Koloidno srebro upotreba za lice i doziranje

Koloidno srebro je moćnije od antibiotika, a za to su znali još i stari Egipćani. Naime, srebrni rastvori koriste se već hiljadama godina u istočnjačkoj tradicionalnoj medicini. Oni se mogu upotrebiti kao pomoćna terapija u tretiranju upornih upala i raznih hroničnih stanja koja izazivaju patogeni.

Koloidna srebrna voda je snažan antiseptik, ne dozvoljava mikrobima da razviju otpornost. Veoma je učinkovita i njeno antimikrobno dejstvo je neprikosnoveno.

U nastavku članka saznajte kako se sve koloidno srebro kao lek može upotrebiti, te na koji način se pravilno dozira. 

Plemeniti metal cenjen od davnina

Srebro je, kao plemeniti metal, od davnina bilo na visokoj ceni, a posebno je prepoznata njegova antiseptičnost. Ljudima u prošlosti nije bilo poznato da infekcije izazivaju patogeni – bakterije, virusi, gljivice. Ipak primetili su kako hrana koja se čuva u srebrnim posudama duže odoleva truljenju. Sa druge strane, takva srebrna voda pomaže u zaceljenju rana.

Ova osobina izdvojila je srebro kao idealan materijal za izradu posuda i pribora za jelo. Nažalost, kako to obično biva, njegova preterana upotreba i dugotrajna izloženost ovom metalu sporadično su izazivale argiriju – trovanje srebrom. Ona  se manifestuje trajnom plavosivom prebojenošću kože i sluzokože.

Napomena: za koloidno srebro doziranje je od ključnog značaja. Određivanje dnevne doza zavisi od više faktora: kakva je starosna dob pacijenta, te njegovo ukupno zdravstveno stanje.

Danas se, zahvaljujući dokazanom baktericidnom i antivirusnom dejstvu, ovaj plemeniti metal koristi u medicinske svrhe. Upotrebljava se kao čisto, ali i jonski i koloidni rastvori.  U medicini se koristi za izradu delova raznih vrsta katetera, kao sredstvo za dezinfekciju, ali i u lečenju otvorenih rana.

Takođe, poslednjih godina koloidno srebro za lice je sve popularnije. U prodaju se mnogu naći različiti rastvori namenjeni za nanošenje na kožu, pa čak i za oralnu upotrebu.

koloidno srebro za lice

Srebrni rastvori su toksični u velikim količinama

Budući da je teški metal, srebro je samo po sebi otrovno. Toksične su i njegove soli, koje se mogu javiti u vodenim rastvorima,  odnosno ukoliko se u proizvodnji ne upotrebljava destilovana voda. Stoga, nemojte se olako upustiti u konzumaciju ovih preparata, dok se najpre dobro ne informišete.

Pomenuto hronično trovanje srebrom koje rezultira plavom kožom nije zabeleženo poslednjih pedesetak godina. Međutim, registrovani su slučajevi akutnog trovanja, od koga stradaju rudari i radnici u preradi metala. Teško trovanje ovim metalom blokira enzime, oštećuje ćelijsku strukturu, a može imati i fatalan ishod.

Ovaj plemeniti metal nije toksičan u malim koncentracijama, kao ni u vodenim rastvorima ( jonsko i koloidno srebro). U njima se nalaze izuzetno male količine ovog metala. Ipak povedite računa o pravilnom doziranju i obavezno konsultujte vašeg lekara pre primene preparata.

Oralno uzeta količina srebra do pet mikrograma dnevno po kilogramu telesne mase ne predstavlja nikakvu pretnju po zdravlje odraslog čoveka.

Jonsko i koloidno srebro primena u terapijama

Srebrni rastvori mogu se upotrebiti kao pomoćna terapija u tretiranju upornih infekcija i raznih hroničnih stanja. Njih izazivaju patogeni – bakterije i virusi. Treba znati kako postoje dve vrste rastvora s različitim dejstvom. Jedni se mogu uzimati oralno, dok su drugi  namenjeni za spoljnu upotrebu.

Kakvi su to koloidni rastvori?

Koloidno srebro nije rastvor, već destilovana voda u kojoj su raspršene nanočestice srebra, toliko sitne da ne formiraju talog. Postojane su i u želucu, pa se mogu upotrebljavati i oralno i kao pomoćna terapija u slučaju stomačnih infekcija.

Pomoćna terapija u slučaju infekcija

Jonsko-koloidno srebro može pomoći u slučaju svih hroničnih upala i respiratornih infekcija, te problema sa sinusima. Korisno je kod upalnih bolesti zuba i desni, afti, gljivičnih oboljenja, seboreje, peruti, infekcije kože, čmička i upale oka. Neretko se primenjuje i kod usled otvorenih rana koje teško zarastaju…

Kako se upotrebljava srebrna voda?

Nanosi se sprejom ili kapima, mogu se praviti i obloge, a u slučaju upala usta i ždrela savetuje se ispiranje. Koloidno srebro za lice upotrebljava se preventivno u nezi kože. Koristi se za suzbijanje prekomernog znojenja i kod neprijatnog mirisa nogu.

Koloidni rastvori pretežno se piju ukoliko postoje želudačna i crevna oboljenja. Preventivno se upotrebljavaju za jačanje imunološkog sistema, protiv loše probave i u kurama detoksikacije.

Kako se pravi jonsko srebro

U pitanju je vodeni rastvor u kome se nalaze joni srebra – atomi kojima nedostaje po jedan elektron. Proizvodi se postupkom elektrolize. U probavnom traktu, u prisustvu želudačne kiseline, gradi jedinjenja. Ona nemaju posebno dejstvo na suzbijanje virusa, bakterija i gljivica. Zbog toga se pretežno koristi za spoljnu i nazalnu upotrebu, inhaliranje i ispiranje usta i ždrela.

U narednih par redova saznajte kako možete napraviti ovaj izuzetan preparat kod vaše kuće.

Pola litra destilovane vode zagrejte na 40 stepeni Celzijusa pa sipajte u čistu staklenu ili plastičnu posudu. Dve žice od čistog srebra pričvrstite za posudu tako da su do 2/3 potopljene u vodi. Žice povežite na stujno kolo – jednosmernu struju između 12 V i 4O V, što se možete proizvesti baterijama.

Nakon 15-40 minuta oko jedne od elektroda voda će postati blago mlečno-bela. Proces treba trajati 30-60 minuti voda će se ponovo razbistriti. Isključite struju, a vodu prelijte u tamnu staklenu bocu i čuvajte na tamnom mestu.

Ovako dobijen preparat ima dug rok trajanja i ga možete upotrebiti na različite načine. Isključivo se koristi za spoljnu upotrebu. Naročito je cenjeno jonsko srebro za akne i negu lica.

Doziranje koloidnog srebra u toku dana

Kao što smo u uvodu već i rekli dnevna doza određuje se na osnovu starosti konzumenta i njegovog zdravstvenog stanja.

  • U preventivne svrhe odrasle osobe mogu uzimati po jedna kašiku koloidnog srebra dnevno.
  • Za lečenje bolesti konzumira se puna kašika tri puta tokom dana.
  • Za inhalacije, obloge, ispiranje oka, usta ili ždrela zbog infekcije preporučuju se triput dnevno.

Koloidno srebro u spreju pokazalo se odlično za inhaliranje sinusa i nosa. Naročito je korisno tokom zimskog perioda kada su ove respiratorne infekcije najviše zastupljene.

Ukoliko voće i povrće poprskate rastvorom srebra i ostavite šest minuta, eliminisaćete patogene, poput aflatoksina. Oni nastaju kao produkt metabolizma gljivica na plodovima. Ovaj postupak ne eliminiše pesticide i slične sintetičke toksine iz namirnica.

Nuspojave i neželjena dejstva su retka

Trovanje srebrom ili pojedinim srebrnim rastvorima je prilično retka pojava. Plava prebojenost kože nije zabeležena u poslednjih pola veka u novijoj medicinskoj dokumentaciji.

Isto tako vrlo su retka oštećenja bubrega usled korišćenja pomenutih rastvora. Koloidno srebro nuspojave gotovo i da nema. Ovo važi i za sve druge preparate. Ozbiljnije zdravstvene tegobe su prava retkost.

Jedino na šta nam lekari skreću pažnju je to kako srebrna voda loše utiče na dejstvo antibiotika ukoliko se uzima uporedo. Efikasnost ovih medikamenata biće smanjena, stoga ih nemojte primenjivati zajedno.

Gde se mogu kupiti rastvori od koloidnog srebra

Sve pomenute srebrne rastvore iz teksta lako ćete pronaći u snabdevenijim apotekama u vašem gradu. Za koloidno srebro cena se kreće od 600 rsd pa na više u ambalaži od 500 ml. Ona ponajviše zavisi od samih proizvođača.

Takođe, ako tražite rastvore u spreju koji su namenjeni inhalaciji sinusa, njih je malo teže pronaći. Najtraženiji su preparati za čišćenje lica, koji preventivno deluju na kožu. Sprečavaju nastanak bubuljica, akni i mitisera.

Važno:  ukoliko je naručujete online, dobro se raspitajte o proizvodu. Kupujte je samo od zvaničnih distributera. Do pre koju godinu smatralo se da je srebrna voda prevara, te je ista privukla različite „prodavce magle“. Danas to više nije slučaj, ali ipak budite na oprezu.

Uvek se pre kupovine posavetujte sa farmaceutom iz apoteke ili vašim lekarom. Nadamo se da ste saznali za šta se sve koristi koloidno srebro u lekovite svrhe. Ovom prilikom preporučujemo vam još jedan fenomenalni preparat za negu kože lica – aktivni kiseonik.