Najbolja vodica za ispiranje usta bez alkohola – upotreba

Vodica za ispiranje usta najčešće se koristi radi dezinfekcije usne duplje i osvežavanja daha, ali to joj nije jedina upotreba. Uspešno se primenjuje kao prevencija karijesa, paradentopatije i drugih bolesti zuba i desni.

Ipak, uprkos svojoj sve većoj poularnosti, tečnost za ispiranje usta nije u potpunosti bezbedna i bezazlena za korišćenje.

Različita istraživanja pokazuju da su efekti svakodnevne upotrebe slični onima koje bi izazvala redovna konzumacija antibiotika. To se dešava zbog toga što ovi proizvodi narušavaju normalnu mikrobiološku strukturu usne duplje. Upravo to je čest okidač za mnoge bolesti nosa, ušiju, grla, stomaka.

Ipak, to sve ne znači da ova sredstva treba izbegavati. Daleko je bolje opredeliti se za neki od „uradi sam“ preparata na bazi prirodnih ulja i biljnih sokova. Naime, kućno pripremljena vodica za ispiranja usta bez alkohola je puno bolji izbor.

U nastavku saznajte kako da sami „smućkate“ efikasna sredstva bazirana isključivo na prirodnim sastojcima koji ne izazivaju nuspojave.

Zašto su kupovne tečnosti za ispiranje usta škodljive

Gotovo svaka kupovna vodica za ispiranje usta biće delotvorna u svojoj osnovnoj nameri, a to je da eliminiše loš dah. Ovo je nesporna činjenica i ako ih ne planirate koristiti dugoročno, dovoljno su dobro rešenje za higijenu usta. Ipak svaka prekomerna upotreba, može uzrokovati štetne posledice po vaše zdravlje.

Dakle, efekat koji tečnosti za dezinfekciju usta imaju je kratkoročan. Što je najgore u njima se sadže i brojni štetni sastojci. Jedan od njih je hlorheksidin koji, osim loših, suzbija i „dobre“ bakterije.

Važno je istaći kako ta komponenta ometa i pravilno širenje krvnih sudova. To dugoročno izaziva povećanje normalnih vrednosti krvnog pritiska. On je u rasponu od 2 do 3,5 mmHg, pa je stoga i rizik od srčanog udara znatno veći.

Dugotrajna upotreba ovog sredstva može stvoriti i mrlje na zubima. Naime, ova hemikalija reaguje sa taninima iz kafe i vina, ali i sa onim iz namirnica poput čokolade i borovnica.

Osim hlorheksidina,  gotovo svaka vodica za ispiranje usta protiv bakterija u svom sastavu ima i druge škodljive sastojke. Prisutni su triklosan i parabeni, koji ometaju normalnu hormonsku signalizaciju. Oni dodatno pogoršavaju zdravlje osoba koje se bore sa određenim hroničnim bolestima.

najbolja vodica za ispiranje usta

Mnoge tečnosti za dezinfekciju sadrže alkohol

Ni alkohol nije u potpunosti bezbedan, jer isušuje zaštitni sloj koji oblaže desni, što umanjuje njihovu otpornost na infekcije. Stoga vam je uvek bolji izbor vodica za ispiranja usta bez alkohola, uvek proverite sastav na etiketama.  Negativan efekat imaju i veštačke boje, koje takođe mogu biti i te kako štetne.

Zašto su bolja prirodna sredstva za higijenu usta

Prirodna vodica za ispiranje usta pripremljena kod kuće ima brojne prednosti u odnosu na kupovnu varijantu. Ona se pravi na bazi blagih, neagresivnih komponenti. One ne izazivaju nikakve štetne posledice i nuspojave po naše zdravlje, potpuno su neškodljive. Iako je potrebno izdvojiti kratko vreme za  pripremu takvih tečnosti i pre svega nabavku svih neophodnih sastojaka, svakako će se isplatiti.

U sastav prirodnih vodica najčešće ulaze hidrolati, nusproizvodi procesa destilacije biljnog materijala iz kojeg se dobijaju eterična ulja. Oni zadržavaju aromu ulja, ali su manje agresivni. Takoreći, oni neće oštetiti osetljiva tkiva usne duplje, čak iako se koriste nerazblaženo.

Čest sastojak tečnosti za oralnu higijenu su esencijalna ulja

Najomiljenjije je svakako ulje peperminta, koje eliminiše štetne bakterije. Tu je i nezaobilazno ulje čajevca koji deluje osvežavajuće i ostavlja blag ukus mentola u ustima. Ono uspešno eliminiše smrad iz usta, jer osim bakterija uklanja i gljivice.

Ništa bez sode bikarbone

Za spravljanje vodica koristi se i soda bikarbona za ispiranje usta. Ona neutralizuje kiseline i staje na put neprijatnom zadahu, uz to suzbija bakterije i mrlje sa zuba.

Delotvoran je i sok od aloje, naročito kada je reč o tretmanu određenih bolesti poput gingivitisa. Naime, on smanjuje krvarenje, ublažava upale i oticanje desni. Takođe deluje snažno antiseptično i antifungalno te pomaže i u slučaju afti i ispucalih krajeva usana.

Delotvorno je i jabukovo sirće ali i biljni glicerin od kojeg se može napraviti moćna antiseptička vodica za ispiranje usta.

Kako se pravi prirodna vodica za ispiranje usta

Podelićemo sa vama tri odlična recepta za pravljenje domaće vodice. Krenimo redom

Citrusna vodica za uklanjanje zadaha i mrlja sa zuba

Napravite mešavinu od kašičice baznog ulja, jojobinog ili ulja semena grožđa.  Dodajte po pet kapi etarskog ulja limuna i narandže, pa sve sjedinite s kašičicom sode bikarbone.

Pripremite odgovarajuću sterilisanu staklenu bocu, te sipajte pripremljenu mešavinu. Sve prelijte šoljom destilovane ili prokuvane vode i šoljom hidrolata hamamelisa. Dobro zatvorite i promućkajte.

Ovako napravljena vodica za ispiranje usta može se koristiti nekoliko puta u toku dana. Potpuno je bezbedna i neškodljiva za upotrebu. Mogu je mućkati po ustima i deca, ali svakako uz nadzor roditelja.

Moćan rastvor protiv karijesa

Sjedinite dve kašike jabukovog sirćeta, tri četvrtine šolje destilovane ili prokuvane i prehlađene vode. Dodajte im četiri-pet kapi etarskog ulja mente i pola kašičice tinkture stevije.  Sve sastojke zatim prespite u staklenu sterilisanu bocu, zaklopite i dobro protrestite.

Ispirajte usta sa dobijenom tečnošću 10-15 sekundi nakon pranja zuba ili obroka. Odlična je prevencija zubnog karijesa.

Napomena: Ovako napravljena tečnost za ispiranje usta za decu nije preporučljiva. Mališanima se upotreba ove vodice ne savetuje, kako bi se izbegao rizik od gutanja sredstva.

Napravite savršen preparat za zdrave desni 

Sjedinite po pola šolje soka od aloje i filtrirane vode. Dodajte kašičicu i po sode bikarbone, dve kapi etarskog ulja peperminta i kap ulja čajevca. Sve to prespite u odgovarajuću staklenu bocu. Dobro zatvorite i promućkate, kako bi se sastojci povezali a soda rastvorila.

Nakon upotrebe, čuvajte vodicu za ispiranje usta u frižideru da bi se produžio upotrebni vek proizvoda.

Koja su cene gotovih preparata u apotekama

Ukoliko iz nekog razloga nemate mogućnost da pravite sami tečnost za ispiranje usta, možete pomenuta sredstva potražiti i u apotekama. Svakako, kupovne varijante nisu potpuno bezbedne i neškodljive i zahtevaju oprez priikom upotrebe. Ipak, čitanjem deklaracija, raspitivanje o samom proizvodu, konsultacije sa stomatologom i farmaceutom mogu vam pomoći u tom odabiru.

Tako recimo Paradontax vodica za ispiranje usta ima cenu od 713 rsd za pakovanje od 500 ml. Može se koristiti kao redovna dopuna za pranje zuba i nakon korišćenja zubnog konca. Osim što eliminiše neugodan zadah, prevenira nastanak karijesa, skida naslage i jača zube. U pitanju je jedinstvena formula sa flouridom. Najbolji savet koliko dugo smete koristiti ovu antiseptičku tečnost daće vam vaš stomatolog.

Tečnost za ispiranje usta Listerine dolazi nam u više paketa. Vrh njihove ponude je svakako Total Care Zero (bez alkohola). Cena ove vodice je 763 dinara (ambalaža od 500ml).  Osvežava dah, čisti mrlje, ubija bakterije i čuva zube.  Sve njihove proizvode možete pronaći i u manjem pakovanju od 200ml.

Od ostalih brendova na našem tržištu izdvojili bi Colgate, Oral B, Dontodent, Lacalut i Hibideks dap tečnost za ispiranje usta.

Da rezimiramo…

Prirodna vodica za ispiranje usta koju možete napraviti kod vaše kuće je puno bolji izbor od ovih gotovih proizvoda. Izdvojite malo vremena i posvetite se izradi takvog jednog sredstva. U međuvremenu idite na redovne preglede kod stomatologa, kako bi vaše oralno zdravlje bilo besprekorno.

Pošto ste saznali koja je najbolja vodica za ispiranje usta najbolja,  savetujemo vam da pročitate više o lekovitim prednostima hidrogen peroksida...