Praziluk kao lek za probavu i srce

Praziluk je izvanredna namirnica jer sadrži folate, koji održavaju nivo homocisteina u ravnoteži, a on je jedan od najznačajnijih faktora rizika kad je reč o srčanim oboljenjima. Pored toga bogat je i alicinom, koji blagotvorno deluje na celokupni sistem za varenje.

U nastavku članka saznajte kakav je njegov sastav i zašto je koristan,  te kako se praziluk kao lek koristi u prevenciji brojnih zdravstvenih tegoba.

Šta sve leči ljuska od luka (VIDEO)

Uzgoj praziluka nije komplikovan

Praziluk, poreklom iz Evrope i zapadne Azije, uzgaja se širom sveta, a koristi za spravljanje različitih specijaliteta. U poredenju sa ostalim vrstama luka, blagog je ukusa i mirisa. Osim sto se masovno koristi u kulinarstvu; poznat je i po lekovitim sastojcima o kojima ćemo više reći nešto kasnije..

Ova vrsta luka najlakše se uzgaja, nije osetljiva na niske temperature, a može se brati od početka jeseni pa sve do kraja proleća. Evo i nekoliko osnovnih smernica o tome:

Uzgoj praziluka vrši se rasađivanjem u rasadima i to u periodu kada biljka već ima 6  dobro razvijenih listova –  u letnjem periodu krajem 6 meseca (jun). Povedite računa da je u samom rasadu razmak tridesetak cm (između redova), dok između biljki treba da iznosi 15-tak cm.

Odgovaraju mu veće količine vode,  a potrebno je i česće okopavati biljku, ali i prskati je, da biste suzbili nepoželjan korov.  Praziluk se bere tokom jesenjih meseci pa sve do proleća, a najbolja prilika za to je kad biljka naraste do 15 cm, kada se vadi ručno. Ujedno i da kažemo, takvog ga najčešće i viđate u rafovima u supermarketa, kao i na pijacama jer je upravo takav i najtraženiji.

Lekovita svojstva praziluka su brojna

Jela od praziluka su i dalje prisutna na domaćim trpezama, ali ipak ne u onoj meri kao ranije. S obzirom na to da ima brojna lekovita svojstva, verujemo da će ova namirnica vremenom uspeti da se izbori za svoje zasluženo mesto.

praziluk kao lek kako se koristi

Izuzetno bogat vitaminom K

Praziluk kao lek se od davnina koristio kod problema sa probavom i to svakako sa dobrim razlogom. Naime, on obiluje eteričnim uljima koja sadrže alicin – jedinjenje sumpora – koji blagotvorno deluje na sistem za varenje.  Ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična dejstva, snižava holesterol i krvni pritisak, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, te smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

Praziluk obiluje celulozom, koja stimuliše pražnjenje creva. Lišće ove biljke sadrži piridoksin, folnu kiselinu, niacin, riboflavin i tiamin. Pored toga, bogat je vitaminima A, K i C, kao i mineralima gvožđem, bakrom i cinkom.

Ukoliko se pitate sadrži li praziluk kalorije, imamo jednu dobru vest u 100 grama sveže namirnice ima ih ukupno 61. U istoj  količini sadrži 55 procenata potrebnih količina vitamina K.

Izvanredan je izvor antioksidanasa kao i nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana. Medicinska istraživanja pokazala su da praziluk kao lek pomaže u slučaju alergije, anemije, at ero skleroze, bronhitisa, gojaznosti, gubitka apetita, depresije, impotencije, kašlja, prehlade i gripa, kao i problema s jetrom i štitnom žlezdom.

Praziluk kao lek za srce i kardiovaskularni sistem

Praziluk sadrži značajne količine kempferola, dragocenog prirodnog flavonola iz porodice flavonoida. Mnoge studije pokazale su da kempferol štiti krvne sudove od raznih oštećenja, pa i onih nastalih dejstvom preterano reaktivnih molekula kiseonika (slobodnih radikala).

On  podstiče proizvodnju azot-oksida, gasa koji pomaže širenju i opuštanju krvnih sudova. Takođe, smanjuje proizvodnju dimetil-arginina, supstance koja blokira proizvodnju azot-oksida.

Praziluk kao lek blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem jer sadrži i folate, koji pomažu održavanju ravnoteže nivoa homocisteina, jednog od najznačajnijih faktora rizika od srčanih oboljenja.

Osim toga, u sastavu praziluka nalazi se velika količina polifenola, antioksidansa koji štite krvne sudove od oksidativnih oštećenja, pa stoga ovo povrće pomaže u sprečavanju raka želuca i debelog creva.

Ko ga ne sme konzumirati?

Spada među namirnice koje u velikim količinama sadrže oksalate – supstance koje se kristališu povećavajući rizik od nastanka kamena u bubregu, te se osobama koje spadaju u rizičnu grupu savetuje da izbegavaju ovu namirnicu.

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da oksalati takode mogu ometati apsorpciju kalcijuma iz organizma. Ipak, ukoliko vam je digestivni trakt zdrav, a hranu dovoljno dugo žvačete – oksalati neće ometati apsorpciju kalcijuma.

Kako se prave najbolja jela od praziluka

Osim što je praziluk kao lek koristila i naša narodna medicina, on je već veoma dugo zastupljen u kuhinjama širom sveta, pa i našoj. Ovog puta pripremili smo vam jedan odličan recept.

Tart sa prazilukom

Neophodni sastojci

Za testo:

225 g namenskog brašna + 50 g za doradu testa

1 jaje

1 kašika ulja

1 kašika sirćeta

1 kašičica šećera

1/2 kašičice soli

125 ml tople vode

100 g ledenog putera

Za nadev:

100 g slanine

2 manja praziluka

300 g kozjeg sira

so

Priprema recepta:

  1. Slaninu sitno iseckajte i propržite da bude hrskava. Praziluk isecite na komade dužine oko 2 centimetra.
  2. U posudu za mešenje stavite brašno, jaje, so, šećer, sirce i toplu vodu pa mesite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Na pobrašnjenoj radnoj površini umesite meko i glatko testo. Oblikujte testo u kuglu, vratite ga u posudu, pospite brašnom i ostavite pola sata da se odmori, a potom ga premesite.
  3. Zatim podelite testo na četiri dela i oblikujte jufke. Jednu jufku razvijte oklagijom, pospite sa 25 g izrendanog putera. Preklopite prvo jednu stranu ka sredini, a potom drugu preko prve tako da dobijete kocku. Oklagijom ponovo razvijte testo i preklopite mu strane isto kao i prvi put. Isti postupak ponovite s preostalim jufkama.
  4. Jednu jufku razvijte oklagijom pa je stavite u kalup za pečenje tako da pokrije stranice. Pecite u rerni na 200 stepeni C 20 minuta.
  5. Izvadite pečeno testo iz reme, na sredinu stavite 75 g kozjeg sira, a okolo poredajte praziluk, malo posolite, te vratite u rernu na nekoliko minuta.

Gotov tart od praziluka  pospite slaninom. Isto postupite s preostalim materijalom. Nadamo se da će vam se ovo izvanredno jelo dopasti, te da ćete ga rado pripremati za vaše ukućane.