Pucanje kapilara u oku uzrok i lečenje

Pucanje kapilara u oku je jedna od stvari koja se može desiti bilo kome. Mnoge osobe je povezuju sa nekom teškom bolesti iako to baš nije tako. Ova pojava je vezana za nekvalitetan način života i sate provedene uz kompjuter.

Mada, ponekad i bude prostora za uzbunu. Uz krvavo oko se vezuju određeni simptomi zbog kojih se trebate javiti lekaru. Jedan od najčešćih je povišen krvni pritisak koji može dovesti i do moždanog udara.

Koji su zapravo simptomi za pucanje kapilara u oku,  šta su glavni uzroci, da li se javlja i kod dece? Na sva ova pitanja pročitajte odgovore u tekstu koji sledi.

Zašto puca kapilar u oku?

Krvni sudovi u vežnjači i beonjači su skoro nevidljivi, i u njima se nalazi mnogo krvnih sudova i nerava. Postaju primetni tek onda kada dođe do upale oka. Svi očni kapilari su jako osetljivi i lako pucaju a to dovodi do krvarenja u oku.

Pucanje kapilara u oku se uglavnom opisuje kao osećaj blagog grebanja ili svraba na površini oka. Nema nikakve promene u kvalitetu vida, a bol može biti minimalna ili  je uopšte i nema. Obično se ova pojava manifestuje kao unutrašnje krvarenje u oku i nije potrebno nikakvo lečenje.

Neki od najčešćih uzroka pucanja očnog kapilara mogu biti:

 • Kijanje,
 • Kašljanje,
 • Razni udarci,
 • Nagle promene krvnog pritiska,
 • Plakanje,
 • Povraćanje,
 • Jače trljanje očiju,
 • Povišeni očni pritisak,
 • Sindrom protresenog deteta.

Isto tako, može da pukne kapilar u oku zbog konjuktivisa ( infekcija oka ) ali i zbog visokog krvnog pritiska. Zapravo, krv u oku i jeste ponekad znak da trebate proverite pritisak.

pucanje kapilara u oku uzrok

 

Razne hronične i druge bolesti mogu  uzrokovati pucanje očnog kapilara. Neke od njih su:

 • Hipertenzija (visok krvni pritisak),
 • Glaukom (povišen očni pritisak),
 • Dijabetes,
 • Razni poremećaji kod zgrušavanja krvi,
 • Korišćenje lekova za razređivanje krvi.

Zašto kod starijih osoba češće pucaju kapilari

Naše oči godinama stare pa i očni kapilari i krni sudovi u oku postaju mnogo osetljiviji. Čak i obično kijanje ili kašljucanje kad pročišćavate grlo mogu dovesti do povećanja pritiska u glavi. To nagomilavanje pritiska na kraju se širi do najsitnijih krvih sudova, i kao krajnji rezultat javlja se pucanje kapilara u očima.

Infekcije očiju su jedan od razloga zašto očni kapilari pucaju

Jedna od najčešćih infekcija je virusni konjuktivitis. Poznat je i kao upala vežnjače i zahvata prednju površinu oka. Mogu ga izazvati razni virusi poput obične prehlade. Međutim, hemoragični konjuktivitis izazivaju virusi kao što je enterovirusi, koksaki virusi i adenovirusi. Kod ovakvih infekcija oka dolazi do upale vežnjače i krvarenja.

Pucanje kapilara  u oku izaziva i povišena temperatura, grip, male i ovčije boginje.

Uzročnici su i razni iritansi koji se nalaze u vazduhu

Prvi znaci očne alergije počinju trljanjem očiju kako bi se ublažio svrab. Duže i jače trljanje može uzrokovati pucanje kapilara u oku. Isto tako dešava se kod pojedinih osoba da se pojave izrasline na vežnjači. Obično pokrivaju unutrašnju površinu očnih kapaka i beonjaču. Poznate su i pod nazivom pterigije a usled njih oko postaje podložno isušivanju.

Suve oči su nadražene i jako svrbe pa se javlja potreba za čestim trljanjem ato dovodi po pucanja kapilara.

Ukoliko nosite kontaktna sočiva, neminovno dolazi do iritacije oka. Ako uklanjate sočivo iz oka dugim noktima, može se desiti da ogrebete vežnjaču, te vam i krvni sud pukne.

Problemi sa krvlnim sudovima uzrokuju pucanje kapilara u oku

Osobe sa nekim poremećajem krvi imaju veće šanse da im se češće javlja pucanje kapilara u očima. Tu spadaju svi oni koji imaju mali broj krvnih pločica (trombocitopetija ) i oni koji imaju anemiju ( malokrvnost ). Takođe ni ostale koagulopatije nisu isključene, popucali kapilari u oku nisu retkost kod hemofiličara.

Isto tako, osobe koje piju lekove za razređivanje krvi imaju veće šanse da dobiju podlive, krvarenja, modrice. Neki oblici raka, kao što je leukemija, često dovode do pucanja krvnih sudova u oku.

Premor očiju

Radni dan od 8 sati za većinu osoba se sastoji u gledanju u ekran kompjutera, a sve više i mobilnog telefona, tableta. Čak i nakon radnog dana većina ljudi nastavlja aktivnosti koje zahtevaju gledanje u monitore, čitanje knjiga i slično. Oči se tada umore i više nego što bi trebalo. Takvo naprezanje dovodi do glavobolje a često nastane i pucanje kapilara u oku.

Stoga, redukujte broj provedenih sati za računarom, nemojte toliko naprezati oči. Odredite deo dana kada se „odmarate“ na potpuno drugi način.

Pucanje kapilara u očima simptomi

Puknut kapilar u oku sam po sebi ne boli, niti osetite da se nešto uopšte desilo. Simptomi koji se mogu desiti su sledeći:

 • Bolne oči koje peku.
 • Oko očiju se počela stvarati infekcija.
 • Dolazi do jake glavobolje.
 • U jednom momentu dolazi do mučnine i povraćanja.
 • Krv se pojavljuje u ustima a modrice nalazite svuda po telu.
 • Podliv ispod oka ne prolazi ni nakon mesec dana.
 • Pucanje kapilara u očima se često javlja.

Često do pucanja kapilara dolazi i zbog sindroma suvog oka. Ovaj problem je najčešće vezan za osobe koje provode previše vremena u kancelarijama gde je suv vazduh. U zatvorenom prostoru i ispred kompjutera, oči manje trepću pa se i manje vlaže što dovodi do suvoće i svraba.

Mnogi drugi faktori mogu uticati na suvoću koja uzrokuje pucanje kapilara u oku. Bitne su i godine, pol ( kod žena se godinama smanjuje količina suza ), da li ste pušač ili ne.

Nekoliko stvari možete uraditi za sebe pre nego što posetite očnog lekara:

 • Kapajte u oči veštačke suze, posebno ako ste puno ispred kompjutera.
 • Češće trepćite jer se tako oko prirodno vlaži.
 • Nemojte sedeti ispod klima uređaja.
 • Povećajte vlažnost vazduha u prostoriji gde boravite.

Koliko se često javljaju popucali kapilari kod dece

Pucanje kapilara u oku kod dece je dosta česta pojava. Razlozi za to mogu biti mnogobrojni kao što je duže plakanje, kijanje, povraćanje. Dok god dete ne oseća bol, nema povišenu temperaturu niti groznicu, razloga za brigu nema.

Puknut kapilar u oku može se javiti i kod bebai to nakon višesatnog plakanja. Isto tako, moguće je da beba sama sebi nanese povredu oka svojim ručicama. Kod tako male dece je moguće da dođe do ove pojave čak i ako imaju malo tvrđu stolicu. Prilikom naprezanja može doći do pojave krvi u oku.

U suštini ni detetu ni bebi ne možete pomoći u ovoj situaciji, već čekajte da prođe samo od sebe.

Postavljanje dijagnoze i medicinske metode lečenja

Ukoliko pucanje krvnog suda u oku postane bolno odmah se obratite lekaru. Svaki doktor će vas prvo ispitati o istoriji bolesti i uzeće u obzir sve prethodne dijagnoze. Na osnovu toga će vas uputiti na to do zbog čega je došlo do pucanja kapilara.

Ukoliko je pucanje kapilara u oku posledica visokog krvnog pritiska i nešto što se često dešava, onda ćete dobiti terapiju. Krvni pritisak morate meriti redovno kako biste isključili ili uzeli u obzir to kao razlog.

Ako se desi fizička povreda oka, vaš odabrani lekar poslaće vas kod oftalmologa na detaljne preglede.

Krvarenje u oku može biti propraćeno i nekim drugim simptomima:

 • Osim krvarenja u oku javlja se bol
 • Pored toga što su ispucali kapilari u oku, došlo je do ozbiljnije povrede
 • Promenjena je oštrina vida pa vidite maglovito, duplo, ili na momente čak gubite vid
 • Ukoliko dođe do češćeg krvarenja iz nosa i stvaranja podliva

Za sve  navedene probleme obavezno se javiti lekaru radi utvrđivanja pravog stanja i adekvatnog lečenja.

Kako možete sprečiti pucanje kapilara u oku

Ponekad je zaista nemoguće sprečiti pucanje kapilara u oku. Ako ste skloni povredama oka, obavezno nosite sunčane naočare na mestima gde ima puno prašine. Čak i najsitnije čestice mogu osetljivim očima naneti svrab koji će posledično dovesti do krvavog oka.

Oči moraju da se odmaraju kao i naše telo. Ako ste sedeli na radnom mestu nekoliko sati za kompjuterom, odmarajte oči bar neko veme.

Nemojte čitati pod slabim svetlom, jer i takva vrsta naprezanja može dovesti do problema. Svetlost u večernjim satima treba vam dolaziti sa leve strane. Na taj način oči izlažene manjem stresu i naprezanju.

Prirodno lečenje popucalih kapilara

Postoji nekoliko prirodnih preparata koji vam mogu pomoći kad pukne kapilar u oku.

Obloge od krastavaca

Krastavci su odlični za rešavanje problema sa kapilarima jer odlično hlade i hrane kožu. Pre nego što ih upotrebite stavite ih u frižider na par sati kako bi se dobro ohladili. Zatim ih iseckajte na kolutiće i stavite na oči. Držite ih oko 15 minuta a zatim bacite. Ponovite to nekoliko puta dnevno.

Cveće biljke jasmin

Potrebno je staviti 10 cvetova biljke u čašu i sve to ostavite oko 10 – 12 sati neka odstoji. Nakon toga, kapaljkom ukapajte u oči 3 – 4 kapi ove tečnosti. Cvetovi jasmina su jedan od najboljih kućnih lekova za puknute kapilare u očima.

Krema za oči protiv popucalih kapilara

Dozvoljeno je koristiti kreme za oči koje sadrže biljku babasu, antioksidans NanoLipobelle H EQ10 i Eyeliss. Sve ove supstance pomažu kod poboljšanja cirkulacije nakon što se pucanje kapilara u oku već desi.

Jedite borovnice

Borovnice sadrže velike količine antizijanozida, koji pomaže da kapilarni zidovi budu čvršći. Takođe, ova neverovatna biljka je zaslužna za bolji vid noću. Uz pomoć ove voćke može se napraviti efikasan kućni pripravak za ublažavanje tamnih kolutova ispod očiju.

Filter vrećice zelenog čaja

Nakon što popijete zeleni čaj, nemojte bacati filter vrećice. Kad se dobro ohlade stavite ih u frižider kako bi se dodatno rashladile. Zatim ih stavite na oči i držite oko 15 minuta. Za puknut kapilar u oku, ovo je proveren metod. Posle upotrebe kesice bacite.

Čaj od kamilice

Lekovita kamilica može pomoći kod popucalih kapilara, kao i kod umornih i otečenih očiju.

Skuvajte blaži čaj od kamilice, pa ga ostavite da se proladi. Nakon toga sipajte ga u kesice za led i stavite u zamrzivač. Nakon nekoliko sati izvadite par kockica, stavite u pamučnu krpu pa na zatvoreno oko.

Filter vrećice isto tako možete iskoristiti. Prethodno ih dobro prohladite u frižideru pa nanesite na oči. Nakon upotrebe ih bacite. Kamilica ima umirujuća dejstva i odlično tretira krvave oči.

Kockice leda kao prva pomoć

Popucali kapilari u očima najbolje će se zalečiti ako odmah na njih stavite kockice leda. Nikako ne stavljajte led direktno na oči. Umotajte ga u pamučnu krpu pa naslonite na zatvoreno oko. U toku dana i do nekoliko puta možete ponoviti ovaj proces.

Kakva su iskustva sa popucalim kapilarima

Radim u banci za kompjuterom, osam sati dnevno. U poslednje vreme dosta često mi se javlja pucanje kapilara u levom oku. Ne osetim nikakve tegobe, ni najmanju iritaciju, ali mi zaposleni kažu da loše izgleda. Ipak radim sa klijentima i prinuđena sam da ih gledam u oči. Tamne naočare ne dolaze u obzir.

Čitala sam malo tekstove na tu temu i videla da postoje prirodna rešenja za oporavak oka. Svaki dan posle radnog vremena sam nanosila zeleni čaj u kockicama. Krv iz oka se povukla nakon nekoliko dana.

                                                                                                    Irena, Niš

Moje dete od 5 godina je dobilo virus u vrtiću, nakon čega je usledio jak  i uporan kašalj. Po čitave dane, pa čak i noću je kašljao. Nakon što sam  ga odvela od pedijatra, dobili smo sirup i situacija se smirlia. Tada sam primetila da se detetu pojavila krv u oku. Posetili smo očnog lekara koji nam je prepisao Neomicin-dexametazon kapi za oči. Rekao je da su kapilari popucali od naprezanja i kašljanja. Kod kuće sam mu stavljala i obloge od kamilice. Oko se smirilo nakon nekoliko dana.

                                                                                       Maja, Novi Sad

Nekoliko dana uzastopno sam osetio blago zujanje u ušima ali nisam pridavao značaj tome. Mislio sam da je to sve zbog vremena. Sledeće jutro kad sam ustao video sam da mi je jedno oko skroz crveno. Nisam ranije imao takvo pucanje kapilara u oku, baš je strašno izgledalo. Došao mi je komšija na kafu i natera me da mi izmeri pritisak. Bio je povišen. Otišao samo kod lekara gde sam dobio terapiju za hipertenziju. Za oko sam dobio veštačke suze da kapljem uz savet da povećam unos A vitamina.

                                                                                                    Ilija, Subotica

 Popucali kapilari u očima nisu razlog za paniku

Pucanje kapilara u oku nije nikakav strašan problem. Ništa ne boli osim što ne izgleda baš lepo. Nestane samo od sebe u roku nekoliko dana a nekad i nekoliko nedelja.

Osim prirodnih preparata kojima ćete lečiti crveno oko, povećajte unos određenih vitamina. Ubacite u ishranu više vitamina C, beta karotena kako biste poboljšalji kvalitet očiju.

Važno je da se povremeno maknete od tehnologije, monitora računara i raznih drugih ekrana. Sve će to umnogome pomoći vašim očima i šanse za pucanje kapilara u očima biće mnogo manje.

Pročitajte i naš sledeći tekst o tome Šta raditi u slučaju povišenog očnog pritiska – glaukoma.