Kako da uredite radni prostor da utiče na vašu produktivnost?

Produktivnost predstavlja efikasnost i sposobnost za postizanje ciljeva uz pomoć resursa kao što su vreme, radna snaga i oprema. Kada je neko veoma produktivan, onda znači da on troši manje energije i resurse i postiže zadovoljavajuće rezultate. 

Da li smo svesni koliko okruženje u kom radimo može uticati na našu radnu energiju? U nastavku teksta delimo sa vama savete koji će vam pomoći da unapredite vaš lični rad.

uredite radni prostor brzo i lako

Priprema okruženja – važni detalji na koje zaboravimo a utiču na funkcionalnost prostora 

Pre nego što prionete na posao, važno je da napravite sebi okruženje koje će vas dodatno motivisati na rad, ali i da sebe energetski pripremite za (višesatno) sedenje. 

Možda je bitno sebi da postavite sledeća pitanja: Da li više volim da sedim dok radim ili da stojim? Da li mi je bitno da moj radni sto ima police za knjige i puno fioka gde bih mogao da smestim sav neophodan materijal ili više volim minimlistički uređen tip okruženja: da sto bude pregledan, čist, samo sa laptopom?

Koja god da je vaša želja – neka prostor bude funkcionalan. A to znači da ako volite fioke gde možete uredno odlagati svoje stvari, gde bi vam one bile na dohvat ruke – cena klizača za fioke je na današnjem tržištu i više nego povoljna. Ulaganjem u kvalitetan izbor istih bi se smatralo neosetno investicijom, a značajno biste unapredili vaše radno okruženje. Prilikom čestog otvaranja i zatvaranja fioka, zahvaljujući efikasnom mehanizmu, one ne bi kočile niti pravile buku, tako da biste na taj način izbegli sitnice koje mogu da vas frustriraju tokom rada.

Volite police – onda se potrudite da na njima pregledno organizujete knjige i sitnice koje želite da ulepšaju vaš prostor i utiču na vašu kreativnost. Ukoliko su haotične i prenatrpane, to može uticati i na osećaj haotičnosti u glavi.

Preglednost radnog stola i potrebni materijali

Bilo da na radnom stolu volite da držite stvari ili ne, ključno je da sve te potrebštine budu uređene i da vas ne ometaju u radu. Ukoliko nekim sitnicama nije mesto na stolu jer vas dekocentrišu – sklonite ih. Potrebne materijale koje koristite u radu ili učenju trebalo bi da vam budu na dohvat ruke kako ne biste non-stop ustajali i prekidali workflow, iliti tok rada. Nek papiri ne budu razbacani po stolu, to vam može uneti nervozu i osećaj da imate previše posla kom se ne nazire kraj. Pored fizičkog okruženja, vodite računa o njemu na vašem laptopu. Da li imate previše otvorenih prozora koje ste zaboravili da uopšte koristite?

Temperatura i osvetljenje

Vrlo je važno da sto za kojim radite bude postavljen na dobrom, osvetljenom mestu. Dobar nivo osvetljenja smanjuje zamor očiju i povećava budnost i koncentraciju. Prirodna svetlost je idealna i dodatno utiče na osećaj motivisanosti za rad. Temperatura, takođe, bi trebalo da bude na optimalnom nivou. Vrućina može izazvati nervozu, a u hladnim mesecima, previše zagrejana prostorija može uticati na pospanost. I preniska temperatura može izazvati nelagodnosti i ometati fokus. Optimalni opseg temperature je obično između 20°C i 24°C

Hrana i voda

Pre nego što se posvetite koncentrisanom radu, treba da proverite da li ste sebe energetski pripremili za to. Nakon što ste baterije napunili kvalitetnim obrokom, korisno je da pored sebe imate čašu sa vodom, kafu, čaj ili neki drugi napitak koji volite, a koji će vam povremeno osvežavati koncentraciju. 

Nedostatak vode može dovesti do umora, smanjenja koncentracije i glavobolja, a to može ometati rad. U pauzama od posla možete se odlučiti za užinu – voće, orašasti plodovi, neki keks – sve to obnavlja energiju ali ne opterećuje želudac.

Devojka kafa, sto, telefon

Sa ili bez muzike?

Muzika može imati značajan uticaj na produktivnost ali to sve zavisi od ličnih preferencija i vrste zadataka koji se obavlja. Muzika nesumnjivo popravlja raspoloženje, smanjuje stres i anksioznost, poboljšava koncentraciju (pogotovu prilikom obavljanja rutinskih zadataka) i utiče na kreativnost. Međutim, nekima može biti i ometajuća, pogotovu ako zadatak koji rešavaju zahteva dublje razmišljanje ili analizu. 

Sve zavisi od tipa osobe, kao i od vrste zadatka koji se obavlja. Nekad i tišina, ili vrlo tiha pozadinska muzika, može održavati dobru koncentraciju tokom rada. A sve više se ističe kako klasična muzika može biti posebno korisna za produktivnost. To je zato što može imati opuštajući efekat (pogotovu ona sa sporim tempom i smirujućom melodijom), njen ritam i tempo se mogu uskladiti sa tempom rada. Uređen prostor je dobar deo urađenog posla. Pravilnom organizacijom materijala i vremena, uspevamo da za predviđeno vreme postignemo sve što smo planirali i da izbegnemo nepotrebne komplikacije kao što su stres, nervoza, prokrastinacija i slično. Zato bi to trebalo da bude prvo na našoj to-do listi.