Ketogena dijeta – jelovnik, iskustva i rezultati

Ketogena dijeta definitivno spada među najpopularnije metode mršavljenja danas. Masovno se primenjuje širom planete na svim kontinentima. Obožavaju je žene, ali pri tom sve više je praktikuju i muškarci.

Pod pojmom keto ishrana podrazumeva se savršeno izbalansiran jelovnik tokom dana. Dozvoljene namirnice se tačno znaju, pri čemu se maksimalno smanjuje unos ugjljenih hidrata.  Trajanje dijete nije striktno određeno,

Zašto je ketogena dijeta za žene toliko dobra? Na koji to način skida kilograme? Posle kog perioda dolaze prvi rezultati?Na sva ova pitanja, pronađite odgovore u našem tekstu….

Pije se samo pred spavanje! Ovaj napitak topi salo sa stomaka!

Šta je zapravo keto dijeta?

Keto ishrana najviše podseća na Atkinsonovu dijetu. Posredi je stroga dijeta sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, koje nadomešćuje zdravim masnoćama. Takva redukcija šećera dovodi metabolizam u stanje poznato kao ketoza, čemu ova dijeta duguje ime.

Kada do ketoze dođe organizam počinje oslobađati velike količine energije, a pri tom uspešno sagorava masnoće. Opasnost kod ovakog vida gubljenja kilograma je ta, što dolazi do drastičnih fluktuacija nivoa šećera i insulina u krvi.

Keto ishrana se prvobitno primenjivala kao medicinska terapija i ispomoć kod lečenja epilepsije. Od tada je evoluirala u više različitih pravaca tako da danas imamo više vrsta ketogenih dijeta. To su: standardna, ciklična, ciljanja i proteinska ketogena dijeta….

Ova zadnja navedena je omiljena među bodibilderima. Tako koncipirana ketonska dijeta pogoduje osobama koje žele „na brzinu“ skinuti sve suvišne masne naslage.  Isto tako, preporučuje se njena varijacija za one osobe koje moraju držati pod kontrolom glukozu u krvi.

Ono što sve ostale navodi da se odluče za  ovaj način ishrane jeste prilično brz gubitak telesne mase. Pri tom ketoza dijeta je prilično jednostavna, samo treba izbaciti ugljene hidrate iz ishrane.

Međutim, koliko god zvučalo primamljivo, ketogena dijeta se ne bi trebala sprovoditi bez prethodne konsultacije sa  nutricionistom i lekarom.

Ketogena dijeta za žene –  glavne koristi i prednosti

Poznato nam je od pre da ljudsko telo koristi šećer (ugljene hidrate) kao važan izvor energije. Kada se ovi nutrijenti izbace iz ishrane organizam je primoran tražiti adekvatne zamene. On to čini na taj način što koristi sopstvene masne naslage i od njih stvara izvor energije – ketonska tela. Ukoliko unos proteina nije adekvatan niti zadovoljava naše dnevne potrebe, započinje proces razgradnje mišićnog tkiva.

Upravo tada ketogena dijeta stvara veliku prednost za celokupni organizam. Njen koncept se zasniva na  jelovniku baziranom na manjim unosima kalorija, a pritom se jede zdrava hrana bogata proteinima. Za žene je  jako važno da unose isključivo odobrene i dozvoljene namirnice.

Tako koncipiran jelovnik obezbeđuje nam i osećaj sitosti tokom celog dana, pa se gubi potreba za stalnim „grickanjem“ između glavnih obroka. Priznaćete, to je kod velikog broja drugih dijeta dosta drugačije, naročito ako se baziraju na više međuobroka.

Keto dijeta za žene je prosto idealna.  Za postizanje ketoze ovakav tretman zahteva trajanje od jedne do tri nedelje. Tada se očekuju i prvi vidljivi rezultatu. Svakako, sve zavisi od opšteg stanja našeg organizma.

Ketoza simptomi koji se ne trebaju zanemariti

Tokom držanja keto dijete mogu se javiti simptomi kao što su malaksalost, iznurenost, umor, pospanost tokom dana. Jedan od tipičnih znakova ketoze jeste i dah koji miriše na aceton. Ne očajavajte, sve je to prolaznog karaktera.

Ketozu ne bi trebali mešati sa štetnom ketoacidozom koja je veoma opasna za dijabetičare. Pri tom ona  zahteva maksimalnu opreznost i obavezno javljanje lekaru . Naime, reč je prirodnom i potpuno neškodljivom stanju.

Sprovođenjem ketogene dijete, s vremenom dolazi do smanjenja apetita i nastupa mršavljenje bez gubljenja mišićne mase. Međutim, u slučaju ovog režima ishrane, organizam ne dobija sve hranljive mikronutrijente. Stoga dodatno povedite računa.

Savetuje se uzimanje dodatnih minerala i vitamina putem suplemenata – što nam i predlaže ketogena dijeta.

Na taj način se mogu ublažiti nuspojave, ubrzava se ulazak u ketozu, te snižava nivo glukoze u krvi. Sve to bez ikakvih ozbiljnijih posledica po naše zdravlje.

Recimo i to kako profesionalni sportisti bodibilderi pre ulaska u ketozu ,obavezno rade provere putem testera za urin. Naime, on im očitava trenutne količine UH i  daju im uvid u stanje celokupnog organizma ..

Ishrana bogata mastima zaustavlja epi napade

Naučnici su utvrdili da ketogena ishrana pomaže epileptičarima. Naime, uprkos terapiji pojedini bolesnici koji uzimaju minimalno dva antiepileptika i dalje doživljavaju u prošeku dva epileptična napada nedeljno.  Takvim osobama se obavezno prepisuje specijalan jelovnik i stroga restikcija ugljenih hidrata .

U pitanju je ishrana bogata mastima, a siromašna ugljenim hidratima, sa adekvatnim unosom proteina. Ovaj tip ketogene ishrane je naročito efikasan kod dece obolele od epilepsije, ali i kod nekih odraslih bolesnika.

Zbog toga je ketogena dijeta uvršćena u terapijske protokole u mnogim zemljama u svetu. Međutim, još uvek nije tačno utvrđen mehanizam njenog dejstva, ali važno je da deluje.

Trajanje terapije je individualno i ona uglavnom donosi dobre rezultate. U nekim slučajevima, čak nije bilo ni potrebe za deksametazonom koji se inače koristi protiv epileptičnih napada.

Ketogena dijeta primer jelovnika za 7 dana

Ketogena dijeta zahteva od nas što manje unose ugljenih hidrata po danu što je osnovno pravolo. Srećom pa postoji velik broj dozvoljenih namirnica koje sadrže vrlo malo ili nimalo tih materija i lako ih je nabaviti.

U vašem sedmodnevnom jelovniku treba da se nađu:

  • Meso kao što su govedina, teletina, piletina, svinjetina.
  • Slanina, šunka i svi suhomesnati proizvodi spadaju u dozvoljene namirnice.
  • Možete jesti sve vrste ribe, u koje uključujemo i tunjevinu, lososa i skušu.
  • Pored toga, mogu da se konzumiraju i mlečni proizvodi (mleko, kefir, jogurt, sirevi).
  • Obavezno u keto jelovnih uvrstite maslinovo i laneno ulje. Ove namirnice unose se u neograničenim količinama najbolje u pet ili šest malih obroka tokom 24 sata.

ketogena dijeta jelovnik po danimaKombinacija namirnica je presudna za keto ishranu

Meso i mlečni proizvodi kombinuju se s namirnicama koje imaju minimalan sadržaj ugljenih hidrata. Ipak, one moraju da se konzumiraju u ograničenim količinama. Reč je brokoliju, spanaću, kupusu, šparglama, pečurkama, maslinama, boraniji, paprikama, karfiolu, luku, lanenom semenu i orasima.

Ketogena dijeta za mršavljene je poznata i po tome što zabranjuje hleb. Od prvog do zadnjeg dana trajanja dijete, što isto važi  i za sve ostale pekarske proizvode važi ova zabrana. Za ovo vam neće trebati nikakav keto kalkulator, jednostavno izbacite sve vrste takvih peciva iz ishrane i rešena stvar.

I pored svega navedenog ketogena ishrana ima prilično raznolik meni iako se u to prvi mah ne čini baš tako. Stoga, nećete imati prevelik problem oko sastavljanja dnevnih obroka.

Iskustva sa lečenjem kanera pomoću keto ishrane

Kako smo u uvodu već rekli, ranije se primenjivala ketogena dijeta za epilepsiju. Bila je značajna ispomoć u terapiji  kod ovih bolesnika i donosila je vidna poboljšanja. Međutim, u novije vreme keto ishrana se  primenjuje i kod oboleleih od najtežih oboljenja. Među njima svakako prednjači karcinom – bolest današnjice.

Među najvećim zagovornicima i istraživačima ketogene dijete jeste doktor Tomas Sejfrid.  On je i autor popularne knjige pod nazivom “ Kancer kao metabolička bolest„.  Upravo prema njegovim saznanjima ketogena dijeta deluje blagotvorno čak i u slučajevima najtežih malignih oboljenja. Ona dokazano zaustavlja njegovo dalje širenje po telu tj. metastaze.

Sa doktorom Sejfridom slaže se i Dominik D’Agostino, profesor molekularne farmakologije i fiziologije na Medicinskom fakultetu Morsani. Ova institucija nalazi se u Južnoj Floridi. Dr Agostino takođe ima mnogo pozitivnih iskustava s ketogenom dijetom u lečenju raka. Ispitanici su ovu dijetu, bez obzira na to što je prilično zahtevna, dobro podnosili čak i uz hemoterapiju.

Dr Eugen Fajn je 2012. testirao deset pacijenata u poodmaklim stadijumima raka i rezultati su bili zapanjujući. Naime, on im je uz redovnu terapiju propisao i ketogenu dijetu. Kod njih šestoro tumor se zaustavio ili delimično povukao u remisiju.

Takođe, ohrabrujući je i slučaj šezdesetpetogodišnje pacijentkinje koja je obolela od glioblastoma, najagresivnije vrste raka. Lekari su je 2010. godine podvrgli ketogenoj dijeti u kombinaciji s hemoterapijom i zračenjem. Kao rezultat, maligni tumor se potpuno povukao -fascinantno!

Sve ovo deluje ohrabrujuće budući da još uvek nije otkriven lek za zaustavljanje ove agresivne vrste tumora.  Osobama kojima se dijagnostikuje glioblastom, predviđa se najduže 12 meseci života i gotovo nemaju nikave šanse za preživljavanje.

Sve to nam govori koliko je cenjena keto ishrana u samoj naučnoj zajednici.

Kada se očekuju prvi rezultati?

Zahvaljujući holivudskim zvezdama koje se kunu u režim ishrane na bazi proteina, ketogena dijeta je sve popularnija u svetu. Broj onih koji se odlučuju da provere učinak takvog jelovnika vrtoglavo raste.

Neretko se upravo u celebrity modnim časopisima, mogu pročitati tekstovi tipa :koja se holivudska diva podvrgla plastičnoj operaciji, trač ovaj ili onaj. Ipak, zna se provući i kakav koristan tekst kao npr zašto je ketogena dijeta za žene najbolja i kako je sprovoditi.

Naš savet svima vama je da preporuke iz takvih ženskih magazina uvek uzmete sa određenom rezervom.  Kao što je poznato, danas je sve marketing i sve se to jako lepo naplaćaje.

Kada je u pitanju zdravlje, zdrava ishrana, mršavljenje, uvek se potrudite da informacije proverite na više mesta.

Konkretno, keto dijeta se treba sprovoditi isključivo uz nadzor stručnjaka koji će izračunati sve potrebe vašeg tela. Ne postoje univerzalna pravila za sve. Samo pomoću njega moći ćete kreirati vaš idealan jelovnik u koji je uključena kompletna lista dozvoljenih namirnica. Jako je važno kad jedete i kako kombinujete hranu.

Rezultati neće izostati, ako sve to primenite,  očekujte prve pomake već nakon 7 do 10 dana. Svakako to nije kraj.

Za uspešno mršiavljenje i skidanje kilograma najvažnije je sledeće pravilo:

  •  masnoće 70%,
  • proteini 25%,
  • a ugljeni hidati samo 5%,.

Ovakav raspored namirnica sugerisaće vam svaki keto kalkulator. Takođe, ugljene hidrate unosite max do 50 grama, a u slučaju insulinske rezistencije ili dijabetesa najviše 25 grama dnevno. Ovakav dnevni unos i raspored namirnica  preporučuje ketogena dijeta.