Sirup i čaj od jagorčevine za kašalj

Čaj od jagorčevine proveren je narodni lek protiv kašlja i svih vrsta nazeba. Osim njega na našim prostorima izuzetno je popularan i sirup. Ova poznata biljka u narodu ima široku primenu u slučaju mnogih hroničnih stanja i oboljenja, a pomaže i meteoropatama.

Ukoliko vas muči bronhitis, suvi kašalj i prehlada, jagorčevina je biljka za vas. Ona če olakšati gotovo sve sezonske bolesti koje se manifestuju zamorom, pospanošću i depresijom. Ne samo što efikasno suzbija pomenute tegobe već pomaže i u slučaju hroničnih stanja pluća. Olakšava simptome sindroma prolećnog umora, loše cirkulacije, slabosti srca i depresije.

U nastavku članka pročitajte kako se pravi čaj od jagorčevine za kašalj, pomenuti sirup, pa i vino. 

Još jedan fantastičan prirodni lek protiv kašlja! Pogledajte VIDEO

Kako izgleda jagorčevina biljka?

Jagorčevina je biljna vrsta čijih tridesetak vrsta naseljava zapadnu i južnu Evropu, te širok pojas Mediterana. Može se pronaći na osunčanim livadama i proplancima. Ima je i u našim brdsko-planinskim krajevima. Njeni drugi narodni nazivi su: jaglac, grmuljica, jaglika, sunašce i bela bukvica, dok je latinski Primula veris.

Sirup i čaj od jagorčevine obilato se koriste u narodnoj medicini. Stoga je i sama biljka ugrožena u mnogim prirodnim staništima. Upravo iz tih razloga u više evropskih zemalja njeno branje najstrože zabranjeno.

Kako je prepoznati u prirodi?

Biljka jagorčevina je zeljasta i jednogodišnja, ona se u bokorima širi po tlu. Raste od 10 do 30 cm u visinu. Listovi su joj mesnati, mestimično nazubljeni, s veoma kratkom lisnom drškom. Cvetovi, prečnika dva do četiri centimetra, rastu pojedinačno i najčešće su svetložute. Nešto ređe su bele veoma retko crvene ili ružičaste boje.

Kad se bere jaglac?

Jagorčevina biljka jedan je od prvih vesnika proleća. Cveta od marta do maja meseca i tada se beru cvet i list. Cvetovi su slatkasti, imaju specifičan miris, dok koren, kad se osuši, po mirisu podseća na blagotvorni anis.

Važno je napomenuti kako se cvetovi beru isključivo po sunčanom vremenu, a suše se jedan dan na suvom i prozračnom mestu. Od njih se najčešće spravlja popularni čaj od jagorčevine za iskašljavanje, isto kao i sirup. Koren i listovi trebaju se sušiti dva-tri dana duže.

recept za čaj od jagorčevine

Lekovita svojstva i dobrobiti po zdravlje

Saponozidi čiste pluća i jačaju srce

Jedan od osnovnih korisnih sastojaka jagorčevine su saponozidi. U pitanju su organska jedinjenja koja nadražuju sluzokožu i izazivaju pojačano lučenje žlezda. Sve to je poželjno u slučaju niza hroničnih stanja pluća.  Na taj način ona podstiču progresivni kašalj, pa tako i čišćenje organa za disanje.

Treba imati na umu kako ove supstance takođe povećavaju propustljivost ćelija i lučenje tečnosti u raznim organima i tkivima. Zahvaljujući njima olakšavaju i ubrzavaju upijanje aktivnih supstanci.

To znači da se u prisustvu saponozida mnogo brže absorbuju lekovi, ali i toksini. Stoga ukoliko pijete sirup ili čaj od jagorčevine budite obazrivi u slućaju dugotrajne upotrebe.

Nezaobilazni flavonidi 

Drugi važan sastojak jagorčevine jesu flavonoidi. Ove supstance imaju dokazano antibakterijsko, antifungalno i antiviralno dejstvo. Uz to karakteriše ih jak umirujući i antialergijski efekat. Kako se isti sintetišu u biljkama kao odgovor na mikrobiološke infekcije, deluju na širok spektar mikroorganizama.

Oni takođe utiču i na zidove krvnih sudova, pa podstiču perifernu cirkulaciju. Posledično povećavaju elastičnost i tonus zida kapilara.

Čaj od jagorčevine uz sirup, vino i obloge koristi se podjedako spolja kao i iznutra. Biljka se upotrebljava u saniranju rana koje teško zarastaju, opekotina, nagnječenja i modrica.

Dok pomenute supstance dominiraju u korenu jagorčevine, cvetovi i listovi bogati su vitaminom C i beta-karotenom. Uz njih oni obiluju kalcijumom, kalijumom, natrijumom i salicilatima. Svi oni, zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, jačaju imunološki sistem i snižavaju nivo holesterola.

Čaj od jagorčevine je prirodni diuretik, te efikasno podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. Ovo je posebno važno za hronične plućne i srčane bolesnike, kod kojih se tečnost često nakuplja oko vitalnih organa.

Pomaže meteoropatama bolje od analgetika

Čaj od korena jagorčevine uspešno deluje kao umirujuće sredstvo u slučaju glavobolje, nervoze i vrtoglavice. Uz to on podstiče i mikrocirkulaciju, pogodan je za sva stanja izazvana meteorološkim promenama.

Osećaj zamora, malaksalost, vrtoglavica, pospanost i depresija, simptomi su prolećnog umora. On se s prvim sunčanim danima, javlja kod svake druge osobe, bez obzira na uzrast, zdravstveni status i pol.

Takođe, čaj od jagorčevine pomaže i meteoropatama, osobama kod kojih se ovi i slični simptomi javljaju kao reakcija na promenu vremena. Mogu ih uzrokovati jedan ili više meteoroloških faktora: pad i porast temperature, vlažnost vazduha, vetar ili atmosferski pritisak.

Mladi i zdravi ljudi obično imaju blage simptome, kada terapija nije neophodna. Kod starijih i hroničnih bolesnika situacija je drugačija, tegobe mogu biti toliko izražene da zahtevaju poseban tretman.

Opšta preporuka je lečenje biljem, ali uz nadzor stručnog lica. U tu svrhu blagotvorni čaj od jagorčevine i te kako pomaže.

Pažnja, veoma važno! 

  • Pošto ima nadražujuće dejstvo na sluzokožu, ova biljka može izazvati alergijske reakcije ili tegobe u organima za varenje. Naročito moraju biti oprezne osetljive osobe. Jagorčevinu treba koristiti umereno i uvek u skladu s preporukama lekara.

Kako se pravi čaj od jagorčevine protiv kašlja

Eliminišite prehladu i suvi kašalj u kratkom roku 

Stavite u šerpu 50 g usitnjenih cvetova jagorčevine, prelijte sa litrom vrele vode i ostaviti nek miruje poklopljeno pola sata. Procedite i prespite u staklenu posudu.

Ovako pripremljen čaj od jagorčevine protiv suvog kašlja dozira se u malim šoljicama do 5 puta dnevno.

Moćni napici protiv nesanice

Izmešajte 50 g cvetova jaglike sa 25 g lavandinog cveta, 10 g hmelja i 15 g kantariona. Supenu kašiku mešavine preljte sa 250 ml kipuće vode i ostaviti nek odstoji barem pet minuta.

Pijte toplo pola sata pre spavanja.

Recept za nesanicu br. 2

Promešajte 50 g jagorčevine,25 g cvetova lavande i 10 g kantariona.  Sve prelijte s 5 decilitara vrele vode i ostavite nek stoji zaklopljeno pet minuta.

Ovako napravljen jagorčevina čaj  što bolje procedite i svako veče pijte po 2,5 decilitra neposredno pre spavanja.

Fenomenalni jaglac čaj za prolećno čišćenje organizma 

Ukoliko muku mučite s prolećnim umorom pripremite sledeći napitak:

50 grama jaglike pomešajte sa 50 grama zovinih pupoljaka i lišća, 15 g listova koprive i 15 g korena maslačka. Izručite 200 mililitara kipuće vode na kašičicu pomenute mešavine. Poklopite, pa nakon desetak minuta procedite i ispijajte dok je toplo u malim gutljajima.

Napravite jaglac sirup za čišćenje pluća

Sirup od jagorčevine priprema se vrlo lako. Predstavlja idealan napitak za izbacivanje šlajma iz pluća. Evo kako ga možete napraviti u sopstvenoj režiji:

Pedeset grama usitnjenih cvetova jaglike nalijte litrom ključale vode i pustite nek odstoji 30 minuta. Ovako napravljen čaj od jagorčevine trebate pusti da se dobro prohladi. Na ovu količinu dodaje se 100 grama domaćeg meda. Energično mešajte sve zajedno dok se sve potpuno ne rastopi.

Praktikujte pet šoljica dnevno, sve dok se potpuno ne oslobodite šlajma.

Napomena! 

  • Ukoliko nameravate koristiti sirup od jagorčevine u trudnoći, obavezno pre upotrebe istog konsultujte vašeg lekara. Takođe, ukoliko ste alergični na polen, izbegavajte cvetove jaglike u širokom luku.

Koren jagorčevine eliminiše prolećni umor

U avanu usitnite 10 g sušenog korena jagorčevine, 10 g cvetova majčine dušice i 10 g anisa. Mešavinu prelijte sa punom šoljom kipuće vode pa procedite. Pijte najviše po jednu šolju dnevno.

Vino od jagorčevine protiv srčanih tegoba

Staklenu flašu od dva litra napunite svežim cvetovima jaglike i nalijte domaćim belim vinom. Cvetovi trebaju plivati u vinu. Flašu zatvorite, odložite na sunčano mesto i ostaviti nek odstoji 14 dana. Nakon toga sadržaj flaše procedite, vino prelijte u čistu staklenu flašu i čuvjte na tamnom i hladnijem mestu. Triput dnevno konzumirajte po jednu kašiku ovog napitka.

Melem za opekotine

Sto grama korena jaglike sitno iseckajte i kuvajteu litri vode sve dok se količina tečnosti ne smanji za dve trećine.

Ovaj gusti čaj od jagorčevine koristi se za obloge u slučaju modrica, nagnječenja, udaraca i opekotina.