Konjuktivitis oka lečenje prirodnim putem

Konjuktivitis oka

  , ili crvene oči, može da svrbi. Može isto tako i da boli. Može učiniti da se osećate kao da vam je neko bacio pesak u oči.  Konjuktivitis , takođe, i izgleda prilično grozno. On može da vam ošteti oči i, ako je izazvan bakterijama ili virusom, može da se širi kao kuga. I šta onda možete da preduzmete? Započnite traženjem pomoći od svog lekara. U koliko imate bakterijsku infekciju, mogu vam biti preporučene antibiotske kapi za oči, koje će da ubrzaju izlečenje i skrate period širenja zaraze. U međuvremenu možete da preduzmete korake da bi ste ublažili svrab očiju i i držali pod kontrolom stvaranje skorelih naslaga. U daljem tekstu donosimo vam odlične savete i recepte za koji će da vam pomognu u borbi protiv kod konjunktivitisa

KONJUKTIVITIS  OKA -SIMPTOMI 

Kada su vam oči crvene, iritirane i slepljene gumastim sekretom, verovatno imate konjuktivitis oka . To je zapaljenje konjuktive, prozirne membrane koja oblaže unutrašnjost kapla i prekriva očnu jabučicu. konjuktivitis oka lečenjePoznat kao crvene oči, krmeljave oči , obično ga izazivaju bakterijska ili virusna infekcija, ili alergijska reakcija na polen, kozmetičke preparate, tečnost za čišćenje kontaktnih sočiva ili nekih drugih supstanci. U zavisnosti od tipa, konjunktivitis oka može da u očima izazove  peckanje, svrab, preterano suzenje očiju i veliku osetljivost na svetlost. Lepljivi sekret vam tokom sna slepljuje trepavice i kapke.

 

 

BOLESTI OKA SIMPTOMI-TRI TIPA ZAPALJENJA KONJUKTIVE OKA 

Konjuktivitis oka

-tri glavna oblika su virusni konjuktivitis, bakterijski konjuktivitis i alergijski konjuktivis . Simptomi se donekle preklapaju, ali lekar može da razlikuje jedan od drugog :

1.Virusni konjuktivitis-infekcija koje obično počinje na jednom oku, ali se može proširiti i na drugo. Vodeni sadržaj iz oka. Svrab oko očiju ili crvenilo.

2.Bakterijski konjuktivitis-obično pogađa samo jedno oko, ali može se proširiti i na drugo. Iritacija, crvenilo ili osećaj prisustva zrnca u oku. Obilan sadržaj iz oka.

3. Alergijski konjuktivitis-ako vas oči svrbe i proizvode končast sadržaj, vaš konjuktivitis oka može biti rezultat alergije. Pokušajte sa uzimanjem oralnog antihistaminika da bi ste ublažili svrab ili oticanje.Ako je to moguće izbegavajte sve što ga izaziva-bilo da je to polen, životinje ili kozmetička sredstva. To može biti i novi kućni ljubimac, nova vrsta šminke za oči ili druga vrsta šampona. Da biste pomogli u borbi protiv zapaljenja izazvanog alergijom, probajte kombinaciju vitamina C i kercetina. Uzimajte u podeljenim dozama 1.000 mg vitamina C na dan zajedno sa 1.500 mg kercetina. Kercetin je član klase nutrijenata zvanih blioflavonoidi dobijenih iz raznog voća i povrća koji imaju antiinflamatorne osobine. Vitamin C je odličan da ga koristite kada imate konjutivitis oka.

KONJUKTIVITIS KOD ODRASLIH

Suzbijte zarazu na ove načine: 

Da biste izbegli ponovno inficiranje, nemojte upotrebljavati šminku ili kontaktna sočiva sve dok infekcija potpuno ne prođe. Bacite svu šminku koju ste koristili kada se infekcija pojavila.
Pokušajte da ne dodirujete oči. Ako se desi da ih slučajno dodirnete, operite ruke sapunom i vodom, zatim ih osušite papirom ili aparatom za sušenje sa toplim vazduhom umesto peškirom.
Ako morate da brišete oči maramicom, za svako oko koristite posebnu papirnu paramicu. Odmah bacite obe maramice u plastičnu kesu i operite ruke.
Nosite sa sobom malu flašu antibaterijskog gela za ruke i često ga koristite.
Ako nosite kontaktna sočiva, nemojte ih uopšte koristiti dok imate konjuktivitis oka i ispravno ih sterilišite pre nego  što ih ponovo stavite kada prođe infekcija. Uvek operite ruke pre stavljanja ili skidanja sočiva. Svaki dan stavite svoj peškir za kupanje, peškir za lice i jastučnicu u mašinu za veš da bi ste sprečili da ponovo unesete balterije ili virus u isto oko ili da ih proširite na drugo oko.

Konjuktivitis prenošenje-druge osobe mogu da dobiju konjuktivitis oka, ako upotrebljavaju isti peškir za liceili za kupanje koji ste vi koristili. Isto tako savetujemo vam da neko drugi namešta krevet umesto vas,jer se konjunktivitis sa vaših ruku može preneti i na čaršave.

KONJUKTIVITIS KOD DECE VRTIĆ

Ako imate malu decu koja imaju konjuktivitis oka, a koja su isuviše mala da bi sledila pravila o dodirivanju očiju i pranju ruku, ona treba da ostanu kod kuće i da ne idu u školu ili vrtić. Većina predškolskih ustanova neće primiti dete sa simptomima konjuktivitisa.

KAKO LEČITI KONJUKTIVITIS OKA

Tople i hladne obloge mogu biti od pomoći ukoliko imate obilnu sekreciju iz očiju, stavite peškir pod toplu vodu i koristite ga u vidu obloge da biste predupredili sušenje na trepavicama lepljivog sadržaja koji vam izlazi iz očiju. Koristite hladnu oblogu ( peškir potopite u ledenu vodu ) da biste smanjili oticanje i ublažili svrab, posebno ako je vaš konjuktivitis posledica alergije. Tri ili četiri puta dnevno po pet minuta primenjujte bilo koji od ove dve metode-ili obe. Svaki put koristite čist peškir .

Sredstva za umirenje bolnih očiju- konjuktivitis oka lečenje biljem 

Umirite oči oblogom od kamilice. Stavite na dva ili tri minuta kesice čaja od kamilice u toplu ( ne vruću ) vodu. Iscedite suvišnu tečnost i zatim stavite kesicu čaja da odstoji deset minuta preko bolnih očiju ili oka. Ponavljate to tri li četiri puta na dan sa svežom kesicom čaja. Držite oči zatvorene tako da tečnost ne dolazi u direktan kontakt sa njima.

Oni koji se bave ayurevedom, tradicionalnom medicinom Indije, leče konjuktivitis oka pulpom iz svežih listova korijandera. Sameljite u električnom aparatu za melvenje šaku punu listova od korijandera sa 100 ml vode. Procedite sok i stavite pulpu na zatvorene očne kapke. Ostavite masu da tako stoji nekoliko minute, a zatim je uklonite i obrišite oči pre nego što ih otvorite.

 Prirodni lek za konjutivitis oka

  •  Uzmite kamilicu, zovin cvet, lazarikinju i ružine latice u istim količinama. Dobro ih  pomešajte i od te mešavine uzmite jednu kašiku i prelijte sa pola litre vode koja je proključala. Poklopite i ostavite 15 minuta da odstoji, potom iscedite i odvojite tri šoljice. Pijte ovaj čaj tri puta dnevno po jednu šolju, a ostatkom ispirajte oči.
  • Još jedan odličan recept za konjuktivitis oka : Uzmite jednu bocu sa širokim grlom i napunite je svežim cvetom od zove bez peteljki. Grlo od boce zatvorite celofanom i ostavite da odstoji oko dve do tri nedelje na suncu ili nekom toplijem mestu. Za to vreme na dnu boce će da se nataloži crna tečnost. Kada cvet totalno pocrni, iscedite dobijenu crnu tečnost kroz  gazu ili krpu. Koliko ste dobili tečnosti posle ceđenja, toliko dodajte alkohola. Flašu dobro promućkajte i zatvorite. Pre nego što budete upotrebljavali vašu tečnost za konjuktivitis oka, dobro je promućkajte da bi se talog pomešao sa alkoholom. Uzmite malo vate i nakapajte malo dobijene smeše, i stavite na zatvoreno oko. Preko fate stavite suvu krpu koju ćete da držite na oku tokom cele noći. Ponavljate postupak par dana. Ujutru oko isperite čajem od kamilice.

Konjuktivitis u trudnoći

-ove prirodne lekove za konjutivitis oka možete da koristite bez problema i bilo kakve bojaznosti da će nešto da se desi.

 ČMIČAK NA OKU LEČENJE 

Kada imate ječmenac na svom očnom kapku, možda je najveći izazov da se oduprete porivu da ga protrljate. To je prirodna reakcija, ali nikakvo trljanje vas neće osloboditi  osećaja da imate nešto u oku. Umesto toga, stavljajte vlažne obloge da biste čmičak doveli do sazrevanja i sledite sledeće savete da biste u budučnosti održavali očne kapke čistim i bez iritacija… Čmičak na oku lečenje

Protiv ječmenca na oku koristite čaj od nevena: Stavite dve kafene kašike osuše nih svetova u činiju, dodajte 2 šolje ključale vode i ostavite da se natapa dvadeset minuta. Zatim cvetove uklonite ceđenjem.

Postoje još 2 načina  da se toplota dovede do bolnog oka, da bi čmičak na oku brže sazreo i pre pukao…

Tvrdo kuvano jaje izvadite iz vruće vode i umotajte ga u čistu krpu. Držite ga na očnom kapku što duže  dok ne nestanu svi simptomi ili dok se ne pojavi žuto-belo zrnce koje treba da iscuri.Tvrdo kuvano jaje je odlično za lečenje čamička jer ono ostaje duže vruće od običnih obloga. Naš savet je da se na predate posle prvih nekoliko dana i da ne odustajete.

 Jaje je dobro i  za konjuktivitis oka.
Vrući krompiri takođe deluju. Skuvajte krompir u mikrotalasnoj, presecite ga na pola, stavite ga u krpu i položite je preko svoga oka. On dugo ostaje vruć, tako da možete leći . Savetujemo vam da prvo testirate da li je krompir prevruć na nekom drugom delu kože, da ne biste dobili opekotine.
Nadamo se vam se naš tekst konjuktivitis oka dopao i da ćete da isprobate neke od ovih prirodnih  preparate za bolesti oka jer vaš ništa ne košta, a samo vam može pomoći. Pročitajte još odličnih tekstova iz naše rubrike biljke kao lek.