Hrana koja goji stomak i noge najviše

Hrana koja goji stomak svakodnevno je prisutna na našim trpezama, a možda toga i nismo svesni. Ne moramo je ni konzumirati u većoj količini, a ona će svakako doprineti našem punačkijem izgledu u predelu struka. Najbolji dokaz za to su mnogobrojne popularne dijete pored kojih i dalje ostaju vidljive masne naslage na stomaku.

Naime, brojne metode mršavljenja uopšte nisu efikasne, uz njih osećate neprestanu glad i slabost, a efekti nikakvi. Razlog tome su namirnice koje najviše goje i nadimaju, pa makar ih jeli i u vrlo malim količinama. U nastavku teksta saznajte koja hrana goji, te kako da smanjite konfekcijski broj bez dijete. 

Koja hrana najviše goji noge i struk

Mlečni proizvodi spadaju u namirnice koje najviše debljaju

Većina proizvoda od mleka (mleko, sladoled, jogurt i kefir) prirodno sadrži određenu količinu šećera – laktozu. Ona pak zahteva jedinstveni enzim laktazu kako bi se svarila. Na primer, 250 ml mleka sadrži čak 15 g laktoze. To je po većini nutricionista previše, pa čak i za osobe koje je besprekorno vare.

Naime, ako vam nedostaje laktaza ili konzumirate previše mleka, šećeri će ostati nesvareni i u tankom crevu započeće njihova fermentacija.  Rezultat toga biće nadutost i gasovi, a višak šećera završiće u salu. Kako je za ovaj proces neophodna voda, ona se crpi iz creva, što posledično dovodi do zatvora.

Hrana koja goji stomak svakako je i puter, stoga ga koristite obazrivo u manjim količinama. Osobama koje su na dijeti njegova upotreba se najstrože zabranjuje.

Izbegavajte proste šećere

Svi slatkiši, industrijska hrana i kandirano voće sadrže velike količine prostih šećera. Oni se ekspresno pretvaraju u masno tkivo, dok produkti njihovog metabolizma izazivaju nadutost i gorušicu. Nutricionisti ih svrstavaju u namirnice koje najviše goje, stoga ako vam je stalo do vašeg izgleda -zaobiđite ih.hrana koja goji noge

Alkoholna pića doprinose debljanju struka

Šećerni alkoholi ili polioli često se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji kao veštački zaslađivači. Jedan od problema je to što oni nisu dovoljno slatki, pa se koriste u daleko većim količinama. Sve to pogoduje povećanju obima  u području struka, kao i debljanju nogu.

Baš kao i mlečni šećeri, polioli su teško svarljivi, pa izazivaju nadutost stomaka. Mnoga istraživanja potvrđuju kako oni mogu biti i okidači za gorušicu. Simptomi nisu nimalo bezazleni, a ukoliko se bolest ne leči mogu dovesti i do čira.

Pored industrijski prerađenih namirnica, šećerni alkoholi nalaze se i u alkoholnim pićima, što znači da i „čašica“ deblja. Nije isključeno ponekad nazdraviti, samo nemojte da pređe u svakodnevnu naviku.

Hrana koja goji  i nadima (prosti šećeri) uz koju čašicu alkohola doprineće bržem taloženju masnih naslaga u području stuka.

Ova kombinacija vam upravo i daje odgovor šta najviše goji, izbegavajte je kad god ste u prilici.

Gazirana pića uzrokuju gojaznost

Još jedan zajednički krivac za nadutost i gojaznost krije se u slatkastim gaziranim napicima.  Penušavi sokovi su izuzetno nezdravi i najbolje ih je u potpunosti izbaciti.  Evo i zašto.

Ugljen-dioksid sa želudačnom kiselinom formira niz jedinjenja koja stvaraju gasove i izazivaju gorušicu. A  sa druge strane različite vrste šećera odgovorne su za „eksplozivne“ procese u crevima i deponovanje masti.

Zdrava hrana koja goji stomak

Mahunarke su sjajna hrana, prepuna hranljivih materija, a obiluju vlaknima i skrobom. Škrob je polisaharid – šećer koji se razlaže i u crevima i reaguje na isti način kao i onaj iz mleka, alkohola ili gazirnog pića. Vlakna poboljšavaju probavu, ali istovremeno uzrokuju i neugodne gasove.

Dakle, ukoliko jedete previše mahunarki, unosite više šećera i rizikujete gojaznost. Međutim, mnoge vrste šećera iz mahunarki predstavljaju plodno tle za razmnožavanje korisnih sojeva bakterija. One žive u našem debelom crevu i veoma su korisne.

Stoga, iako su mahunarke hrana koja goji, vi ih ne trebate  u potpunosti isključiti sa jelovnika.  Zbog toga se savetuje redovna ali umerena upotreba ovih namirnica, s tim što gasove nećete moći izbeći.

Pa koje to onda namirnice ne goje?

Nakon što smo saznali koje namirnice goje, nameće se pitanje postoje li hrana koja ne goji? Svakako da je ima. O svemu tome pisali smo više puta na blogu, ali nije zgoreg ni ponoviti.

 • Integralne žitarice (od celog zrna),
 • celer,
 • paprika,
 • kelj,
 • šargarepa,
 • spanać,
 • blitva,
 • pirinač (smeđi),
 • brokoli,
 • karfiol,
 • breskve,
 • jogurt (sa niskim sadržajem masnoča)
 • jabuke,
 • ovsena (zobena) kaša,
 • borovnice,
 • paradajz,
 • ljubičasti kupus.

Sve nabrojane namirnice daće vam neophodan osećaj sitosti i  sprečiće vas u prejedanju. Takođe, one ne sadrže velik broj kalorija, te ih možete slobodno jesti. Ipak umerenost je ključna, kao i u svemu. Ukoliko uz zdravu hranu uključite svakodnevnu aktivnost i bavljenje sportom, ne biste trebali imati problema sa kilogramima.

Hrana koja goji nikako ne donosi dobro, ukoliko je konzumirate, smanjite je na najmanju moguću meru. Preporučujemo i naš raniji tekst kako skinuti stomak pomoću efikasnih vežbi.