Najbolji način da izaberete šampon koji odgovara vašem tipu kose

Kosa je jedan od najvažnijih segmenata našeg izgleda i samopouzdanja. Svako od nas ima jedinstven tip kose sa svojim posebnim potrebama i zahtevima. Međutim, izbor pravog šampona koji će odgovarati vašem tipu kose može biti poput traženja igle u plastu sena. 

Pred vama je mnogo opcija, svaka sa obećanjem da će vašu kosu učiniti lepšom i zdravijom. Ali kako znate koji je zaista najbolji za vas? U ovom članku ćemo istražiti najbolji način da izaberete šampon koji će odgovarati vašem tipu kose.

Koji šampon odgovara vašem tipu kose

Odredite koji je vaš tip kože glave

Iako šampon često povezujemo isključivo sa pranjem kose, ne treba zaboraviti da je izuzetno važno uzeti u obzir vlasište prilikom izbora šampona. Da biste procenili svoj tip kože glave, obratite pažnju na sledeće stvari. 

Ukoliko vam je vlasište nakon pranja zategnuto ili vas svrbi, sa ili bez prisustva peruti, to su indikatori suvog vlasišta. Sa druge strane, masno vlasište može biti dosta sjajnije, a osoba sa masnim skalpom može primetiti i perut koja izgleda kao zgrudvane čestice. 

Naravno, postoje i kombinovane karakteristike vlasišta, odnosno stanje između suvog i masnog, dok viviscal pro nudi proizvode prilagođene svakom tipu vlasišta. Kombinovano vlasište obično se prepoznaje po tome što se postepeno masti dva do tri dana nakon pranja, za razliku od masnog vlasišta koje se masti već sledećeg dana. 

Izbor šampona za one koji imaju masno vlasište

Ukoliko imate masno vlasište, verovatno vam je već dosta svakodnevnog pranja kose u nadi da ćete se rešiti tog viška masnoće. Pokušaj da produžite vreme između pranja najverovatnije neće doneti željene rezultate. Ali odgovarajući šampon verovatno hoće, a evo na šta sve treba obratiti pažnju prilikom izbora šampona za rešavanje problema masnog vlasišta:

  • Pažljivo pogledajte oznake proizvoda koje sadrže pojmove kao što su povećanje volumena ili jačanje kose. Takvi šamponi su obično efikasniji u uklanjanju viška sebuma s vlasišta.
  • Izbegavajte šampone sa zaglađujućom ili hidratantnom formulom, jer ovi proizvodi imaju obično mogu da dodaju više vlage vašem skalpu, što bi trebalo da izbegavate.
  • Razmislite o šamponanju kose dvaput tokom pranja, koristeći dva različita šampona kako biste rešili problem masnog vlasišta. Ovo je veoma efikasan način jer pored toga što šisti vašu kosu, on uklanja i višak ulja s vlasišta.
  • U svoju negu kose ubacite šampon za dubinsko pranje, jer vam to može pomoći u tretiranju masnog vlasišta. Šamponi za dubinsko čišćenje uklanjaju ostatak proizvoda koji su se nakupili na koži glave, ali ne treba preterivati sa njihovim korišćenjem.
  • Nakon šamponiranja kose, izbegavajte nanošenje balzama direktno na vlasište. Balzam je namenjen da se nanosi samo na sredinu vlasi kose i prema vrhovima. 

Šamponi za ljude koji imaju suvo vlasište

Ukoliko imate suvo vlasište, možete osetiti neprijatan svrab, što često ukazuje na prisustvo peruti, ljuskica i potencijalni gubitak kose. Suvo vlasište se nekad javlja kao posledica agresivnih hemijskih proizvoda za kosu ili nepovoljnih vremenskih uslova koji isušuju kožu glave. 

Takođe, nepravilna higijena prilikom pranja kose može dodatno povećati problem suvog vlasišta. Ako se suočavate sa ovim problemom, najbolje bi bilo da potražite šampon koji će dodatno hidrirati vašu kosu. 

Šamponi koji na pakovanju imaju oznaku da su hidratantni ili koji obećavaju glatku kosu mogu biti od pomoći jer dodaju neophodnu vlagu suvom vlasištu. Trebalo bi da izbegavate šampone koji se reklamiraju kao sredstva za jačanje kose, kao i proizvode za negu koji sadrže sulfate, jer oni mogu dodatno isušiti vlasište.

Uvek obratite pažnju na sastojke koji se nalaze u šamponu i potražite one sa prirodnim kao što su aloe vera, shea puter ili glicerin. Ovi sastojci su poznati po svojoj sposobnosti da pruže neophodnu hidrataciju suvom vlasištu. 

Odredite šampon prema vašem tipu kose

Ako primetite da vaša kosa najčešće ne izgleda kako biste želeli, jedan od faktora koji to može uzrokovati je pogrešna nega kose. Mnogi proizvodi za negu kose sadrže agresivne hemikalije koje je oštećuju i ostavljaju bez sjaja i volumena. 

Važno je shvatiti da svaka osoba ima svoj tip kose i jedinstvenu teksturu vlasi, pa svaki šampon nije prikladan za svaki tip kose. 

Suva kosa

Ukoliko imate suvu kosu, glavni prioritet treba da bude pružanje neophodne hidratacije. Suva kosa je često veoma izazovna, jer je sklonija oštećenju i lomljenju, teže se oblikuje i često se zapetljava. 

Zato je veoma važno odabrati šampone koji su posebno formulisani za suvu kosu. Hidratantni i kremasti šamponi su odličan izbor, jer pomažu u obnavljanju vlažnosti i vitalnosti suve kose. Posebno ukoliko imate suvu kosu koja je kovrdžava, najbolje bi bilo da odaberete šampon sa hidratantnim sastojcima, koji mogu značajno smanjiti nepoželjno lomljenje.

Važno je napomenuti da je kombinovanje hidratantnog šampona sa odgovarajućim balzamom ključno za očuvanje vlage nakon pranja. Takođe, trebalo bi izbegavati šampone koji sadrže sulfate, jer oni mogu isušiti kosu uklanjajući prirodna ulja iz nje.

Masna kosa

Kada je reč o masnoj kosi, višak sebuma može brzo učiniti vašu kosu neprijatno masnom i neurednom. Redovno pranje masne kose je neophodno kako biste postigli sjaj i kontrolisali masnoću. 

Međutim, važno je izabrati pravi šampon, jer prečesto korišćenje neodgovarajućih proizvoda može izazvati neželjene efekte. Jer u ovom slučaju već postoji prekomerna proizvodnja ulja na temenu, pa biste trebali da zaobiđete šampone sa hidratantnim formulama. 

Takođe, obratite pažnju na sastojke u šamponima kao što su sulfati, koji efikasno uklanjaju višak ulja i prljavštine, kao i salicilna kiselina, koja može pomoći u regulaciji proizvodnje sebuma.

Šamponi za farbanu kosu

Kada se radi o obojenoj kosi, ona zahteva posebnu pažnju zbog hemijskih tretmana koje je prošla. Konvencionalni šamponi često nisu adekvatni za očuvanje boje na ofarbanoj kosi. Stoga, preporučuje se korišćenje šampona specijalno formulisanih za ovaj tip. 

Pritom, preporučljivo je prati obojenu kosu svakih nekoliko dana, kako bi se izbeglo brzo ispiranje boje. Šamponi formulisani za obojenu kosu su nežniji u poređenju sa drugim.

Uvek potražite šampone bez sulfata, budući da sulfati mogu ubrzati gubitak boje. Šamponi bez sulfata obično imaju manji pH nivo, što znači da neće lako otvoriti kutikulu kose. 

Kovrdžava kosa zahteva poseban pristup

Kada imate prirodne lokne, važno je shvatiti da ne možete tretirati svoju kosu isto kao svi ostali. Zato je ključno odabrati šampon koji sadrži visok nivo proteina ili je specijalno formulisan za negu vašeg tipa kose. 

Kovrdžava kosa je sklona suvoći zbog svoje prirodne teksture, a problem se često pogoršava u vlažnim uslovima. U slučaju kovrdžave kose, preporučuje se izbor ultra-hidratantnog šampona koji pomaže u kontroli kovrdžanja i suvoće.