Mravi u kući kako ih se rešiti prirodnim putem

Koliko puta vam se desilo da sa prvim toplim danima vidite da su mravi u kući okupirali vaš životni prostor? Ovi mali crni insekti dolaze u naš dom u potrazi za hranom.

Postoji mnogo prirodnih načina i rešenja da se rešite mrava. Domaći preprati na bazi ulja, sirćeta i  limuna odlična su prva pomoć. Oni će biti sasvim dovoljni da ih oterate.

Na koji način se možete izboriti sa mravima, koje preparate koristiti i na još mnogo pitanja odgovaramo dalje u tekstu.

Šta privlači mrave u naše domove

Mravi ( Formicidae )  spadaju u porodicu insekata. U jednom društvu postoje kraljica, mužjaci, radilice i vojnici. Krilati mravi su kraljica i mužjaci. Nakon parenja mužjak ugine, kraljica sebi odgriza krila i polaže jaja. U jednom mravinjaku živi i do milion jedinki.

Iako ima puno vrsta mrava, u kući ćete najčešće sresti crne mrave. Toliko su česti pa su već dobili naziv kućni mravi.

Prvi insekti počinju se pojavljivati sa prolećem i toplim danima. Tokom zime mravi u kući miruju u raznim pukotinama.

Ove sitne insekte u kuću najviše privlači hrana. Znaju biti veoma uporni i napraviti pravu invaziju u vašem domu. Uglavnom slede tragove slane i slatke hrane, raznih grickalica i uopšte ostataka bilo kakvih namirnica.

Za njih kuhinja je glavno mesto u kući i  jer se tamno nalazi sva hrana, to je i njihovo omiljeno mesto u vašem domu. Oni bez problema ulaze u posude sa hranom, u tanjire sa hlebom i ostacima. Priznaćete nije baš higijenski ni zdravo.

mravi u kući prirodno rešenje

Evo nekoliko saveta kako se rešiti mrava u stanu

  1. Detaljno čistite sve postorije u stanu ili kući. To je prvi korak koji trebate uraditi u borbi protiv ovih dosadnih insekata. Obavezno obratite pažnju na sve ćoškove jer se vole zavlačiti na razna skrovita mesta. Posebno proverite pukotine u zidovima, pločicama i prođite tuda usisivačem.
  2. Koristite cimet u prahu i posipajte po stazama kuda idu mravi. Kroz nekoliko sati će svi insekti nestati.
  3. Kreda za mrave ili dečiji puder su isto tako efikasni u borbi protiv malih napasnika. Važno je napomenuti kako su ova sredstva skroz bezbedna za decu pa ih možete nanositi i u dečijoj blizini. Dovoljno je samo iscrtati deo oko insekata.
  4. Sve površine na kojima se servira hrana prelazite redovno mokrom krpom. Uklanjajte i najmanje naznake hrane. Osim obične vode, krpa možete pokvasiti mešavinom belog sirćeta i vode. Mravi ne vole miris sirćeta.
  5. Čak i kantu za smeće održavajte u beskprekornom stanju. U nju se baca svašta a kućni mravi mogu nanjušiti čak i najmanji trag hrane i evo ih.

Nekada vam ni redovno čišćenje i održavanje higijene neće biti dovoljno da se oteraju mravi u kući ili u stanu. Sitni crni insekti će opet nekako naći komadić zaostale hrane, flekicu od slatkiša i za tili čas stvoriće se tu čitava najezda.

Za svaki slučaj preventivno pripremite neki od prirodnih preparata i sa njima prelazite potencijalno zanimljive površine za mrave.

Kako oterati mrave iz kuhinje

Jednom kad mravi zaposednu vaš životni prostor jako ih se teško otarasiti. Postoje razne mere koje možete preduzeti protiv ovih štetočina. Ali ako imate decu ili kućne ljubimce u obzir dolazi samo prirodno sredstvo protiv mrava.

Podelićemo sa vama kako se rešiti mrava iz kuće uz prirodna sredstva.

Mešavina vode i sapuna

Pomešajte jednu šolju vode i četvrt šolje tečnog sapuna ili deterdženta za suđe. Rastvor promućkajte u posudi sa pumpicom pa prskajte na mesta i punktove gde se nalaze mravi u kući. Na ovaj način oni se zapravo guše jer ne mogu disati.

Dijatomejska zemlja

Ovo sredstvo protiv mrava je prilično nepoznato iako je uspešna zaštita od mrava. Dijatomejska zemlja je zapravo prah koji se ponaša kao prirodni insekticid i konzervans. Kad ga pospete preko insekata dovodite ih u stanje dehidratacije nakon čega uginu.

Prirodno rešenje za uništavanje mrava je upravo ova zemlja koja ne ostavlja mrlje niti je toksična za ljude. Može se koristiti na bilo kojem mestu u zatvorenom prostoru.

U poslednje vreme se sve češče koristi za razne zdravstvene probleme. Kao i zeolit prah, moguće ju je koristiti je u ishrani ljudi.

Mravi u kući ne vole eterična ulja

Komunikacija između mrava se odvija putem izlučevina. Kad naiđu na hranu luče feromone koji ostavljaju trag kako bi ih i drugi mravi sledili. Eterična ulja sa jačim mirisima kao što je nana, eukaliptus, cimet poremetiće tragove koje su mravi u kući ostavili.

Ulje citrusa je posebno nezgodno za ove insekte jer sadrži limonen, supstancu koja ih ubija.

U jednu čašu vode dodajte 10 kapi nekog od nabrojanih ulja i malo vodke, kako se voda i ulje ne bi razdvojili. Dobro promućkajte smesu i nanesite na mesta gde su mravi u kući izloženi.

Sirće i limunov sok

Ova dva sastojka u kući ima svako i zbog toga je najjedostavnije njega napraviti kao otrov za mrave.

Pomešajte sok od limuna sa alkoholnim sirćetom i razblažite vodom. Može naneti prskalicom na mesta gde su insekti ili jednostavno umočite u krpu i prebrišite naseljena mesta.

Soda bikarbona i šećer u prahu

Kombinacija ove dve namirnice tera kućne mrave na bežanje.

Jednake količine sode bikarbone i šećera pomešajte zajedno pa nanesite na mesta sa mravima. Vrlo brzo će im se izgubiti svaki trag.

Kako se rešiti mrava u dvorištu

Mravi u bašti se svake godine pojavljuju u velikim količina kao i u voćnjacima, gde prave mravinjake u kojima žive i hrane se. Veoma su korisni i bitni u ekosistemu bašte. Međutim, nekada baš i nisu poželjni gosti.

Ukoliko sagrade mravinjak u blizini biljke, ona polako prestaje sa rastom i razvojem. Potrebne su samo 2 – 3 godine da se odraslo stablo voćke potpuno osuši. Tamo gde se mravi nasele, povećava se kiselost zemljišta a to nepovoljno utiče na biljke.

Ako želite da se rešite mrava iz dvorišta, morate se pobrinuti i oko njihovog uzroka a to su biljne vaši. Prilikom uništavanja vaši obratite pažnju i na mrave, jer će ih oni preneti na drugo mesto samo kako bi ih zaštitili.

Mravi će uvek napraviti mravinjak na mestima koja se ne okopavaju jer ne vole uznemiravanja. Zbog toga je potrebno kopati, i to duboko. Poenta je da uništite kraljicu a ona je sakrivena duboko pod zemljom. Kad raskopate mravinjak zalijte ga krečom ili pepelom.

Mravi u kući, kao i ovi u dvorištima nikako ne vole jake i oštre mirise. Na prvom mestu to je peršun, lišće paradajza, origano, lavanda, krastavac, soc od kafe i drugo.

Sredstvo protiv mrava u vrtu može sadržati biljna ulja jer ih ovi insekti ne vole.

Pomešajte 10 l vode, 2 šolje biljnog ulja, malo deterdženta za suđe i sirćeta pa sve dobro smućkajte. Raskopajte mravijak pa prelijte sa ovom smesom. Postupak ponovite nakon nekoliko dana.

Preparata ima mnogo, ali uvek birajte prirodno sredstvo protiv mrava u dvorištu. Evo nekoliko saveta i ideja.

Preparat  protiv mrava od lišća paradajza

Skupite 2 do 3 šake listova paradajza, iseckajte ih što sitnije pa ih stavite u 2 – 3 čaše mlake vode. Pokrite ih pamučnom krpom neka odstoje preko noći. Zatim ih procedite i sipajte u prskalice. Isprskajte čitavu biljku sa rastvorom ali najviše sa donje strane listova jer se tamo najviše nakupljaju vaši. Ovaj prirodni preparat protiv mrava nije otrovan za ljude.

Smeša od koprive

Naberite nekolika biljaka koprive, pa odsecite lišće i što sitnije ih iseckajte. Uzmite manju kantu i u nju ubacite iseckanu biljku a zatim prelijte vodom. Potrebno je samo toliko vode da prekrije listove. Posudu stavite negde u hladovinu i ostavite 1 – 2 dana. Nakon toga procedite, sipajte u prskalicu i nanesite na biljku. Iglice koprive sadrže mravlju kiselinu koja uništava vaši.

Rastvor od biljke pelin

Uberite tridesetak svežih listova biljke pelin i potopite ih u 1 l vode. Ako ne nađete sveže lišće možete koristiti i suve, i to 5 g suvih. Stavite sa strane neka stoji nekoliko dana. Procedite smesu i prskajte zaražene biljke.

Kako se otarasiti mrava pomoću belog luka

Očistite 2 glavice belog luka, izgnječite pa dodajte 2 supene kašike tečnog parafina. Smesa treba odstojati 24 sata nakon čega je procedite i sipajte u pola litre vode. Promešajte pa podajte i 1 kašiku tečnosti za suđe. Ovako dobijen rastvor čuvajte na tamnom i prohladnom mestu.

Kako biste dobili rastvor za prskanje, od dobijene smese odvojite 3 kašike i stavite u pola litre vode. Promućkajte pa prskajte po biljkama.

Ovaj rastvor iako je razblažen sa vodom može ponekad i dalje biti jak. Zbog toga nemojte odmah prskati čitavu biljku. Probajte prvo nekoliko listova pa ako ne žute onda isprskajte sve, a ako žute dodajte još vode.

U ovom preparatu beli luk deluje kao insekticid a deterdžent razara površinski sloj vaši koje će uginuti od dehidratacije.

Preparat od sirćeta i deterdženta

Pripremite posudu u koju ćete sipati 500ml vode i u nju dodati 1 kašiku tečnosti za suđe i 2 kašike sirćeta. Sve dobro izmešajte i prskajte po biljkama. Nakon 8 – 10 sati delovanja smese istuširajte biljku čistom vodom. Proces ponovite posle nekoliko dana.

Ostali saveti i rešenja kako se rešiti mrava

Sva prirodna sredstva koja koristite kako biste se izborili sa mravima su potpuno bezopasna i za vas i za decu. Bilo da su u pitanju mravi u kući, dvorištu, vrtovima, voćnjacima možete biti bez brige.

Kod korišćenja kupovnih insekticida posebnu pažnju obratite na sastav. Toksičnim preparatima ne dolazite ni blizu dece. Neki od tih preparata mogu biti zaista štetni za zdravlje.

Osobe sa disajnim problemima kao što je bronhitis, astma ne smeju biti u blizini tretiranih mesta. Ukoliko je potrebno zatvorite sve potencijalne rupice i pukotine u kući. Redovno usisavajte i brišite podove.

Za kuhinjski deo možete probati i lepljivu traku. Zalepite je tačno u pravcu kretanja mrava. Ogradite mesto gde se nalaze i oni neće više ići na vaš deo.

Kukuruzno brašno se takođe pokazalo kao delotvorno.

Pospite ga po ivicama gde vidite da ima mrava. Oni će ga odneti sa sobom i pojesti. Međutim, ne mogu ga svariti pa će uginuti.

Kao pomoć za mrave u vrtu pomoće vam jedna obična tegla.

Tačno iznad mravinjaka namestite teglu kojoj ste izbušili dno. Ulijte 2 l vrele vode koja će curiti pravo na rov. Na taj način ćete ih uništiti.

Iskustva sa mravima sa domaćeg weba

Imam dvoje male dece koja po čitav dan nešto grickaju po kući. Iako ih učim da nose sa sobom tanjiriće kad jedu, ipak mrvica bude svugde. Kuća se naravno usisava svaki dan jer je to neophodno. Ali i pored toga primetila sam u jednom ćošku omanju gomilicu hrane i pomislila kako su opet izmislili neku svoju igru. Kad sam prišla videla sam da su to mravi naneli ostatke hrane. Proverila sam sve ćoškove po sobama i odahnula jer se nisu proširili.

Zbog dece nisam koristila ništa agresivno od preparata već samo domaće pripravke. Meni je sirće sa limunovim sokom odmah pomoglo. Pokazalo se kao odlično pirodno sredstvo kada su u pitanju mravi u kući. Kako sam isprskala nastanjeno mesto tako se više nikad nisu pojavili.

Ana, Zrenjanin

 

Sa prvim toplim danima mravi u kući su nam napravili pravu okupaciju. Nalazili smo ih i na zidovima kupatila. Bilo je baš strašno. Sve prostorije smo počeli usisavati svaki dan, obavezno posle ručka jer se tada nakupljalo najviše mrvica. Koristili smo nekoliko stvari za ove dosadne insekte. Prvo smo kremu koristili u kuhinjskom delu i primetno se smanji broj. U ostalim prostorijama smo prskali preparate. Posebno je učinkovit bio onaj sa eteričnim uljima. Spasao nas je.

                    Mila, Novi Sad

 

Živimo u starijoj zgradi u kojoj su se toliko namnožili mravi da je postalo neizdrživo. Dodatni problem je što neki stanari i ne žive u svojim stanovima tokom cele godine. Ti stanovi se i ne održavaju kako treba.

Probali smo sve prirodne preparate i nijedan nije imao neki poseban učinak. Na kraju smo morali ipak zvati stručnu službu koja je izvršila dezinsekciju u čitavoj zgradi. Mravi u stani više nisu naš problem zahvaljujući toj intervenciji.

Sandra, Kikinda

Kupovna sredstva za dezinsekciju koliko su pouzdana

Vrlo je moguće da vas, i pored svih navedenih prirodnih preparata, mravi  u kući toliko okupiraju da ipak morate uzeti neki insekticid.

Raid protiv mrava je skoro svugde dostupan i zaista pomaže. Loša strana je što je toksičan i morate ga držati što dalje od dece. Nakon njegovog korišćenja bar jedan dan držite najmlađe dalje od prostorije.

Sprej protiv mrava košta oko 400 – 500 dinara i može trajati neko kraće vreme. Posle prskanja daje zaštitu od insekata 4 nedelje. Osim mrava, pomaže i kod bubašvaba.

Mađutim kad su navale mrava baš toliko velike da ne pomaže ništa od prirodnih sredstava a insekticida, potrebno je uraditi dezinsekciju. Obavljaju je specijalizovane stručne službe a cena zavisi od veličine objekta.

Iako su tako mali i naizgled bezazleni, mravi u kući mogu napraviti pravi haos i baš nezgodnu situaciju. U borbi protiv ovih insekata uvek prvo birajte sredstva koja možete sami napraviti. Pazite na higijenu i odmah sklanjajte sve mrvice.

Sad kad ste naučili šta je najbolja zaštita od mrava, preporučujemo i naš sledeći tekst o tome koja je to najbolja zaštita od komaraca.