Suva usta simptomi i lečenje prirodnim putem

Suva usta ili kserostomija nastaje kad pljuvačne žlezde proizvode malo ili nimalo pljuvačke. Ovaj osećaj se često javlja kada smo izloženi stresu. Ukoliko je problem duže prisutan, uzrokuje brojne poteškoće u našoj svakodnevici. Govor i žvakanje hrane su otežani, a šanse za nastanak bolesti zuba i grla daleko su veće.

Suvoća usta pogoduje razvoju gingivitisa, karijesa i brojnih upala desni i zubnog mesa. Osobama koje nose zubne proteze takođe može i te kako zagorčati život. Ipak, ovom problemu možemo doskočiti pomoću pravilne ishrane i brojnih biljnih preparata. Ukoliko unosite veće količine tečnosti,  šanse za nastanak kserostomije su puno manje.

U nastavku našeg članka saznajte kako se leče suva usta potpuno prirodnim metodama. Ostanite sa nama..

Kako nastaje suvoća usta uzroci

Tokom dana izluči se i do litar i po pljuvačke, dok je u slučaju kserostomije ta količina manja od 300 mililitara. Uzroci ovog stanja mogu biti brojni.  Veoma često suva usta su izazvana stresom, pušenjem i nedovoljnim unosom tečnosti. Uz to uzročnici su i  hormonske promene kao i trudnoća.

Ipak najčešći uzročnik ovog poremećaja jesu brojni lekovi kojima se tretiraju različite tegobe. Upravo oni – kao neželjeni efekat imaju pomenutu suvoću usta. Tu spadaju medikamenti protiv hipertenzije, alergije, depresije i anksioznosti, ili za opuštanje mišića.

Osim toga, Sjogrenov sindrom, Parkinsonova bolest, anksioznost, depresija i dijabetes najčešće uzrokuju suva usta noću. Nedovoljno lučenje pljuvačke stvara osećaj lepljivosti u ustima i učestalu žed. Nešto ređe se javlja i peckanje praćeno suvoćom i crvenilom jezika. Na ovaj problem još ukazuju i otežano žvakanje i govor, stalan osećaj žedi, suve i ispucale usne.

Kserostomija može uzrokovati razvoj bolesti usta, zuba i grla, a neretko se javljaju ranice u ustima i loš zadah.

Suva usta simptomi koje ne smete zanemariti

Sušenje usta je veoma neugodan problem, koji podjednako stvara neprijatnosti muškarcima i ženama.  Evo kako možete najlakše prepoznati ovo oboljenje.

Najčešći simptomi kserostomije su:

  • Suv i lepljiv osećaj u celoj usnoj duplji.
  • Stalno ste žedni, ustajete više puta noću kako biste pili vodu.
  • Na rubovima usta i usana imate sitne ranice koje peku i smetaju.
  • Grlo i jezik su vam konstantno osušeni.
  • Pecka vas ogrubeli jezik i primećujete crvenilo na njemu.
  • Teže gutate i žvaćete hranu, govor vam je takođe otežan.
  • Čulo ukusa vam slabi, te teže prepoznajete hranu.
  • Promukli ste, nosnice su vam suve i grlo često pod upalom.
  • Zadah vam je neprijatan i primećujete kako vam smrdi iz usta.

Ukoliko ste prepoznali neke od simptoma sa ove liste, obavezno se javite vašem lekaru. Takođe idite i na redovne preglede zuba i desni kod stomatologa.

suva usta i jezik

Sušenje usta na nervnoj bazi je poseban problem. Taj neprijatan lepljiv osećaj može i te kako delovati na vaše samopouzdanje. Stoga, posvetite se pravilnoj ishrani, po mogućnosti manje se nervirajte i pripremajte prirodne preparate. Simptomi kserostomije će se vremenom povući i vratićete se u potpunosti u normalu.

Kako se leči kserostomija?

Suva usta i grlo mnogima zvuče krajnje bezazleno, ali to nikako ne smete posmatrati na taj način. Ovaj poremećaj ukoliko se ne leči može uzrokovati daleko ozbiljnija oboljenja. Lečenje kserostomije je potrebno usmeriti ka otklanjanju uzroka, ali je to u mnogim slučajevima teško ili čak nemoguće.

Ukoliko je suvoća usta izazivana lekovima, neophodno ih je zameniti drugim. Dovođenje sistemskih bolesti kao što su anemija ili dijabetes u kontrolisanu fazu može značajno smanjiti tegobe.

Ne postoji jedan jedinstven način lečenja kserostomije, ali brojne su metode uspešne u ublažavanju tegoba. Kada su posredi suva usta simptomi se najpre trebaju držati pod kontrolom. Važno je poboljšati oralno zdravlje i pružiti zaštitu od mogućih komplikacija.

Radi smanjenja osećaja suvoće usta treba se posavetovati sa stomatologom kao i s lekarom. Oni će vam dati smernice o eventualnoj upotrebi lekova za sistemsko podsticanje lučenja ili preparata za zamenu pljuvačke.

Ukoliko imate suva usta u trudnoći, ne smete koristiti ništa od ovoga na svoju ruku. Obavezne su konsultacije sa stručnim licem.

Preporučljivo je dnevno konzumirati do dva litra tečnosti (uglavnom vode ili pića bez šećera). Uzimajte vodu za vreme jela, izbegavajte suvu, začinjenu, slanu i kiselu hranu. Smanjite kafu, alkohol i pušenje na najmanju moguću meru. Žvaćite žvakaće gume i bombone bez šećera i koristite ovlaživače prostora, naročito preko noći.

Šta jesti ako su nam usta suva?

Konstantno suva usta i jezik pogoduju razvoju bakterija u usnoj duplji. Neretko se kod takvih osoba javlja upala desni (gingivitis) i češća je pojava zubnog karijesa. Da bi ste to sprečili morate prilagoditi vaš jelovnik i pridržavajte se svih osnovnih smernica.

Izbegavajte konzumiranje alkohola, kafe i kofeinskih napitaka, izuzetno slane, kisele, ljute i začinjene hrane. Nikad nemojte piti previše kiselih pića jer će vam dodatno sasušiti usnu duplju.

Umesto industrijskih sokova, konzumirajte prirodne sveže isceđene voćne sokove, kao i mlečne napitke. To su blagi probiotski jogurt i kefir. Jedite prepržen hleb, krekere i ostale „suve“ stvari jer će podstaći lučenje pljuvačke.

Vodu, biljne sokove, limunadu i čajeve trebate konzumirati tokom celog dana, i to često, u malim gutljajima. Uzimajte minimum 2  litre dnevno. Preporučljivo je piti tečnost i prilikom jela, samim tim i gutanje hrane će biti olakšano.

Grickalice svesti na minimum i obavezno ostavite cigarete. Osim toga, trebate izbegavati i šećer u bilo kakvom obliku. Hranu koncipirajte na svežem voću i sezonskom povrću i unostite veće količine biljnih vlakana.

U ishranu obavezno uključite đumbir u svim mogućim kombinacijama i varijantama. Za suva usta i jezik pokazao se jako dobro.

Kako sprečiti sušenje usta prirodnim putem

Ukoliko su vam suva usta noću, te neretko u gluvo doba ustajete i pijete vodu, tada znate o kakvoj neprijatnosti se radi. Sve to može uticati i na psihu, te dugoročno stvoriti ozbiljnu „glavobolju“. Ipak vi možete doskočiti ovom problemu i sami – pomoću prirodnih lekova i pripravaka.

Kombinacija žalfije i čička

Pomešajte jednake delove korena čička i žalfije. Uzmite dve pune kašike čaja i poparite sa 0,7 litara ključale vode. Poklopite sa vrha i ostavite neka dva sata odstoji sa strane. Procedite sve zajedno, a zatim trebate čaj grgotati u ustima. Ponavljajte postupak triput dnevno pre i posle obroka po 15 minuta.

Već nakon nekoliko dana suva usta vam neće više zadavati probleme i muke.

Lekovita podubica i pelin 

Napravite mešavinu od jednakih delova podubice i pelina. Izručite dve pune kašike u lonac i prelijte sa 7 decilitara provrele vode. Sklonite sa šporeta, poklopite i pustite nek miruje najmanje dva sata. Kao i u prvom receptu potrebno je grgotati dobijenu tečnost u ustima u trajanju od petnaestak minuta. Primenjujte terapiju pre i posle svakog glavnog obroka.

Vlažna usta od kičice

Izmešajte kičicu i žalfiju u jednakim količinama. Dve supene kašike poparite sa 700 ml vode. Poklopljeno držite barem dva sata nek stoji. Procedite dobro, a zatim mućkajte usta i grgoljite. Nemojte duže od 15 min.  Ponavljajte 3x dnevno, pre i posle jela.

Pošto ste saznali kako lečiti suva usta i grlo, preporučujemo vam članak o prevenciji paradentoze.