Kako ukloniti kurje oko na stopalu prirodnim putem

Šta je kurje oko? U pitanju je kružno otvrdlo zadebljanje koje nastaje kada je koža izložena prekomernom pritisku ili trenju.  Najčešće se javlja sitna kvržica na petama i između prstiju, ali može se razviti i na drugim delovima stopala.

U svakoj apoteci postoji prostor na polici koji je posvećen da pažljivo zbrine žuljeve i kurje oči na stopalima. To je dobro mesto da započnete potragu za olakšanjem postojećih tegoba.

Najčešći uzrok za nastanak kurijih očiju jeste nošenje neudobne i uske obuće kao što su štikle. Istraživanja su pokazala da je pojava žuljeva kod žena češća nego kod muškaraca, baš iz razloga što štikle vrše pritisak na stopala.

Još nekoliko meseci i na scenu stupa period godine kad svaka nepravilnost i svaka izbočina na našim stopalima dolazi do izražaja. Ukoliko je još pri tome i bolna, nastaje nimalo problem. Potraga za sastojcima za lečenje može vas odvesti mnogo dalje na tom polju.

Evo nekih od načina kako izlečiti kurje oko prirodnim putem….

Kako nastaje kurje oko na stopalu 

Kada vaš organizam pokušava da se odbrani od povrede, on ponekad stvara čudan oklop. Najpovršniji sloj kože nagomilava debelu tvrđavu mrtvih ćelija kad god se previše ili prečesto tare. To je ono što se dešava kada neodgovarajuća cipela stalno tare o isti nožni prst ili kada grablje sa metalnom drškom. Tako trenjem napravi povredu na unutrašnjoj strani vašeg palca.

Epidermis postepeno gradi žulj. On može da se razvije u neprijatno kurje oko na stopalu, koje je jednostavno žulj sa tvrdim jezgrom.

Ako kurje oči pritiskaju kost ili nerv ispod kože, može biti veoma bolno kao kada se komad šljunka nađe između nožnih prstiju.  Osim nelagodnog bola, prepoznaćete da ga imate i po oteklini i promeni boje kože na mestu gde se nalazi.

Osim što postoje tvrde kurje oči, može se javiti i mekano kurje oko između nožnih prstiju čije se kosti dodiruju sve dok koža ne zadeblja. One se nazivaju „mekanim “ jer je koža na ovom području vlažnija.

Za osobe sa dijabetesom žuljevi i kurje oči na stopalima su posebno opasni. Loša cirkulacija vas dovodi u veliki rizik od infekcije stopala, a opasno je pokušavati samostalno lečenje nesterilisanim instrumentima kojima bi mogle da se unesu bakterije. Stoga ako ukoliko imate dijabetes, najbolje bi bilo da stupite u kontakt sa svojim lekarom ako imate žulj ili kurje oko na stopalu. Ostali mogu da pokušaju da se leče kod kuće , pod uslovom da potraže medicinski savet ako žulj ili kurje oko izgledaju upaljeno, što je moguć znak infekcije.

kako se leci kurje oko na stopalu

Foto: Pixabay

Kako izlečiti kurje oči 

Ako su vam pogođena stopala, potrebno vam je:

  • Pravo ulje koje će omekšati vašu tvdu kožu na stopalima,
  • Prilagođeni flasteri za kurje oko koji su namenjeni za celodnevnu zaštitu,
  • Dobro odabrane čarape, cipele i ulošci za cipele koji će vas zaštititi od bola.

Da kurje oči na stopalima umeju biti neugodne, uverili su se mnogi. Šta raditi u slučaju da se jave:

Umesto da ih turpijate, kurje oči i žuljeve možete potapati i vlažiti sve dok ne postanu mekane.

Koristite maslinovo ulje kao omekšivač, zajedno sa jastučetom za kurje oči kao sredstvom za zaštitu. Da biste zaštitili kurje oko, biće vam potrebni jastučići u obliku krofne koji ne sadrže lek, možete da ih pronađete u apotekama.

Postavite jedan od ovih jastučića oko kurjeg oka, parčetom vate nanesite nekoliko kapi ricinusovog ulja. Zatim stavite flaster preko jastučeta da bi ga držao na mestu. Mala jastučasta krofna okružuje kurje oko i štiti ga od pritiska dok istovremeno unutra zadržava ricinusovo ulje koje vlaži kožu.

Savet plus: Ricinusovo ulje može procuriti kroz povez i tako izazova fleke, pa stoga nosite stare čarape dok isprobavate ovaj tretman za kurje oko na stopalu.

Drugi dobar način za omekšavanje žulja i kurjih očiju je potapanje u vodu koja sadrži gorku so.

Potražite flastere za kurje oko na stopalu koji sadrže salicialnu kiselinu. Stavite flaster posle kupanja ili tuširanja i uverite se da on leži samo na površini sa tvrdim žuljem , a ne na mekoj okolnoj koži. Salicilna kiselina bi na normalnoj koži mogla da izazove ranu ili opekotinu.

Drugi izvor salicne kiseline je aspirin.

Da biste napravili sopstveno sredstvo za omekšavanje kurjeg oka na stopalu, izmrvite 5 aspirina u fini prah. Temeljno izmešajte prah sa polovinom kafene kašike oka od limuna i polovinom kafene kašike vode. Utapkajte pastu na zadebljalu kožu , uvijte stopalo u plastičnu foliju, pa prekrijte ugrejanim peškirom. Uklonite povez posle 10 minuta i nežno sastružite ljuspastu kožu kamenom plavcom.

Probajte nositi čarape koje imao veoma debeo, postavljen taban. One  bi mogle zaustaviti pogoršanje vaših tegoba  uzrokovane kurjiim očima.

Čuvarkuća kao lek za kurje oko

Za ovaj recept sve što vam je potrebno jeste list čuvarkuće i jedan flaster. Čuvarkuća je veoma korisna biljka koja ne zahteva apsolutno nikakvu pažnju. Najčešće je možemo pronaći na zidovima i krovovima kuća. Više o čuvarkući  možete da pročitate ovde .

Priprema recepta:

Uzmite jedan list čuvarkuće i skinite mu tanku kožicu koja ga okružuje sa jedne strane. Potom listić stavite na bolno mesto gde se nalazi kurje oko i to tako da strana koja je bez kožice ide na njega. Zatim zalepite flaster preko lista i ostavite jedan ceo dan, pa uveče ga zamenite novim.

Obavezno nosite flaster u toku noći, jer je tada efekat najbolji. Za 3 do 4 dana kurje oko bi trebalo nestati zajedno sa korenom, mesto na kojem se nalazilo popuniće se zdravim tkivom.

Ovo je veoma star i isproban recept koji daje rezultate u kratkom roku.

Kako se koriste čuvarkuća i svinjska mast za kurje oko (VIDEO)

Uklanjanje kurijih očiju receptima iz prirode

Pripremili smo vam više odličnih prirodnih recepata za kućno lečenje kurjeg oka.

  1. Dobro usitnite 4 sveža lista bršljana i svako veče pre spavanja stavite ga na kurje oko na tabanu. Umotajte gazom i ostavite preko noći. Postupak ponavljate deset dana.
  2. Operite stopala, pa prepolovite jedno zrno suvog grožđa i izrezanu stranu direktno na bolne kurje oči na stopalima. Pričvrstite flasterom i povaljajte više puta postupak sve do potpunog oporavka.
  3. Mešavinu od 3 velike kašike rotkve koje ste predhodno narendali i korena rena stavite na jedan komad gaze. Bolno mesto premažite maslinovim uljem i preko njega stavite gazu sa ovom mešavinom. Ovaj melem za kurje okodržite oko 2h uveče i ujutru.
  4. Sok od jednog limuna i malo soli pomešajte i stavite na jedan kolut crnog luka. Pričvrstite flasterom na i postupak ponavljate oko sedam do osam puta.
  5. Kupite propolis kod pčelara i napravite kuglicu od njega i stavite na bolno mesto. Zalepite dobro flaster preko toga i ostavite da stoji na nozi 48h. Posle toga, skinite operite stopala i ponovite. Za deset dana kurje oko sa stopala treba da isčezne sve sa korenom. Nemojte da kvasite zavijeno mesto, dobro ga zalepite kako ne bi vazduh prolazio do propolisa.
  6. Narodni lek za kurje oko na stopalu je svakako i suva šljiva. Uzmite jednu polovinu suve šljive i prislonite na kurje oko, zatim ga pričvrstite flasterom. Svako veče pre spavanja zamenite šljivu i za par dana žuljevi nestaju.

Ne zanemarujte moć prevencije

Jedan od načina da sprečite pojavu zadebljanja kože i zanoktica  je potapanje stopala u toplu vodu jednom nedeljno. Posle toga trebate staviti odgovarajuću hidrantantu kremu.

Izaberite cipele koje vam odgovaraju. Trebalo bi da između najdužeg nožnog prsta i vrha cipele ostaje prostor širine palca na ruci. One treba da budu dovoljno široke, tako da nožni prsti i zglobovi nisu pritisnuti sa strane. Ali ako su previše široke, vaša stopala će „šetati“ po njima i trljati se o njihove strane. Za žene je proporučljivo da čuvaju cipele sa visokim potpeticama za specijalne prilike. Trebalo, bi međutim čak i za tu namenu izabrati one visokim potpeticama, dobro postavljenje napred. One će smanjiti pritisak na prste i samim tim sprečili da kurje oko na stopalu nastane.

Da bi sprečili kurje oko na ruci, kada radite u bašti nosite debelo postavljenje rukavice.

Neki ljudi mogu vam mogu savetovati da sami isečete žuljeve i kurje oči nožem za žuljeve, žiletom ili makazama. Nemojte to ni pokušavati. Bez obzira na to koliko su fenomenalne vaše hiruške sposobnosti, imate šta pametnije da radite nego da vežbate na svom sopstvenom mesu. Postoji realna opasnost od infekcije zbog pogrešnog rukovanja oštrim predmetima.

Tako da je bolje da prvo probate da kurje oči na stopalu rešite prirodnim putem…

IZVORI:

The removal of corn (clavus) from human skin

Corns and calluses – Majo Clinic

O-T-C Products for Corns, Calluses and Warts