Ovih 5 pregleda bi svaka žena trebalo da obavi pre tridesete

Svi mi možemo da utičemo na svoje zdravlje, uz pravilnu ishranu, izbegavanje stresa, fizičku aktivnost značajno umanjujemo šansu za nastanak različitih bolesti.

Važan korak za dobro zdravlje je redovan odlazak na preventivne preglede, mada od lekara često čujemo da na ovim prostorima ljudi nemaju naviku da se kontrolišu.

Pre svoje tridesete godine, kada se prema nekim izvorima završava rana mladost, svaka žena bi trebalo da ode na ginekološki pregled, test na polno prenosive bolesti, skrining raka grlića materice i ginekološki ultrazvuk.

Ginekološki pregled

Od velike je važnosti za ženu da stekne naviku redovnog odlaska na ginekološki pregled. Treba pobediti strahove i unutrašnje kočnice, bez čekanja da se jave simptomi jer onda lečenje može biti komplikovano i dugotrajno.

Za žene u reproduktivnom dobu važi pravilo da na ginekološki pregled treba ići na svakih šest meseci, dok je za žene u menopauzi to jednom godišnje. Svakako, uz konsultovanje sa svojim lekarom pacijentkinja dogovara dinamiku koja odgovara njenim potrebama, pa to može biti učestalije ili ređe.

Kontrola obuhvata pregled spoljašneg otvora vagine, stidnih usana, klitorisa, vagine i grlića materice.

Skrining raka grlića materice

Grlić materice

sa nalazi između vagine i materice, cilindričnog je oblika, dužine oko tri centimetara. Kroz kanal grlića materice, spermatozoidi dospevaju do jajne ćelije kada može doći do oplodnje.

Na principu sprečavanja kontakta polnih ćelija muškarca i žene putem grlića, zasnivaju se kontraceptivna sredstva, cervikalna kapa i dijafragma.

Pregledom grlića materice traže se promene koje bi ukazale na neki maligni proces. Srbija je među zemljama sa najvećom stopom učestalosti raka grlića materice, koji svake godine odnese oko 600 života. Rano otkrivanje i lečenje je najefikasnija mera za potpuno izlečenje.

Bolest je podmukla, u ranim fazama nema nikakvih simptoma, a kada uznapreduje,javlja se neobjašnjivo krvarenje tokom odnosa, van ciklusa, na tuširanju ili kod ginekološkog pregleda, zatim krvarenje posle menopauze, poremećen menstrualni ciklus, bol u karlici, leđima, stomaku, povećan vaginalni iscedak i drugo.

Srbija sprovodi program besplatnog skrininga na rak grlića materice kod žena starosti između 25 i 65 godina. Ovom prilikom se, jednostavnim i bezbolnim pregledom, uzima bris za Papanikolau test, koji je pomoćna dijagnostička metoda i dobar pokazatelj patoloških promena.

PAPA test i Kolposkopija

Kolposkopija je pregled spoljašnjih polnih organa, vagine, i materice pomoću posebno prilagođenog aparata za tu namenu – kolposkopa. Ovo je bezbedna i neinvazivna metoda, a komplikacije se javljaju veoma retko.

Pregled se izvodi u ležećem položaju na ginekološkom stolu. Nakon inspekcije spoljašnjih polnih organa, uz pomoć spekuluma, lekar otvara vaginu i prilazi kolposkopom, kako bi na uvećanom prikazu pogledao ima li nekih sumnjivih promena.

Grlić materice se premazuje sirćetnom kiselinom, što nije bolno za pacijentkinju, a pomaže da se bolje uoče abnormalne promene, pored toga lekar može uzeti isečak za dodatne analize (biopsija) i bris za PAPA test.

Ova procedura traje samo 15-ak minuta, oporavak obično nije potreban i većina žena odmah nakon pregleda nastavlja sa svakodnevnim aktivnostima.

Papanikolau (PAPA) test je skrining metoda za rano otkrivanje karcinoma grlića. Preporučuje se svim seksualno aktivnim ženama, a prvi PAPA test je potrebno uraditi najkasnije tri godine nakon prvog seksualnog iskustva. Uzimanje brisa je bezbolno, i obavlja se tokom kolposkopskog pregleda, zatim se pravi razmaz koji se posmatra pod mikroskopom. Redovnim kontrolisanjem se smanjuje rizik za smrtni ishod kod karcinoma grlića materice čak do 90 odsto.

Test na polno prenosive bolesti

Ako imate novog partnera, ili više od jednog, imali ste nezaštićen seksualni odnos ili neko drugo rizično ponašanje, dobro je da uradite test na polno prenosive bolesti. Na ovaj način, odgovorni ste prema svom zdravlju, i drugim ljudima sa kojima dolazite u kontakt. Najčešće se javljaju:

● HIV
● Hlamidija
● Herpes
● Gonoreja
● Sifilis
● HPV
● Hepatitis

Ukoliko dobijete pozitivan nalaz na neku polno prenosivu bolest, od velike je važnosti da sa svojim partnerom (partnerima) otvoreno razgovarate o tome.

Budite hrabri i iskreni, pripremite se dobro za razgovor i trudite se da iznesete konkretne činjenice bez ulepšavanja. Od velike pomoći vam može biti savetovanje sa lekarom.

Ginekološki ultrazvuk

Ginekološki ultrazvuk je bezbolan, neinvazivan pregled ženskih polnih organa. Obuhvata pregled materice, grlića materice, jajnika i jajovoda. Kod zdravih žena, preventivno se preporučuje rađenje ginekološkog ultrazvuka jednom godišnje. Pored redovnih kontrole, povod za ovaj pregled su bolovi u karlici, kod upala, neuobičajenog krvarenja, ispitivanje izgleda i veličine jajnika i materice, u trudnoći, kod lociranja spirale…

Više o ovim temama na našem najvećem medicinskom portalu Stetoskopu, gde lekarima možete besplatno postaviti pitanja i zakazati pregled.

Autor: Miloš Đošić