Zelena mrena na oku simptomi i prirodno lečenje

Glaukom, povišen očni pritisak ili zelena mrena na oku (kako je  još u narodu poznata), često je oftalmološko oboljenje. Svrstava se među najčešće uzročnike slepila u svetu i kod nas.

Reč je o stanju u kojem je otežano održavanje normalnog protoka očne vodice kroz oko. To uzrokuje visoke vrednosti očnog pritiska unutar oka i dovodi do oštećenja vidnog živca, te propadanja vidnog polja. Ako se bolest na vreme ne leči, dolazi do trajnog gubitka vida.

Uobičajeno je da se zelena mrena javlja tek nakon 40. godine života i postaje sve učestalija s godinama. Da bi se sprečile ozbiljne komplikacije poput slepila, pravovremeno otkrivanje bolesti i uključivanje terapije od presudnog su značaja.

U prevenciji bolesti i potencijalnih komplikacija veoma važnu ulogu ima ishrana. Pored nje ali postoji i čitav niz lekovitih biljaka koje mogu da pomognu kod glaukoma. Više o njima u nastavku..

Zelena mrena simptomi najčešće izostaju

Najčešći oblik glaukoma javlja se potpuno bez simptoma, što povećava rizik od komplikacija bolesti, te kasnije posledično i do gubitka vida. lako subjektivni simptomi zelene mrene mogu izostati, postoje neki znaci koji umnogome olakšajavaju prepoznavanje ove očne bolesti.

Povećan očni pritisak oštećuje optički nerv i dovodi do pojave tkz. slepe mrlje u vidnom polju. Osim toga, simptomi glaukoma mogu biti i zamagljen vid, intenzivan bol u očnoj jabučici ili iza nje. Neretko se javlja crvenilo oka, gubitak perifernog vida, nimbus oko svetala, jaka glavobolja. Takođe  zelena mrena  na oku može izazvati jake mučnine, česta povraćanja i neprijatan bol u stomaku.

U slučaju ovog oboljenja, tečnost iz oka ne može da se odvodi, što vrši veliki pritisak na optički nerv i prouzrokuje slepoću. Ovaj problem je povezan sa očnim pritiskom.

U prvo vreme simptomi zelene mrene na oku se i ne primete, jer ona najpre zahvata periferni vid, pa tek onda centralni. Oftalmolozi danas mogu otkriti glaukom u ranoj fazi, jer je dijagostika u poslednjih par godina jako napradovala. Pravovremen odlazak na očni pregled svakako je presudan.

Lekari leče glaukom kombinacijom kapi za oči, lasera i ponekad operacijom. Ponavljamo – samo redovnim pregledima oka može se na vreme, odnosno dovoljno rano, otkriti glaukom da bi se odgovarajuće lečio.

Koji su faktori rizika za nastanak glaukoma

Mnogi ljudi koji imaju visok krvni pritisak imaju i glaukom. Kako optička vlakna u optičkom nervu počnu odumirati, tako vid počinje slabiti, ali vi ga postajete svesni tek kada već pola vlakana izumre.

Najvažniji rizikofaktor za nastanak zelene mrene jeste povišen očni pritisak, ali nije svaki znak postojanja tog oboljenja. Ukoliko je reč o povišenom očnom pritisku bez oštećenja živca, tada se ne radi o glaukomu.

Godine starosti takođe mogu imati ulogu u njegovom nastanku, mada to nije pravilo, jer i deca i mladi mogu takođe oboleti. Zelena mrena na oku jeste nasledno oboljenje, te je mogu dobiti i naredne generacije obolelog člana porodice.

šta je zelena mrena na oku

Pod rizikom od obolevanja su i ljudi sa visokom dioptrijom, osobe sa tankom rožnjačom, kratkovidi, dijabetičari. Češće obole i oni koji pate od migrene, Kronove bolesti, reumatoidnog artritisa, kao i oftamološki pacijenti koji su operisali oko.

Ako se kod obolelog  zelena mrena javila na jednom oku, postojie povećani  rizici da bolest zahvati i drugo.

Glaukom oka prevencija i lečenje prirodnim putem

Najvažnija mera prevencije podrazumeva redovan odlazak na oftalmološke preglede. Ovo je naročito važno nakon 40. godine života kada se zelena mrena na oku najčešće javlja.

Lek za zelenu mrenu ne postoji, ali dostupni su medikamenti koji uklanjaju simptome bolesti i sprečavaju dalje komplikacije. Glavni cilj terapije jeste snižavanje očnog pritiska.

Lekovi koji se primenjuju u terapiji obično su kapi za oči. Postoje različite klase aktivnih supstanci koje se mogu kombinovati kod ovog oboljenja.

Onda kada terapija lekovima  i kapima nije dovoljna, u određenim slučajevima može se koristiti laserski tretman za korekciju vida. Efekat sniženog pritiska je mali i nije trajan, te je u tom slučaju alternativno rešenje operacija mrene. Ona se vrši pod lokalnom anestezijom, a njen glavni cilj jeste stvaranje novih puteva za oticanje očne vodice.

Glaukom prognoza za duži period

Vrlo je važno istaći da svaka vrsta glaukoma koja se ne leči može uzrokovati slepilo obolelog oka.  Takođe, ranije izazvano trajno oštećenje ne može se ukloniti intenzivnom terapijom. Neki oblici zelene mrene sporo se razvijaju, godinama, pa čak i decenijama, te je adekvatnom terapijom moguće zaustaviti ovaj proces.

Kada je reč o akutnom glaukomu, veoma je važno da se simptomi prepoznaju na vreme – pravovremena dijagnostika je ključna. Što pre idite na detaljan pregled u oftamološku ambulantu. Kao posledica svega ako se zelena mrena na oku ne leči, relativno brzo može dovesti do slepila.

Uprkos blagovremenom lečenju, delimična oštećenja izazvana urođenim glaukomom često ostaju trajno.  Usled toga dolazi do smanjene oštrine vida, dok se potpuno slepilo kod zelene mrene uglavnom može sprečiti.

Kakva se ishrana kod povišenog očnog pritiska preporučuje

U organima vida ima luteina i zeantaksina, te je preporučljivo povećati unos ovih antioksidansa kroz hranu. Sve je to nužno da bi se zelena mrena na oku sprečila na vreme.

Najbolji izvori ovih antioksidanasa jesu spanać, blitva i drugo zeleno lisnato povrće, svež peršun i naročito bundeva. Ove namirnice su veoma bogate cinkom, koji i te kako pomaže u očuvanju vida. Njega nalazimo u jajima, soji, pečurkama i različitim integralnim žitaricama.

Selen je takođe značajan za prevenciju zelene mrene i njenih posledica. Sadržan je u brazilskom orahu, pšeničnim klicama, jagnjećem mesu, suncokretovom semenu, piletini…

Konzumiranje voća bogatog vitaminima  E, C i A obavezno je za očuvanje zdravlja u celini, ali i zdravlja očiju. Takođe je poželjno unositi omega-3 masne kiseline iz morske ribe, koštunjičavih plodova, semenki lana jer će smanjiti pritisak u očima.

Med i pčelinji polen su naročito korisni.  Za dobar vid su savršen izbor tamne bobice poput borovnica.

Iz ishrane treba izbaciti šećere, slanu hranu i piti dovoljno vode tokom dana.

Ukoliko planirate nadoknadititi pomenute minerale i vitamine pomoću suplemenata, ne činite ništa samostalno na svoju ruku. Obavezne su prethodne konsultacije s vašim lekarom – oftamologom. S druge strane ako redovno jedete sveže namirnice, to je daleko bolji izbor.

Kako smanjiti očni pritisak pomoću lekovitog bilja

Zelena mrena na oku može se sprečiti pomoću pripravaka od lekovitog bilja. Ispijanje pomenutih čajeva je odlična prevencija, mada ne menja zvaničnu terapiju. Pripremili smo vam više proverenih recepata koji smanjuju tegobe izazvane povišenim očnim pritiskom

Fenomenalni čaj od heljde 

Prelijte jednu kafenu  kašićicu sitno naseckanog lista od heljde sa 2 decilitra proključale vode. Ostavite neka miruje poklopljeno dobrih pola sata. Nakon toga što bolje procedite. Trebate piti po šolju čaja, tri puta dnevno nakon obroka.

Čaj od koprive – jednostavan ali moćan lek

Preljte supenu kašiku sitno iseckane suve ili sveže koprive sa punom šoljom proključale vode . Poklopite i tako držite najmanje 30 min. Nakon toga trebate dobijeni čaj od koprive lagano procediti, dodati malo limunovog soka i odmah popiti.

Da bi se zelena mrena na oku držala pod kontrolom, najbolje je preventivno piti 2 do 3 šolje ovog čaja.

Lečenje alojom donosi rezultat

Nekoliko listova aloje prelijte sa 2 decilitra vode i kuvajte 6 minuta. Kada se ohladi, koristite za ispiranje očiju 4-5 puta na dan tokom dve nedelje.  Nakon toga napravite pauzu od 16 dana.

Moguće je tokom ispiranja očiju osetiti blago peckanje. S

Saznajte više o lekovitoj aloji!

Koristite mumio tablete u kombinaciji sa cveklom

Potpuna korekcija vida nije moguća pomoću ovog preparata, ali je svakako dobra prevencija…

Mumio tablete od 0,2 g pijte 2-3 puta na dan. Uvek ih dozirajte pola sata pre jela, tokom deset dana, pa napravite petodnevnu pauzu. Terapiju ponovite 3-4 puta. Takođe, uz pomenute tablete možete uzimati domaći sok od cvekle.

Nar i med su dobri za oči

Iscedite sok od jednog većeg nara, pomešajte ga sa kašikom meda i popijte u gutljajima tokom dana.

Obloga za oči od koprive i đurđevka

Prelijte pola šolje koprive i kašičicu cvetova đurđevka sa 2,5 decilitra vode. Ostavite neka stoji, poklopljeno, 8-9 sati na tamnom mestu. Nakon toga procedite sve temeljno, dodajte pola kašičice sode bikarbone i koristite kao oblogu za oči.

Obloga protiv bolnih očiju

Ako vam je dijagnostikovana zelena mrena na oku, od pomoći može biti i ova narodna receptura.

Narendajte 2 srednja krompira i pomešajte sa kašićicom jabukovog sirćeta. Sve ostavite nek odstoji 15-20 minuta. Nakon toga nanesite na gazu, pa stavite preko očiju, nosa i čela. Preko glave prekrijte se peškirom i ostavite oblogu nek deluje pola sata.

Ne zaboravite vidac za unutrašnju i spoljašnju upotrebu

Da bi ste smanjili pritisak u očima, obavezno koristite vidovu travu:

Prelijte dve kašičice biljke vidac sa šoljom provrele vode i ostavite sve da miruje, tridesetak minuta. Nakon toga procedite što bolje. Pijte ovaj napitak tri puta dnevno i to po punu šolju čaja.

Takođe, vidac čaj možete koristiti i za ispiranje očiju, ali u tom slučaju poparena biljka treba stajati najviše 5 minuta.

Nadamo se da ste saznali šta je zapravo zelena mrena na oku. Verujemo da će vam ovi izvanredni  prirodni lekovi biti od pomoći.