Atkinsova dijeta iskustva i rezultati

Atkinsova dijeta

se zasniva na minimalnom unosu ugljenih hidrata, što se često preporučuje za mršavljenje. Ideja se zasniva na tome da možete jesti koliko hoćete proteine i masti, ali morate izbegavati hranu koja sadrži ugljene hidrate. U proteklih 12 godina, više od 20 studija je pokazalo da su dijete siromašne ugljenim hidratima efikasne za skidanje kilograma (bez brojanja kalorija), i da mogu poboljšati Vaše zdravstveno stanje.

U nastavku našeg članka saznajte više o osnovnim pravilima, zabranjenim i dozvoljenim namirnicama koje nam preporučuje atkinsonova dijeta, koje su faze, kako izgleda jelovnik po danima i kakva su iskustva korisnika sa ovom izuzetno popularnom dijetom..

Atkinsova dijeta pravila i osnovne smernice

Atkinsova dijeta je prvobitno promovisana od strane  Dr. Roberta C. Atkinsa koji je napisao bestseler knjigu o ishrani 1972. godine. Od tada, ovaj način mršavljenja  je popularan širom sveta, i mnoge druge knjige su napisane o tome i prevedene su na naš jezik.

Ova metoda je prvobitno smatrana nezdravom i demonizirana je od strane zdravstva, uglavnom zbog visokog sadržaja zasićenih masti. Međutim, nove studije su pokazale da su zasićene masti bezopasne. Od tada, dr. Atkinsova metoda je temeljno proučena i dokazano je da se gubi više kilograma nego smanjivanjem unosa masti, takođe dolazi do poboljšanja nivoa dobrog holesterola u organizmu, reguliše se nivo triglicerida, i ostalih vrednosti u analizi krvne slike.

Glavni razlog uspeha atkinsove dijete je što kada unosite manje ugljenih hidrata, a unosite više proteina, apetit opada, tako da brže završavate obrok, pa samim tim unosite i manje kalorija.

Hrana na kojoj se treba zasnivati Vaša atkinsova dijeta – dozvoljene namirnice

 • atkinsova dijeta pravilaMeso: piletina, govedina, svinjetina, jagnjetina, slanina…
 • Masna riba i morski plodovi: sardina, losos, pastrmka…
 • Jaja: najzdravija su ona obogaćena omegom 3
 • Punomasni mlečni proizvodi: sir, kajmak, puter, jogurt.
 • Povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata: brokoli, kelj, spanać, špargle…
 • Oraščići: bademi, australijski orasi, seme suncokreta, orasi, itd
 • Zdrave masti: ekstra devičansko maslinovo ulje, avokado ulje, kokosovo ulje, itd

Sledeće namirnice biste trebali izbegavati ako držite atkinsovu dijetu:

 • Šećer : bezalkoholna pića, sokovi, kolači, bombone, sladoled, itd,
 • Žitarice: raž, ječam, pirinač i pšenica,
 • Biljna ulja: sojino ulje, kukuruzno ulje, laneno ulje, ulje repice,
 • Dijetalnu hranu i hranu sa niskim sadržajem masnoće (ova hrana obično ima visok sadržaj šećera,
 •  Povrće sa visokim sadržajem ugljenih hidrata: šargarepa, repa,
 • Voće sa visokim sadržajem ugljenih hidrata: banane, jabuke, grožđe, kruške, pomorandže,
 • Skrob: krompir, slatki kromir,
 •  Mahunarke: sočivo, pasulj.

Pića koja smete piti dok traje atkinsova dijeta

 • Voda: kao i uvek voda bi trebala biti Vaš prvi izbor pića,
 • Kafa: uprkos svakakvim upozorenjima koja ste čuli, kafa je jak antioksidant, i poprilično je zdrava,
 • Zeleni čaj: veoma zdrav napitak, koji preporučujemo ljudima koji žele smršati, a i onima koja to nije potrebno,
 • Alkoholna pića: preporučujemo suva vina, bez visokog sadržaja šećera, a izbegavajte pića sa ugljenim hidratima, poput piva i slično.

Postoji mnogo ukusne hrane koju možete jesti dok traje atkinsova dijeta. To uključuje hranu kao što je mileram, sir, slanina, tamna čokolada – to su sve dozvoljene namirnice. Ova hrana se inače smatra nečim što će Vas ugojiti, zbog visokog sadržaja masti i jer sadrži mnogo kalorija. Međutim kada ste na ovoj kuri, mast postaje Vaš glavni izvor energije, tako da je ova hrana sasvim prihvatljiva.

Dr Atkins je dijetu podelio na četiri faze 

Objasnićemo vam odmah šta to znači:

Atkinsova dijeta prva faza 

U prvoj fazi cilj je promena Vašeg metabolizma. To znači da želimo ubrzati metabolizam i na taj način će se masnoća brže sagorevati, ali do toga moramo postepeno doći. Ugljene hidrate trebate ograničiti na 20g dnevno. To deluje teško na početku, ali postoje recepti i načini na koje to možete lakše postići. Prva faza traje 14 dana, i ako nju izdržite i izvedete je kako treba, na dobrom ste putu ka gubitku kilograma, uz hranu koja morate priznati zvuči poprilično ukusno u odnosu na razne druge dijete koje ste mogli dosad naći. U ovoj fazi biste mogli jesti najviše povrće i zeleniše.

Druga faza atkinsonove dijete

U ovoj fazi dolazi do potrošnje masnoća iz organizma koja se neželjeno nataložila. Tokom nje primetićete već gubitak kilograma. Sada polako možete vratiti ugljene hidrate u upotrebu ali i dalje u ograničenim količinama (15-40g dnevno), možete jesti meso i povrće. Na primer, za doručak pojedite omlet od dva jaja, uz to uzmite slaninu ili šunku. Ručak može biti meso sa roštilja, večera barena ili grilovana riba, kako nam i atkinsova dijeta predlaže..

Kako izgleda treća faza

Postepeno povećavate unos zdravih ugljenih hidrata, ali i dalje se trudite da granica ne premašuje 60g dnevno. Treća faza atkins dijete nastupa kada ste skoro zadovoljni kilažom koju ste postigli. Vraćanjem određenih namirnica u upotrebu usporićete gubljenje kilograma.

Atkinsova dijeta – završna četvrta faza

Ovde biste trebali unositi onoliko ugljenih hidrata koliko to vaš organizam može podneti. Naravno nijedno telo nije isto, ali recimo da je onih 60g dnevno, koje unosite u trećoj fazi sasvim dovoljno za održavanje zdrave telesne mase.

Naravno ove faze su malo komplikovane i ne može ih se svako pridžavati. Neko reši da ne prati faze, već smanji unos ugljenih hidrata i pridržava se recepata koje ćemo navesti i tako uspe da reguliše telesnu masu. Svakako atkinsova dijeta pomaže da se rešite masnoće iz tela, koju god tehniku da primenite.

Kako izgleda jelovnik po danima kod atkinsonove dijete

Navešćemo Vam primer jelovnika po danima koji je odgovarajući za prvu fazu ali ga možete primeniti i za ostale, tako što ćete postepeno dodati hranu sa malo višim sadržajem ugljenih hidrata.

Ponedeljak

 • Doručak: jaja i povrće, prženi u kokosovom ulju,
  Ručak: salata od piletine sa maslinovim uljem, šačica oraha,
  Večera: meso sa roštilja sa povrćem za salatu.

Utorak

 • Doručak: slanina i jaja,
  Ručak: ostatak salate od piletine od juče,
  Večera: čizburger (ali bez zemičke) sa puterom i povrćem.

Sreda

 • Doručak: omlet sa povrćem, pržen sa puterom,
  Ručak: salata od sardine sa maslinovim uljem,
  Večera: mlevena govedina pržena sa povrćem.

Četvrtak

 • Doručak: jaja i povrće prženi u kokosovom ulju,
  Ručak:ostatak govedine sa povrćem,
  Večera: losos pripremljen sa maslacem i povrćem.

Petak

 • Doručak: prženi slanina i jaja,
  Ručak: salata od piletine sa maslinovim uljem, šaka oraščića,
  Večera: ćufte i salata od povrća.

Subota

 • Doručak: omlet sa raznim povrćem prženo u maslacu,
  Ručak: ostatak ćufti,
  Večera: krmenadle i povrće.

Nedelja

 • Doručak: slanina i jaja,
  Ručak: ostatak krmenadli,
  Večera: grilovana pileća krilca, salsa i povrće.

Morate kombinovati razno povrće tokom dijete. Većina ljudi gubi apetit tokom atkinsove dijete, tako da im je dovoljno tri obroka na dan. Međutim, ako ogladnite između obroka, evo šta možete pojesti kao užinu:

 • Ostatke od prethodnih obroka,
 • Bareno jaje,
 • Parče sira,
 • Parče mesa,
 • Oraščiće po izboru (jedna šaka je dovoljna),
 • Grčki jogurt,
 • Šlag sa jagodana (ili drugim voćem).

Atkinsova dijeta iskustva korisnika i njihovi rezultati 

Uprkos onome što ste čuli, atkinsova dijeta za mršavljenje je zapravo vrlo fleksibilna. Samo tokom 2 nedelje indukcije trebate smanjiti unos ugljenih hidrata. Nakon indukcije je gotovo, možete polako vratiti zdrave izvore ugljenih hidrata, kao što je većina povrća, voća, bobica, krompir, mahunarke, i zdravije žitarice.

Međutim, velike su šanse da ćete morati ostati na umerenom nivou unosa ugljenih hidrata tokom celog života, čak i ako postignete željene ciljeve mršavljenja. Jer, ako počnete unositi istu količinu ugljenih hidrata, kao i pre početka pridržavanja dr. Atkinsonog recepta, vratićete neželjene kilograme. Ovo važi za bilo koji gubitak težine pomoću dijeta.

Sledi nekoliko pozitivnih iskustava sa dijetom, koje smo izdvojili za vas, te se nadamo da će i vas dodatno motivisati kako biste istrajali i postigli željeni rezultat.

Dugo se borim sa viškom kilograma i nikad se nisam osećala prijatno u svojoj koži. Sa svojih dvadesetak godina osećala sam da sam previše mlada da se borim sa gojaznošću. Skoro sam već odustala kada sam saznala za dr. Atkinsov način za mršavljenje. Za devet meseci smršala sam izgubila 30kg. Moj suprug mi je bio glavna motivacija. Konstantno mi je govorio kako je ponosan na mene. Presrećna sam, i uspevam da održim ovu telesnu težinu. Ranije su me mučile migrene skoro svake nedelje, atkinsova dijeta je pomogla i kod toga. Sada retko kada imam glavobolju. Poboljšalo mi se raspoloženje, imam više samopouzdanja, aktivnija sam. Ova metoda nudi mnogo izbora i lakše sam je se pridržavala nego bilo koje druge.

K.M. (27god)

 

Odbio sam poziv na deset godina mature jer me je bilo sram da se pojavim, koliko sam se ugojio. Razmišljajući kako da rešim strašan problem sa gojaznošću, setio sam se da je moj otac držao atkinsovu dijetu i smršao oko 30 kg. Počeo sam i ja, i od januara 2014 do sad smršao sam 25kg. Počeo sam i da vežbam i osećam se mnogo zdravije. Svi me podržavaju, prijatelji na facebook-u me hvale kako izgledam neverovatno. Atkinsova dijeta je nešto što bih svima preporučio. Preporodila me je!

B.H. (45 god.)

 

Radim kao patronažna sestra, tako da su mi dani prolazili u jurcanju od kuće do kuće i obroci se sastojali uglavnom od brze hrane. Zaprepastila sam se kada sam shvatila da sam dostigla 100kg! Šokirala sam se kada sam se videla na porodičnoj fotografiji. Rešila sam da se nešto mora promeniti. Kao zdravstveni radnik, želela sam neko zdravo rešenje. Atkinsova dijeta je bila moj izbor, jer te ona uči kako da se hraniš raznovrsno, da ne ostaneš gladan, a da pritom gubiš kilograme. Uz nju sam uvela redovno trčanje sa mužem, tako da održavam kilažu koju sam dostigla. Skinula sam 35 kilograma i prezadovoljna sam.

M.C. (30god)

Kao što se u prethodna tri primera vidi rezultati koje je postigla atkinsova dijeta su izvanredni, ukoliko smatrate da ona nije dobar izbor za vas, preporučujemo vam da pročitate članak hrono ishrana za početnike..