Upala uha simptomi i lečenje prirodnim putem

Upala uha kod odraslih i dece je veoma česta pojava u letnjim mesecima, ovo oboljenje naziva se još i plivačko uho.

Mnogi ljudi jedva čekaju vrele letnje dane da bi sa porodicom ili društvom uživali na moru, bazenu ili u obližnjem akva-parku. Koliko god vodene radosti bile sjajna razbibriga i beg od posla ili svakodnevnih problema, mnogi često ne razmišljaju o drugoj strani medalje.

Naime, iako morska voda zbog prisustva soli blagotvorno deluje na čitav organizam i pomaže u ublažavanju mnogobrojnih tegoba, plivanje ili ronilačke avanture mogu izazvati pojavu plivačkog uha. Njoj su najizloženije osobe koje se bave plivanjem, kako profesionalno, tako i rekreativno.

Poseban problem predstavlja plivanje u bazenima ili boravak u akva-parku, jer u takvoj vodi obično ima više bakterija. Tada se i upala uha bez temperature, puno češće javlja. Tokom terapije obavezno treba da se klonite vode i vlage, u pomoć možete pozvati lekovite trave koje će ublažiti tegobe.

Pripremili smo vam odlične savete i recepte za prirodne lekove protiv upale uha.  Ostanite sa nama…

Koji su simptomi upale uha kod odraslih 

Svrab, otok, blago crvenilo u uhu i curenje bezbojne tečnosti iz njega su prvi simptomi plivačkog uha.

U srednjoj fazi infekcije dolazi do prigušenog sluha, koji ume itekako da bude neprjatan. Nakon toga javlja se intenzivni svrab i bol čiji se intenzitet pojačava kretanjem. Crvenilo se pojačava, baš kao i curenje iz uha i to bezbojne tečnosti, koja je pomešana sa gnojem.

Upala uha kod odraslih u svojoj najtežoj fazi infekcije podrazumeva oticanje limfnih čvorova u predelu vrata. Dolazi do kompletne blokade ušnog kanala i javlja se neprijatno zvonjenje u ušima praćeno vrtoglavicom. Intenzivan bol se potom od uha širi ka licu i vratu, neretko se javlja i ljuštenje kože uha.

Ako se ne reaguje na vreme, plivačko uho može dovesti do niza ozbiljnih komplikacija. To su:

 • privremen gubitak sluha,
 • hronična upala uha,
 • oštećenje vezivnog tkiva kože,
 • zapaljenje ili oštećenje kostiju donjeg dela lobanje,
 • širenje infekcije na mozak i nervni sistem.

To se dešava veoma retko, ali može biti i te kako opasno po život.

upala uha simptomi bolesti

Koji su prvi simptomi kod upale uha; Foto: Pixabay

Savet plus

Nakon plivanja ili tuširanja najpre lagano nagnite glavu na jednu, pa na drugu stranu, da bi voda izašla iz ušiju. Potom ih nežno obrišite nipošto nemojte biti grubi, jer možete uništiti zaštitni sloj unutar uha.

Koji su najčešći uzroci infekcije uha

Plivačko uho predstavlja infekciju spoljašnjeg ušnog kanala, koja je naročito prisutna u letnjim mesecima. Tada mnogi  od nas spas od vrućine traže u vodi. Najčešće nastaje zbog akumulacije vode u ušnom kanalu, jer vlažno okruženje pogoduje razmnožavanju bakterija. Pritom, voda može prodreti u uho i za vreme tuširanja.

Upala uha kod dece može nastati i zbog neadekvatne upotrebe štapića za uši ili drugih predmeta za čišćenje ušiju. Na taj način uklanja se sloj ušnog voska, koji ima zaštitnu funkciju. Tako se bakterijama olakšava prodor i razmnožavanje u unutrašnjosti uha.

Infekciju uha može izazvati i upotreba slušalica i slušnih aparata, kao i korišćenje farbi za kosu, lakova ili šampona. Tada se može razviti ne samo plivačko uho, već i upala srednjeg uha, koja u težim slučajevima može uzrokovati i pucanje bubne opne.

Upala uha kod odraslih lečenje antibioticima

Upala uha se dijagnostikuje pregledom kod otorinolaringologa, a pre bilo kakvog lečenja vrši se ispiranje ušiju. Lečenje je najčešće jednostavno i sastoji se u primeni antibiotskih masti ili kapi u kombinaciji sa analgeticima, koji bi trebalo da ublaže bol.

Ipak, antibiotici za upalu uha, kao i različite kapi za uši, nikako se ne smeju upotrebljavati „na svoju ruku“, posebno ne kod dece. Naime, istraživanja su pokazala da su bakterije postale otporne na mnoge današnje antibiotike. Sve to može uzrokovati ubrzan povratak neugodne infekcije.

U slučaju jake upale, lekar će vam prepisati sistemske antibiotike poput amoksicilina i penicilina. Terapija se drži 10 dana i kombinuje se uz kapi za nos i analgetike (po potrebi) Kapi će umnogoe pogodovati jer ćete lakše otčepiti nos i Eustahijevu tubu.

Jako je važno da se pridržavate propisanih doza, jer neadekvatna terapija može dosvesti do neželjenih komplikacija.

Kada je operacija uha neophodna?

Hirurška intervencija se izvodi samo u slučaju ozbiljih komplikacija. Tačnije ako je indikovan meningitis, labrintitis, mastoiditis i dođe do značajnog pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja kod obolelog.

Koliko su česte komplikacije kod plivačkog uha

S obzirom na to da upala uha kod odraslih i dece retko dovodi do komplikacija, ne tretira se kao hitan slučaj. Ipak, ovo pravilo ne važi ako je infekcija udružena sa groznicom ili slabošću. Naročito je neugodna ako pogodi obolele od dijabetesa, ljude sa oslabljenim imunološkim sistemom, te one koji su ranije imali bilo kakve probleme sa ušima ili medicinsku intervenciju na njima.

Sa druge strane plivačko uho se može sprečiti na vreme, naročito kod mališana. Pre svega, kada idete na plivanje, koristite čepiće za uši ili plivačku kapu, a isto činite i tokom tuširanja.

Nipošto nemojte plivati u rekama ili jezerima gde primetite da voda nije čista i bistra, jer upravo se u takvoj vodi upala uha zna javiti. Posle plivanja ili tuširanja lagano nagnite glavu na jednu, pa na drugu stranu, da bi voda izašla iz ušiju, a potom ih nežno obrišite. Nemojte biti grubi, jer možete uništiti zaštitni sloj unutar uha.

Ako često odlazite na plivanje, pre ulaska u vodu stavite u uši po nekoliko kapi mešavine običnog belog sirćeta i alkohola u razmeri 1:1.

Kakva se ishrana za plivačko uho preporučuje

Pre svega,  kod upale uha preporučuje se što veći unos tečnosti tokom dana, jer dobra hidratacija je najbolja prevencija. Najviše pijte običnu vodu i blage biljne čajeve – ukupno i do 2,3 litre dnevno.

 • Lagana ishrana je izuzetno važna kod upale uha. Zato u jelovnih uključite:
 • Lagane domaće supe i čorbice.
 • Lagana mesa: piletina, ćuretina i neizostavna riba.
 • Unosite dosta svežeg voća i povrća. Od povrća koristite beli luk, papriku, đumbir i ren.
 • Jedite dve do tri pomorandže dnevno ili pijte pet-šest čaša soka od pomorandže.
 • Jedite i tri do četiri češnja belog luka dnevno,
 • Nemojte izostaviti salatu od paprike, paradajza i crnog luka začinjenu uljem i jabukovim sirćetom.
 • Preporučuje se konzumiranje čajeva od belog sleza, lipe, jagorčevine, kamilice i bokvice.
 • Uzimajte mlaku limunadu s medom.

Šta treba izbegavati?

 • Izbegavajte alkoholna pića i kofein,
 • Smanjite mleko i mlečne proizvode,
 • Izbacite industrijske i suhomesnate proizvode,
 • Gazirana pića,
 • Slatkiše, poslastice i proizvode od belog brašna.
 • Takođe,izbegavajte tešku hranu bogatu skrobom, ali i onu začinjenu, masnu i prženu.

Kako izlečiti upalu uha prirodnim putem

Beli luk važi za najbolji prirodni lek za upalu uha 

Izgnječite tri čena belog luka i pomešajte sa 50 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja. Ostavite da odstoji preko noći i ujutru sipajte nekoliko kapi proceđenog ulja u inficirano uho. Nakon 10 minuta nagnite glavu da ulje iscuri. Umesto maslinovog, može se koristiti i susamovo ulje. Imajte na umu da sirovi beli luk nipošto ne trebate stavljati u vaše uho, jer to može izazvati ozbiljnu iritaciju.

Pored belog luka, divizma se smatra najboljim lekom protiv upale uha.

Ulje od te biljke priprema se tako što se flaša do polovine napuni njenim listovima, a potom se prelije hladnocedenim maslinovim uljem i ostavi na suncu 40 dana. Nekoliko kapi tog ulja oslobodiće vas svih tegoba koje upala uha uzrokuje.

S druge strane, čaj od ove biljke u kombinaciji sa maslinovim uljem takode može biti delotvoran.

Kašičicu cvetova divizme prelijte šoljom ključale vode ostavite da odstoji i procedite. Kašiku ovog čaja pomešajte sa kašikom hladnocedenog maslinovog ulja i ostavite da odstoji preko noći. u sipajte jednu kap mešavine u inficirano uvo.

Upala uha bez temperature se leči jabukovim sirćetom i maslinovim uljem

Pored toga što u kombinaciji sa alkoholom služi kao prevencija plivačkog uha, sirće se može koristiti i u lečenju infekcije. Osim običnog belog, može se upotrebiti i jabukovo sirće.

Za koje god da se odlučite, sipajte nekoliko kapi u uho, a nakon nekoliko minuta polako nagnite glavu, da bi tečnost iscurila napolje.

Osim sirćeta, delotvorno može biti i maslinovo ulje, koje je poznato po svojim antibakterijskim svojstvima. Osim sa belim lukom, možete ga pomešati i sa cimetom, kako biste mu pojačali dejstvo.

Takođe, hidrogen peroksid (3 procentni) koji sigurno imate u kutiji prve pomoći, može biti efikasan u lečenju upale uha:

4-5 kapi sipajte u inficirano uho i nakon nekoliko minuta nagnite glavu da iscuri napolje.

Pomažu eukaliptus i lavanda

Ulja lavande i eukaliptusa mogu biti od pomoći, s tim što se ona ne stavljaju u uho, već se udišu.

Sipajte ključalu vodu u veliku staklenu posudu i dodajte po tri kapi ulja lavande i eukaliptusa. Prekrijte glavu peškirom i nekoliko minuta udišite paru, koja mora da vam dopire do ušiju, grla i nosa.

Pored toga, čajevi od biljke kokotac i crnog sleza takode mogu pomoći, a koriste se i kamilica, hajdučka trava, zova i bosiljak, kao i ulje badema. Ukoliko je upala uha napredovala i iz ušiju curi gnoj, pomažu i mešavine od koprive i bokvice, te ranjenika i hajdučke trave.

Plivačko uho lečite toplotom

Možete se rešiti bakterija iz uha tako što ćete im onemogućiti razmnožavanje u vlažnom okruženju. To se najbolje postiže toplotom.

Uzmite fen za kosu, podesite srednji intenzitet i uperite ga, ka uhu, da biste isušili unutrašnjost.

Jednako delotvorni mogu biti i električni grejni jastuci, s tim što glavu ne treba da naslonite direktno na jastuk, već ga prvo morate obmotati peškirom. Takođe, možete uzeti čistu krpu i natopiti je vrućom vodom, a potom prisloniti na uho – postupak treba ponavljati nekoliko puta dnevno, dok bol  u ušima ne prestane.

Ukoliko se upala uha zakomplikuje primenite sledeća dva recepta:

Ako gnoj ne curi iz ušiju, ujutru, u podne i uveče treba u uši sipati po kašičicu soka od isceđenog lista i cveta hajdučke trave, soka iz cveta zove, te soka iz cveta i lista bosiljka. Treba držati sat vremena, a potom oprati uši čajem od kamilice.

Recept br.2

Ako gnoj curi iz ušiju, u 200 ml ključale vode sipati supenu kašiku sitno iseckanog lista bokvice i lista
koprive. Ostaviti da odstoji 2 sata van šporeta. Procediti i blago zagrejati. Sipati u uho 3 puta dnevno po 1 kašičicu i ostaviti da stoji 10 minuta. Pre spavanja uši isprati čajem od kamilice.

Nadamo se da ste saznali kako se leči upala uha uz pomoć prirodnih recepata, slobodno ostavite i vaše recepte u komentarima, a ostale interesantne recepte potražite u rubrici biljke kao lek.

IZVORI:

https://kidshealth.org/en/parents/swimmer-ear.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swimmers-ear/symptoms-causes/syc-20351682

https://www.medicinenet.com/otitis_externa/article.htm