Kronova bolest simptomi i lečenje biljem

Kronova bolest, koja najčešće pogađa osobe od 15 do 35 godina, iziskuje potpunu promenu životnih navika, ali ju je sa adekvatnim lečenjem moguće držati pod kontrolom. U Srbiji se na nedeljnom nivou otkrije po jedan slučaj zapaljenskih bolesti creva, od kojih neretko obolevaju i mala deca.

Najvažniji deo u terapiji ovog hroničnog upalnog oboljenja creva, zauzimaju detoksikacija i jačanje imunološkog sistema, a u tome vam najbolje mogu pomoći napici na bazi lekovitog bilja poput komorača, belog sleza i nane. Takođe veliku ulogu ima pravilna ishrana i takozvana Kronova dijeta o kojoj će više reći biti u nastavku članka..

Koji su prvi simptomi Kronove bolesti

Regionalni enteritis

, odnosno Kronova bolest, jeste nespecifično, hronično i zapaljensko oboljenje digestivnog trakta, koje može da zahvati sve njegove delove, počev od usta do analnog otvora. Najčešće napada sluzokožu tankog, odnosno ulaz ili čitavu površinu debelog creva, stvarajući duboke ranice ili zadebljanja na zidu obolelog organa.

Uzroci ove, za sada neizlečive, bolesti creva još uvek nisu u potpunosti poznati. Pretpostavlja se da su genetski faktori i stres, koji uzrokuju neadekvatnu reakciju organizma na unos hrane i spoljašnje uticaje, polazna osnova za nastanak regionalnog enteritisa.

Simptomi kronove bolesti  zavise od toga koji deo digestivnog trakta je zahvaćen, ali najčešće se manifestuju grčevima u trbuhu i opstipacijom, koja nastaje zbog otečenosti zidova creva  kod obolele osobe.

S obzirom na promenljivu kliničku sliku oboljenja, neki od simptoma kod Krona jesu i crvenilo očiju, jak osećaj mučnine, povraćanje, otežano i bolno gutanje, noćno znojenje, osipi na koži, anemija, nadutost, problemi sa pražnjenjem creva, sluzava ili krvava stolica, abdominalni bolovi oko pupka i sa donje desne strane stomaka, gubitak apetita i telesne  mase, povišena temperatura i analni čirevi.

Ponekad kod odraslih jedini simptom može biti povišena telesna temperatura sa gubitkom telesne mase, dok se u slučaju dece tokom dužeg perioda, usled pothranjenosti,  javljaju odložen rast i seksualno sazrevanje, što se odražava i na njihov psihički razvoj, pogotovo ako im Kronova bolest onemogućava druženje sa vršnjacima.

Kako se postavlja dijagnoza i započinje sa lečenjem

Blagovremeno otkrivanje simptoma veoma je značajan početak za lečenje Krona. Međutim, nije retkost da se početni znaci oboljenja ignorišu, odnosno da se dijagnoza postavi tek nakon nekoliko godina, kada se simptomi Kronove bolesti značajno pogoršaju.

Svaki oboleli koji ima proliv u kliničkoj slici, praćen neprijatnim bolovima u stomaku, potencijalni je oboleli od regionalnog enteritisa. Tokom ispitivanja, mogu se otkriti i crevne infekcije, ulcerozni kolitis ili, u krajnjem slučaju, tumor creva.

kronova bolest simptomi koje ne smemo ignorisati

Nalazi iz laboratorije najčešće pokazuju povišenu sedimentaciju, anemiju i  trombocitozu, ali na osnovu pažljivog praćenja simptoma, kliničkog pregleda i dopunskih analiza krvi, stručno lice može otkriti da je posredi Kronova bolest creva.

Po  postavljanju dijagnoze, endoskopskim i radiološkim metodama, lekar ima zadatak da utvrdi aktivnost, tj. stepen inflamacije, te treba da otkrije u kojoj meri se Kronova bolest proširila u organizmu. Ne  postoji univerzalni lek ili hirurški tretman za trajno oslobađanje od nje.

Terapija njenog kontrolisanja je individualan proces za svakog pojedinca, a zavisi od lokalizovanja i faze bolesti. S obzirom na činjenicu da je dugotrajna terapija lekovima praćena kontraindikacijama poput pojave mučnine, glavobolje i anemije, kod nas i u svetu se, uz adekvatnu, prilagođenu ishranu i  savete lekara, sve češće pribegava alternativnim metodama lečenja biljem, koji znatno ublažavaju tegobe koje uzrokuje Kronova bolest creva.

Najznačajniji deo lečenja Kronove bolesti obuhvata detoksikaciju i jačanje imunološkog sistema. S obzirom na to da je problem sa pražnjenjem creva deo svakodnevice obolelog, za olakšavanje tegoba koriste se biljke koje umiruju upalu i upijaju nagomilane toksine iz digestivnog trakta.

Kronova bolest lečenje biljem i travama

Kada se Kronova bolest creva dijagnostikuje, jedna od glavnih preporuka za njeno lečenje je osnaživanje imuniteta i dobra detoksikacija. Da bi ste u tome uspeli mogu vam pomoći i brojni pripravci i recepture na bazi lekovitog bilja, pripremili smo vam više njih, ovom prilikom..

Čajevi od pitome nane i kamilice za umirenje creva

Nana i kamilica su medu najpoznatijim lekovitim biljkama. Čajevi od ove dve biljke umiruju nervozna creva, regulišu crevnu floru i smanjuju upalne procese unutar zidova digestivnih organa. Uzimajući u obzir da Kronova bolest uglavnom zahvata crevni sistem, pitomu nanu i kamilicu možete  konzumirati svakodnevno, uz pola kašičice domaćeg meda kao odličnog prirodnog zasladivača. Tečnost je potrebno piti u gutljajima, lagano, nikako naiskap, kako se ne bi bezpotrebno uznemirila creva.

Diuretska moć komorača je izvanredna

Kao veoma jak antiseptik, komorač deluje na crevnu floru, ublažavajući upalne procese. Ova biljka ima sposobnost da crevne resice i zidove očisti od nataloženih fekalnih materija i toksina, ali i od nagomilanih teških i radioaktivnih metala, ostataka lekova i hemikalija koje su se unosili u organizam tokom godina lečenja od Kronove bolesti.

Zahvaljujući prirodnom svojstvu da omekšava stolicu, on opušta stvrdnute fekalne materije, čime ublažava crevna zapaljenja koja su karakteristična za Kronovu bolest.

Dragoceni beli slez i lan protiv upale creva

Zbog visoke koncentracije sluzi i pektina, lan i ulje koje se dobija ceđenjem semena lana, pravi su lek za bolesna creva. Delujući kao moćni diuretik, ova biljka  potpomaže izbacivanje zaostalih štetnih materija iz organizma, u situacijama kada zbog oticanja creva nastaje opstipacija.

Veoma je važno znati da je prilikom  konzumiranja lana neophodno unositi i dovoljnu količinu vode, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost i sprečila dehidratacija organizma koju Kronova  bolest uzrokuje.

Najbolji način za konzumaciju lana jeste sledeći :

Dve kašike lanenih semenki prelijete šoljom tople vode, poklopite i ostavite da odstoji oko sat vremena. Napitak popijte ujutru, obavezno na prazan stomak.

Ovako dobijen čaj od lana može se ubrizgavati i direktno preko rektalne pipete u analni otvor, čime se creva  snabdevaju dragocenim omega-2 i omega-3 masnim kiselinama.

Lekovitost belog sleza otkrivena je pre oko 2.500 godina, i do danas ova biljka koristi se za ublažavanje tegoba mnogih oboljenja, između ostalog i digestivnog trakta, kakva je Kronova bolest. Poznat po višenamenskoj primeni, koren belog sleza podstiče proizvodnju i izlučivanje sluzi, umanjujući tegobe izazvane upalom sluznice usta, jednjaka, želuca i debelog creva

Prirodni lek za hronične upalne procese u crevima

Kod ljudi  kod kojih je Kronova bolest creva prisutna već duži niz godina, situacija nije nimalo jednostavna. Naime regionalni enteritis izaziva svakodnevne grčeve, bolove i krvarenja u crevima. Za momentalno ublaženje tegoba koristi se kombinacija  maslinovog ulja i aloje, koja se rektalnom pipetom ubrizgava u debelo crevo preko analnog otvora. I dok aloja neutrališe upalu, maslinovo ulje umiruje i hrani oštećena creva.

U situacijama kada oboleli oseća temperaturu i jake grčeve u crevima, na  isti način može se ubrizgati i čaj od lekovite mačje metvice ili razblažen čaj od lobelije. Mačja metvica je moćan dijaforetik, koji izaziva znojenje, regulišući  telesnu temperaturu.

Najbolje čajne mešavine protiv enteritisa

Kronova bolest se može ublažiti i uz ove dve fenomenalne čajne mešavine:

Kopriva, kupina, kantarion i žalfija

Pomešati jednake delove koprive, kantariona, žalfije i listova kupine, pa četiri velike kašike mešavine preliti sa jednim litrom vode koja je provrela i ostaviti zaklopljeno da odstoji  dobrih pola sata. Procediti i piti u toku 24 sata u odmerenim gutljajima.

Kičica, pirevina, plod kleke i hajdučka trava

Pomešati jednake delove kičice, pirevine, hajdučice i ploda kleke, pa 3 kašike mešavine preliti sa 7 decilitara ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji  barem dva sata. Procediti i piti  najviše tri puta dnevno ,i  to po punu šolju čaja, uvek pre jela.

Dijeta i ishrana kod Kronove bolesti

Kao što smo u uvodu već napomenuli: genetske predispozicije, izloženost stresu, neadekvatna ishrana i ubrzan način života, neki su od glavnih preduslova za dobijanje hronične zapaljenske bolesti  digestivnog trakta, najčešće creva, što je upravo Kronova bolest.

Promena navika u ishrani jedan je od prvih koraka ka privikavanju na ovo obolljenje creva. Međutim, režim ishrane nije isti za sve obolele, odnosno ne postoji univerzalni dijetalni jelovnik kojeg se treba pridržavati. Mnogo je bitnije na koji način spremate hranu, koliko često jedete i da li pratite svoj organizam kada vas tegobe upozore da vam određena namirnica ne prija ili smeta.

Dijeta za Kronovu bolest zahteva da unosite dovoljnu količinu proteina, elektrolita i  vitamina, a istovremeno se trudite da dozirate unos mlečnih proizvoda, vlaknaste i masne hrane. Takođe, povedite računa da začini koje koristite ne budu previše ljuti  i pikantni, i obavezno se pobrinite da uvek budu sveži.

Ono što mnoge  interesuje kad je Kronova bolest u  pitanju, jesu posledice te da li je moguće uz ovo hronično oboljenje živeti relativno normalno i dočekati starost.  Naravno da jeste uz pravilnu ishranu i adekvatnu terapiju. Recimo i to da je smrtnost u slučaju Krona niska, a to opet najviše zavisi od stadijuma samog oboljenja i od toga kada je obolela osoba počela da uzima terapiju.