Goveđi želatin za hrskavicu i zglobove

Goveđi želatin je sastojak koji mnoge asocira na pihtije ili žele bombone. U prošlosti su ga naše bake dosta koristile u kuhinji, što za pripremu ukusnih kolača, tako i za ostale recepate. Ali, sem u kulinarstvu, on se koristi i u terapiji mnogih zdravstvenih poremećaja.

Govedji želatin za hrskavicu je provereno dobar narodni lek. Eliminisaće neprijatnu bol u zglobu,  te učiniti naše vezivno tkivo otpornijim i jačim. Ima široku primenu u kozmetici, efikasan je za uklanjanje strija i celulita, jer čini kožu elastičnom i zdravom. U daljem tekstu saznajte više o njegovim lekovitim svojstvima …

Napitak od kurkume i bibera za zdrave zglobove

Želatin goveđi za zglobove i kosti

Na samom početku dužni smo vam odgovor šta je želatin? U pitanju je providna, bezbojna, krta, bezmirisna, bezukusna supstanca koja se dobija iz kolagena životinjskih kostiju. Najčešće se goveđi želatin koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Ima ga u većini gumenih bombona, želatinastim desertima i nekim sladoledima, jogurtima i umacima. Nekad je bio deo svakodnevne ishrane, a danas se koristi mnogo ređe.

Izuzetan je izvor kolagena i amino-kiselina. One su važne za dobro raspoloženje, jake kosti i mišiće, kao i za zdravu kožu. Kako bi se izbegli hormoni, pesticidi i teški metali, važno je da goveđi želatin potiče od zdravih životinja. U njih ubrajamo isključivo one koje su se hranile na pašnjacima.

Kako ojačati hrskavicu – pogledajte odličan video

Odlično „podmazuje“ zglobove i  oporavlja hrskavicu 

Goveđi želatin ima brojne zdravstvene koristi, a jedna od najbitnijih jeste jačanje zglobova i kostiju. Lekari ga redovno preporučuju pacijentima koji boluju od artritisa, osteoporoze i drugih bolesti koštano-zglobnog sistema. Zasluge za to, pre svega, pripisuju se kolagenu, ali i hondroitin sulfatu. Oba sastojka ulaze u sastav lekova za artritis, jer jačaju hrskavicu, zglobove i tetive.

Osim toga, govedji želatin za hrskavicu dokazano deluje i pomaže brži oporavak, naročito kod kolena. Sadrži kalcijum, magnezijum, fosfor i sumpor, veoma moćan sastav. Svi oni se lako apsorbuju, a ključni su za zdravlje kostiju i zglobova. 

Ovaj prirodni preparat podstiče oporavak atrofiranih mišića, što se dešava osobama koje usled bolesti dugo vremena ne ustaju iz kreveta.  Takode, želatin je odličan za sportiste koji naporno treniraju, jer sadrži mnoge aminokiseline koje će ubrzati njihov oporavak.

goveđi želatin za hrskavicu i zglobove

Prirodni preparat za kožu i kosu

Mnoge kreme za negu kože sadrže goveđi želatin jer je odličan izvor dijetetskog kolagena. Posredi je ključni protein sastavljen od dragocenih amino-kiselina. On  čini 25-35 odsto ukupnog proteinskog sadržaja u telu. Ova količina proteina veoma je bitna za elastičnost kože i njenu boju, ali i za stalno obnavljanje njenih ćelija.

Počinje se trošiti u kasnim dvadesetim godinama. Već nakon 30. veoma je važno uključiti goveđi želatin u ishranu.   Na taj način ćete usporiti proces starenja kože.

Kreme za kožu u čiji sastav ulazi  želatin gotovo su skroz beskorisne, stoga ne verujte svakoj reklami. Objašnjenje je jednostavno: molekule kolagena su suviše krupne da bi ih koža mogla apsorbovati. S druge strane, ako se unosi oralno, može se u potpunosti iskoristiti. U nastavku članka saznaćete kako se pije goveđi želatin.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Mičigenu pokazalo je kako su ćelije koje proizvode kolagen ključne. One su zaslužne za mladalački izgled kože i njenu čvrstinu. Ova informacija ide u prilog ideji da se tretmani protiv starenja trebaju fokusiraju na obnavljanje kolagena unutar tela.  

Osim toga, u želatinu se nalaze i znatne količine prolina, veoma važne amino-kiseline kojoj se takode pripisuje podmladujuće dejstvo. Takode, govedji želatin za kosu je više nego dobar, a uspešno oporavljai  nokte i zube.

Pobedite celulit i strije pomoću želatina

Na svakom koraku mogu se pronaći različiti preparati koji, kako proizvođači tvrde, uklanjaju celulit i ublažavaju strije. Međutim, u praksi se malo koji od njih zaista dobro pokazao. Istina je da se bez kompletne promene režima ishrane i životnih navika ovaj problem ne može rešiti preko noći. No, u ishranu svakako treba uvrstiti i goveđi želatin, koji kožu čini jačom i elastičnijom.

Pošto celulit nastaje razlaganjem kolagena, on se dodatno pogoršava usled manjka drugih hranljivih materija. Stoga je potpuno opravdano što stručnjaci u tom slučaju preporučuju ovaj preparat. Za razliku od suplemenata koji nisu jeftini, mnogo je pristupačnije, a i korisnije uzimati najobičniji  goveđi želatin u prahu. Njega možete naći u skoro svakoj prodavnici zdrave hrane.

Naučnici s Univerziteta Rudžers otkrili su kako glicin i arginin, amino-kiseline iz želatina, ubrzavaju zaceljivanje rana.

Goveđi želatin štiti organe za varenje

Amino-kiselina glicin pomaže u povećanju količine hlorovodonične kiseline u želucu, što je važno za varenje i apsorpciju nutrijenata. Nivo ove vitalne kiseline opada s godinama, najčešće usled stresa.Ukoliko je nema dovoljno, to, između ostalog, može izazvati anemiju.

Ruski naučnici su otkrili kako je goveđi želatin zacelio sluzokožu creva miševa koju su oštetile razne hemikalije. Dvadesetih godina prošlog veka doktori su ga davali pacijentima koji su bili neuhranjeni zbog osetljivosti na gluten. U oba slučaja postignuti su dobri rezultati.

Podstiče prirodnu detoksikaciju

Želatin goveđi je bogat glicinom, esencijalnom amino-kiselinom koja je telu potrebna u velikim količinama. Ona eliminiše nagomilane toksine kojima smo svakodnevno izloženi. Osim toga, ako u organizmu manjka glicina, ne proizvodi se dovoljno glutationa. On nam je važan za drugu fazu detoksikacije jetre. Takode, glicin može ubrzati metabolizam i pomoći u regulaciji osetljivosti na insulin. Sprečiće taloženje masnih naslaga u abdomenu.

Balansira hormone

Istraživanja su pokazala da glicin, koji se nalazi u želatinu, reguliše nivo insulina i sprečava hipoglikemiju. Kao što smo već naveli, ova amino-kiselina pomaže telu u proizvodnji glutationa. On je krucijalan za uklanjanje viška estrogena.

Visoke vrednosti ovog hormona potiču iz više izvora. To su toksična kozmetika, zagađenja iz životne sredine, ishrana bogata prerađenom hranom itd. Ne smeju se zanemariti ni kontraceptivne pilule, koje su pune hormona. Upravo višak estrogena može biti uzrok kancera dojke i reproduktivnih organa.

Priprema želatina iz kesice

Pošto smo se uverili u brojna lekovita svojstva goveđeg želatina, došao je red i na sam recept. Ne sekirajte se, krajnje je jednostavan i pripremićete ga vrlo lako.

Trebate nabaviti jedno pakovanje želatina u prahu (150 g je sasvim dovoljno) i uradite sledeće.

Prelijte 2 kašičice goveđeg želatina sa 1 dl hladne vode i ostavite nek odstoji preko noći. Ujutru dodajte 1 kašičicu meda i nekoliko kapi soka od limuna. Promešajte i pojedite pola sata pre doručka.

lako je reč o potpuno prirodnom preparatu, stručnjaci smatraju kako ne treba preterivati sa želatinom. Opšta preporuka je njegovo konzumiranje šest do osam nedelja, pa se pravi duža pauza.

Goveđi želatin nuspojave gotovo i da nema, ali ipak nemojte preforsirati sa konzumacijom.  Pridržavajte se navedenih smernica i obnovićete hrskavicu, imaćete sjajniju kožu i kosu. Ojačaćete vaše nokte koji će izgledati puno bolje i zdravije.

Gde ga kupiti i koja je cena?

Danas govedji želatin ne morate tražiti isključivo u specijalizovanim prodavnicama, imate ga i u supermarketima. Ipak, uvek čitajte šta piše na etiketama, jer se može lako desiti da nabavite manje kvalitetan svinjski. Cena za 100 grama praškaste smese iznosi 150 dinara,  a dostupan je i u rinfuzi.

Ukoliko imate bolne zglobove i kosti preporučujemo vam još jedan odličan preparat – konjsku mast.