Kako se koristi muškatni orah kao lek

Muškatni orah potiče iz ostrva u Indoneziji, tačnije Indije. Prve primene ovog oraha su počele još u jedanaestom veku i koristile su za dodavanje arome pivu. Kao začin u hrani nalazi primenu tek u 16. veku. Zanimljiva činjenica koja datira iz srednjeg veka je to da su u to vreme ovaj dragoceni začin mogli da koriste i nabave samo bogati ljudi.

Danas se široko koristi kao aroma kod kolača kao što su medenjaci, zatim biskviti, mlečni puding i slično. S obzirom da se muškatni oraščić prvi put iskoristio za aromatizaciju piva sasvim je logično da se to i dalje radi, odnosno da se koristi za dodavanje arome alkoholnim pićima. Međutim, ono što što je zanimljivo i za ljude pored kuvara i gurmana je to da ima veoma veliku primenu u lečenju.

 Lekovita svojstva i sastav muškatnog oraha

Latinski naziv stabla muškatnog oraha je Myristica fragrans i pripada istoimenoj porodici Myristicaceae. Ime orah takođe dolazi od latinskog nux što znači orah, a muškatni se odnosi na miris. Engleski naziv za muškatni orah je Nutmeg.

U dobrim uslovima stablo ovog oraščića može da naraste i preko 20m. Listovi su mu tamnozelene boje i imaju veoma karakterističan, prijatan miris. Veoma često se dešava da ova stabla rađaju plodove i po tri puta u toku sezone. Kao i kod svakog drugog oraha i ovde se semenke nalaze u samom plodu i baš one imaju taj karakterističan miris po kome je muškatni oraščić široko poznat.

Kako smo već rekli da je ova biljka takoreći rasprostranjena samo u Indoneziji, logična je činjenica da je za njen uzgoj potrebno organski bogato, vulkansko tlo. Ona nikako ne podnosi niske temperature tako da se često može videti u razvijenijim staklenim baštama širom Evrope, ali statistika pokazuje da i tamo ne uspevaju baš najbolje.

Kada pričamo o lekovitom svojstvu ovog oraha moramo napomenuti da je doziranje veoma bitno jer u većim količinama fenolni eter miristicin (koji je ujedno i najvažniji sastojak) je toksičan, odnosno ima efekat kao droga.  Njegovo lekovito dejstvo je zaista veliko. Poznato je da muškatni orah kao afrodizijak daje odlične rezultate, dobar je analgetik, kao i za bolji rad jetre itd.

Kako se muškatni orah primenjuje u lečenju

Dakle, već smo rekli da je muškatni orah veoma rasprostranjen i primenljiv  u polju medicine.

Odličan prirodni sedativ

Za ovu namenu muškatni orah kao lek se koristio još za vreme rimske civilizacije. Naime, tadašnji lekari su primetili da ima dobre efekte u opuštanju mozga kao i čitavog nervnog sistema. Kako je mozak najbitniji organ u ljudskom telu, ovakav uticaj muškatnog oraščića  se smatrao veoma bitnim.

S obzirom da stimulativno deluje na mozak, on na taj način potpomaže slanje signala kroz CNS (centralni nervni sistem) i na taj način uspešno dovodi do uklanjanja napetosti, umora i stresa. Ljudi koji imaju problem sa anksioznošću, kao i depresijom, mogu koristiti ovu lekovitu biljku (uz prethodnu konsultaciju sa lekarom, naravno).

Svakodnevnom upotrebom se može doći do poboljšane koncetracije i kod zdravih ljudi, tako da se slobodno može ima jako dobro sedativno dejstvo.

Prirodni preparat za potenciju 

Ono zbog čega je možda muškatni  orah i najpoznatiji je to da se veoma često koristi kao afrodizijak kod muškaraca. U Indiji se konkretno koristi u kombinaciji sa karijem, te se tako dodaje jelima i na taj način kod jačeg pola omogućava znatno stabilniju erekciju. Ona se postiže zato što se uz pomoć ovog začina obezbeđuje bolja cirkulacija krvi u organizmu. Pored toga, u telu će bolje eliminisati toksine i holesterol.

da li je muškatni orah za potenciju preporučljiv

Ovakva vrsta lečenja spada u narodnu medicinu, ali se i u savremenoj medicini preporučuje muškarcima jer obezbeđuje jači libido bez ikakvih neželjenih efekata.

Reguliše varenje i stabilizuje probavu

Za bolje varenje hrane se takođe koriste ovi orasi. Ako imate probleme sa gasovima, gorušicom i sličnim problemima vezanim za digestivni trakt, odnosno varenje hrane, mleveni muškatni orah vam može puno pomoći. On ublažava žgaravicu, otklanja gasove i takođe može pomoći u lečenju dijareje i gastroenteritisa (bolest želuca).

Najjednostavnija primena za lečenje nekih od navedenih problema vezanih za varenje hrane je jedna kašičica mlevenog muškatnog oraha uz bilo koje jelo. Ako ste navikli da ujutru popijete čašu sojinog mleka, onda to možete iskoristiti i svakog jutra u čašu sipati kašičicu ovog leka i vaši problemi varenja hrane će se sigurno ublažiti ako ne i nestati u potpunosti.

Omogućuje dobar san

Insomnia (nesanica) je jedan od čestih problema u današnjem modernom  svetu. Ukoliko i vi imate ovakav problem, svakako vam savetujemo da krenete sa upotrebom ovog lekovitog začina jer je provereno delotvoran. Priprema leka za insomniu je veoma prosta:

podgrejte 2 – 2,5 dl mleka

u toj šolji usipajte muškatni orah (jednu kašičicu),

promešajte i popijte odmah.

Ukoliko niste tolerantni na laktozu, isti metod možete primeniti sa čašom mlake vode. U svakom slučaju je veoma efektivno.

Oraščići ublažavaju grčeve u mišićima

Profesije poput frizera, stomatologa i sl. zahtevaju jako dugo vreme stajanja na nogama. To može da ima za posledicu kontrakciju mišića u nogama, odnosno grčeva u nogama. Tu je naš ovaj naš „magični“ začin takođe dobro rešenje. Pored fizičke aktivnosti, seme muškatnog oraščića može itekako da pomogne u otklanjanju grčeva u predelu ekstremiteta.

Zahvaljujući svom sastavu, muškatni orah povećava količine magnezijuma, mangana, gvožđa i ostalih elemenata potrebih organizmu, tako da ćete se osećati puno fleksibilnije i što je najbtinije od svega, nećete više imati neprijatne bolove u nogama.

Prirodni lek za bolne zglobove

Starijim osobama sa upalnim procesima kao što je reuma ili artritis je muškatni orah savršeni lek. Ovo se nadovezuje na stavku iznad, odnosno povezano je sa jačanjem kostiju zahvaljujući bogatstvu ovih oraha prirodnim elementima kao što su magnezijum, gvožđe i sl.

Korišćenjem ovog začina u isharni se sprečava pojava osteoporoze (poremećaj gubitka koštane mase) koja je uzrokovana nedovoljnim unošenjem kalcijuma u organizam.

Uklanja smrad iz usta i neprijatan zadah

Zbog nagomilavanja bakterija u usnoj duplji, neke osobe su sklone oboljenju zvanom halitoza (bolest lošeg zadaha). Ovde takođe na sceni nastupa muškatni oraščić, kao lekovito sredstvo koje zahvaljujući svom antibakterijskom dejstvu uništava bakterije i eliminiše loš zadah. U ovom slučaju je upotreba malo specifična jer se preporučuje da se na četkicu za zube, preko paste stavi u maloj količini samleveni muškatni orah.

Dobra prevencija kod najtežih bolesti

Kako ovaj lekoviti začin ima i antioksidantno dejstvo to znači da je jako dobar u prevenciji nastanka brojnih oboljenja u koje spadaju i maligne bolesti, jer delotvorno deluje na jetru i bubrege, odnosno dva organa zadužena za oslobađanje štetnih sastojaka iz našeg organizma. Stoga se muškatni orah u svakodnevnoj ishrani toplo preporučuje.

Muškatni oraščić u prahu za tretman lica

U kozmetici se muškatni orah koristi u vidu praha. Ženski deo populacije je naročito sklon upotrebi ovog oraha u tretmanu lica iz više razloga:

Jedan od najbitnijih je to što kožu lica čini zdravijom, glatkom i zategnutom. Naročito dobar efekat se može postići ako se koristi kao efikasni piling kože koji za cilj ima eliminisanje svih mitesera, nečistoće kože kao i mrtvih ćelija.

Još jedan od osnovnih razloga zašto je prah ovog oraha široko rasprostranjen u kozmetici je to što potpomaže u uklanjanju ožiljaka koji mogu da se jave zbog akni i bubuljica. Recept pripreme za uklanjanje ovakvih ožiljaka podrazumeva i korišćenje meda.

Mešanjem muškatnog oraha sa medom dobija se prirodna pasta koja se nanosi na regije ožiljaka. To se zatim ostavi da se osuši u roku od 2 sata i nakon toga se skida sa lica mlakom vodom.

Pored tretmana lica, muškatni orah kao lek se koristi i protiv ekcema. Da bi ste uspešno pripremili jedan ovakav melem, potrebno je da pratite sledeći recept:

  • Rastopiti kašiku pčelinjeg voska
  • dodati 3g mlevenog muškatnog oraha
  • Dobro izmešati smesu u nekoj staklenoj posudi i ostaviti to da se lepo stegne
  • Jednom kada se stegne, namazati kožu zahvaćenu ekcemom nekoliko puta dnevno.

Cena muškatnog oraha i gde ga kupiti?

Pri kupovini ovih oraha, trebate znati da se u trgovini može pronaći u dve varijante. Naime, može se naći kao već obrađeni muškatni orah (u vidu praha) ili pak kao pravi orasi koje vi sami trebate da operete, izrendate, sameljete i sl.

Naravno, sve zavisi od toga za šta planirate da ga koristite, ali mi vam toplo preporučujemo ovu prvu varijantu, tj. muškatni oraščić u prahu, jer je ipak lakše da se koristi kada je već obrađen.

Prodaje se u kesicama od po 5g i cena mu je  oko 30 dinara. Ako kupujete cele orahe, onda je jedan oko 100 dinara,što je svakako dosta skuplje, ali je, naravno i  težina veća.

Najbolje je da muškatni orah potražite u radnjama zdrave hrane. Ukoliko ste ljubitelj online kupovine, onda možete potražiti sajtove na internetu koji ih prodaju.

Ukoliko kupite prave orahe, a ne prah, onda budite svesni toga da se mora čuvati u staklenoj posudi sa dobro zatvorenim poklopcem na suvom i hladnom mestu.

Neželjeni efekti i napomene

Iako ne deluje kao nešto što bi moglo da dovede do neželjenih efekata, muškatni orah nije baš takav. Kao sve u životu, i u upotrebi ovog začina treba biti umeren. Velike doze ovog oraha mogu da imaju dosta toksično dejstvo, odnosno da dovedu do stanja kao što su dijareja, ubrzan rad srca, napad panike i preosetljivost na svetlost. Stoga, budite oprezni da ne preterate sa unosom ovih oraha.

Kao što smo rekli na početku, velike doze mogu imate dejstvo kao droga, tako da se neretko mogu javiti halucinacije praćene mučninom i povraćanjem (ukoliko se koristi veća od dozvoljene doze). Kada je trudnoća u pitanju, trudnice trebaju znati da mogu koristiti muškatni orah ali u malim i propisanim količinama od strane lekara.