Morske alge za jelo kako se spremaju

Morske alge smatraju se hranom budućnosti. Upravo nam ovi zdravi morski plodovi detoksikuju telo, popravljaju pH vrednost krvi i obnavljaju ćelije!

Mnogima od vas  su nazivi: hlorela, vakame, dulse, afa, spirulina potpuno nepoznati. Čak štaviše sve Vam to zvuči krajnje egzotično. Reč je o najpoznatijim algama na svetu, čije su zdravstvene dobrobiti neverovatne.

Ako niste upoznati sa njihovim lekovitim svojstvima, zadržite se na ovom tekstu.  Saznajte kako se jedu alge, na koji način deluju na organizam, koliko često smeju da se koriste i  u kojim količinama…

U čemu se ogleda lekovitost morskih algi

Pošto su često predmet medicinskih istraživanja, stalno se otkrivaju nova lekovita dejstva morskih algi. Zasad je poznato da one jačaju imunološki sistem, pročišćavaju organizam i pomažu u borbi sa suvišnim kilogramima. Naime morske alge za mršavljenje su dobre je smanjuju apsorpciju masti. One produžavaju osećaj sitosti i potpomažu rad organa za varenje.

Dalje, ovi blagotvorni morski plodovi utiču na regulisanje funkcije jajnika i menstrualnog ciklusa.

Usporavaju proces starenja kože i organizma, te štite od degenerativnih bolesti nervnog sistema, pre svega staračke zaboravnosti. Provereno poboljšavaju pamćenje i imaju veoma važnu ulogu u stimulisanju cerebralnih procesa. Pomoću njih održavamo veze sa spoljašnjim svetom, što je od posebnog značaja za usporavanje degenerativnih procesa.

Saveznice dobrog izgleda

Nije slučajnost ni to što su morske alge u kozmetici dosta zastupljene. Ulaze u sastav mnogih kozmetičkih proizvoda za negu lica i tela.

Pored obilja vitamina i minerala, one sadrže prirodne proteine – u najvećoj meri kolagen, te utiču na zatezanje i omekšavanje kože. Naročito su delotvorne u borbi proitv najomraženijih neprijatelja lepote – celulita i bora.

morske alge za šta su dobre

Povrće iz mora za zdravu štitnu žlezdu

Iako se nazivaju još povrćem iz mora, u poređenju sa pravim povrćem, morske alge su mnogo zdravije. Bogatije su proteinima, vitaminima, mineralima i oligoelementima, prvenstveno gvožđem, kalcijumom i jodom.

One imaju od 100 do 1.000 puta više joda od kupusnjača, koje se smatraju vrsnim izvorom ovog minerala.  Upravo zbog toga su morske alge za štitnu žlezdu neprikosnovene. Ipak, u ovu svrhu treba ih pažljivo koristiti, jer se ne preporučuje suplementacija algama u slučaju autoimunog ili Hašimotovog tireoiditisa. Takođe nisu dobro rešenje ni u svim slučajevima hipertireoze.

Kada se uzimaju hormoni štitne žlezde, potrebno je proveriti sa lekarom da li je pametno uzimati preparate algi uz pomenute lekove.

Savet za žene: obavezno ih uvrstite u ishranu!

Kako biste snizili rizik od raka dojke, bar dva puta nedeljno jedite ove morske plodove.

Džejn Tiz s Odseka za javno zdravlje pri Medicinskom fakultetu na Harvardu zaključio je da Japanke najređe obolevaju od ove opake bolesti.Naime, baš zbog toga što redovno koriste morske alge u ishrani.

Do istog zaključka došli su stručnjaci na Medicinskom fakultetu Univerziteta Havaja posle istraživanja sprovedenog među stanovnicama Honolulua.

Koje su to napoznatije alge danas?

Hlorela – najbolji čistač organizma!

Izrazito zelena alga iz slatkih voda – hlorela najbogatiji je poznati izvor hlorofila. Ovo jedinjenje podstiče izbacivanje pesticida, metala i drugih otrova iz tela. Naime, oni se nagomilavaju u telu kao posledica nezdrave ishrane, korišćenja štetnih kozmetičkih preparata i izlaganja različitim oblicima zračenja.

Ukoliko započnete proces čišćenja organizma hlorelom morate voditi računa o sledećem. Stručnjaci savetuju da se ona uzima ujutru, kako bi se proces detoksikacije odvijao dok je organizam u budnom stanju. Pozadina poruke eksperata je lako razumljiva – najviše otrova izbacujemo kroz znoj, urin i stoticu.

Alga spirulina popravlja krvnu sliku i jača srčani mišič

Ova zelenkasta alga najcenjenija je među nutricionistima, upravo zbog nutritivnog kvaliteta . U svega 100 grama spiruline sadrži se čak 60 grama proteina. Taj procent ne može se naći ni u jednoj vrsti mesa.

Upotreba spiruline posebno se preporučuje malokrvnim osobama, naime ona u kratkom roku nakon primene terapije poboljšava krvnu sliku. Ali ne samo zbog velike količine gvožđa, nego zbog prisustva vitamina B12 i E, folne kiseline i bakra. Navedeni nutrijenti pomažu u borbi sa anemijom.

Morske alge u ishrani su jednostavno u ovom segmentu nezamenljive.

Konzumacija spiruline savetuje se ljudima koji imaju povišene masnoće u krvi, problem sa srcem i cirkulacijom.

Od zdravih osoba, spirulina alga se posebno preporučuje deci u razvoju, trudnicama, sportistima i vaganima.

Afa alge popravljaju pH vrednost tela

Ova modrozelena alga toliko je čudotvorna da je nazivaju hranom budućnosti. Ona neutrališu dejstvo namirnica koje zakiseljuju krv, popravlja pH vrednost organizma i suzbija razvoj i rast ćelija raka.

Baš zbog toga, veruje se kako će afa alga pomoći u prevenciji i lečenju najopakije bolesti današnjice. Zbog toga su je i simbolično prekrstili.

Morske alge recepti za savršeno zdravlje

Obnovite organizam moćnim zelenim napitkom

Potrebni sastojci za 2 čaše:

Ceo avokado (srednje veličine),

Jedna banana,

Šaka bobičastog voća po izboru,

šaka kupusa, zelene salate ili spanaća,

kafena kašičica hlorele,

polovina kafene kašičice spiruline,

malo vode.

Priprema recepta :

Izmiksajte sve sastojke i dobićete ukusan, a zdrav napitak koji u pravom smislu te reći obnavlja organizam. Hlorela i spirulina su u ovoj kombinaciji prava bomba za jačanje imuniteta, pri čemu čete napraviti i savršen detoks,

Paradajz punjen algama vakame i dulse

Morske alge koje se nikako ne smeju izostaviti su dulse i vakame. Evo jednog odličnog recepta, koji će vam se sigurno svideti.

Potrebni sastojci za četiri osobe:

4 velika salatna paradajza,

10 g listova alge dulse iseckanih na komadiće,

10 grama alge vakame iseckane na tanke trake,

100 g crnih maslina,

4 sirova šampinjona iseckana na tanke kriške,

1 izrendana glavica kupusa,

ekstrađevičansko maslinovo ulje,

so i biber,

začinsko bilje po želji.

Priprema:

Potopite algu vakame u vodu i ostavite je u njoj 10 minuta. U međuvremenu, paradajz operite hladnom vodom, isecite na polutke i blago izdubite. Po isteku deset minuta, izvadite algu iz vode, ocedite je i sjedinite sa algom dulse (koju ne treba potapati) i ostalim sastojcima.

Dobijenim nadevom napunite polutke paradajza. Sve začinite uljem, solju i začinskim biljem te odložite u frižider. Držite salatu na hladnom do momenta služenja, jer su neki od sastojaka skloni kvarenju.

Promenite pristup prema morskim plodovima

Morske alge se širom sveta upotrebljavaju kao hrana, a sve više i kao lek. Zbog svega navedenog, nemojte ih više smatrati egzotičnom namirnicom, već im dajte šansu.

Naprotiv, počnite ih posmatrati kao svaku drugu namirnicu i potražite recepte kako biste ih uključili u ishranu. Takav pristup odavno imaju stanovnici razvijenih skandinavskih zemalja, pre svega Šveđani, koji od algi prave čak i hleb.  Ko zna, možda su baš zbog toga najzdravija nacija u Evropi.

Cene u prodavnicama zdrave hrane

  • Za 25 grama Wakame algi trebate izdvojiti oko 350 dinara,  slična cena je i za Kombu.
  • Nori alge su nešto skuplje istu količinu ćete platiti nešto iznad 500 rsd.
  • Plavozelena spirulina dostupna je i u tabletama (300 kom) i njihova cena je 720 dinara.
  • Hlorela definitivno nije za svačiji džep, naime za 100 grama organskog proizvoda trebate izdvojiti preko 2600 rsd.

Savet plus

:

Ukoliko vam se učini kako je previše da za pakovanje od 20-30 grama date nekoliko stotina dinara, ipak ne odustajte od kupovine. Imajte na umu da su morske alge prava superhana. Njih ćete koristiti u izuzetno malim količinama (obično se po obroku dodaje kašika-dve algi).