Šitake pečurke lekovitost i recepti

Šitake pečurke su izuzetno moćne, to nam govore rezultati najnovijih istraživanja. Ova lekovita gljiva može sprečiti razvoj malignih oboljenja. Oboleli od kancera je upravo zbog toga sve češće koriste kao pomoć u terapiji.

Za razliku od reiši gljiva (koje su suviše drvenaste), šitaki pečurke (Lentinula edodes) su vrlo ukusne i sočne. Koriste se na razne načine – u salati ili pržene i dinstane. Neko ih stavlja na pizzu, neko u raviole ili lazanje, sve je stvar izbora. Poznat je  i recept za hleb koji se pravi mešanjem praha od šitaka s brašnom.

Činjenica da se sve česće mogu naci u jelovnicima mnogih restorana, dosta govori o tome koliko su prijatne za nepce. Saznajte koliko su šitake pečurke zdrave i korisne u nastavku teksta.

Shiitake gljive lekovita svojstva

Ono po čemu su šitake pečurke postale poznate jeste otkriće beta-glukana. Naime, naučnici već dugo godina izučavaju ovu vrstu polisaharida. Njihovo imunostimulativno dejstvo otkriveno je u Japanu prilikom proučavanja gljiva šitaka i maitaka.

Šta se podrazumeva pod imunostimulacijom? Tokom istraživanja uočeno je da beta-glukani deluju na dva načina.

  1. Stimulišu aktivnost makrofaga – ćelija koje uništavaju  bakterije i ćelije tumora.
  2. Istovremeno aktiviraju ćelije „prirodne ubice“ najjače oružje našeg imunološkog sistema.

Upotreba  pečurke šitake u onkologiji

Pored beta-glukana, šitake pečurke  proizvode i druge supstance koje suzbijaju infekcije i uništavaju tumore. Ta su lekovita dejstva još u fazi istraživanja.

Na osnovu dosadašnjih  rezultata, zaključeno je kako bi bilo dobro da se onkološkim pacijentima uključe u terapije. Koriste se  standardizovani ekstrakti nekoliko vrsta gljiva, među kojima su i shiitake gljive. One se ojačati imunološki sistem u borbi protiv tumora.  Organizam će se istovremeno zaštititi od negativnih posledica hemoterapije i zračenja.

Rezultati istraživanja pokazali su da se unosom šitaka mučnine i povraćanje proređuju i slabe. Istovremeno se održava imunološki potencijal organizma, što  je posebno važno jer su takvi pacijenti podložni infekcijama. Još treba potvrditi da li se unosom šitaka umanjuje mogućnost recidiva malignih oboljenja.

šitake pečurke sve prednosti za zdravlje

 

Šitake prednosti za zdravlje

Štite mozak

Šitake pečurke su odličan izvor vitamina B-grupe.  Oni su između ostalog, bitni za normalno funkcionisanje nadbubrežnih žlezda i pretvaranje nutrijenata iz hrane u energiju. Takođe, balansiraju hormone i poboljšavaju kognitivne funkcije.

Uništavaju mikrobe

Studija koju su radili londonski naučnici pokazala je da šitake pečurke suzbijaju patogene mikroorganizme u ustima. Ovo je naročito primetno u slučaju gingivitisa. Name, broj bakterija znatno se redukovao nakon uzimanja ekstrakta ovih gljiva.

Čuvaju srce

Šitake gljive sadrže alkaloid eritadenin, koji snižava nivo lošeg holesterola u krvi i sprečava taloženje plaka na krvnim sudovima.

Na nivo masnoća u krvi utiče i beta-glukan, koji pritom daje osećaj sitosti i ubrzava topljenje masnih naslaga. Upravo bi šitake pečurke trebalo češće da konzumiraju i gojazne osobe.

Šta još mogu ove lekovite gljive

Dobrobit šitake pečuraka za zdravlje zaista je velika. Osim što suzbijaju virusne infekcije i preventivno deluju na pojavu tumora.  Snižavaju povišen holesterol i šećer u krvi, te ublažavaju kolitis. U Japanu se ekstrakt ove gljive smatra lekom protiv hepatitisa.

Spas za obolele od kolorektalnog karcinoma

Još jedna potvrda da se ove lekovite gljive  pokazale dobro u lečenju kancera dolazi nam sa dalekog istoka. Naime, u zemljama istočne Azije šitake pečurke su, bilo da se koriste sveže ili suve, nezaobilazan specijalitet na trpezi.

Ako govorimo o borbi protiv raka, njihova tajna je u lentinanu koji stimuliše imunološki sistem da napadne ćelije kancera. Istovremeno on istovremeno sabotira njihovo razmnožavanje i širenje.

Novije studije potvrđuju – shitake sprečavaju napredovanje kolorektalnog karcinoma, naročito ako se koriste u kombinaciji s hemoterapjom. Isto tako mogu biti efikasne u terapiji raka grla i pluća. Upravo zbog toga onkolozi u Japanu već godinama najteže obolelim pacijentima daju lentinan direktno u venu uporedo s citostaticima.

Baš poput ruske čage, šitake kod tih oboljenja stimulišu samouništenje malignih ćelija. Ova programirana smrt  ne dovodi do upalnih procesa. S druge strane, iako ispitivana, njihova efikasnost u slučaju malignog oboljenja prostate nije još uvek potvrđena u praksi.

Preporka: Saznajte koji su to najpoznatiji ruski lekovi protiv kancera.

Važan su izvor vitamina D

Poznato je da nema mnogo namirnica bogatih ovim važnim vitaminom. Naš organizam proizvodi vitamin D dok se izlažemo sunčevoj svetlosti, a isto to rade i shitake gljive.

Prethodnik vitamina D, koji se nalazi na površini gljive i na našoj koži, funkcioniše kao solarni filter. On štiti naše ćelije od ultraljubičastog zračenja. Ali, pod  dejstvom svetlosti, pretvara se u različite oblike bioaktivnog vitamina koji ulaze u krvotok.

Šitake pečurke se od ostalih gljiva razlikuju po tome što ne proizvode samo D2 već i vitamine D3 i D4. Zato, dok ih jedemo, unosimo isti vitamin D koji se nalazi u suplementima namenjenim za prevenciju osteoporoze. Ovo važi samo pod uslovom ako su gljive gajene na pravilan način.

Rezultati istraživanja potvrdili su kako vitamini D2 i D3 iz šitaka imaju isto biološko dejstvo kao i oni iz suplemenata. To ne podrazumeva samo jačanje kostiju. Ovaj vitamin veoma važan za prevenciju određenih bolesti – od autoimunih do kancerogenih.

Šitake pečurke recepti koje morate probati

Pripremili smo vam 3 odlična recepta čiji su nezaobilazan sastojak šitake pečurke.

Moćna mešavina za jačanje imuniteta

Operite 250 g svežih šitake pečuraka pod mlazom tople vode pa ih ostavite da se potpuno ocede i osuše. Potom ih sameljite na mašini za meso. Pomešajte sa 500 g kvalitetnog livadskog meda, 5 čenova ispasiranog belog luka i 1 kašikom cejlonskog cimeta u prahu.

Ostavite u  frižideru nek odstoji nedelju dana. Uzimajte dvaput dnevno po kašičicu mešavine pola sata pre jela.

Kako se pravi šitake tinktura?

U staklenu teglu stavljaju se šitake pečurke ( 100 g) i prelivaju se domaćom rakijom ili 70-procentnim alkoholom. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji na sobnoj  temperaturi tri-četiri nedelje. Potom procedite i čuvajte u frižideru.

Uzimajte po pola kašičice tinkture rastvorene u šolji tople vode pola sata pre doručka.

Napitak za čišćenje bubrega

Tamni krugovi oko očiju jasan su signal da bubrezi ne obavljaju svoju funkciju kako treba, tj. da su oslabili. Uzroci toga su brojni, ali glavnim se smatraju nedovoljan unos tečnosti, previše soli u hrani i konstantna izloženost stresu. U tom slučaju istočnjački fitoterapeuti  preporučuju sledeći napitak.

Potopite 1-2 sušene šitake pečurke u 2 dl hladne vode i ostavite nek odstoje 20 minuta. Potom ih zagrevajte do ključanja i kuvajte na blagoj temperaturi 10-15 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite nek se ohlade. Procedite, tečnosti po  želji dodajte malo domaćeg meda i popijte. Pečurke pojedite.

Napitak za bubrege treba uzimati dva- tri puta nedeljno tokom mesec dana.

Gde se mogu kupiti šitake i cena?

Sušene šitake pečurke, danas možete nabaviti u bolje opremljenim bio buticima i zdravoj hrani. Postoji i dobra online ponuda ovih gljiva. Cena za pakovanje od 50 grama kreće se od 300 do 250 rsd. Savetujemo vam da se najpre dobro informišete o proizvođaču, kao i o samom proizvodu.

Pošto ste saznali koliko su šitake pečurke za zdravlje korisne, preporučujemo i članak o zelenoj špargli.