Vežbe za skidanje sala sa stomaka kod žena

Pravi potezi za eliminisanje viška kilograma su vežbe za skidanje sala sa stomaka i bokova, koje su itekako efikasne. Njih trebate praktikovati svakodnevno da biste ojačalali trbušne mišiće, jer one uspešno transformišu masne naslage u energiju.

Ono što još karakteriše pomenuti trening za mršavljenje, je činjenica da on nije naporan, naime za njega će vam biti potrebno svega pola sata vašeg vremena. Najvažnija stvar je kontinuitet i vaša doslednost u njegovom sprovođenju, ukoliko to ispoštujete, rezultat neće izostati. Budete li se pridržavali navedenog, nikakvi drugi tretmani za skidanje sala sa stomaka vam neće biti neophodni.

Kako skinuti masne naslage sa stomaka

Većini nas je poznato da bez svakodnevne fizičke aktivnosti, nije moguće eliminisati salo sa stomaka, niti se osloboditi viška kilograma. Ovo je praktično jedini način da pokrenemo naše telo da počne da koristi sopstvene energetske zalihe. Međutim, nema potrebe za intenzivnim sportskim treninzima kakve upražnjavaju profesionalni sportisti, biće vam sasvim dovoljne i polučasovne vežbe za skidanje sala sa stomaka.

Istraživanja Univerziteta u Oregonu, SAD, koja su obuhvatila oko 6.000 ljudi, pokazala su da čak i neorganizovane fizičke aktivnosti, kao što su različiti kućni poslovi, redovno pešačenje do posla ili penjanje stepenicama umesto liftom, daju pozitivne efekte po svim parametrima vezanim za rizike od kardiovaskularnih bolesti.

Sa druge strane   ukoliko ih upražnjavate svaki dan barem 30 minuta, utiču na kontrolu težine, kao i na metabolički sindrom, nivo holesterola, krvni pritisak i rad srca.

Redovna fizička aktivnost podstiče i proizvodnju endorfina i drugih supstanci koje se bore protiv raznih upala u organizmu. Sve to treba povezati s masnim naslagama, koje se najčešće javljaju u području oko struka i nisu nimalo bezazlene.

Skidanje sala sa stomaka trčanjem i brzim hodom

U borbi protiv masnih naslaga na stomaku efikasniji su brzi hod i lagano trčanje nego odlazak u teretanu. U ovome se slažu i naučnici, koji predlažu uz vežbe za skidanje sala sa stomaka i aerobne aktivnosti, alio i nordijsko hodanje.

Pre nekoliko godina, sprovedeno je istraživanje na Univerzitetu Djuk (Severna Karolina, SAD).  Naime, osam meseci su stručnjaci pratili 196 gojaznih osoba, starosti između 18 i 70 godina, podeljenih u grupe s različitim programima fizičkih aktivnosti: prva grupa je imala program aerobnih vežbi uz obavezne šetnje, druga vežbe otpora kao što je dizanje tereta, dok je treća izvodila atletske pripreme.

Aerobne aktivnosti i lagane kardio vežbe za skidanje sala sa stomaka su kao rezultat imale smanjenje abdominalnih masnih naslaga čak 20 puta više u odnosu na vežbe otpora. Idealno je hodati svaki dan bar 20-30 minuta, brzim korakom.

Trčanje za ravan stomak

Fizička aktivnost održava aktivnim naš metabolizam i stimuliše mišiće, koji sagorevaju masti u čemu je naročito efikasno trčanje i to povremeno sprintanje. Naizmenična promena šetnje i trčanja velikom brzinom nekoliko minuta može znatno uticati na metabolizam.

Ako vam prija penjanje uz stepenice, probajte da se krećete dve po dve stepenice – osetićete kako se puls ubrzava, prikuplja se dodatna energija u najvećim mišićima, kvadricepsima, i sagoreva se još više masti. Ovi trenuci „visokog udara“ veoma su efikasni za skidanje sala sa stomaka i butina, čak i ako traju vrlo kratko.

Koje su najbolje vežbe za skidanje stomaka

Pripremili smo vam 8 izuzetnih vežbi, namenjene su ženama, ali slobodno mogu da ih primenjuju muškarci. Budite uporni i postićićete željeni rezultat u kratkom roku, za samo 14 dana.vežbe za skidanje sala sa stomaka za žene

Vežba za stomak br.1

Zagrejte se na step-klupici, penjući se i silazeći naizmenično levom i desnom nogom. Kad siđete desnom nogom, podižite levo koleno ka desnom laktu, toliko da se gotovo dodirnu. Ponovite sve drugom stranom i uradite tri serije od po deset ponavljanja svake strane. Ove vežbe za skidanje sala sa stomaka možete raditi i bez stepera, marširajući brzo u mestu i približavajući koleno i suprotni lakat.

Druga vežba za sagorevanje masti sa struka

Stanite tako da vam stopala budu u širini ramena, ruke ispružene, a šake spojene iznad glave. Savijajte gornji deo tela u levu, pa u desnu, stranu. Uradite tri serije od po deset savijanja u svaku stranu.

Treća

Ležite na pod s pruženim (ili polupruženim) nogama uvis, pod pravim uglom. Stavite ruke iza glave, podignite grudni deo, pa se lagano spuštajte. Ovaj pokret jača i učvršćuje trbušne mišiće i probavni sistem. Uradite tri serije od po deset ponavljanja.

Četvrta

Pružite se ležeći na leđima, ruke neka budu uz telo. Ukoliko želite lakšu varijantu ove vežbe za skidanje sala sa stomaka, onda stavite šake ispod krsta. Podižite jednu nogu, pod pravim uglom u odnosu na podlogu. Ponovite vežbu deset puta, a onda uradite isto to drugom nogom. Uradite dve serije od po deset ponavljanja. Sada uradite istu vežbu, ali menjajte noge naizmenično ih dižući i spuštajući. I ovu varijantu vežbe uradite u dve serije po deset puta. Na kraju dignite obe noge, širite ih i skupljajte deset mita. Ponovite vežbu u 4 serije.

Peta vežba za skidanje sala

Ležite na podlogu, noge su savijene, a stopala na podu, podižite grudni koš ka stomaku, s ciljem da približite grudi nogama. Uradite tri serije od po deset ponavljanja. Vratite se na pod, noge su i dalje savijene, pa pokušajte da levu ruku približite desnom koienu, bez okretanja ramena, aktiviranjem bočnih trbušnih mišića. Ponovite sve i suprotnom stranom, približavajući desnu ruku levom koienu. Uradite dve serije od po deset ponavljanja.

Šesta vežba za zatezanje stomaka

Okrenite se na stomak, oslonite se na podlaktice, a noge stavite na uzvišenu podlogu kao što je step-klupica (ova vežba se može raditi i bez uzvišenja, sa nogama na podu). Ostanite u ovom položaju zategnutog tela desetak sekundi. Uradite deset ponavljanja, a vežbu ponovite u četiri serije.

Sedma

Ležite na podlogu, ruke držite uz bokove i odupirite se stopalima o step-klupicu (ili o pod), dok su vam noge blago razdvojene. Podignite karlicu i ostanite u tom položaju deset sekundi. Ponovite vežbu deset puta.

Osma vežba za mršavljenje stomaka

Odmorite se na kraju: sedite na stopala i istegnite ruke ka napred. Ostanite tako jedan minut, normalno dišite. U ovom položaju se izdužuju mišići, i trbušni i leđni.

Nadamo se da vam vežbe za skidanje sala sa stomaka neće biti naporne i da ćete istrajati, sve što treba je da budete uporne i da trenirate svakodnevno.