Masaža tela kako pravilno masirati

Masaža tela

 je drevna terapeutska veština koja se primenjuje na svim kontinentima . Najčešće vrste masaže koje se danas primenjuju su klasična ,švedska, sportska, relaksaciona i masaža stopala.  Pored odlaska u neki centar za masažu ,koji je definitivno i najbolji izbor zbog odličnih terapeuta,možete naučiti i kako pravilno masirati leđa,vrat ,stopala kod kuće. Koje su koristi  ovakvog tretmana i kako ga primenjivati svakodnevno, saznajte u ovom tekstu..

MASAŽA TELA PREDNOSTI ZA ZDRAVLJ

Na svim jezicima reč masaža ima slično značenje i može se preveseti kao gnječenje, trljanje, pritiskanje, dodirivanje, stiskanje rukama i slično. Ova drevna veština lečenja potiče iz tradicionalne kineske medicine, a smatra se da se kao metoda lečenja koristi više od 5.000 godina. U suštini,  masaža tela stara je koliko i čovek, jer ljudsko biće instinktivno trlja delove tela koji ga bole ili su otekli. Danas, zbog svakodnevnog stresa, raste interesovanje za masažu kojom se može postići harmonizacija psihofizičkih funkcija.Terapeuti u tretmanu obično koriste ruke i prste, ponekad i podlaktice, laktove i stopala. Svrhu masiranja je veoma lako objasniti,naime mišićima su za bolji i efikasniji rad potrebni hrana, kiseonik i odmor. U čovekovom organizmu krv obezbeđuje mišićima sve što im je neophodno za normalno funkcionisanje, a masaža celog tela ubrzava cirkulaciju, što znači da obezbeđuje više kiseonika i uklanja štetne materije iz tkiva, opuštajući telo i stvarajući preduslove za dobro zdravlje.  Masaže deluje na sve sisteme, uključujući:

Krvotok

 • Mišićna napetost javlja se u većim mišićima, ali steže i one sićušne, koji okružuju krvne sudove, što otežava cirkulaciju, naročito u ekstremitetima, te podiže krvni pritisak. Masaža tela opušta mišiće koji stežu krvne sudove i snižava krvni pritisak ubrzavajući tako perifernu cirkulaciju.

Limfni sistem

 • Ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti u telu te odbrani organizma od bakterija i virusa. Međutim, cirkulacija limfe je spora zato što ne postoji organ koji je pumpa kroz sistem, kao što to srce radi s krvlju. Kretanje i masaža celog tela ubrzavaju cirkulaciju limfe i pospešuju njeno filtriranje kroz limfne čvorove.

Sistem za disanje

 • Svaka masaža tela deluje blagotvorno i na rad našeg respiratornog sistema. Kada smo relaksirani, dišemo sporije i dublje, pri čemu unosimo više dragocenog kiseonika. Opuštanje celokupnog organizma, je jedan od blagotvornih efekata koji postižemo masažom, koja u znatnoj meri povećava i naš kapacitet pluća. Zahvaljujući dubokom disanju ublažićemo bol, smanjiti napetost i unećemo puno više energije u naš organizam.

Koža

 • Masaža lica vrata i dekoltea i ostalih delova tela deluje blagotvorno na našu kožu tako što podiže temperaturu na njenoj površini i stimuliše cirkulaciju krvi. Takođe, podstiču naše žlezde u epidermu da pojačano luče blagotvorna prirodna ulja, uz pomoć kojih se poboljšava i jača tekstura kože. Zdravlje omotača ljudskog tela izuzetno je važno za opšte stanje, a masaža tela pomaže da koža ostane vitalna i elastična.

KADA SE PRIMENJUJE MASAŽA TELA

Brojne su zdravstvene koristi koje nam donosi ova drevna terapeutska veština,a to su:masaža tela slike

 • Opuštanje celog tela
  Ubrzavanje cirkulacije
  Smanjenje bolova u mišićima
  Detoksikacija organizma
  Poboljšanje sna
  Smanjenje stresa
  Regulacija krvnog pritiska
  Poboljšanje koncentracije
  Jačanje imuniteta
  Vraćanje čitavog organizma u ravnotežu
  Poboljšanje varenja
  Zatezanje kože
  Smanjenje celulita

KAKO MASIRATI PRAVILNO

Ako odlučite da se sami masirate, važno je da znate da će efekat biti potpun samo ako to pravilno radite, pa se treba držati osnovnih uputstava. Za početak, preporučljivo je da se istuširate toplom vodom, kako bi se tkivo pripremilo za postupak, a zatim u kožu utrljajte odgovarajuće eterično ulje za masažu  kako bi bila gipkija. Kada masirate ruke i noge, pokrete uvek izvodite u pravcu srca.
KAKO MASIRATI RAMENA :

 • Obuhvatite desno rame levom rukom, a potom se kružnim pokretima lagano masirajte prema vratu prateći prirodnu liniju tela. Vratite se prema ramenu. Ovo ponovite barem tri puta, svaki put pojačavajući pritisak. Isto učinite i sa levim ramenom. Dobro izmasirajte koren vrata koristeći obe ruke. Idite prema vrhu glave, a potom se opet vratite na vaša leđa, i to što niže na što nižu tačku koju možete rukama dohvatiti. Sa vašom desnom rukom trebate masirati levo rame, ka leđima, a zatim se vratite napred, sve do vaših grudi. Ponovite postupak sa levom rukom i desnim ramenom. Važno je da pritisak rukom bude optimalan, ni suviše blag ni prejak. Pratite putanju tela, a posebno se zadržite na mestima gde osetite laganu bol.

KAKO MASIRATI STOPALA

:

 • Palčeve obe ruke stavite na gornju stranu stopala, a kažiprste i ostale prste na taban. Kružnim pokretima klizite po sredini stopala, od prstiju do pete. Ponovite postupak najmanje deset puta. Kružnim pokretima sa kažiprstom i palcem pređite celo stopalo (kažiprstima tabane, palčevima gornju stranu). Zatim malo iskrenite stopalo, kako biste mogli palčevima dohvatiti taban. Stavite palac na palac, malo ispod korena kod dva srednja prsta. Sada pritiskajte i idite lagano prema vašoj peti centralnom linijom. Na svakoj tački podignite palčeve pa ponovo pritisnite. Nemojte kliziti. Vratite se i ponovite postupak pet puta. Izmasirajte vaš zglob blagim kružnim pokretima, kažiprstom i palcem.

KADA SE MASAŽA TELA NE SME PRIMENJIVATI

Neosporno je daje masaža tela od velikog značaja za čovekovo psihofizičko zdravlje, ali samo onda kada je sprovode stručna i obučena lica. Ipak, postoje određena stanja kad nije preporučljivo primenjivati masažu , ili je neophodno to činiti vrlo oprezno ,opet uz konunsultaciju sa stručnjakom . Na primer, u slučaju maligniteta, tromboze, aterosklerotskih plakova ili infekcija tkiva – prilikom masaže može doći do pogoršanja bolesti, te se ova vrsta lečenja u tim slučajevima ne preporučuje. Duboka venska tromboza naročito je rizična, jer prilikom masaže dolazi do ubrzavanja protoka krvi, što može prouzrokovati pokretanje tromba i fatalne i potpuno nepredvidive posledice. Osobe koje imaju ugrađen pejsmejker takođe ne treba da se podvrgavaju masažnim tretmanima. Masaža u trudnoći se dozvoljava samo uz konsultaciju s ginekologom ili kod specijalno obučenog fizioterapeuta. Ostala stanja i bolesti u slučaju kojih se primena masaže ne preporučuje jesu osteoporoza, prelomi i povišena temperatura (febrilnost).

VRSTE MASAŽA TELA

Opuštajuća masaža – relax

 • Ona  počinje laganim, opuštajučim dodirivanjem mišića, a potom slede snažniji zahvati. Ova masaža tela opušta mišiće, zagreva telo, pojačava cirkulaciju i protok limfe, pospešuje protok kiseonika u tkiva, te relaksira telo i povećava životnu energiju.

Švedska masaža

 • Najčešći tip masažne tehnike, podrazumeva meke i duge poteze praćene gnječenjem i laganim ritmičnim udarcima. Odlična masaža celog tela za otklanjanje napetosti u mišićima i vraćanje energije, a korisna je i za oporavak nakon povreda.

Terapeutska masaža tela

 • Lagani dodiri i dubok pritisak prstima primenjuju se da bi se opustili mišići i smanjila bol. Ovaj tip masaže praktikuje se u slučaju raznih povreda i oboljenja, u kombinaciji sa fizikalnom terapijom. Koristi se u lečenju različitih oboljenja, a sprovode je isključivo maseri fizioterapeuti.

Refleksna masaža stopala

 • Određene refleksne tačke na stopalima stimulišu rad pojedinih organa i žlezda, a pritiskom na određene nervne završetke smanjuju se napetost i bol. Uspešno otklanja tegobe. Ova refleksološka masaža stopala pokazala se dobrom i u dijagnostici različitih oboljenja.

Shiatsu masaža

 • Snažna energetska masažna tehnika kojom se prstima i dlanovima pritiskaju određeni delovi tela kako bi se obezbedila veća količina energije. Stimulacijom određenih tačaka podstiče se rad unutrašnjih organa, a efekti se ispoljavaju na probavnom, nervnom, mišićnom i endokrinom sistemu. Ova masaža tela poboljšava cirkulaciju i limfnu drenažu te doprinosi povećanju vitalnosti.

Tajlandska masaža 

 • Thai masaža obuhvata devet najvažnijih energetskih linija koje se prostiru po telu, a duž kojih su smeštene akupresurne tačke važne za sklad energije. Masiranje pomenutih tačaka opustiće sve mišiće, smanjiti nagomilani stres, uz koje ćete poboljšaćete cirkulaciju i rad mnogih unutrašnjih organa. Ova masaža tela objedinjuje kinesku akupresuru, kiropraktiku, japanski šijacu i indijsku jogu.