Alergija na kremu za lice i kozmetiku

Danas više nije retko čuti i to onako „uz kaficu“  da nam neka od koleginica pati od alergija na kremu za lice. Mnoge su alergične na određenu šminku, parfem ili kozmetiku uopšte.

Sve to potvrđujemo i putem popularnih društvenih mreža, gde se svakodnevno postavljaju ovakva pitanja.Takoreći, brojne dame traže odgovor kako smiriti alergiju na licu? Naime, alergijske reakcije na koži su postale prilično česta pojava. Ipak, da bi taj problem rešili ponekad je dovoljno promeniti samo neke ustaljene navike iz naše svakodnevice.

Ono što je svakako opšta preporuka je da obavezno uradite testiranje na alergije kod kuće. Nakon toga obavite i neophodne preglede kod dermatologa. Samo tako ćete saznati jel posredi alergija na kremu za lice ili je to samo preosetljivost (netolerancija) na određeni kozmetički proizvod.  U nastavku ćemo vam dati par odličnih saveta i preporuka…

SIMPTOMI ALERGIJSKE REAKCIJE NA KOŽI ?

Kako bi ste bili sigurni da su u pitanju alergijske reakcije, a ne samo prolazna netolerancija obratite pažnju na crvene fleke po koži. Gde se javljaju, u kojoj meri su zastupljene i sve ostalo.

Alergija na kremu za lice, parfem ili šminku se javlja u kontaktu s određenim supstancama koje podstiču odmbrambenu reakciju organizma. Dolazi do stvaranja ćelija osetljivih na supstancu koju telo doživljava kao alergen.

Netolerancija se prilično razlikuje i ona se javlja posle ponovoljenog izlaganja različitim molekulima koji u dodiru s kožom postaju agresivni. Izaziva svrabež  kože i crvenilo, samo na onom delu koji je u direktnom kontaktu s iritantnim sastojcima. Ne izaziva imunološku reakciju.

Istraživanja British Association of Dermatologist pokazuju da se netolerancija kože na razne supstance u poslednjih nekoliko godina povećala za deset odsto. Čak štaviše dvostruko je zastupljenija kod žena nego kod muškaraca, a kao glavni krivci označeni su brojni kozmetički preparati.

Ipak, zahvaljujući restrikcijama koje je nedavno nametnula Evropska unija, kozmetika se sad može smatrati bezbednom. No, čak i bezopasni sastojci mogu uzrokovati različite iritacije kože. To se naročito odnosi na osetljivu kožu, a dodatni faktori rizika jesu individualne predispozicije za to i zagađenje atmosfere.

Ako patite od crvenila lica, svraba i iritacija kože podelićemo sa vama više korisnih saveta.  Čak ukoliko vam je ranije dijagnostikovana alergija na kremu za lice ili neki drugi proizvod pročitajte savete stručnjaka.  Saznajte više kako izbeći ove neugodnosti.

KAKO SE TESTIRATI NA ALERGIJE KOD KUĆE

Reakciju na određeni kozmetički proizvod možete proveriti i sami, kod vaše kuće. Alergo test uvek uradite pre nego što počnete koristiti neki novi kozmetički proizvod.

Postupak je krajnje jednostavan.

Nanesite malo preparata na unutrašnjost lakta ili još bolje iza uva. Ako se vaša koža zacrveni u roku od jednog sata, nemojte koristiti preparat, jer vam on očigledno ne odgovara.

Ovo je vrlo jednostavna procedura koja će vam otkriti javlja li se kod vas alergija na kremu za lice, parfem, karmin ili neku drugu šminku. Ova metoda će vam dati samo neke osnovne smernice kako da se ponašate sa određenim kozmetičkim proizvodima. Svakako sama po sebi nije dovoljma, te je naša preporuka da uradite detaljno testiranje na alergije kod dermatologa.  Tek tako ćete proveriti osetljivost i to šta vašoj koži najviše smeta.

Evo kako izgleda osnovni dermatološki pregled u praksi:

Na dva mesta na koži, obično na obraze, nanosi se malo mlečne kiseline. Posle nekoliko minuta beleži se reakcija kože, kako bi se ustanovilo postoji li osetljivost ili alergija na kremu za lice ili ne. Sprovodi se tek onda kada se posumnja na alergiju, i to pomoću flastera na koji su nanesene minimalne količine najčešćih alergena. Reakcija se očekuje posle dva do tri dana.

Test na alergije se radi isključivo u laboratorijama ili centrima za ispitivanje alergijskih reakcija.

šta je alergija na kremu za lice

ALERGIJA NA KREMU ZA LICE SIMPTOMI

Kod alergija na kremu za lice i kožu najrizičniji su proizvodi koji prave mnogo pene, kao i oni s najdužom listom sastojaka.

Neki sastojci pomenutih krema, kao i sredstava za pranje i umivanje povećavaju rizike za alergijske reakcije. To su uglavnom tečni šamponi, sapuni i dr. Ovo se naročito često dešava ukoliko je koža nežna i osetljiva. Kako biste saznali spadate li u tu grupu, uradite testiranje na alergije kod kuće – koje smo objasnili ranije u tekstu.

Među potencijalnim iritantima nalaze se parafin, lanolin, određeni akrilati i solarni filteri (benzofenon). Tu su svakako i pojedini konzervansi, poput katona, ako su zastupljeni u prekomernim količinama.

Ukoliko ste podložni alergijskim reakcijama, one se mogu javiti i kao posledica kontakta s kolorantima i nekim surfaktantima (tenzidima).

Kako smiriti alergiju na licu?

Birajte sredstva za pranje i umivanje koja ne sadrže, ili u svom sastavu imaju minimalnu količinu tenzida (koji stvaraju penu). Koristite isključivo kreme bez koloranata i parfema. Drugim recima,  da se alergija na kremu za lice ill neku drugu kozmetiku u vašem slučaju ne bi javila, birajte proizvode čija je lista sastojaka najkraća.

Koristite ulje za čišćenje lica na kojem je naznačeno da obnavlja hidrolipidni sloj kože. Upotrebljavajte sredstva za čišćenje kože bogata emolijensima (ovlaživačima), poput koloidne disperzije sa zobi (avena).

Tuširajte se umesto da se kupate u kadi, jer tako manje izlažete kožu kamencu i hloru iz vode. Izbegavajte suviše agresivne sapune za umivanje i opredelite se za mleko za čišćenje i tonik za lice bez alkohola.

ALERGIJA NA ŠMINKU I KOZMETIKU VIŠE NIJE RETKOST 

Verujemo da ste već čule kako tamnije nijanse manje prijaju koži, a možda vam to ranije niko nije pojasnio. U nastavku vam dajemo odgovor, pa i rešenje za ovaj problem.

Takođe puderi i senke za oči često sadrže konzervanse (BHA), silikonske derivate, solarne filtere (PABA) i pigmente. Upravo onimogu izazvati probleme sličan kao kod alergija na kremu za lice.

Nikl je još jedan potencijalni alergen koji šteti koži. On, iako zabranjen kao sastojak kozmetičkih preparata, ponekad ulazi u njihov sastav tokom procesa proizvodnje. Upravo se tada i javlja alergija na nikal.

  • Ako vam je koža osetIjiva i alergijske reakcije na koži  lica  vam nisu novost, onda birajte šminku bez parfema. Samo ona je alergološki testirana.
  • Senke tamnijih nijansi, naročito ljubičaste i crne, sadrže vise pigmenata, koji su u većoj koncentrciji potencijalni iritanti.  Zbog toga se opredelite za svetlije boje ili prirodnu kozmetiku isključivo organskog porekla.
  • Ako imate osetljivu kožu, upotrebljavajte kremaste senke umesto onih u puderu. Naime, on može dehidrirati kožu i učiniti je podložnijom alergijskim reakcijama slično kao kod alergija na kremu za lice.
  • Ne postoji šminka u kojoj nema ni trunčice nikla, ali možete izabrati onu na kojoj piše „nickel tested“. Znajte, ovi proizvodi su testirani na osobama alergičnim na nikl.

KOLIKO JE ČESTA ALERGIJA NA PARFEME 

Većina parfema sadrži dvadeset šest supstanci (veštačke ili prirodne, poput ulja i alkohola) koje EU smatra alergenima. Proizvođač je dužan da ih navede na ambalaži samo ako njihov udeo prelazi dozvoljenu granicu.

Tačnije ako je preko 100 ppm (milionitih delova) za preparate koji se ispiraju (sapuni, šamponi, kreme ) i 10 ppm za ostale. To nam je ujedno i jedina garancija kako ne bi trebala da se javi alergija na parfeme .

Veoma slično kao kod alergija na kremu za lice i neki mirisi, čak i u izuzetno malim količinama, mogu izazvati kožne reakcije. Oni su nestabilni kada dođu u dodir s kiseonikom. Kad se nađu na koži, mogu se pretvoriti u potencijalne alergene.

Najbolje će biti da ne menjate često parfem, te ga ne nanosite na delove tela gde je koža posebno osetljiva. To su dekolte, pazuh i prepone. Izbegavajte ih nanositi neposredno posle kupanja ili tuširanja toplom vodom. Sačekajte prvo dok se temperatura tela vrati na normalu, jer alkohol povećava osetljivost tople kože.

Nemojte nanositi parfeme i kreme posle depilacije

Ukoliko ste navikli da se tokom tuširanja brijete i depilirate (noge, pazuh, intimnu regiju),  nikako nemojte po izlasku iz kade odmah nanositi kreme i parfeme. Sve će to samo dodatno iritirati vašu kožu. Kao naročito štetan se pokazao alkoholni rolon jer ume izazvati snažne alergijske reakcije na koži pod pazuhom naročito posle brijanja.

Još jedna važna napomena! Nikada ne nanosite parfem na telo pre izlaganja direktnom izvoru toplote (sauna, na primer) ili veštačke svetiosti (solarijum). Ovo pravilo isto važi i kada ste na skijanju ili na plaži. 

Ultraljubičasti zraci podstiču pretvaranje bezopasnih mirisnih supstanci u potencijalne alergene.

Nadamo se da ste saznale kako se manifestuje alergija na kremu za lice, parfeme, šminku. Povedite računa o proizvodima koje koristite, oni u mnogo čemu mogu uticati na opšte stanje vaše kože.

Ako vam je koža sklona crvenilu preporučujemo vam i prethodni članak rozacea na licu..