Šta je fibromialgija simptomi i prirodno lečenje

U prevodu s grčkog reč fibromialgija označava bol u mišićima i vezivnom tkivu. Upravo to i  jeste glavna karakteristika ovog oboljenja, koje se manifestuje veoma neprijatnim bolnim senzacijama. Povećana je osetljivost na bol u određenim tačkama tela a iza čega se ne krije nikakav organski uzrok.

Bolest dugo nije bila ozbiljno shvaćena, pogotovo zbog mnoštva subjektivnih tegoba, ali to se, srećom, promenilo zahvaljujući naučnim dokazima. Koji su najčešći simptomi fibromialgije, kako se ona dijagnostikuje i leči saznajte u redovima koji slede. 

Prirodni lek za zglobove i kosti! Samo tri sastojka!

Simptomi fibromialgije se teško otkrivaju

Kada je u pitanju fibromialgija simptomi i tipične manifestacije bolesti su vrlo teško uočljivi. Otežavajuća okolnost je i to što oni sliče simptomima nekih drugih oboljenja, te je dijagnostikovanje izuzetno otežano. Ipak na neke od njih treba obratiti pažnju jer su dosta specifični.

Osetljive bolne tačke

Fibromialgija se ispoljava bolom u određenim tačkama, najčešće u potiljku, vratu, mišićima ramena, gornjem i donjem delu leđa. Bolovi se javljaju i u grudnom košu, sedalnoj regiji, oko laktova, na unutrašnoj strani kolena.

Broj kritičnih mesta varira, ponekad ih je preko trideset, a osnovne simptome prate malaksalost, glavobolja, razdražljivost i anksioznost. Neretko se javlja poremećaj sna, povremeno lupanje srca i otežano disanje, ponekad i ukočenost udova.

Najčešće obolevaju žene

Od fibromialgije u 80 odsto slučajeva pate žene, i puno je češća je u menopauzi. Što je posebno zanimljivo, mnogi oboleli imaju dijagnostikovanu depresiju.

Upravo su psihičke smetnje kojima su često skloni oboleli od fibromialgije razlog za to što bolest dugo nije bila ozbiljno shvaćena. Pogotovo zbog mnoštva subjektivnih tegoba, ali to se,srećom, promenilo zahvaljujući naučnim dokazima.

Otežana dijagnostika

Dakle, prema svim analizama i nalazima, pacijent je potpuno zdrav, uprkos konstantnim bolovima koji znatno slabe kvalitet njegovog života.

Bolest fibromialgija dugo nije  ulazila u zvaničnu klasifikaciju oboljenja. Upravo, zgog nedefinisanih uzroka, simptoma koji su ponekad vrlo subjektivni i nejasnih kriterijuma za uspostavljanje dijagnoze.

Činjenica je da od nje pate milioni ljudi u svetu. To je dovoljan razlog da se medicina više pozabavi ovim zdravstvenim problemom.

fibromialgija simptomi bolesti

Koji su mogući uzroci za sindrom fibromialgije?

Tačan uzrok fibromialgije i dalje je nepoznat, ali istraživanja su potvrdila kako određeni faktori doprinose pojavi oboljenja. Pre svega to su stres i hormonalne promene.

Okidač može biti i poremećaj lučenja određenih neurotransmitera. Dokazano je da mozak obolelih produkuje manje serotonina, hormona sreće. Sa druge strane povećana proizvodnja takozvane supstance P povezuje se sa sniženim pragom bola, poremećajem spavanja, depresijom i anksioznošću.

Neki naučnici čak smatraju kako je glavni uzrok, a ne posledica oboljenja – upravo nesanica.

Da bi se fibromialgija dijagnostikovala, tegobe trebaju trajati bar tri meseca. Bolovi u celom telu moraju se registrovati pritiskom u najmanje jedanaest tačaka. Najvažnije ih je osetiti iznad i ispod pojasa u levoj i desnoj polovini tela.

Tokom dijagnostičke procedure najpre se isključuju organska oboljenja. Među njih ubrajamo hormonalne poremećaje, upalne bolesti mišića, zglobova ili perifernih nerava, kao i maligne tumore. Lekar će do tih saznanja doći tokom razgovora sa pacijentom, kako bi se došlo do suštine problema.

Dijetalna ishrana za bol u mišićima i kostima

Studija sprovedena pre nekoliko godina u Americi pokazala je da omega-3 masnoće ublažavaju bolna stanja. Njih najviše ima u mesu lososa, skuše i tune, orasima i semenkama lana.  Ako je posredi fibromialgija ishrana je izuzetno važna, stoga u vaše jelovnike obavezno uvrstite ove namirnice.

Veganska ishrana bazirana na sirovom voću i povrću takođe smanjuje tegobe, što potvrđuju novija istraživanja. Ponajviše zbog visokog sadržaja antioksidansa poput vitamina A, C i E. Oni uništavajući slobodne radikale, ublažavaju oksidativni stres, mogući uzročnik fibromialgije.

Organizmu je neophodno obezbediti i optimalnu količinu vitamina D, jer on, kako pokazuju rezultati studije, smanjuje bol u mišićima. Učesnici tog istraživanja koji su svakodnevno uzimali određenu dozu „sunčanog vitamina“ za polovinu su smanjili upotrebu lekova protiv bolova.

Istovremeno, savetuje se izbegavanje šećera i veštačkih zaslađivača (aspartam), aditiva i kofeina. Obolelima se preporučuje izbacivanje mlečnih proizvoda iz ishrane na nekoliko nedelja.

Takođe, ukoliko vam je dijagnostikovana fibromialgija izbegavajte namirnice koje sadrže gluten. Nakon tog testa ustanovićete da li vam takva hrana pojačava tegobe i eventualno ćete je izbaciti iz jelovnika.

Kakva se medicinska terapija primenjuje

Efikasan lek koji tretira većinu tegoba izazvanih fibromialgijom još ne postoji. Zasad su to kombinacije medikamenata za ublažavanje bolova (paracetamol, ibuprofen) i antireumatskih preparata za lokalnu primenu.

Prepisuju se i lekovi koji ublažavaju napetost mišića, sedativi koji obezbeduju kontinuiran san, po potrebi i antidepresivi i anksiolitici. Fibromijalgija zahteva ozbiljan medicinski pristup i doslednost u primeni terapije.

Nedavno je objavljeno kako su u toku klinička ispitivanja dva leka čijim bi se kombinovanjem sveobuhvatnije tretirao ovaj zdravstveni problem. Jedan od njih namenjen je za ublažavanje bola i ukočenosti, dok drugi poboljšava san i otklanja umor.

Šta nudi alternativna medicina

Ukoliko je dijagostifikovana fibromialgija lečenje je moguće i alternativnim putem. Mnoge komplementarne metode uspešno olakšavaju postojeće tegobe, što je dokazano i u praksi. One nisu uspešne samo kada je reč o bolu već i kod narušenog psihičkog stanja.

Akupunktura i akupresura delovaće na bolne tačke po telu pomoću iglica ili pritiska. Ove metoda nam ukazuju kako je svaka bolest poremećaj energetskog toka. U istočnjačkoj medicinii su odavno terapija izbora u lečenju bolnih stanja, pa i fibromialgije.

Masaža je obavezna

Masiranje podstiče cirkulaciju krvi i ishranu tkiva, smanjuje napetost mišića, čisti telo, oslobađa stresa i poboljšava raspoloženje.

U terapiji fibromialgije najbolje su se pokazale šijacu i švedska masaža. Joga, meditacija i taj-či, kako pokazuju istraživanja, mogu ublažiti bol i anksioznost. One će ujedno opustiti nerve i popraviti raspoloženje obolelih od ove bolesti.

Kako se leči fibromialgija prirodnim putem

Ljuta papricica ublažava bolove

Ovo zdravo povrće veoma je važan deo tretmana protiv bolova u mišićima. Istraživanja pokazuju da se njegovo dejstvo bazira na smanjenju koncentracije supstance P, odgovorne za prenos signala bola.

Ljuta papričica je, takođe, bogata salicilatima, prirodnim analgeticima poznatim pod nazivom aspirin. Primenjuje se u obliku melema, ulja i kreme. One se nanose na kožu i podstiču cirkulaciju, greju telo, te stimulišu rad srca i pluća. Preparate s kapsaicinom možete nabaviti u apoteci, ali probajte ih i sami napraviti

Recept za kremu protiv bolova

Sipajte u šerpu 1/2 šolje maslinovog ulja i 2 kašike aleve paprike te zagrevajte do ključanja. Zatim sklonite sa šporeta i ostavite neka odstoji 20 minuta, a nakon toga procedite. Istopite pčelinji vosak na blagoj temperaturi i dodajte ulje. Mešajte sve dok se sastojci potpuno ne sjedine. Smesu potom prespite u staklenu teglicu i ostavite neka se ohladi.

Bela vrba je moćan analgetik

Unutrašnja kora bele vrbe najstariji je analgetik na svetu: sadrži salicin, od koga se pravi popularni aspirin, lek protiv bolova, upala i groznice. Pola kašičice iseckane kore vrbe (unutrašnji deo) tri minuta kuvajte u 2 dl vode (dodajte malo dumbira i anisa radi arome), pa ostavite da se ohladi. Pijte dve šolje čaja dnevno, ujutro i uveče.

Kako ublažiti bolove u mišićima

Lavanda i ruzmarin

Velikim brojem kliničkih ispitivanja potvrđeno je kako lavanda opušta telo, smanjuje anksioznost i, posledično, ublažava bol. Mnogo efikasnije deluje u kombinaciji s ruzmarinom, dokazanim analgetikom.

Recept je vrlo jednostavan:

Pomešajte po 10 kapi ulja lavande i ružmarina pa lagano, kružnim pokretima utrljavajte na bolna mesta. Ovaj preparat izvanredan je i za masažu, pritom čisti i podmlađuje kožu.

Moćni kantarion

Ova biljka, jedna od najzastupljenijih u tradicionalnoj terapiji u zemljama širom sveta, izuzetno je efikasna u Iečenju mnogih bolesti. Kada je u pitanju fibromialgija veoma je korisna zbog svog antireumatskog, antiupalnog, a naročito antidepresivnog dejstva.

U tretmanu fiboromialgije najčešće se koristi lavandino ulje, mada je i čaj izuzetno lekovit.

Kašičicu osušenih cvetova i listova kantariona prelijte sa 2 dl ključale vode pa ostavite nek odstoji desetak minuta. Procedite, zasladite medom i popijte.

Pasiflora omogućuje lagan san

Ova popularna ukrasna biljka jedan je od najboljih prirodnih sedativa, što je malo poznato. Kada je fibromialgija posredi, ona definitivno donosi spas. Otklanja jednu od glavnih tegoba – hronični poremećaj sna. Uz to eliminiše anksioznost i nervozu, pritom je potpuno neškodljiva i ne izaziva zavisnost.

Đumbir i kurkuma

Ovaj lekoviti koren eliminiše toksine, zagreva telo i ima protivupalno dejstvo. U slučaju fibromialgije najbolje ga je kombinovati s kurkumom, koja je takode efikasna protiv infekcija i ima analgetsko dejstvo.

Šoljom ključale vode prelijte 1 kašičicu narendanog dumbira i 1/2 kašičice kurkume. Ostavite nek odstoji deset minuta pa procedite i zasladite medom.

Pošto ste saznali šta je fibromialgija i kako se leči prirodnim putem, preporučujemo vam odličan članak o lekovitosti kurkume.