Kurkuma i med upotreba i recepti

Kurkuma i med su savršena kombinacija za dobro zdravlje i to bukvalno u svakom smislu. Ovo nije samo neko puko nagađanje, već predstavlja zvaničan stav većeg broja svetski priznatih fitoterapeuta i lekara širom planete, od istoka ka zapadu. Tačnije od indijske ajurvede, pa sve do savremene zapadne medicine, lekovita svojstva kurkume se uopšte ne spore i ne dovode u pitanje. Stoga kad god je to moguće, jelu obavezno dodajte i ovaj začin, koji se s punim pravom može nazvati eliksirom zdravlja.

Na koje sve načine pozitivno deluju med i kurkuma  na naš organizam, kako se pravi zlatno mleko, te koje se još „čarobne kombinacije“ preporučuju, saznajte u daljem tekstu.

Predlažemo za početak da pogledate ovaj izutetan video prilog:

Lekovitost kurkume poznata već hiljadama godina

Biljka kurkuma je neizostavan sastojak čuvene mešavine začina poznate pod imenom kari, kojem upravo ona daje specifičnu žutu boju, a u Indiji se koristi već više od 1.000 godina. Poslednjih decenija, popularnost mu je drastično porasla zahvaljujući mnogobrojnim naučnim istraživanjima, koja su pokazala da je svakako reč o jednoj od najlekovitijih i najdelotvornijih biljaka na planeti.

Njen najvažniji sastojak – kurkumin – važi za izuzetno jak  antioksidans i još bolji prirodni analgetik. Najbolji efekat se postiže ako se koristi čisti ekstrakt kurkume, koji se mnogo brže i lakše apsorbuje ako se pomeša sa kvalitetnim crnim biberom. Naime, biber sadrži piperin, koji upravo povećava apsorpciju kurkumina za čitavih 2.000 odsto.

Kod nas je naročito popularan recept kurkuma i med, koji se pokazao kao izvanredna prevencija kod najrazličitijih tegoba, bolesti i stanja.

 

Upotreba kurkumina kao prirodnog analgetika

Upale su izuzetno važne. Pomažu telu da se samo odbrani od štetnih mikroorganizama i saniraju štetu koju oni uzrokuju. Bez zapaljenja, patogeni poput bakterija mogu lako ovladati organizmom i ubiti nas. Međutim, upale itekako mogu postati veliki problem na duže staze.  Smatra se da hronične upale igraju glavnu ulogu u nastanku mnogih oboljenja koje uključuju bolesti srca, rak, metabolički sindrom i Alchajmera.

Upravo tu na scenu stupaju kurkuma i med, naime istraživanja su pokazala da je kurkumin efikasniji od uobičajenih protivupalnih lekova. On uspešno blokira NF-kB, molekul koji putuje do jezgra ćelija i koji, kako se veruje, igra bitnu ulogu u brojnim hroničnim zapaljenjima. Dakle, tajna je u kurkuminovoj bioaktivnoj supstanci koja se bori sa zapaljenjem na nivou molekula.

Kurkumin štiti od bolesti srca

Kurkuma i med med mogu pomoći u sprečavanju bolesti srca tako što poboljšavaju funkciju endotela, glavne obloge krvnih sudova. Dobro je poznato da je disfunkcija endotela glavni vodič ka oboljenju srca, te da sprečava regulisanje krvnog pritiska i zgrušavanje krvi.

Jedna studija je predstavila efikasnost kurkumina tako što gaje uporedila s fizičkom aktivnošću, a druga pak objašnjava da on deluje kao lek atorvastatin, koji se koristi za snižavanje lošeg holesterola u krvi. Ali kurkumin takode kontroliše i leči upalu, a pritom je i snažan prirodni antioksidans, što takođe pozitivno deluje na srce.

U jednoj studiji u kojoj je učestvovala 121 osoba s ugrađenim bajpasom, jedna grupa je uzimala placebo, a druga 4 g kurkumina dnevno.

Sprečava oksidativna oštećenja

Za oksidativna oštećenja veruje se da su mehanizmi koji stoje iza ubrzanog starenja i mnogih oboljenja. Uključuje slobodne radikale, visokoreaktivne molekule s neparnim elektronima. Slobodni radikali pokušavaju da reaguju s važnim organskim supstancama, poput masnih kiselina, proteina ili DNK-a. Upravo zato su antioksidansi veoma važni (štite organizam od dejstva slobodnih radikala), a kurkuma i med zajedničkoj  kombinaciji su jedni od najsnažnijih.

Pored toga, ovaj kurkumin pokreće enzime koji imaju ulogu antioksidansa. Dakle, začin kurkuma ima dvostruko dejstvo – direktno ih blokira, a zatim stimuliše telesne mehanizme za antioksidaciju.

Kurkuma i med protiv raka debelog creva

Naučnici su posebnu pažnju posvetili antikancerogenim svojstvima kurkume.  Pokazalo se da kurkumin redukuje rast novih krvnih sudova u svim tumorima(angiogeneza) kao i metastaze (širenje raka). Više studija na životinjama i u laboratorijama pokazalo je da ovaj začin može usporiti rast kancerogenih ćelija. Ostaje da se istraži može li kurkumin  u većim dozama pomoći u lečenju raka kod ljudi.

Ipak, postoje neki opipljivi dokazi,  da kurkuma i med mogu pomoći u sprečavanju raka debelog creva. U jednoj studiji, 44 muškarca s lezijama u debelom crevu, što se nekad može pretvoriti u tumor, uzimala su 4 grama kurkume sa malo meda dnevno tokom 30 dana, nakon čega im se smanjio broj lezija za čitavih 40 odsto . Možda će se u budućnosti kurkumin koristiti u svrhe lečenja raka uz konvencionalne lekove i terapije.

Fenomenalan borac protiv Alchajmera

U pitanju je  je najčešće neurodegenerativno oboljenje na svetu i vodeći uzrok demencije. Nažalost, još uvek ne postoji odgovarajući tretman za ovo oboljenje, pa je prevencija od ključnog značaja. Upravo su se kurkuma i med pokazali kao izvanredan prirodni lek za Alchajmerovu bolest zahvaljujući antioksidativnom i protivupalnom dejstvu.

Jedna od ključnih karakteristika ove bolesti jeste gomilanje povezanih proteina što stvaraju komplikacije, a zovu se amiloidni plakovi. Studije su pokazale da kurkumin moze pomoći u čišćenju ovih plakova. Može li kurkumin
usporiti ili zaustaviti razvoj Alchajmerove bolesti – to se tek mora istražiti.

Zlatni med usporava starenje organizma

Ako začin kurkumin zaista može pomoći u sprečavanju srčanih oboljenja, raka i Alchajmera, onda svakako može i produžiti životni vek.  Stoga su kurkuma i med stekli status eliksira mladosti u alternativnoj medicini.

Ako uzmemo samo u obzir da zapaljenja i oksidacija pospešuju starenje celokupnog organizma, onda je ovaj dragoceni miks potpuno zaslužio pomenuto ime – zlatni med. Koji prvenstveno duguje predivnoj zlatno-žućkastoj boji koju nam ovaj blagotvorni ajurvedski začin daje..

Pomaže u lečenju artritisa i obolelih zglobova

Reumatoidni artritis je veoma rašireno oboljenje, koje se ispoljava u nekoliko različitih tipova, a svakom od njih je zajednička crta – upala zglobova. U tom slučaju, preporučuju se kurkuma i med, i oni itekako imaju smisla, budući da zajedno deluju veoma dobro, naročito protivupalno.

Da je to opravdano – potvrdilo je nekoliko studija. Istraživanja koja su obuhvatila osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa – pokazala su daje kurkumin u svim kombinacijama efikasniji od regularnog leka.

Antidepresivno dejstvo kurkumima je izvanredno

Izgleda da kurkuma i med mogu biti od pomoći i u lečenju depresije. Jedno istraživanje je obuhvatilo 60 pacijenata koji boluju od depresije, nasumično podeljenih u grupe. Jedna grupa je uzimala prozak, druga gram kurkumina sa malo meda, a treća i jedno i drugo. Nakon šest nedelja, kurkumin je pokazao poboljšanja slična dejstvu prozaka.

Grupa koja je uzela oba – pokazala se najboljom. Prema ovoj malo studiji, kurkuma i med su podjednako efikasni kao i zvanični antidepresiv. Takođe, postoje neki dokazi da ovaj začin pojačava moždane neurotransmitere dopamin i serotin.

kurkuma i med kao lek

Kurkuma sa medom recepti

Pripremili smo vam 4 odlična recepta čiji su glavni akteri kurkuma i med, uz mnoge druge lekovite sastojke,  pa da krenemo….

Recept za detoksikaciju organizma

Oljuštite krastavac i pet šargarepa. pa isecite to na komade i sipajte u blender. Dodajte oljuštenu i isečenu pomorandžu, oljuštena i isečena dva osrednja limuna (odstranite im koštice) i komad oljuštenog korena đumbira. Blendajte to nekoliko narednih minuta pa dodajte punu kašiku kurkume u prahu. Obavezno zasladite medom i pijte tokom dana.

Prirodni antibiotik za sve boljke 

Pomešajte kašiku kurkume, punu šolju meda i sok od jednog limuna. Triput dnevno razmutite kašičicu ove mešavine u šolji tople vode i popijte.

Poznato je da su kurkuma i med sa limunom izvanredni u prevenciji, gotovo svih bolesti respiratornog sistema…

Kako se pravi zlatno mleko od kurkume

Kao što postoji zlatni med, isto tako imamo i zlatno mleko od kurkume. Ono se smatra za jedan od najboljih prirodnih lekova, koje se u ajurvedi koristi od davnina.

Prokuvajte četvrtinu šolje vode i osminu male kašičice kurkume (najviše pet do osam minuta), a nakon toga dodajte šolju mleka (po mogućstvu – kozjeg) i dve kašike bademovog ili kokosovog ulja. Čim proključa, sklonite sa  vašeg šporeta i ostavite da se prohladi sa strane.

Potom mleku dodajte nezaobilaznu kašiku meda i pijte ga u gutljajima.

Prirodni lek protiv bolova u zglobovima

Prelijte četiri velike kašike ovsenih pahuljica šoljom jogurta ili kefira,  pa tome dodajte osminu male kašičice kurkume i ostavite da odstoji preko noći u frižideru. Ujutru smesi dodajte oljuštenu i iseckanu jabuku, kašiku sveže samlevenih semenki lana, pola kašičice narendanog korena đumbira. kašiku iseckanih semenki bundeve, pola kašičice sveže rendanog korena dumbira i kašičicu proprženih semenki sušama. Po želji zasladite domaćim medom i jedite kao za doručak

Kao što vidite brojne su recepture u kojima se kurkuma i med koriste zajedno. Ono što je još važno istaći, ova kombinacija je prilično bezbedna, jer neželjenih dejstava gotovo i da nema, sem u slučaju da imate probleme sa žuči, kada se morate konsultovati sa vašim doktorom. Takođe kurkumin ume blago da obori pritisak i šećer, pa povedite računa i o tome.