru.

Osnažite imunitet uz sledeći recept

Iscediti 3 sveza limuna i dodajte mu celnoski cimet i to 3 kafene kašičice. Tome pridodatjte jednu šolju mlake vode, punu kašiku domaćeg kvalitetnog meda, dobro promešajte i ostaviti da odstoji preko noći na hladnom i tamnom mestu. Uzimati svakog jutra pola sata pre jela po jednu kašiku.

Ovaj napitak za jačanje imuniteta  konzumirati 10 dana, napraviti pauzu od mesec dana pa zatim ponoviti postupak.

Uzrokuje li cimet nuspojave i neka neželjena dejstva

Bez obzira na brojna blagotvorna svojstva, ako se uzima u velikim količinama, cejlonski cimet može iziritirati usnu duplju. Takođe kod nekih ljudi izaziva neprijatnu alergijsku reakciju.

Takođe, prevelika količina začina može biti čak i toksična, naročito za osobe koje imaju povremenih problema s jetrom. Cimet kao lek za dijabetes može sniziti nivo-e šećera u krvi, pa dijabetičari moraju prilagoditi svoju terapiju ukoliko uzimaju pojedine suplemente. Isto važi i za osobe koje uzimaju lekove za razblažavanje krvi (antikoagulante), antibiotike i lekove za srce.

Optimalna dnevna doza je 1 do 6 grama cimeta (od polovine do dve  kafene kašičice).

Da li se cimet u trudnoći sme piti?

U prekomernoj dozi i cimet može nepovoljno uticati na jetru i izazvati  neretko alergijske reakcije. Stoga  se nikako ne preporučuje njihova konzumacija tokom drugog stanja. Osim toga, ne savetuje se trudnicama jer može izazvati kontrakcije uterusa, te da dovede do iznenadnog spontanog pobačaja, porođaja pre vremena i da ošteti fetus.

Takođe, žene koje boluju od karcinoma dojke, pre upotrebe ovog začina treba da se posavetuju sa  svojim lekarom. Isto treba da postupe i osobe koje uzimaju često antibiotike i lekove za razređivanje krvi.

Gde kupiti aromatični začin i koja je cena

Kasija cimet poreklom iz Kine pronaći ćete lako u gotovo svakom supermarketu i njegova cena je nešto niža. Kada je u pitanju proizvod iz Šri Lanke, kome smo posvetili ovaj tekst, njega imate u bolje opremljenim Bio radnjama zdrave hrane. Pronaćićete ga u biljnim apotekama i naravno na internetskim Web Shopovima, gde ga možete poručiti bilo da je u štapićima ili u prahu.

Cena za cimet u prahu poreklom sa Cejlona je od 250-300 dinara za 50 grama, zavisno od proizvođača.

Naša stalna čitateljka B.P.  pronašla je original cimet cejlonski u DM prodavnici. Nedavno nam se pohvalila putem emaila da ga koristi sa domaćim medom za mršavljenje. Kao što vidite danas je kvalitetan cimet dostupan, situacija se značajno popravila u zadnjih par godina.

Nadamo se da ste saznali zašto je cejlonski cimet kao lek dobar i na koje načine ga možete sve iskoristiti za dobro zdravlje.

IZVORI:

Cinnamon boosts brain

National Nutrient Database

Encyclopedia Britannica – Cinnamon

HSDB: Oil Of CInnamon