Liker od drenjina sa rakijom i vinom

Biti zdrav kao dren nije bilo nikad jednostavnije od kako postoji liker od drenjina sa rakijom i vinom. Ovaj domaći alkoholni napitak odiše veoma prijatnim mirisom, ali i ukusom i nije ni malo žestok. Jako lepo se kombinuje i sa rumom, a takođe ga možete dodati i u čaj.  Smatra se jednim od korisnijih tradicionalnih lekova.

Kada se prvi put budete susreli sa njim, primetićete karakterističan kiselkast ukus. To je prvi znak kako je u pitanju jak antioksidans prebogat vitaminima. On će vam pomoći da sačuvate dobro zdravlje, ali i zaštitiće vas od brojnih bolesti i osnažiće organizam. U nastavku saznajte kako se pravi liker od drenjina sa rumom i rakijom. Pročitajte za šta je sve dobar, kao i gde ga možete kupiti.

Lekovita svojstva drenjina su izvanredna

Pre svega, treba napomenuti kako je dren voće koje uspeva u našim krajevima i može se naći pre svega u šumama. Lekovita svojstva drenjina bila su prepoznata još u antičko doba, pa su ih tako Stari Rimljani rado jeli. Još u to vreme je bilo poznato kako one sadrže više askorbinske kiseline u odnosu na, recimo, pomorandže. Upravo iz tog razloga se liker od drenjina već tada smatrao lekovitim napitkom.

Ove crvene bobice praktično mogu poslužiti i kao dobar dodatak raznim jelima. Tako ih, na primer, u Nemačkoj kuvaju sa krompirom i testom, u Rusiji se od njih pravi supa, a u Italiji žele. Kako god ih pripremite kao dodatak namirnicama sigurno nećete pogrešiti. U organizam ćete uneti pregršt minerala (gvožđe, magnezijum i fosfor), ali i vitamina C, B i A.

Osim plodova, biljka dren je pogodna i zbog toga što se njeni ostali delovi mogu iskoristiti. Pre svega, reč je o kori i listovima, za koje su naučnici utvrdili kako imaju lekovita svojstva. Drenjina se kao takva može koristiti u prevenciji i lečenju različitih oboljenja. To su: anemija, dijabetes, hemoroidi, boginje, dijareja, posekotine, opekotine i rane.

Dobrobiti drena po zdravlje su brojne

Za kompletno očuvanje vitalnosti organizma preporučuje se liker od drena. Zdravlje naših predaka bilo je sačuvano upravo zahvaljujući ovom napitku. On se veoma lako sprema i imalo ga je gotovo svako domaćinstvo.

Iako naši preci nisu u potpunosti znali za šta je dobar liker od drenjine, već u to vreme je bio nezamenljiv.  Pre svega jača imunitet i štiti od upala, prehlada i gripa, odličan je antioksidans. Vremenom su se znanja o ovom lekovitom napitku širila, pa je kasnije moderna nauka ustanovila sve njegove zdravstvene dobrobiti.

Velika prednost je što ovo alkoholno piće pomaže detoksikaciju organizma, pre svega oslobađanju otrova iz jetre i creva. Takođe, čuveno rusko piće pod nazivom votka od drenjina, ima jednako dobro dejstvo, u pitanju je skoro identičan napitak.

Ne samo što čisti digestivni trakt od toksina, već i poboljšava rad svih organa za varenje. Naime, osobe koje muči opstipacija ili  dijareja, trebale bi povremeno piti razblažen liker od drenjina sa rakijom ili vinom. Čak i minimalne količine ovog napitka će doneti preko potreban osećaj olakšanja. Regulisaćete stolicu i zaboraviti na ove neprijatne simptome.

Zanimljivo je kako se rakija od drenjina preporučuje i obolelima od Kronove bolesti. Ovo voće se u istočnoj Evropi koristi za ublažavanje tegoba ovog oboljenja, jer uspešno zaceljuje sve vrste rana. Samim tim, zapaljenje creva i oštećenje tkiva ovog organa se uspešno leči ovim putem. Osim toga, preporučuje se i onima koji su skloni zapaljenju bešike, a posebno ženama koje imaju upalu vaginalnog tkiva.

Na samom kraju ove liste benefita, treba napomenuti kako je ovo univerzalni diuretik. U svetu ne postoji bolji saveznik vaših bubrega, jer liker od drenjina veoma lako pospešuje rad ovih organa. Očistiće najsitniji pesak, sprečiti stvaranje bubrežnog kamenca, a pre svega regulisaće lučenje mokraće.

liker od drenjina priprema

Recept za liker od drenjina sa rakijom

Sada kada ste se upoznali sa brojnim benefitima, sigurno želite saznati ko se pravi liker od drenjina sa rakijom. Ovo je najčešća kombinacija koju možete pronaći. Naši preci su pomenuti napitak pravili kako bi sačuvali dobro zdravlje.

Sve što vam je potrebno jeste:

1 kilogram svežih drenjina,
2 litra destilovane vode,
1/2 kg šećera,
8 dl rakije (od loze) i
2 dl ruma (po želji).

Priprema likera:

Voće prvo dobro operite pod vodom i očistite od eventualne prljavštine i insekata. Zatim ih sipajte u jednu šerpu i prespite sa predviđenom količinom vode. Kuvajte na jakoj vatri između 20 minuta i pola sata. Kako bi dobili odličan dren liker potrebno je potom ispasirati ovo voće. Nakon što to uradite, postepeno dodavajte šećer i kuvajte sve dok se on ne rastopi.

Sklonite šerpu sa ringle i obavezno uklonite penu koja se stvorila pri vrhu. Nakon toga, sipajte lozovaču i rum ukoliko želite. Sve dobro pomešajte i prespite u čiste staklene flaše i dobro ih zatvorite. Ovako napravljen liker od drenjina sa rakijom možete piti tokom cele godine. Obavezno ga čuvajte na hladnom i mračnom mestu.

Kako napraviti liker od drena sa vinom

Ukoliko vam je prethodno piće pak suviše žestoko, a ljubitelj ste nešto blažih aroma, predlažemo vam ovu kombinaciju. Ona će se svideti i onima koji vole uživati uz obrok sa čašom prijatnog pića. Način kako se pravi liker od drenjina sa vinom je jednostavan, a od sastojaka vam treba:

1 kilogram svežih drenjina,
ista količina šećera,
1 litar crnog vina,
1/2 l ruma i
2 kesice vanilinog šećera.

Priprema recepta:

Kao i u prethodnom slučaju, tako je i ovde na početku neophodno oprati voće. Zatim ih ostaviti neka malo odstoje, a za to vreme na najjačoj vatri prokuvajte šećer i vino. Kada tečnost počne vriti, onda dodajte oprane bobice i ostavite ih na vatri još 5 minuta. Potom sklonite šerpu sa ringle kako bi se u potpunosti napitak ohladio.

Način kako napraviti liker od drenjina sa vinom je prilično lak. Na samom kraju sve što je potrebno jeste dodati predviđenu količinu ruma i vanilinog šećera. Sve dobro promešajte i sipajte u čiste staklene flaše i dobro zatvorite. U koliko želite napitak bez bobica , pre sipanja u ambalažu procedite pripremljenu tečnost.

Rakija sa drenjinama domaći recept

Kada je u pitanju rakija od drenjina recept koji ćemo podeliti sa vama veoma lako ćete upamtiti. Posebno je dobar i ukusan, a  pri tom zahteva malo sastojaka, a još manje napora za pripremu. Mnogi ovaj napitak smatraju pravim prirodnim lekom, što nije daleko od istine.

Za njegovu izradu, trebaće vam sledeći sastojci:

oko 1/2 kg drenjine,
domaća šljivovica i
šećer po želji.

Priprema lekovite rakije:

Kao i u prethodnim recepturama, i ovde je najpre potrebno očistiti bobice pod mlazom jake vode. Zatim se iste ubacuju u odgovarajuću staklenu flašu. Sami plodovi trebaju zauzimati trećinu od ukupne zapremine ambalaže – povedite računa o tom detalju.  Nakon toga, samo prelijte voće šljivovicom do samog vrha, a ukoliko želite možete mu pridodati i malo šećera.

Ovako napravljena rakija sa drenjinama treba odstojati cele 3 nedelje na suncu. Nakon toga je spremna za konzumaciju. Uživajte u njenom izvanrednom ukusu. Čuvajte je na tamnom i hladnom mestu.

Gde kupiti dren liker i cena u radnjama

Ukoliko ste se zainteresovali za liker od drenjina, cena u slobodnoj prodaji zavisi od samog proizvođača. Stoga vam preporučujemo da je pravite sami, jer će vam u tom slučaju trebati manje novca. Ako pak nemate vremena, ovaj napitak možete kupiti u supermarketima i kod domaćih prodavaca za 500 do 2000 dinara.

Veoma je bitno još jednom napomenuti kako je ovo ipak piće koje sadrži određenu količinu alkohola. Zbog toga njega ne bi  ga smele konzumirati osobe koje piju određene vrste lekove. Naročito oni za srce, pritisak, kao i antipsihotici.  Ne smeju ga uzimati ni dijabetičari, kao i oboleli od ciroze jetre. Njegovo korišćenje nije dozvoljeno deci, a pogotovo ne trudnicama i dojiljama.

Ukoliko želite probati ovaj domaći lekoviti napitak, pre upotrebe se obavezno konsultujte sa vašim lekarom. Ako ne postoje nikakve zdravstvene smetnje, tada slobodno možete piti liker od drenjina sa rakijom i vinom. Konzumirajte ga samog ili kao dodatak uz čaj ili neko drugo piće.

Za one koji žele obezbediti jednako učinkovit i zdrav prirodni lek, preporučuje se i sok sa ovim voćem.