Najbolji čaj za proliv i dijareju – kako se pravi

Dijareja je izuzetno neprijatna, naročito zbog toga što ograničava slobodno kretanje. Zato morate ostati kod kuće nekoliko dana (što bliže wc šolji). Akutni proliv će brzo proći, dok hronični ukazuje na ozbiljnija stanja koja su vredna ispitivanja. U svakom slučaju će vam pomoći naši saveti o tome koji čaj za proliv treba piti i kako regulisati hranu da bi se stegla stolica..

Nastavite sa čitanjem i saznaćete šta sve treba, a šta ne treba raditi kada imate dijareju. Kako se hraniti, šta piti i šta vam sve može pomoći u olakšavanju ovog stanja.

Šta zapravo uzrokuje proliv?

Mnogi u stvari ne znaju šta je dijareja. Proliv se u medicini shvata samo kao simptom neke druge bolesti. Dakle, to nije bolest sama po sebi. On je pokazatelj kako se vaš organizam bori sa nekom manje ili više ozbiljnom bolešću. Uzroci nastanka proliva su zaista mnogobrojni.

Ipak je potrebno najpre razjasniti šta se smatra pod prolivom. To je retka stolica koja se ponavlja minimum tri puta dnevno. Ako imate ovakvu stolicu manje od dva puta na dan to obično ukazuje na privremeni poremećaj u varenju. On nije jednako ozbiljan kao što je dijareja koja se može ponavljati čak i deset puta u toku dana.

Osnovni uzrok proliva jesu bakterije i virusi koji u telu stvaraju povećan nivo toksina. Telo reaguje na takav način jer mora što brže izbaciti te otrove iz tela.

Još neki od uzroka su alergija na hranu, netolerantnost na laktozu i gluten. Problem mogu uzrokovati paraziti, trovanje stomaka i razni mikrobi.

U najvećem broju slučajeva dijareja je kratkotrajna, može trajati od par sati do pet dana. Obično je leči BRAT ishrana i čaj za proliv o čemu će nadalje biti reči.

U daljim pasusima ćemo govoriti o tome šta je dobro za proliv.

Razlika akutnog i hroničnog proliva

Akutni proliv traje nekoliko dana i većinom se organizam može sam otarasiti infekcije koja ga je napala. On je kratkotrajan, nakon čega se smiruje i ne vraća nazad. Takva je reakcija organizma kada neki virus „protutnji“ kroz njega. Javlja se zajedno sa visokom temperaturom i povraćanjem.

Akutni proliv traje mesecima, pa čak i godinama i on ukazuje na mnogo ozbiljnija stanja. U tom slučaju se morati javiti doktoru i sprovesti veći broj analiza. Jedino tako ćete saznati odakle potiče.

Uzrok koji ima retka stolica može biti stres ili slab imuni sistem. Neke od dijagnoza mogu biti sindrom iritabilnog creva, Ulcerozni kolitis i Kronova bolest. Najozbiljnije bolesti koje stvaraju hroničnu dijareju jesu kancer gastrointestinalnog trakta i dijabetes.

Postoji i turistički proliv koji se javlja isključivo prilikom putovanja. Kada idemo u daleke zemlje stomak se često ili stegne ili opusti. Sa druge strane dijareja može nastati i zbog nagle promene klime,vode koju pijemo. Srećom ona nestaje posle dan, dva.

Kako zaustaviti proliv brzo i efikasno?

Želite da znate šta zaustavlja proliv? Postoji mnogo načina koji funkcionišu. Ono što moramo napomenuti je kako ne smete probati više njih odjednom jer ćete tako postići kontraefekat.

Najveći problem sa tečnom stolicom jeste što vrlo lako uzrokuje dehidriranost i gubitak bitnih minerala kao što su natrjum i magnezijum. Zato je neophodno redovno ispijanje vode. To ne znači kako treba popiti litar vode odjednom, već kako morate na svakih dvadesetak minuta popiti nekoliko gutljaja vode. Pomoći će i čaj za proliv ili topla supa. Ukupno morate popiti između tri ili četiri litre tečnosti na dnevnom nivou.

Bitno je i unošenje elektrolita koji se gube kada imate retku stolicu. Elektroliti se mogu kupiti u apotekama i radnjama zdrave hrane i dodavati običnoj vodi. Osim toga, dosta su prisutni soli, te možete slobodno posoliti vaš obrok. Nemojte ni tu preteriati jer i to može iritirati creva. Umesto kuhinjske, odlična preporuka je himalajska so.

Kućno lečenje i odmor ubrzavaju oporavak

Kod akutne dijareje se obično preporučuje kućno lečenje. To podrazumeva da morate ostati kod kuće nekoliko dana dok se organizam sasvim ne oporavi. Izbegavajte svaku fizičku aktivnost, lezite, odmarajte i nemojte se forsirati.

Znaci,  kada morate smesta otići kod lekara jesu krv u stolici, gnoj koji se pojavljuje u vidu žućkaste sluzi. Sluzava stolica pokazuje kako je stanje je alarmantno. Još jedan pokazatelj je i ako odmah povratite sve što popijete ili pojedete.

Još jedan simptom koji ne smete zanemariti jeste visoka temperatura. Lekove za spuštanje temperature ne trebate piti sve dok je ona niža od 38 stepeni. Do tad se organizam sam bori protiv infekcije. Ako pređe popijte paracetamol ili brufen koji će uzrokovati preznojavanje. Tuširajte se hladnom vodom i koristite hladne obloge.

No, ako je temperatura oko 40 stepeni, sve zajedno sa prolivom i povraćanjem najbolje je otići u Hitnu pomoć. Tamo će se lekovima spustiti temepratura, a infuzija će pomoći kod dehidriranosti tela.

Lečenje aktivnim ugljem rešava proliv za jedan dan

Aktivni ugal

j se smatra jednim od najboljih lekova za proliv. On funkcioniše tako što skuplja toksine iz organizma kao magnet. Kad ga popijete on će skupiti i izbaciti viruse, bakterije i mikrobe koji su uzrok dijareje.

Potrebno je popiti od jedne do dve tablete dnevno i problem će nestati čak i istog dana.

Aktivni ugalj ima mnogo više probiotskih bakterija od probiotika. One će pomoći u regulaciji flore vaših creva. Ipak, nemojte piti prečesto ovaj lek, jer ćete postići tako suprotne efekte.

Ne preporučujemo zaustavljanje proliva sa koka kolom

Mnogi forumi i sajtovi smatraju da je Coca Cola dobra za proliv, ali mi se sa tim ne bismo složili. U pola litre koka kole ima čak šest puta veće količine šećera nego što vam je to potrebno na dnevnoj bazi. Gazirana je čime se podstiče oticanje stomaka i njegova iritacija. Veća je mogućnost kako ćete pogoršati sebi stanje sa njom nego što je ona pravi način kako zaustaviti proliv.

Ako želite pokušati sa nečim gaziranim obolja je opcija da pijete kiselu vodu. No, od tečnosti je definitivno najbolji čaj za proliv, voda sa elektrolitima i supa.

Kafa steže stolicu, recept naših baka

Ovo je stari narodni lek za proliv koji zaista može pomoći, ali ga ne preporučujemo onima koji već ne piju kafu redovno.

Uzmite jednu kašičicu sirove mlevene kafe i pojedite, odmah zatim popijte jednu čašu vode.

Ovo je dosta gorko i bezukusno, ali najbrže pomaže. Ovaj trik važi samo sa domaćom, mlevenom kafom, ne sa kupovnom.

Glina funkcioniše slično kao aktivni ugalj

Glina donekle slično funkcioniše kao aktivni ugalj. Ona čisti organizam i upija toksine iz tela. Zbog svog jakog dejstva u stanju je da zaustavi i najuporniji proliv. Izuzetno je efikasna u čišćenju zida debelog creva. Zbog toga ju je Doktor Šulc uvrstio u svoju formulu za oslobađanje creva od toksina.

Jedino šta moramo napomenuti jeste kako ne smete preterati sa količinom gline. Tada možete dobiti zatvor.

Koristi se tako što se dve kašičice gline dodaju u biljni čaj za proliv kod odraslih. Ovaj napitak ispijate dva puta na dan.

Probiotik nikako ne može da škodi

Probiotik može pomoći u zaustavljanju proliva iako ne deluje jednako brzo kao ostali načini. Najbolji probiotik za proliv kod dece i odraslih jeste Linex. Piju se dve kapsule po tri puta na dan. Možete očekivati poboljšanje posle jednog, do dva dana.

Sam probiotik nikada nije loš, te ako mislite kako vam ova doza nije dovoljna možete piti i više od toga. Dobar je i probiotik Forte jer u njemu ima više probiotskih bakterija nego u drugim preparatima slične namene.

Probiotici su lekovi protiv dijareje i oni će vam pomoći u obnavljanju crevne flore koja je sigurno poremećena. Još jedan od uzroka tečne stolice mogu biti antibiotici. Oni neke bakterije uništavaju, ali ne mogu delovati na neke druge koje se inače nalaze u probavnom traktu. Tada one bujaju i remete crevnu floru što dovodi do tečne. Probiotici će pomoći u vraćanju ponovnog balansa mikroorganizama u vašem stomaku.

Prirodna ulja zaustavljaju proliva

Ulje od nane

je lek koji je svakako vredan pomena kada je u pitanju dijareja. Nekoliko kapi ulja stavite u malo vode i popijte. Ona će ublažiti grčeve i bolove koje izaziva infekcija u stomaku. Opustiće vas i smiriti.

Još jedno od fenomenalnih ulja za proliv je svakako ulje divljeg origana. Ono deluje antiupalno i antibakterijski.

U kašičicu stavite neko bazno ulje, recimo maslinovo i u njega nakapajte do tri kapi ulja divljeg origana. Ukus je izuzetno jak i neprijatan, ali ovo ulje deluje jače od svakog antibiotika. On će ubiti velikom brzinom bakterije koje su uzrok proliva.

Međutim, ako je uzrok proliva nešto drugo, ovo lekovito ulje, pak, može još više iritirati vaš stomak, te se tada ne preporučuje njegova konzumacija.

Ulje od lana je jednako efikasno kao i čaj za proliv. Naučno je dokazano kako može bitno skratiti trajanje dijareje.

Popijte jednu kašiku ulja ili ga dodajte u neki obrok. Možete uzeti do dve kašike na dan.

Koji je najbolji čaj za proliv?

Ovi napici mogu biti izuzetno efikasni i olakšaće mnoge tegobe koje dijareja uzrokuje. Najbolje od svega je što sa čajevima unosite i tečnosti koje nikako ne smete izgubiti, jer tako rizikujete da dehidrirate. Čaj za proliv se pokazao bolje od vode, jer u sebi sadrži elektrolite, minerale i vitamine. To znači kako su bogati hranljivim materijama i kako će vam pomoći u njihovom nadoknađivanju.

Nastavite sa čitanjem i daćemo vam recepte čajeva koji će sigurno stegnuti vašu stolicu i pomoći u vraćanju vašeg organizma u normalu.

Čaj od sušene kore nara protiv proliva

Najbolji čaj za proliv je definitivno onaj od nara. Ne koristi se plod nara, već njegova osušena kora. Kad god jedete nar skupljajte koru i osušite je, zatim je stavite u tegle. Dosta traje, koristi se i više od godinu dana.

Stavite 3 kašike kore u džezvu, polijte hadnom vodom i čekajte neka proključa. Ostavite neka vri jedan minut. Nakon toga poklopite i ostavite neka se ohladi. Ovaj čaj protiv proliva kod odraslih se pije hladan. Dve šolje čaja su dovoljne za zaustavljanje proliva.

Đumbir za proliv i za vraćanje imuniteta

Ova biljka je snažan antioksidant i odličan je čaj za proliv kod odraslih. Dobar je i za podizanje i održavanje imuniteta.

Narendajte ili sitno iseckajte oko dva centimetra korena. Prelijte ga šoljom vrele vode i ostavite neka odstoji petnaest minuta. Đumbir će pustiti svoje sokove, a ukus će poboljšati ako dodate u kombinaciju i malo limuna.

Čaj za proliv od mente

Nana za smirivanje stomaka

Čaj od nane će kao i ulje od mente smanjiti grčeve i pomoći kada imate bol u stomaku i mučnine. Zato je dobar čaj za proliv jednako kao i blagotvorna ulja.

Jednu kašiku čaja stavite u vrelu vodu i sačekajte do 10 minuta. Popijte dok je čaj topao. Optimalno je oko tri šolje na dan.

Dunjin list savršen čaj za proliv

Još su naše bake brale dunju i čuvale lišće za ovakve slučajeve.

Za ovaj čaj za proliv biće vam potrebno neprskano lišće dunje kako se ne bi ispustili toksini u čaj. Dodajte u dva decilitra vode dva lista čaja. Neka odstoji deset minuta.

Pančićev čaj za dijareju

Institut dr „Josif Pančić“ je napravio mešavinu bilja koja je savršena za zaustavljanje proliva. Ona se sastoji od kantariona, kore hrasta, trave ive, nane, korena pirevine, podubice i kamilice.

Kašičicu čaja stavite u 2dl hladne vode. Kuvajte do ključanja. Onda ostaviti čaj neka odstoji jedan sat, procediti i ispiti.

Još neki čajevi  koji su vredni pomena

Dobar čaj za proliv je svakako onaj od bokvice, matičnjaka, lipe i lista kupine. Svaki od njih ima svoje prednosti i načine kako mogu očvrsnuti stolicu. Možete i njih probati ako gore navedeni čajevi ne funkcionišu.

Šta se sme jesti, a šta ne?

Smatra se kako je najbolja ishrana kod proliva BRAT dijeta. Ona se sastoji od banana, pirinča, kaše od jabuke i tosta. Sve ove namirnice su odlične za stezanje stolice. Uz to jedite suvu hranu, kao što su posni keks ili štapići.

Voda od pirinča se isto smatra dobrom. Zbog svog blagotovrnog dejstva preporučuje se i za proliv kod mačaka i pasa. Te možete bez brige dati ovo svom ljubimcu, a možete i sebi praviti.

Pored kaše od jabuke preporučuje se i da izrendate jabuku i ostavite je tako neka odstoji dva sata. Ona će potamneti i oksidirati i baš kao takva je najbolja za stezanje tečne stolice.

Šta jesti kad imaš proliv?

Pasirano povrće. Skuvanu šargarepu i grašak ispasirati viljuškom i napraviti pire. To može uz manji krompir, od koga se takođe pravi pire. U sve to dodati prstohvat soli.

Supa je uz čaj za proliv još jedan poželjan izvor tečnosti i minerala. Ona ne sme biti masna, najbolje je iz kesice. To će verovatno biti i najukusniji obrok dok ste na ovom režimu ishrane.

Ne smete nipošto jesti masnu i previše začinjenu hranu; pržena hrana ne dolazi u obzir. Izbegavajte sve vrste mesa sem belog pilećeg, koje barite u vodi sa malo soli. Suhomesnati i mlečni proizvodi su zabranjeni. Jaja su dozvoljena, ali jedno ili dva na dan.

Takođe, ne smete piti slatka pića, tu se pre svega misli na sokove. Nemojte zaslađivati čaj za proliv šećerom, samo dodajte malo limuna i meda ako morate.

Proliv kod beba i dece – šta činiti?

Proliv kod beba i dece je veoma čest. Kod njih obično nastaje zob bakterijskih ili virusnih infekcija, ali njihovo stanje može biti znatno ozbiljnije. Razlog leži u tome što odojčad još uvek nema formiran imunitet i imaju znatno manju telesnu težinu od odraslih. Tako napad nekog mikroba na njihove organizme može mnogo lakše prouzorkovati dehidriranost.

Zato je najbitnije hidrirati dete. Čaj za proliv kod dece tu može biti od velike pomoći, ali nemojte koristiti one jake. Njihova creva i želudac su i dalje veoma osetljivi. Najbolje je piti čaj od nane, šipka, lista kupine ili kamilice.

Kako zaustaviti proliv kod male dece? Prvo, morate nastaviti sa dojenjem vaše bebice, jer će preko mleka najpre dobiti sve neophodne hranljive materije. A ako je dete starije za njega važe ista pravila kao i za odrase što se tiče ishrane. Tost, nemasna supica, pirinač, pasirana banana, pasirano povrće i kuvano belo pileće meso.

Možete mu iscediti i sok od naranže, ali mu nemojte davati kupovne sokove. Šećer može pogoršati stvar.

Čim primetite kako bebica ima proliv koji ne prestaje, visoku temperaturu ili povraća, odmah je odvedite kod pedijatra. Starijoj deci to možda neće biti odmah neophodno.

Deca u vrtićima se suočavaju sa bakterijama i virusima od 5 do 10 puta godišnje, jer se njihov imunitet i dalje formira. Tu ne možete mnogo pomoći sem ishranom i probiotikom. Naravno, ako vam od početka deluje kako je stanje ozbiljnije odvedite ga kod doktora.

Šta ako se jave prolivaste stolice u trudnoći

Dijareja u trudnoći je češća pojava, jer tada celo telo počinje funkcionisati na drugačiji način. Ali, ako se ne smiri nakon dva dana, trudnice moraju potražiti pomoć lekara, koji će ima dati pravu terapiju.

Za kraj…

Proliv može, a i ne mora biti opasan simptom. Obično se sve sredi za maksimum pet dana. Ali ne smete ga potcenjivati, zato pažljivo pratite vašu stolicu svakog dana. Pijte čaj za proliv i pazite na ishranu, lezite i odmarajte. Jedino to će vam pomoći u oporavku.

No, ako proliv ne staje i ne osećate se bolje posle tri dana, posetite vašeg doktora, kako bi ste otkrili je li je vaše stanje ozbljnije od običnog virusa.