Čeri paradajz gajenje u saksiji na balkonu

Crveni čeri paradajz bogatiji je likopenom  i vitaminom C od drugih poznatih sorti. Zato je veoma zahvalan za gajenje u saksiji. Stoga ako želite da budete sigurni da jedete najzdraviji mogući plod, morate ga sami posaditi kod vaše kuće.  Njega može uzgajati pored saksija i u žardinijerama, isto kao i u povrtnjacima i plastenicima.

Možete ga čak i kombinovati sa začinskim i lekovitim biljkama. Ali najvažnije je to što ćete dobiti ukusne plodove koji nisu tretirani nikakvim hemikalijama. U nastavku saznajte više o njegovim lekovitim svojstvima , kao i gajenju ovog ukusnog povrća.

Sadrži li čeri paradajz kalorije?

Čeri paradajz u ishrani je posebno značajan i cenjen zbog niskih kalorijskih vrednosti.  Ima visok sadržaj organskih kiselina,  ugljenih hidrata, vlakana, C vitamina, provitamina A i B grupe, E, K i PP.  Naime, u 100 grama svežeg ploda imamo ukupno 21 kaloriju,  UH je 4,41 g, proteina ima 1,47g  i masti je ukupno 0,3 grama.

Sadrži  i dosta minerala, kalijum, gvožde, natrijum, bakar, fosfor, magnezijum. Tu je i dragoceni likopen koji kao antioksidant najefikasnije redukuje slobodne radikale.  Organizam lako iskorišćava ovaj mineral, a mnoga istraživanja ukazuju na to da pomaže u prevenciji tumora. Naročito delootvoran kod raka prostate i organa za varenje.

Upravo je crveni čeri paradajz značajno bogatiji likopenom, kao i vitaminom C, te je idealan za eliminisanje štetnih materija iz organizma.

Ovaj paradajz je minijaturnih dimenzija, na engleskom jeziku cherry znači trešnja i po tome je dobio ime. On ima oko dva centimetra u prečniku, i koristi se u pripremi jela i salata. Njegova upotreba je česta prilikom dekoracije hrane (zato se naziva i koktel paradajz). Uz malo truda, ovo povrće može vam biti veoma lep ukras u domu.

Čeri paradajz smanjuje i rizik od ateroskleroze i ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja. Poboljšava ukupni antioksidativni status i odbrambene sposobnosti organizma, a usporava starenje ćelija, zbog čega je veoma cenjen..

Lekovita svojstva cherry paradajza su brojna

Zdravstvene koristi ovih minijaturnih plodova su višestruke, evo i nekih od njih:

Čisti limfu i sprečava degeneraciju ćelija

Prepun je antioksidansa i bogat vitaminima (posebno vitaminom A i C) i mineralima (prvenstveno kalijumom i fosforom, ali i magnezijumom). Čeri paradajz podstiče cirkulaciju limfe, čisti krvne sudove i oslobađa tkiva od slobodnih radikala. Sastavljen od 94 procenata vode, te je jedna  od najpogodnijih namirnica za podizanje nivoa energije limfnog sistema, koji je usporen i blokiran štetnim materijama.

Neutralizuje slobodne radikala i holesterol 

Antioksidansna svojstva koja ima  čeri paradajz, povezana su s likopenom, kojeg u ovom povrću ima više nego u svim drugim namirnicama. Ova supstanca, zaslužna za njegovu crvenu boju, nalazi se i u krvnoj plazmi i tkivima čoveka. Likopen napada štetne materije koje proizvodi oksidacija lošeg holesterola. On je glavni odgovorni za formiranje aterosklerotičnog plaka i različite poremećaje kardiovaskularnog sistema.

Paradajzov sok reguliše metabolizam

Sok od paradajza je najdelotvorniji kao lek, pokazala su brojna istraživanja. Upešno će regulisati vaš metabolizam i izbacićete suvišnu – nakupljenu tečnost iz organizma. Pod uslovom da se ne soli, čeri paradajz može sniziti krvni pritisak i popraviti krvnu sliku. Takođe, reguliše varenje, a efikasan je i u borbi s bolestima jetre, pankreasa i reume.

čeri paradajz uzgoj u saksiji

Koje su sorte paradajza i kako izabrati pravu

Većina vrsta čerija rađa u bogatim grozdovima. Plodovi mogu biti nešto krupniji, čak poput ping-pong loptice, ili pak veoma sitni i dosta manji od toga. Ali najčešće je on veličine nešto krupnije trešnje, pa otuda otuda i ime cherry, a n

aziva se još i koktel paradajz.

Neke sorte cherry paradajza daju žut plod, druge su crvene, narandžaste ili svetlozelene. Ukus im može biti različit, od blago kiselkastog do intenzivnijeg slatkastog.

Zavisno od varijeteta, čeri paradajz može biti visok od 10 cm do oko 100 cm. Ima onih kojima treba pritka, ali i onih koji imaju formu žbuna i jaku stabljiku, te im nije potrebna.

Zato dobro pročitajte deklaraciju i opis osobina sorte pre nego što kupite seme. Morate imati na umu i sledeće: neke vrste i hibridi čeri paradajza u jednom kraćem periodu donesu kompletan rod. Druge sorte rađaju i iznova cvetaju dok god im klima to omogućava.

Dobro se informišite o svim ovim detaljima pre nego se upustite u uzgoj čeri paradajza u saksiji ili plastenicima, svako saznanje će vam itekako dobro doći.

Sadnja i uzgoj čeri paradajza na balkonu

Pre setve, seme čeri paradajza može proklijati, nakon čega se polaže u vlažno zemljište, prekriva slojem zemlje i ponovo zaliva. Dubina drvenog sanduka ili saksije u kojem ćete saditi, treba da bude oko 50-tak cm. Najčešće se sadi jedna do dve biljke na idealnom rastojanju od oko 25 cm.

Seme se u kućnim uslovima može sejati u februaru. Na terasu ili balkon čeri paradajz se iznosi tek onda kada prođu opasnosti od tkz. kasnijih mrazeva, a to je period od kraja aprila ili početak maja meseca.

Pre nego stoje ostavite napolju, biljku nekoliko dana stavljajte prvo u senku pa onda postepeno na sunce, a uveče je unosite u kuću. Posle nekoliko dana možete je ostaviti napolju i preko noći.

Gajenje paradajza u saksiji

Čeri paradajz vrlo je otporan i ne traži posebnu negu, ali potrebni su mu svetio, toplota, redovno zalivanje i prihranjivanje. Dobro raste čak i na širomašnijem tlu, a odgovara mu i svaka zemlja za cveće.

  • S prihranom treba početi kada obrazuje četiri-pet listova, ili kad stablo naraste 10 cm, da bi dao što bolji rod. Kad god zahvate paradajz, razblažujete i hranljive materije iz zemlje. Zato bi bilo najbolje pridodati neko prirodno hranljivo sredstvo, ili svežu zemlju, jednom mesečno.
  • Ne zaboravite da se čeri paradajz oprašuje putem insekata, pa ako živite na višim spratovima, u vreme cvetanja nekoliko puta dnevno blago pređite rukom preko biljaka, ili ih malo protresite da bi polen prešao na tučak.
  • Zalivajte ga predveče. Kako ćete znati kad je vreme da ga zalijete? Stavite prst u zemlju, ako su prva 2 cm zemlje suva, vreme je za zalivanje.
  • Kad biljka počne rasti, zabodite uz nju drveni štap i zavežite joj grane. Stub će pomoći biljci da održi stabilnost i ravnotežu.
  • Početkom leta pojaviće se mali i interesantni žuti cvetovi. Između glavne stabljike i listova pojavljivaće se zaperci, koje svakako treba ukloniti jer itekako ometaju stvaranje plodova. Krajem leta otkinite vrh biljke da bi sazreli i poslednji plodovi.

Koja je cena mini paradajzića u Srbiji

U našim prodavnicama minijaturni čeri paradajz ima cenu od 300 do 350 rsd i ona svakako nije mala, a nedavno smo u IDEA marketu naišli na gotovo duplo skuplji proizvod iz uvoza, koji je retko na akciji.

Paradajziće možete pronaći u gotovo svakom većem supermarketu, dostupni su, ali definitivno nisu jeftini, niti su za svačiji džep. Upravo zbog toga vam predlažemo da ovo zdravo i ukusno povrće uzgojite sami, ako ste u prilici.

Najbolja sorta za terasu je minibel, ovaj sićušni čeri paradajz predviđen je za sadnju na malom prostoru, poput balkona. Raste do 30 cm u visinu, a plod im je sitan i vrlo ukusan, te se naročito dopada deci. Mali crveni plodovi ovog  zdravog povrća mogu biti izuzetno lep, a jestiv ukras vaše terase.

Nadamo se da ste saznali kako se čeri paradajz gaji u saksijama, te da ćete se upustiti u ovu avanturu zajedno sa nama. Februar je idealan mesec za početak sadnje, a biljku je najbolje izneti na terasu krajem aprila, ili početka maja zavisno od vremena. Dobićete prelep balkon i što je još važnije imaćete ovo izvanredno zdravo povrće, na dohvat ruke.