Kandida u crevima simptomi i lečenje

Kandida u crevima

je definitivno pošast savremenog doba . Uzrok nekontrolisanog umnožavanja ove  uporne gljivice može biti dugoročno neadekvatna i loša ishrana, bazirana na veoma štetnom belom šećeru, kao i belom brašnu, gaziranim zaslađenim sokovima, kafi i ostalim kofeinskim napicima, alkoholnim pićima tj. na svim namirnicima koje dosta povećavaju uobičajenu kiselost organizma.

U našem tekstu saznajte kako se prenosi, koliko je opasna i kako se leči kandida u crevima. Takođe čitateljka Z.J. je podelila i svoja iskustva sa nama,te njen intervju u celosti prenosimo…

Kako se leči kandida u crevima prirodnim putem (VIDEO)

KANDIDA U CREVIMA SIMPTOMI 

Gljivica kandida

inače normalno živi u čovekovom organizmu, ali u razumnoj meri. Danas, usled užurbanog tj. savremenog načina života, kada nemamo vremena za ništa i koji podrazumeva na prvom mestu nezdravu ishranu (fast food) i hronični stres, često dolazi do njenog nekontrolisanog umnožavanja. To je i čest uzrok širokog spektra tegoba koje nisu nikako prijatne i ugrožavaju našu svakodnevicu.  Kad je kandida u crevima u pitanju, može se očekivati pojava tegoba u vidu pojačane nadutosti i pojačanog stvaranje gasova, kašastih i prolivastih stolica, ali i hroničnog zatvora, podrigivanja, mučnine, bolova i grčeva u stomaku, žgaravice, svraba anusa, analne fisure i hemoroida, sve to su dosta česti simptomi kandide u crevima.

Kao reakcija na crevnu kandidijazu može se javiti i pojačano slivanje sekreta iz nosa niz zadnji zid ždrela, što je takođe veoma nelagodna tegoba.  Uzrok nekontrolisanog umnožavanja ove gljivice može biti dugoročno loša ishrana, bazirana na šećeru, kvascu, belom brašnu, industrijskoj hrani, gaziranim napicima, kafi, alkoholu, tj. ishrani koja dodatno povećava kiselost organizma, a upravo takva sredina pogoduje razvoju kandide. Osim toga, dugotrajan stres postaje sve češći toga, okidač za pojavu crevne kandidijaze.

Zapravo, sve ono što slabi čovekov imunološki sistem predstavlja podlogu za razvoj ove uporne infekcije. Zato u rizičnu grupu spadaju i hronični bolesnici, dijabetičari, nije retka ni kandida u crevima u trudnoći , kao i kod osoba koje su na hormonskoj i kortikosteroidnoj terapiji. Još jedan važan i sve češći razlog usled kojeg se javlja crevna kandidijaza jeste i neracionalna upotreba antibiotika.

ISHRANA ZA KANDIDU U CREVIMA

kandida u crevima ishrana

Kako smo već pomenuli, kandida u crevima se intenzivnije razmnožava u kiseloj sredini, pa je samim tim alkalizacija organizma jedan od najboljih načina borbe s ovom pošasti. Zato za vreme lečenja treba da se pridržavate zdrave ph alkalne dijete, koja podrazumeva upotrebu 20 odsto kiselih namirnica i 80 odsto onih koje imaju baznu ph vrednost U kisele namirnice spada gotovo sva danas poznata industrijska hrana, šećer, sve mesne prerađevine, alkohol, kafa, veštački sokovi, lekovi, pšenica i hleb, a u zdrave  bazne – sveže voće i povrće, naročito limun, zatim proso, kinoa, amarant, med, maslinovo ulje, beli luk. biljni začini i čajevi, rogač, suvo grožđe, sveže klice, kombuha.Treba znati i da se pri termičkoj obradi povećava kiselost namirnica, kao i da beli luk doprinosi alkalnosti hrane.

KOJI SU NAJBOLJI PRIRODNI LEKOVI PROTIV KANDIDE 

Beli luk protiv kandidijaze u crevima

 • Višestruko je koristan u slučaju crevne kandidijaze, jer odlično alkalizuje organizam, prirodni je antimikotik (lek za gljivice), a potpomaže i obnavljanje narušene crevne flore. Najbolje ga je jesti u svežem obliku, ali može se uzeti i u obliku tableta ili lekovite tinkture.

Ulje divljeg origana i kandida u crevima

 • Jedan je od najjačih prirodnih antibiotika i antimikotika .Mnogi se kunu u njegovu delotvomost kad je
  crevna kandidijaza u pitanju, a dokazano je i da poboljšava imunitet .Izuzetno je jakog ukusa, pa se u početku uzima jedna kap pomešana s malom kašičicom maslinovog ulja, a s vremenom se doza blago i postepeno povećeva, dok ne budete spremni da popijete odjednom četiri kapi. Ova doza se uzima triput dnevno.

Fenomenalni kurkuma začin

 • Ovaj začin intenzivno žute boje ima sposobnost da uništi gljivicu kandidu i pomogne u razvoju korisnih bakterija u crevima.  Zato ga koristite kao dodatak ukusnim jelima, a možete ga uzimati i u obliku kapsula…

Umeboši šljiva i kandida u crevima

 • Umeboši šljiva ublažava gotovo sva crevna oboljenja u koje se ubraja i kandida u crevima, smanjuje PH kiselost u želucu; pomaže u slučajevima kod trovanja hranom, učestalih proliva tj. dijareje, zatvora i želudačnih tegoba; sprečava i otklanja umor; stimuliše izbacivanje štetnih materija i otrova iz organizma; obnavlja energiju, podmladuje organizam i povećava opštu vitalnost. U slučaju crevne kandidijaze – korisna je i zbog svojih alkalnih svojstava.

Kokosovo ulje je odličan borac protiv gljivica

 • Ukoliko  vam je dijagnostikovana kandida u crevima u većem broju, uzimajte dnevno dve do četiri kašike hladnocedenog kokosovog ulja, jer ono dokazano deluje kao antimikotik. Počnite kašičicom na dan, ako ga nikada ranije niste koristili, te postepeno povećavajte dozu. Najjednostavnije je da ga popijete tako što ćete ga rastopiti u Šolji Čaja, a možete ga jesti i kašičicom, ukoliko vam tako odgovara.

Mineral Zeolit

 • U pitanju je izuzetan mineral iz prirode, nastao mešanjem vulkanske lave sa alkalnim podzemnim vodama. Koristi se za alkalizaciju i detoksikaciju  organizma,  te za  jačanjecelokupnog imuniteta. Pomaže u lečenju mnogih oboljenja, uključujući i kandidu.  Ukoliko je prisutna kandida u crevima u malom broju , dnevno se uzima  kafena kašičica razmućena u decilitru vode, najbolje posle jela . U periodu kad uzimate zeolit – treba da pijete više vode.

KANDIDA U CREVIMA LEČENJE U 5 KORAKA 

 1.  Kandida u crevima najpre treba da se dobro izgladni, tj. trebate joj oduzeti omiljenu hranu (šećere i kvasac).
 2. Zatim je uništite prirodnim ili sintetičkim lekovima s antigljivičnim dejstvom.(uz konsultacije sa vašim doktorom).
 3. Organizam ojačajte i alkalizujte kako biste ubrzali izlečenje i sprečili povratak infekcije.
 4. Svakodnevni stres smanjite menjajući dosadašnji  način života, razgovarajući sa vašim psihoterapeutom, odlazeći na omiljena mesta koja će vam dobro dodatno „napuniti baterije“, uvek lagano vežbajući…
 5. Oštećenu crevnu floru obnovite koristeći zdrave probiotike i napravite sok od zelenog žita.

Uz pomenutih pet koraka preporučuje se i ishrana tj. dijeta za kandidu u crevima. Daćemo vam dva predloga kako bi trebao izgledati vaš tanjir tokom dana

Doručak :

 • Prošeni griz 50 grama
  Švapski sir 30 grama
  Kokosovo ulje 5 grama
  Alfa-alfa klice

Ručak  :

 • Crni luk 30 g
  Keleraba 20 g
  Junetina 50 g
  Kupus 150 g
  Lovor list, bosiljak, timijan
  Kokosovo ulje 10 g
  Raženi beskvasni hleb 30 g

Večera :

 • Pirinčane galete 2 kom.
  Švapski sir 50 g
  Paradajz 150 g
  AB jogurt oko 1 dl

Kandida u crevima

ume biti itekako uporna i vaša doslednost u ishrani  je jako bitna, i od suštinske je važnosti da se svega pridržavate,evo i predloga br.2:

Doručak:

 • Proso 40 g
  AB jogurt (oko) 1 dl
  Kokosovo ulje 5 g
  Origano, bosiljak
  Pileće belo meso 50 g

Ručak :

 • Junetina 50 g
  Crni luk 30 g
  Tikvice 200 g
  Proso 30 g
  Kokosovo ulje 10 g
  Paradajz 200 g
  Bosiljak
  Pirinčane galete 2 kom.

Večera :

 • Pirinčane galete 3 kom.
  Cvekla 230 g
  Origano, timijan, peršun, beli luk. alfa-alfa klice
  File soma (pečeno u foliji) 120 g

Užina:

 • Oljuštena jabuka ili kompot

KAKO POBEDITI KANDIDU –  ISKUSTVA NAŠE ČITATELJKE

Naša čitateljka Z. J. iz Valjeva kaže da su u njenom slučaju tegobe s probavom počele nakon jakog stresa, koji je trajao mesecima. “ Nadimanje stomaka, češća kašasta stolica, učestalo podrigivanje nakon jela , povremena bol u želucu i analna fisura bili su simptomi kandide u crevima koji su me mesecima pratili, a da ja nisam znala šta mi je „. Kod gastroenterologa bila sam u nekoliko navrata, a rečeno mi je da najverovatnije imam gastritis .

Dali su mi lekove, ali poboljšanja nije bilo, čak sam se osećala i nadutije od medikamenata koje sam uzimala. Pokušavala sam sama da pronađem odgovor i lek za svoje probleme, ali bezuspešno. Onda sam se setila jednog lekara koji se bavi i ishranom, pa sam mu se obratila za pomoć. Odmah je posumnjao da je u pitanju kandida u crevima , što je, nakon analize triju uzoraka stolice, i potvrđeno. Po njegovom savetu, odlučili smo da „pucamo iz svih oružja“, pa sam iz ishrane isključila sve slatkiše, kvasac, belo brašno, banane, krompir, suvo voće, mleko i sir, meso i jaja svela sam na najmanju moguću meru, kafu i alkohol nisam uopšte konzumirala…

Uzimala sam dosta limuna, belog luka, svežeg povrća, prosa, integralnih žitarica… Pila sam i probiotski jogurt, kefir, taheebo čaj, probiotike, sodu bikarbonu za alkalizaciju organizma…Takođe, uzimala sam ulje i čaj od divljeg origana, ehinaceu za jačanje imuniteta, ali sam pila i diflukan i mikoseb. Sve je to brzo dalo rezultate, ali su mi se tegobe nakon dva meseca vratile, jer sam prekinula dijetu. Navodno, to nije dovoljno dug period za potpuno izlečenje.

Potom sam odlučila da nastavim dijetu bez šećera, kvasca, industrijske hrane, mleka i sira još šest meseci, posle čega su se simptomi potpuno povuki. Nalaz stolice je uredan, a ja već više od devet meseci ne osećam nikakve tegobe.“

Nadamo se da ste saznali kako se leči kandida u crevima, ukoliko mislite da je naš tekst dobar i vredan pažnje, podelite ga sa vašim prijateljima putem društvenih mreža…