Neplodnost kod žena i muškaraca kako se leči

Neplodnost kod žena i muškaraca problem je sa kojim se poslednjih godina susreće sve veći broj ljudi, Partneri koji vode ljubav makar dva puta nedeljno, bez zaštite, u 75 odsto slučajeva postaju roditelji u prvoj godini bračnog života. Zajednički život u drugoj godini donosi sreću zbog prvenca u još 10 odsto slučajeva.

Potrebno je javiti se lekaru ako trudnoća izostane tokom prve godine bezuspešnog pokušavanja. Međutim, mnogi parovi ćute o problemu kakav je bračni sterilitet, očekujući da će proći sam od sebe, te da nema potrebe za alarmiranjem stručnjaka. To je potpuno pogrešno – što duže problem ostaje zarobljen u četiri zida spavaće sobe, to se šanse za potomstvo smanjuju. U nastavku članka saznajte kako lečiti neplodnost kod oba pola..

Kako povećati plodnost kada biološki sat otkucava

Naime, da nas biološki sat ne čeka dugo, govori nam činjenica da devojka koja napuni 25 godina, već ima do 7 odsto manje šanse da zatrudni. Plodnost kod žena nakon što proslave 35. rođendan je manja za 20 odsto, što traje do 39. godine. Čim zagazi u petu deceniju, šanse se smanjuju za preko 30 odsto.

S druge strane, otkucaji biološkog sata ne zaobilaze ni muškarce. Iako pripadnici jačeg pola obično misle da mogu imati decu u svakom životnom dobu, plodnost muškaraca posle 40 i 50 značajno se smanjuje. Jače polovine u punoj su snazi do 25. godine, a njihove šanse da se ostvare u ulozi roditelja znatno slabe polovinom šeste decenije.

Nekada se smatralo da je problem potomstva vezan isključivo za lepši pol , ali danas se zna da nije tako – u 45 odsto slučajeva neplodnost kod žena je razlog, isti procenat odlazi na muškarce, dok su u preostalih 10 odsto slučajeva
neplodna oba partnera ili uzrok  steriliteta nije moguće utvrditi.

Zašto je grupna terapija parova dobra?

Nemogućnost začeća kod bračnih parova često izaziva sramotu, zbog čega o tome obično ne razgovaraju čak ni sa najbližim prijateljima, posebno ne ako oni već odgajaju svoje mališane.

Dok traje beskonačna igra ćutanja, partneri u potaji krive jedno drugo za neuspeh, a onda počinju da preispituju sebe. Međutim, treba imati u vidu da svaljivanje bremena krivice može samo pogoršati situaciju i odnos medu supružnicima. Iako se neplodnost kod žena i muškaraca ne posmatra kao bolest, jer ne ugrožava zdravstveno stanje osobe, može prouzrokovati brojne psihičke probleme.

Upravo zbog toga, stručnjaci u otkrivanju bračnog steriliteta i njegovom Iečenju preporučuju grupnu terapiju – niko nije odgovoran za to što beba nije došla na svet, a ako oba partnera prihvate da problem postoji, postoje i šanse da san o uređivanju dečje sobe i kupovini kolike i špilhoznica počne da se ostvaruje.

Kako otkriti neplodnost kod žena simptomi i znaci

Nemogućnost ostanka u drugom stanju uprkos upornom pokušavanju često je jedini znak za uzbunu. Međutim, opsednutost pokušavanjem i ubeđivanje sebe da će sve biti u redu može dovesti do toga da se drugi simptomi neplodnosti kod žena ignorišu.

Kod pripadnica lepšeg pola to su neredovna menstruacija i dijagnoza endometrioze ili zapaljenja karlice. Riziku za sterilitet izloženije su žene koje su ranije imale spontani pobačaj, starije su od 40 godina ili su se u prošlosti lečile od kancera.

neplodnost kod žena simptomi

Brojni mogući uzroci steriliteta kod žena

Jedan od uzročnika za neplodnost kod žena može biti poremećena ovulacija, izazvana policističnim jajnicima, ali i preteranim vežbanjem, poremećajima u ishrani ili povredom.

Ženski sterilitet mogu izazvati i problemi u vezi sa urinarnim traktom ili matericom, zapaljenjem jajovoda, endometriozom ili ranom menopauzom.

Poremećaj rada štitne žlezde, prethodno lečenje od kancera, kao i uzimanje pojedinih lekova takođe mogu uzrokovati sterilitet kod žena, s tim što se, ako medikamenti onemogućavaju začeće, plodnost vraća nakon prestanka upotrebe.

Prepoznajte muški sterilitet na vreme

Muškarac na čija je vrata pokucala neplodnost može primetiti promene u rastu kose, odnosno malja po telu, kao i oslabljenu seksualnu želju. Oticanje u predelu skrotuma i mali testisi takođe mogu ukazivati na sterilitet kod muškaraca.

Kako povećati broj spermatozoida?

Muški sterilitet najčešće se povezuje sa brojnošću spermatozoida njihovom građom i pokretIjivošću. Na neplodnost kod muškaraca mogu uticati povećana proizvodnja sperme, izazvana genetskim poremećajima ili raznim oboljenjima, problemi sa izbacivanjem sperme, odnosno retrogradna ejakulacija, kada oni završavaju u bešici.

Ne treba se izlagati pesticidima, odnosno otrovnim materijama, a poželjno je izbegavati boravak u sauni. Naime, takva mesta povećavaju toplotu testisa, što može ometati normalnu proizvodnju spermatozoida. Muškarci koji su se ranije lečili od kancera ili su se podvrgli vazektomiji imaju veći rizik od suočavanja sa neplodnošću.

Ako imate problem sa telesnom težinom, trebalo bi da pokušate da ga rešite, ako je potrebno uz konsultacije sa nutrcionistom. Naime, prekomerna telesna težina povećava rizik od steriliteta kod oba pola – kod muškarca može uticati na nivo testosterona i brojnost spermatozoida.

S druge strane, neplodnost kod žena može biti i posledica neuhranjenosti, što je posebno prisutno kod devojaka koje se suočavaju sa anoreksijom ili bulimijom, te onih koje drže rigorozne dijete.

Bračni sterilitet i postavljanje dijagnoze

Kada se uputite lekaru, morate biti spremni na intimna pitanja o svojim seksualnim aktivnostima – koliko često upražnjavate seksualne odnose, da li tom prilikom koristite lubrikante koji mogu imati štetno dejstvo, koliko ste zadovoljni svojom vezom, odnosno brakom i da li vas život sa partnerom izlaže stresnim situacijama, koje mogu uticati na plodnost…

Vrlo je važno da na sva pitanja odgovorite potpuno iskreno . Nakon razgovora, lekar će vas uputiti na testiranje. Muškarci se obično podvrgavaju neoperativnoj biopsiji testisa, jednostavnoj analizi sperme putem spermograma i spermocitograma, te testu krvi, da bi se dobio uvid u stanje hormona.

Neplodnost kod žena se utvrđuje na sledeći naćin : Krv se šalje na analizu, a lekar može tražiti ultrazvuk karlice, te ispitivanje materične šupljine, izgleda i prolaznosti jajovoda HSG metodom.

Šta još može uzrokovati bračni sterilitet?

Loše navike takođe mogu dovesti do steriliteta. Šanse za začeće znatno se smanjuju ako jedan od partnera uživa u cigaretama, a pušenje umanjuje i efikasnost lečenja neplodnosti. Pri tom, spontani pobačaji češći su kod žena koje puše, a duvan može izazvati erektilnu disfunkciju i mali broj spermatozoida kod muškarca.

Isti efekat na jači pol ima i alkohol – koji itekako uzrokuje neplodnost kod muškaraca. S druge strane, pripadnice lepšeg pola koje planiraju da se ostvare kao majke trebalo bi da kažu zbogom alkoholnim pićima – ona otežavaju začeće, a ukoliko se konzumiraju tokom trudnoće (žene u prvih nekoliko nedelja blagoslovenog stanja često ne znaju da će postati majke), mogu loše uticati na plod i dovesti do dodatnih komplikacija.

Lečenje steriliteta kod muškaraca i žena medikamentima

Lečenje steriliteta uspešno je u 80 odsto slučajeva, a ponajviše zavisi od samog uzroka neplodnosti.  Muškarcu se najčešće prepisuju ciljani antibiotici koji mogu pobediti infekciju u urinarnom traktu ako ona ometa začeće, s tim što treba znati da oni ne leče i samu neplodnost .

Hormonska terapija neplodnosti može biti itekako delotvorna, a ukoliko su uzrok steriliteta proširene vene u testisima, predlaže se uobičajena hirurška intervencija. Isto važi i za pripadnike snažnijeg pola koji su se ranije podvrgli vazektomiji – ako žele kasnije u životu da se ostvare u ulozi oca, pribegava se obrnutoj vazektomiji.

S druge strane, neplodnost kod žena leči se malo drugačijim putem. Posebnim lekovima može se stimulisati ovulacija, a primenjuje  se i metoda direktne intrauterine inseminacije, kada se sperma stavlja direktno u matericu i to za vreme proizvodnje jajnih ćelija, s tim što se ova metoda može primeniti tokom redovne ovulacije ili u kombinaciji sa lekovima za povećanje plodnosti, u zavisnosti od procene lekara.

Koju god metodu da vam preporuče, važno je da se konsultujete i sa drugim stručnim licem, kao i vašim bračnim partnerom – najbolje je da zajedno idete na sve konsultacije.

Lečenje neplodnosti lekovitim biljem i čajevima

Postoji mnogo lekovitih biljaka za koje se veruje da doprinose lečenju steriliteta, a najefikasnije su ako se kombinuju jedne sa drugima. Žalfija, zova, hajdučka trava i kantarion poznate su kao saveznice oba pola u lečenju neplodnosti, s tim što terapija biljem traje najmanje jedan mesec kod muškarca, a tri meseca kada se leči neplodnost kod žena (po osam dana svakog meseca).

Ipak, treba imati u vidu da se pre upotrebe biljnih čajeva ili tinktura treba konsultovati sa lekarom ili fitoterapeutom, jer se pojedini lekovi iz prirode ne slažu najbolje sa medikamentima koje propisuje konvencionalna medicina.

Macina trava za plodnost je dokazano delotvorna

Neplodnost kod žena već se vekovima leči macinom travom, evo kako da pripremite ovaj izuzetni prirodni lek

 U 1 litar hladne vode sipati šaku osušene biljke. Kad proključa, kuvati nekoliko minuta, a nakon što odstoji najmanje sat vremena van šporeta, procediti i piti lagano tokom celog dana.

Delotvornost macine trave povećava se ako joj se doda biljka zdravac

Mešavina od po pola kašićice ovih biljaka prelije se sa 2 dl proključale vode, a pije se jednom dnevno, nakon što odstoji 10 minuta.

Zdravac ne treba često konzumirati, jer može izazvati neprijatne želudačne tegobe.

Pet moćnih saveznika lepšeg pola protiv neplodnosti

Zeleni čaj, virak i kopriva mogu pomoći kada je neplodnost kod žena posredi, ali samo ako se koriste zajedno i pod uslovom da osoba nije podvrgnuta hormonskoj terapiji.

Čaj za neplodnost se spravlja tako što se po jedna kašičica svake biljke prelije sa 2 dl ključale vode, a pije se nakon što odstoji 15 minuta, dva puta dnevno.

Ženama može pomoći i sam  čaj od virka za plodnost  i to tako što se: kašičica suve biljke prelije šoljom vrele vode, a pije se pošto odstoji 10 minuta i to dva puta dnevno.

Kako poboljšati spermogram uz pomoć čajeva

Jedan od najboljih muških saveznika u lečenju neplodnosti jeste đumbir, koji povećava broj spermatozoida i poboljšava pokretljivost sperme. Đumbir je naročito efikasan ako se u jednakim količinama pomeša sa ružmarinom i bosiljkom.

Kašiku mešavine preliti sa 6 dl vode, a nakon što odstoji pola sata van šporeta, piti tri puta dnevno po jednu šolju. Za neplodnost kod muškaraca naročito se preporučuje domaći med, posebno ako se kombinuje sa renom na sledeći način:

  • 200 grama meda pomešati sa 50 grama svežeg rena, a pošto odstoji 10 dana, svakog jutra uzimati po  punu kafenu kašičicu pre doručka uz šolju čaja od žalfije.