Kako zaustaviti curenje krvi iz nosa kod kuće

Često curenje krvi iz nosa može biti veoma neprijatno i to svakako nije lep prizor za videti, a kamoli ga osetiti na svojoj koži. Ipak, ne očajavajte, problem je u potpunosti rešiv i brzo se sanira.

Krv iz nosa se dosta češće javlja u prolećnim mesecima zbog respiratornih infekcija i alergija, koje oštećuju sluznicu. Srećom rešenja za ovaj problem postoje i potrebno je samo da pratite ove jednostavne korake i instrukcije kroz naš članak.

Jedna od najvažnijih stvari je da ostanete sabrani i smireni ako se curenje krvi iz nosa javi. Iako sve to deluje opasno i strašno,  krvarenje iz nosnica nije toliki razlog za preteranu brigu.

Hladne obloge, crni luk, jabukovo sirće i kopriva pokazali su se kao veoma efikasni  prirodni pomagači za ovu situaciju. U nastavku saznajte kako se svi oni upotrebljavaju za zaustavljenje krvarenja iz nosa. Podelićemo sa vama i odlične savete lekara, koji su itekako dobrodošli…Pa da krenemo..

Zašto curi krv iz nosa kod odraslih osoba

Sluzokoža nosa je veoma dobro prokrvljena, a najgušća mreža krvnih sudova se nalazi u prednjim donjim delovima nosne pregrade. Upravo odatle krvarenje najčešće i potiče. Curenje krvi retko se kad dešava iz dubljih delova nosa. Obično je izazvano manjim povredama sluzokože, ali i tokom prehlade ili alergijskog rinitisa.

Dugotrajna upotreba kapi za nos takođe može oštetiti sluzokožu, koja se tanji, pa i najmanje kijanje uzrokuje nelagodno krvarenje nosa.  Varijacije u temperaturi i vlažnosti vazduha takođe dovode do isušenosti sluzokože, koja je tada sklona pucanju i krvarenju.

Neki od čestih razloga za curenje krvi iz nosa kod odraslih osoba jeste malokrvnost, dakle javlja se kao direktna posledica anemije

Nosni kapilari umeju popucati i usled:

 • većeg fizičkog napora,
 • učestale hipertenzije,
 • naslednih poremećaja zgrušavanja krvi. Naročito ako su povezani sa slabošću nosnih kapilara (trombocitopenija, hemofilija A-B, Von Willebrand itd…)
 • U nešto ređim situacijama krvarenje se javlja kao posledica tumora i drugih teških bolesti.

Važno

: ako vam se javi kombinovano krvarenje iz nosa, desni, usta, pa čak i pod kožom, hitno se javite hematologu. Najverovatnije je posredi trombocitopenija (smanjen broj trombocita u krvi). Oba bolest krvi je veoma ozbiljna i  neretko zahteva hospitalizaciju.

Koji su najčešći uzroci za curenje krvi iz nosa

Curenje krvi iz nosa kod odraslih i dece, u medicini poznato kao epistaksa, veoma je čest problem. Unutrašnjost nosne duplje ispunjena je sitnim kapilarima i to je jedan od najosetljvijih delova našeg organizma. Kada se ovi krvni sudovi oštete, krv poteče iz jedne ili obe nozdrve i dovodi nas u neugodne situacije.

Krvarenje iz nosa može biti jače ili slabije, i ume potrajati od nekoliko sekundi do preko 10 minuta. Ponekad se javljaju propratni efekti kao što su iznenadna vrtoglavica, slabost i iznurenost, konfuzija, pa čak i nesvestica.

Najčešći uzrok krvarenja iz nosa je suv vazduh koji isušuje sluzokožu u nosnoj duplji. Takođe epistaksu mogu izazvati prečesto duvanje nosa u maramicu, izloženost jakim hemikalijama, alergijske reakcije, povreda unutrašnjosti nosnica i često uzastopno kijanje.

Neretko nosno krvarenje uzrokuje i velika nadmorska visina i vrućina. Ne zaboravite ni intenzivno češanje ili čačkanje nosnica. Isto tako previše cigareta i alkohola ili ako koristite velike količine aspirina mogu doprineti ovoj pojavi.

Takođe curenje krvi iz nosa kod odraslih, može biti posledica manjka natrijuma u organizmu. Javlja sa usled hormonskih promena tokom trudnoće, brojnih respiratornih infekcija ili usled visokog krvnog pritiska.

U nastavku saznajte kako zaustaviti krv iz nosa bez odlaska u ambulantu, jednostavnim metodama i koracima koje možete primeniti bilo gde.

Kako brzo zaustaviti curenje krvi iz nosa

Kada nastupi krvarenje iz nosa, isprobajte neki od sledećih predloga, kako biste problem eliminisali u najkraćem mogućem roku.

kako zaustaviti curenje krvi iz nosa u trudnoći

Foto: Pixabay

Istisnite nos što bolje možete

Curenje krvi iz nosa najlakše ćete zaustaviti  dobrim stiskanjem, tj. štipanjem nosnica. Na taj način nos šalje pritisak u mesto koje krvari u nosnoj pregradi, što čini da krvarenje odmah prestane.

 • Sedite uspravno sa glavom blago nagnutom unapred. Palcem i kažiprstom pritisnite mesnati deo nosa. Ostanite u tom položaju 5 do 10 minuta i dišite svo vreme na usta. Polako popuštajte stisak i sedite mirno još 5 minuta. Ako treba, ponovite ovo sve dok krv iz nosa ne prestane oticati.
 • Pritom glava mora biti nagnuta ka napred, nipošto zabačena unazad. Kada je glava zabačena unazad krv se sliva u ždrelo i provocira kašljanje i gutanje krvi. Možete staviti i hladan oblog na vrat.
 • Kad prestane curenje krvi iz nosa, najbolje je leći, pri čemu glava treba biti podignuta pod uglom od 30-45 stepeni u odnosu na podlogu. Glava uvek treba biti u položaju iznad nivoa srca. Najmanje 24 sata nakon  krvarenja treba izbegavati tople napitke.
 • Ako imate potrebu za kijanjem, pokušajte to činiti na usta, a ne na nos.
 • Ako ste skloni krvarenju iz nosa, koristite slane rastvore za negu sluznice i ovlaživače vazduha u zatvorenim klimatizovanim prostorijama.
 • Uzimajte vitamin C koji ima važnu ulogu u stvaranju kolagenih vlakana i jačanju krvnih sudova..

Kada zbog epitakse trebate zatražiti pomoć lekara

Curenje krvi iz nosa kod odraslih osoba, ume kod mnogih izazvati pometnju pa i strah. Ipak ne treba ga uzeti kao opasnu medicnsku pretnju. Problem je rešiv i bez odlaska u ambulantu, ukoliko na pravilan način primenite neku od gore navedenih metoda.

U slučaju da imate produženo krvarenje ili je ono pak obilno, javite se u najbližu ambulantu, kako biste problem sanirali. Isto učinite ako je curenje krvi iz nosa nastalo kao posledica udarca u predelu glave ili otežano dišete. Tada vam je potrebna i dodatna dijagnostika. Situacija je daleko ozbiljnija ako primetite krv svetije boje, tada vam je neophodna hitna medicinska pomoć.

Ukoliko vam zaustavljanje krvarenja traje duže od 15-tak minuta, javite se ORL hirurgu – specijalisti. Naime, tada vam je neophodan temeljniji pregled. Lekar će vam detaljno pomoću specijalnog aparata pregledati unutrašnjost nosnica kako bi potvrdio o čemu je reč.

Kardiovaskularni bolesnici koji su na terapiji antikoagulantnim lekovima (acetil salicilna kiselina, dopidogrel, bisulfat, varfarin)  moraju obavestiti svog kardiologa o svakom krvarenju. Tada će specijalista proceniti treba li obustaviti uzimanje ovih lekova.

Ako ste inače skloni krvarenjima i rane vam sporo zarastaju,  javite se i hematologu. Temeljnom analizom krvne slike utvrdićete da li je posredi kakva koagulopatija. Kod dečaka je ovo naročito važno. Naime, ako imaju spontana krvarenja češće od jednanput mesečno, nije isključena ni nasledna bolest hemofilija (A i B) poznata i kao carska bolest.  Javlja se kod muške dece ( 1 od 5000), u našoj zemlji je evidentirano oko 700 obolelih po najnovijim statistikama Zavoda za transfuziju krvi Srbije.

Uzročnici  otežanog zgrušavanja mogu da budu i povišen krvni pritisak, dijabetes i trombocitopenija.

OPREZ: Tokom curenja krvi iz nosa nemojte leći na leđa, već zabacite glavu unazad ili je stavite između kolena. Takođe, nemojte duvati nos. Sledite sva gore navedena uputstva..

Najpoznatije medicinske metode zaustavljanja krvarenja iz nosa

 • Lokalna anestezija sluznice nosa.
 • Kauterizacija krvnog suda (spaljivanje oštećenog krvnog suda se radi u slučaju obilnijeg krvarenja). Ona se izvodi lapisom – srebrnim nitratom – ili kauterom, što može biti bolno.
 • Tamponada nosnih hodnika specijalnom gazom koja u nosu ostaje 48 sati.
 • Ako ni posle toga ne prestane krvarenje, primenjuje se zadnja tamponada nosa. Ona se izvodi u opštoj anesteziji, jer je dosta bolna.

Alternativne metode koje preporučuju i lekari!

U slučajevima kad curenje krvi iz nosa nije obilino i ne dešava se prečesto, onda ne zahteva hiruršku intervenciju. Tada će vam čak i lekari posavetovati neku od prirodnih metoda. Podelićemo iskustvo naše čitateljke..

Pitanje?

S vremena na vreme mi pucaju kapilari i javlja se krvarenje iz nosa, to jest više sukrvica, ne čist mlaz. Šta da probam? Ivanka, Leskovac..

Odgovor dr. Lj. Stojković

Draga Ivanka, za prevenciju krvarenja iz nosa koje nije obilno niti često, koristite sledeće biljke:  bela imela, rosopas, rusomača, hajdučka trava i list koprive.

Potrebno je 500 ml vrele vode i dve kašike čajne mešavine. Kad voda proključa, sklonite to sa športa i ostavite nek miruje poklopljeno 15 minuta. Potom procedite i pijte tokom dana podeljeno u osam doza. Po potrebi, smlačite čaj i dodajte u svaku šolju čaja po desetak kapi isceđenog limunovog soka. 

Ovo vam je odlična prevencija za curenje krvi iz nosa, u slučaju da ne daje rezultate, javite se vašem lekaru.

Inspirisani savetima doktorke Ljiljane, pripremili smo vam još nekoliko izvanrednih proverenih prirodnih recepata protiv krvarenja kosa. Evo šta vam to savetuje narodna medicina i najcenjeniji domaći i strani fitoterapeuti..

Kako zaustaviti curenje krvi iz nosa prirodnim putem

Jabukovo sirće

štiti organizam od gubitka previše krvi, i zatvara oštećene krvne sudove.

Komadić vate umočite u sirće i lagano stavite u nozdrvu.

Ostavite je unutra bar 10 minuta i curenje krvi iz nosa će ubrzo prestati.

Za zaustavljanje krvarenja možete upotrebiti i destilisano belo sirće.

Crni luk sanira ranice u nosu 

Luk je odlično koagulaciono sredstvo, veoma efikasno u zaustavljanju krvarenja. Miris, tj. isparenja iz luka pomažu u zgrušavanju krvi.

lsecite jedan crni  luk na deblje kolutove, pa jedan kolut stavite pod nosnice. Udahnite miris i curenje krvi iz nosa će prestati za nekoliko minuta.

Kopriva za bolju koagulaciju

Kopriva podstiče zgrušavanje krvi i zaustavlja krvarenje, ali i jača kapilare i suzbija alergije koje uzrokuju curenje krvi iz nosa. Kako biste zaustavili krvarenje nosa u kratkom roku , udahnite prvo koprivino lišće u prahu.

Takođe, iz listova možete iscediti sok od koprive i nakapati nekoliko kapi u nos.  Videćete rezultat vrlo brzo, krvarenja iz nosa više neće biti.

Hladne obloge za zaustavljanje krvarenja iz nosa

Hladnoća čini da se krvni sudovi brže skupe i uspori protok krvi. Ovo će zaustaviti curenje krvi iz nosa u roku od samo nekoliko minuta.

Zamotajte nekoliko kocki leda u krpu ili peškir. Sedite uspravno i blago zabacite glavu unazad. Oblogu držite na nosu 5 do 10 minuta. Po potrebi ponovite.  Napomena: ne stavljajte led direktno na nos.

Zaustavite krvarenje iz nosnica pomoću bosiljka

Da bi se curenje krvi iz nosa zaustavilo za svega nekoliko minuta, biće dovoljno da sažvaćete par listova bosiljka. Ovom metodom opustićete vaše telo veoma efikasno, pa će krvarenje brzo prestati. Takođe, možete iscediti svaku vašu nozdrvu, pa zatim staviti po dve kapi.

Pomaže i korijander

Umirujuće i rashladujuće dejstvo korijandera zaustavlja krvarenje za vrlo kratko vreme. Ova dragocena biljka je moćan prirodni antihistaminik. Stoga, pomaže i u borbi protiv alergija koje uzrokuju često curenje krvi iz nosa.

Nekoliko kapi ulja ili soka od korijandera nakapajte u nos i krvarenje će ubrzo prestati.

Kajenski biber zaustavlja učestalo krvarenje iz nosa

Ukoliko vam krv iz nosa iz čista mira ume poteći, ne sekirajte se previše. Postoji odličan prirodni lek i za ovaj problem. U pitanju je kajenski biber, koji deluje kao stimulans ćelija i reguliše krvni pritisak. Naime, on uspešno obara pritisak u tački koja krvari, čime omogućava brzu koagulaciju bez dodatnih komplikacija.

Priprema recepta:

Jednu malu kašičicu kajenskog bibera u prahu pomešajte sa toplom vodom, popijte i krvarenje će ubrzo stati. Oni kojima često curenje krvi iz nosa zadaje svakodneve muke, u hranu trebaji obavezno dodati ovaj blagotvorni začin.

IZVORI:

https://www.hemophilia.org/sites/default/files/document/files/Nosebleeds.pdf

https://www.medicalnewstoday.com/articles/164823.php

https://www.mayoclinic.org/symptoms/nosebleeds/basics/causes/sym-20050914

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19451826