Čaj od matičnjaka pobeđuje nesanicu i umiruje nerve

Matičnjak su poznavali još antički narodi, a danas  se u mnogim zemljama gaji i upotrebljava  u medicinske i kulinarske svrhe. Tokom Srednjeg veka i u periodu Renesanse u zapadnim manastirima su od matičnjaka pravili eliksire za dugovečnost. Čaj od matičnjaka je danas poznat širom sveta  i svuda se koristi protiv istih tegoba i to napetih živaca, slabog imuniteta, loše cirkulacije .

Travari često mešaju lekoviti matičnjak sa nanom za bolje varenje i sa valerijanom za bolji san. Svež matičnjak se koristi u kulinarstvu kao začin za ribu i jaja, dodaje se salatama i nekim dezertima.

70 godina prošlog veka nemački naučnici su otkrili antivirusno dejstvo matičnjaka, a nekoliko godina kasnije  klinička ispitivanja takođe u Nemačkoj su utvrdila njegovo lekovito delovanje na virus herpesa.

Matičnjak čaj krepi dušu i telo stoga vam predlažemo da pročitate naš tekst. Otkrićemo vam sve detalje o ovom lekovitom napitku.

Kako izgleda biljka matičnjak

Latinsko ime

Melissa officinalis

Pripada porodici ustanica i ima sledeće karakteristike:

 • Četvrtastu stabljiku.
 • Nazubljene listove jajastog oblika, prekrivene dlačicama.
 • Belo-žute cvetove u periodu cvetanja, nakon toga, kako stare i venu postaju beli sa ružičastom nijansom.

Matičnjak je biljka osvežavajućeg ukusa i vrlo jakog mirisa limuna. Neki ga zbog toga  zovu i limun trava, a još se može čuti i naziv melisa. To je jedna od najaromatičnijih lekovitih biljaka. Ako listove matičnjaka protrljate među prstima osetićete bogat uljasti, citrusni miris. Cveta od juna do septembra. Može se naći u selima, duž zidova ili ograda, voli senovita mesta. Lako i jednostavno se uzgaja u vrtovima i u saksijama.

Za čaj od matičnjaka se skupljaju listovi pre nego što biljka procveta. Suše se u hladu, a zatim se čuvaju u staklenim teglama ili platnenim vrećicama.

biljka matičnjak u prirodi

Foto: Pexels

Biljka matičnjak sadrži:

 • Etarsko ulje čija količina zavisi od podneblja na kome biljka raste, zemljišta,klimatskih uslova itd. U odnosu na nanu koja ima 0,3% etarskog ulja, melisa ima samo 0,03 % ulja koje sušenjem nestaje.
 • tanine,
 • flavonoide,
 • gorke materije.

Za šta je sve dobar matičnjak čaj

Čaj od matičnjaka je prirodni lek koji se koristi u sledećim situacijama:

 • Za ublaženje simptoma stresa, nervoze , nesanice  i depresije.
 • Protiv glavobolje
 • Za bolne menstruacije , posebno ako su praćene grčevima.
 • Za bolje pamćenje.
 • Za zdravlje srca i krvnih sudova, za snižavanje krvnog pritiska.
 • Za jačanje imuniteta.
 • Protiv nadutosti,  grčeva, proliva  problema sa želucem i varenjem hrane.
 • Protiv umora i iscrpljenosti.

Upotreba matičnjaka u lekovite svrhe

Brojni su zdravstveni benediti koje nam biljka matičnjak pruža. Najviše se koristi lekoviti čaj za pomenute tegobe. Njegova upotreba je jako široka od nesanice i glavobolje pa sve do digestivnih problema..

Protiv ranog starenja pijte svaki dan matičnjak čaj

Matičnjak čaj protiv oksidativnog stresa je pokazao izuzetno dejstvo. Štiti ćelije od ranog starenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Ako prolazite kroz period pojačanog oksidativnog stresa kao što su izloženost toksinima, zagađenju, teškim metalima, degenerativnim ili autoimunim bolestima , ishrani bogatoj šećerima, jakom stresu,  pijte svakog dana čaj od matičnjaka protiv starenja i slobodnih radikala.

Jedna studija je pokazala da čaj od matičnjaka štiti od zračenja koje oslobađeju medicinski, radiografski uređaji.  Zato sa preporučuje osoblju koje radi na tim aparatima.

Matičnjak čaj protiv visoke temperature

Kao i druge biljke iz porodice ustanica, melisa otvara pore i pospešuje razmenu toplote na površini kože i tako doprinosi smanjenju telesne temperature. Čaj od matičnjaka pojačava znojenje koje je jedan od glavnih faktora za regulisanje unutrašnje temperature. Najbolje ga je koristiti u fazi kad je vatra već dostigla vrhunac i počela lagano da opada.

Čaj od matičnjaka se koristi  kao lek protiv migrena i glavobolja. Posebno  u slučajevima kada  su praćene i digestivnim problemima.

Čaj od matičnjaka za nizak pritisak

Ako je nizak pritisak izazvan hroničnim stresom onda se  može upotrebiti matičnjak čaj. Pored toga što ima umirujuće dejstvo doprinosi i blagom širenju krvnih sudova koje može biti dovoljno da snizi pritisak.

Melisa protiv herpesa

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje matičnjak za tretiranje herpesa na usni. Dokazano je da melisa pomaže njegovo  brže zarastanje i smanjnjenje simptoma. Najefikasniji je u obliku kreme ili etarskog ulja. Krema sa 1% eksktrakta matičnjaka smanjuje herpes već posle 2 dana primene.

Čaj od matičnjaka za herpes možete koristiti u vidu obloga koje se nekoliko puta u toku dana stavljaju na usnu.

Pobedite nesanicu čajem od matičnjaka

Iskustvo je pokazalo da mešavina čaja od matičnjaka i valerijane ima slično dejstvo kao i neki lekovi za spavanje. Limun trava takođe poboljšava kvalitet sna.

Matičanjak čaj  za decu se daje u slučajevima kad su mališani uznemireni pred spavanje, kada nemirno spavaju. Umirujuće dejstvo ovog čaja je poznato je odavnina ivekovima korišćeno u narodnoj medicini.

Matičnjak čaj za stomak

Matičnjak se još u starom Egiptu koristio za umirenje tegoba sa varenjem i protiv grčeva kako kod odraslih tako i kod dece. Travari danas preporučuju upotrebu listova matičnjaka za prevenciju čira na želucu. Umirujuće destvo čaja od matičnjaka potiče   najvećim delom od ruzmarinske kiseline, koja je ima moćna antiupalna i antimikrobna svojstva. Njegova blaga gorčina smiruje želudačne sokove, a etarsko ulje eliminiše bakterije i gasove.

Popijte šolju čaja od matičnjaka posle obroka, najbolje da uzmete manju šolju kako ne biste sasvim razblažili sokove u želucu.

Prijatni, citrusni ukus čaja od matičnjaka je odličan lek za povraćanje i mučninu. Manje je efikasan od đumbira, ali ga mnogi bolji podnose jer nema tako naglašen i specifičan ukus i miris.

Matičnjak za bolje pamćenje

Ruzmarinska kiselina

ima ključnu ulogu u borbi sa Alchajmerovom bolešću. Studija objavljenja  2002. godine pokazala je etarsko ulje matičnjaka naneto 2 puta dnevno na ruke i na slepočnice ima jako umirujuće dejstvo na osobe koje pate od demencije.

Ekstrakt matičnjaka koji se uzima oralno ima slično dejstvo na osobe koje pate od Alchajmerove bolesti. Stoga su opravdane tvrdnje da je korisno piti  matičnjak čaj za prevenciju promlema sa pamćenjem.

Čaj od matičnjaka kao antidepresiv

Poput ostalih kiselih i blago gorkih biljaka tako i matičnjak deluje umirujuće na nerve. Upravo je ovo najpoznatije lekovito dejstvo matičnjaka, koji se najčešće koristi kod nervoza, uznemirenosti čak i depresija.  Etarsko ulje melise je upravo najzaslužnije za umirujuće dejstvo ove biljke na napete nerve.

Matičnjak za smanjenje anksioznosti i nervoze se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem. Stanja uznemirenosti su često praćena ubrzanim lupanjem srca, prenadraženošću, znojenjem… Studije potvrđuju  pozitivno dejstvo čaja od matičnjaka za uznemirenost.

 • Matičnjak doprinosi smanjenju simptoma za 15 do 18% kod pacijenata koji imaju blagu do umerenu anksioznost. Dok se kod 70 % njih poboljšava kvalitet sna.
 • Melisa povećava nivo aminobuterne kiseline (GABA) koja  je glavni neurotransmiter. Smanjuje lučenje kortikosterona koji se pojačano luči u periodima stresa.

Kako se pravi čaj od matičnjaka – osnovni recept

Priprema:

Kašiku listova matičnjaka prelijte sa 200ml proključale vode. Ostavite neka sve odstoji poklopljeno deset minuta. Procedite i to je to . Popijte šolju, dve čaja posle obroka ili pre spavanja.Procedite i zasladite medom. Pijte 2 do 3 šolje čaja dnevno.

Naš savet je da uvek prekrijete posudu u kojoj je čaj , kako biste sačuvali što više etarskog ulja.

Čaj od matičnjaka i nane

Ako patite od stomačnih tegoba, gasova, nadimanja preporučujemo vam ovaj čaj. Pijte ga posle jela, umiriće će napete organe za varenje. Možete popiti i jednu čašu pre spavanja, omogućiće vam mirnu noć. Priprema se lako :

 • Kašiku matičnjaka i kašiku nane prlijte sa 4dl ključale vode. Ostaviti  neka odstoji 10-tak minuta, procediti i piti.
 • Pijte prohlađeni čaj, kako biste osetili sve arome. Prijatan ukus ostaje dugo u ustima.
 • Ovaj čaj od matičnjaka i nane se može  koristiti za ispiranje bolnog  grla i tretiranje lakih oblika gingivitisa

Čaj od matičnjaka , nane i kamilice  se upotrebljava za stomačne probleme. Sprema se tako što kašiku mešavine prelijete sa 2 dcl ključale vode , ostavite 10 minuta i pije se 2 do  3 puta dnevno.

Čaj od melise protiv gasova i nadimanja

Napravite mešavinu od sledećih sastojaka:

 • 50 g matičnjaka (melise)
 • 10 g nane
 • 10 g komorača
 • 10 g majčine dušice
 • 10 g kima.

Priprema:

3 kašike mešavine preliti sa pola litra hladne vode , ostaviti preko noći. Ujutro prokuvati dok ne provri. Ohladiti i procediti. Piti šolju čaja posle jela.

Matičnjak čaj za smirenje

Sastojci :

 • matičnjak,
 • kamilica,
 • nana,
 • valerijana.

Priprema recepta:

Uzmite 3 kašike pomenutog bilja u jednakim količinama prelijte sa pola litra proključale vode. Ostavite dva sata. Procedite i pijte 2 puta dnevno. Po potrebi možete zasladiti medom.

Ostale mešavine čaja od  matičnjaka za smirenje napetih živaca

Preporučuju se i ove 3 mešavine:

 1. 30g lista matičnjaka 30g valerijane, 5 grama lavande.
 2. 30g matičnjaka, 30g nane, 30g kamilice, 5g valerijane i 5g hmelja.
 3. 40g matičnjaka, 30g  nane i 15g  bosiljka.

Čaj za smirenje živaca se pravi na već opisani način, 1 kašiku mešavine prelijte sa 2dl tek ključale vode,  puštate 20 ak minuta da odstoji, zatim procedite i pijte 2 do 3 šolje dnevno.

Šta još treba znati o matičnjaku

Verujemo da imate mnogo pitanja koja se odnose na matičanjak. Potrudili smo se da nađemo odgovore na najčešće nedoumice sa kojima se suočavaju čitaoci!

Koliko se često sme piti  čaj od matičnjaka  – trajanje terapije

Ako koristite bilo kakvu terapiju, čaj od matičnjaka pijte samo uz odobrenje lekara. Ako ste sasvim zdravi preporučujemo vam da posle 3 nedelje  konzumiranja čaja napravite pauzu od mesec dana.

Neka od najčešćih pitanja su:

Koje su mere prdostrožnosti, ima li čaj od matičnjaka neželjena dejstva ?

Čaj od matičnjaka i antidepresivi smeju li se kombinovati?

Matičnjak izbegavajte u ovim slučajevima

 • Ako patite od hipotireoze.
 • Ako imate glaukom.
 • Ako koristite antidepresive jer može da poveća njihovo umirujuće dejstvo. Ne koristite matičnjak u kombinaciji sa bilo kojim lekom za psihičke smetnje bez predhodne konsultacije sa lekarima.
 • Matičnjak može pojačati dejstvo alkohola i uopše smanjenjiti  pažnju i budnost.

Pije li se čaj od matičnjaka u trudnoći?

Matičnjak čaj za mučnine u trudnoći se ranije preporučivao, međutim danas se trudnicama i dojiljama savetuje da budu na oprezu. Naime,  ne postoje istraživanja niti dokazi koji bi potkrepili njegovo dejstvo.

Smeju li ga piti deca?  Ne preporučuje se deci mlađoj od 12 godina.

Čaj od matičnjaka iskustva korisnika

Naši čitaoci kažu da se najbolji rezultati se postižu ako koristite sveže listove i tinkture. Na forumima savetuju da ga uvek imate u sasksiji. U toku zime ga unesite u kuću, stavite kraj prozora  i uvek možete imati sveži matičnjak.

Tinktura od svežih listova matičanjak se pravi u odnosu 1 : 2 , 100 grama biljka na prema 200 ml alkohola od 95°. Uzima se 30 ak kapi dnevno .

Tinktura od sušenih listova se pravi u odnosu 1:5, 100 grama biljka na prema 500 ml alkohola od 40°. Uzima se 30 do 60 kapi u toku dana.

Pronašli smo i savete da se matičanjak bere uvek ujutro, kao i ostale aromatične biljke. Ne treba čekati popodnevnu vrućinu, jer će etarska ulja delom nestati.

Matičnjak čaj je lekovit kada imate probleme sa varenjem tvrde mnogi čitaoci i kažu da je vrlo efikasan protiv grčeva. Iskustva su jako dobra  jer melisa olakšava varenje teške i masne hrane i povećava lučenje žuči.

Devojke ga koriste za olakšavanje menstrualnih tegoba jer ublažava grčeve u meterici.

Čaj od matičnjaka za ispiranje kose i umivanje lica . Kao jak antioksidans doprinosi borbi protiv slobodnih radikala i usporava starenje kože. Njegova svojstva čine kosu jačom i sjajnijom i sprečavaju opadanje. Tako da nas ne čudi što je našao primenu i u prirodnoj kozmetici.

Pogledajte video prilog o matičnjaku

Gde kupiti matičnjak čaj cena u Srbiji

Matičnjak je, poput ostalih lekovitih biljaka koje rastu u našim krajevima, veoma pristupačan po ceni i dopstupan u svakoj biljnoj apoteci i prodavnici. U zavisnosti od proizvođača  50 grama čaja  od lista matičnjaka se može kupiti po ceni od 130 do 200 dinara.

Na tržštu je dopstupna i tinktura matičnjaka, cena je oko 300 dinara za bočicu od 100ml.

Otkrijte šta je još efikasno protiv nesanice.

IZVORI:

Handmadeapothecary.co.uk

https://www.mdpi.com/2227-9717/7/2/88/htm

https://www.alanrevista.org/ediciones/2018/3/art-9/

https://examine.com/supplements/melissa-officinalis/

Melissa officinalis (NCB).

Aromatherapy (NCB).