Upala tetiva tendinitis simptomi i prirodno lečenje

Upala tetiva ruku,lakta,kolena,stopala

uglavnom se manifestuje kroz neugodan bol,ukočenost i osetljivost na dodir u područjima oko zglobova. Danas se tendinitis  leči veoma uspešno uz pomoć krema,ledenih obloga, elastičnih zavoja.

Preporučuje se obavezno mirovanje u trajanju od nekoliko dana ,te uz korišćenje pripravaka od lekovitog bilja. Više detalja u nastavku..

UPALA TETIVA SIMPTOMI 

Pre nego što vam ukažemo na to  koji su simptomi i znaci ovog oboljenja, podsetićemo se šta su tetive i čemu one služe. Tetive su trake fibroznog tkiva, ekstremno jake i elastične, koje povezuju mišiće s kostima. Da bi se napravio određeni pokret, prvo se stvara mišićna kontrakcija koja preko tetiva deluje na kost, nakon čega dolazi do istezanja tetivnih vlakana. Iako su sastavljene od elastina i kolagena koji obezbeđuje njihovu mehaničku izdržljivost,fizičko naprezanje i veliko opterećenje mogu dovesti do upale tetiva.

Tendinitis  može nastati na bilo kojem delu tela gde tetiva spaja mišić i kost, ali najčešće se javlja upala tetiva ramena, zatim na petama, na unutrašnoj i spoljnjoj strani lakta (teniski lakat). Upalni proces se deli u tri faze: akutni, subakutni i hronični stadijum.

Glavni simptom akutne upale jeste jak bol koji se pojačava pri jačem pokretu ili na dodir, a nastaje i edem (otok), što sve zajedno može da  potraje do nekoliko dana. Posle toga nastupa faza subakutne upale kada organizam sam pokušava da regeneriše oštećenu tetivu, stvarajući kolagena vlakna. Ukoliko to ne uspe, upala tetiva poprima hroničan tok i manifestuje se slabijim bolom. Međutim, pošto u oštećeno tkivo ne pristiže dovoljno krvi, u zglobovima se taloži kalcijum i stvaraju se kalcifikati.

TENDINITIS LEČENJE 

Sumnja na oštećenje tetiva potvrđuje se kliničkim pregledom i ultrazvukom. Lečenje tendinitisa je usmereno na uspostavljanje bezbolne pokretljivosti zgloba i održavanje snage okolnih mišića, da bi se tkivu tetiva ostavilo dovoljno vremena da zaceli. upala tetiva simptomiZa ublažavanje bolova i upale preporučuje se acetilsalicilna kiselina (aspirin, andol) ili ibuprofen,dok se za opuštanje mišića i tetiva, poboljšanje protoka krvi i ubrzanje izlečenja primenjuje terapija ultrazvukom. Da bi se izlečila neugodna upala tetiva, ponekad se prepisuju i kortikosteroidi. U lečenje je obavezno uključena adekvatna fizikalna terapija, a savetuje se izbegavanje pokretanja oštećenog zgloba koji povremeno treba hladiti oblogom od kockica leda.

Preporučljivo je i korišćenje elastičnih zavoja kojima se čvrsto (ali nikako ne previše!) obmotava kritično područje. Kako bi se smanjio krvni pritisak, oboleli deo trebalo bi više puta tokom dana držati u podignutom položaju.

UPALA TETIVA PRIRODNO LEČENJ

Često konzumiranje salate od ukusnog tropskog voća  i redovno dodavanje zlatnog začina (kurkuma) u vaša omiljena jela ubrzaće oporavak oštećenog tkiva i smanjiće neprijatnosti koje uzrokuje upala tetiva ramena,lakta,stopala i ruku. Evo nekoliko odličnih saveta i recepata :

HLADNI OBLOZI ZA UPALJENE TETIVE

Sipati u hladnu vodu nekoliko kapi ulja od kamilice,kamfora, eukaliptusa, ružmarina i lavande. Namočiti pamučnu krpu, dobro iscediti i priviti na obolelo mesto. Držati sve dok je oblog hladan. Nakon toga,napraviti mešavinu od po 10 kapi eteričnog ulja mente i bademovog ulja, pa utrljati u bolno mesto.

Pored sportista, upala tetiva najčešće pogođa i rekreativce,koji vežbaju povremeno ali intenzivno. U rizičnu grupu spadaju i osobe koje svakodnevno prave iste pokrete (radnici na mašinama, ljudi koji puno rade za računarom i slabije se kreću ),evo nekoliko odličnih preporuka za sve njih :

  • Blagotvorno dejstvo ima ananas jer je bogat bromelinom koji deluje protivupalno, smanjuje otok i bol, te doprinosi boljoj pokretljivosti zgloba.Jedite kad god ste u prilici ovo tropsko voće.
  • Engleski i nemački istraživači ustanovili su da kurkumin može sprečiti upalne i degenerativne procese u ćelijama tetiva. Slobodno ovaj lekoviti začin dodavajte vašim jelima.
  • Beli luk inhibira aktivnost enzima odgovornih kod upala tetiva i pojačava funkciju makrofaga (ćelije imunološkog sistema koje uklanjaju oštećeno tkivo).

Nadamo da će vam ovi saveti koristiti,a mi vam preporučujemo da pročitate još tekstova iz rubrike zdravlje.