Ultimativni vodič od 6 koraka za uspešno vežbanje joge kod kuće

Hajde da pričamo o vežbanju joge kod kuće.

Mnogim ljudima joga služi kao vid meditacije, osim toga što im pomaže da razmrdaju telo, umire bolove u leđima, vratu i zglobovima. To je samo jedan od razloga zbog kog većina iskusnih joga majstora voli da radi jogu u osami.
Za početnike, koji još uvek nisu stekli dovoljno iskustva da bi vežbali u parku ili na nekom drugom pogodnom javnom mestu, njihov dom je najbezbrižnije i najbolje mesto da započnu sa jogom.
Ako se još uvek pitate:” Šta će mi joga, nemam ja vremena za to?”, razmislite još jednom.
Upravo je joga ta koja bi vam mogla pomoći da “napravite vreme”, tako što će vam povratiti unutrašnju ravnotežu potrebnu da preživite ovaj ludi vreli svet.
Osim toga, ovakav tip vežbanja može se prilagoditi svakom tipu tela i životnom stilu. I ne morate da kupujete posebnu odeću ili čak da napuštate svoju kuću. Dakle, nema mnogo izgovora koji bi vas spasili od toga da bar pokušate.
Evo kako da započnete vežbanje joge kod kuće, bilo da ste novi u jogi ili već imate neko znanje i iskustvo.

1. Počnite sa pet minuta, pet poza ili pet udisaja i izdisaja

Vreme za vežbanje joge nije ograničeno. Ni u minimalnom ni u maksimalnom smislu, a svaki dah se računa. Ako se osećate nervozno, tada posebno važi da “smanjite zalogaje”. Dakle, polako. Za početak.
Vrlo je važno da počnete tako što ćete se obavezati da ćete vežbati samo jednu pozu i pustiti da stvari rastu organski odatle. Neka vam vaše telo kaže koliko želi da se kreće.
Čak i ako ste navikli na 45-minutni ili jednosatni trening ili časove joge, nema potrebe da, za početak, jogi posvetite više od 20 minuta.

2. Neka vam bude udobno

Ovo znači da ćete obezbediti neophodnu opremu. Čak i to je prednost joge u odnosu na druge tipove vežbanja. Ne treba vam ništa drugo do obične prostirke za jogu.
Ulaganje nije veliko, a obezbedićete sebi optimalan nivo udobnosti. S druge strane, prostiranje prostirke na pod je i psihološka caka zbog koje na podsvesnom nivou dobijate informaciju da je sada vreme za vežbanje.
Bilo kakva druga pomagala, poput ćebeta, naddušeka i sličnih kućnih pomagala, mogu biti od pomoći, ali onda gubite navedene prednosti: optimalan nivo udobnosti i psihološki momenat “vreme je za vežbu”. To može biti distrakcija, koja vam, posebno na početku vežbanja, ne treba.
Udobnost znači i da uredite sobu tako da vam ništa ne odvraća pažnju, da vas ne nervira. Vežbajte u tišini, ili uz opuštajuću muziku i pobrinite se da imate odgovarajuću garderobu, koja vas ne steže i ne ometa vas u vežbanju.

3. Krenite sa osnovnim vežbama, najvažnija je bezbednost

Ako ste tek počeli da se bavite jogom ili sami vežbate, nemojte mnogo eksperimentisati sa vežbama, već radite samo bezbedne položaje.
Slobodno premotajte ili pauzirajte onlajn čas kako biste ponovo pogledali šta vaš mentor radi. Vrlo je važno da vežbu uradite pravilno i bezbedno.
Ako radite sami ili uz pomoć knjige, tokom prvih časova ne oklevajte u pauzama da se uverite da je položaj bezbedan i da vas ništa ne boli. Ako niste sigurni kako se neka vežba izvodi, pretražite Internet, koji je prepun vodiča, gde ćete sigurno naći objašnjenje.
Još jedan sjajan savet za početnike koji žele da vežbaju jogu kod kuće je da izvode vežbe i poravnanja pred ogledalom. Ok, tada možda nećete moći da se opustite u potpunosti i dobijete onaj meditativni efekat joge, ali za početnike je prioritet da nauče pravilno da izvode vežbe.

4. Posle prvog uspeha, počastite sebe novom opremom

Iako rekvizite za jogu možete napraviti bukvalno od svega, što duže vežbate, više ćete želeti da ulažete u kvalitetne proizvode.
Kada počenete da vežbate, u početku, biče mnogo padova. Zbog toga je važno da imate kvalitetnu prostirku za jogu. Proveren savet je da nakon uspešno savladane prve zahtevnije vežbe sebe nagradite novom, kvalitetnijom prostirkom.
Na taj način ćete se, opet podsvesno, obavezati da nastavite, a osećaj će biti odličan.
Pored ulaganja u kvalitetniju prostirku, možete se nagraditi i pretplatom na popularne joga časove onlajn ili kupiti knjigu, pa izučiti jogu malo podrobnije.
Sve su to predlozi za poklone koji će vas ohrabriti da nastavite dalje.

5. Nemojte bežati od onlajn časova joge

Kad smo već kod onlajn kurseva, važno je reći da ćete bez podrške lako odustati. Zbog toga su onlajn časovi joge neprikosnoveni, kada je vežbanje kod kuće u pitanju.
Čak i ako redovno vežbate jogu i imate iskustva, cela poenta vežbanja je da isključite svoj um, a to je često najveći izazov. Samo retki uspevaju potpuno samostalno to da postignu.
Kako vreme bude prolazilo, vase samopouzdanje tokom vežbanja će rasti, a položaji će početi da izgledaju prirodnije. Ali čak i nakon što dođe taj dan, korisno je prepustiti se onlajn učiteljima i dozvoliti njihovim rečima da vas odvedu do unutrašnjeg sebe.
Što se tiče toga šta je kvalitetnije i bolje – da li živi učitelj, na času u nekom studiju, ili onaj sa televizije ili ekrana mobilnog telefona – znajte da svaki ima svoje prednosti ali i mane.
Onlajn učitelj vas sigurno neće opomenuti da podignete ramena i pazite na disanje, ali čak i na najboljim časovima sa učiteljem u studiju, on neće uvek moći da vam pruži personalizovanu pažnju.
Osim toga, personalizovana pažnja ponekad može u velikoj meri ometati vaše vežbanje. Naročito ako teško primate kritike o svom telu ili ste stidljivi.

Onaljn časovi mogu biti mnogo opušteniji nego tradicionalni časovi. Na onlajn časovima vas ne ometaju drugi praktičari u prostoriji. Ne zanima vas šta neko drugi misli. Ne morate da se naprežete da čujete nastavnika, a drugi učesnici vam ne ometaju pogled na nastavnika.
Uostalom, onlajn čas možete prekinuti kad god poželite, ili pauzirati ili vratiti na sekvencu koja vam i nije baš najjasnija.
Određeni onlajn časovi joge, oni koji se obično plaćaju pretplatom, često imaju i konstatnu podršku, gde ćete moći da pitate učitelja sve ono što vam je nejasno, ali i da dobijete neophodno bodrenje da nastavite dalje.

6. Podsetite se, s vremena na vreme, zašto ste počeli da vežbate

Znajte da će svaki trenutak koji provedete vežbanju joge kod kuće ojačati druge delove vašeg života.
Podsetite se zašto ste počeli da vežbate, a da biste to mogli da činite, dobro zapamtite kako ste se osećali tokom prvog časa. U momentima kada budete poželeli da preskočite trening, ili da odustanete skroz, vizualno se vratite na prvi trening i osećaj koji vas je tad “nosio” bi trebalo da se vrati.
Joga kod kuće je odlična stvar, koja će vas spasiti izgubljenog vremena proćardanog u eksperimentisanje sa drugim treninzima. Tako ćete steći samopouzdanje koje dolazi od povezivanja sa svojim najvažnijim trenerom — onim koji živi u vama.
Joga popunjava praznine u životu, duši i mislima i pomaže nam da ostanemo na površini kada nam život zaliči na vir.
Mir koji tražite već postoji u vama.