Najbolje prirodno sredstvo protiv komaraca

Danas postoje brojna sredstva protiv komaraca na tržištu.  Ovi preparati navodno sprečavaju ujede malih dosadnih insekata. Možete naći na svakom koraku, ali cena im prečestp baš i nije mala.

Većina njih sadrži i hemijske sastojke koji štetno deluju na organizam. Stoga vam predlažemo da isprobate prirodne repelente kako biste se oslobodili ovih malih napasti.

Saznajte takođe šta trebate učiniti ukoliko se neprijatan ujed komarca već dogodio. Sprečite pojavu otoka, kako biste blagovremeno ublažili svrab, crvenilo i bol.

Kada se dogodi ujed komarca alergija je retka 

Ništa tako efikasno ne može uništiti leto i odmor kao dosadni komarci. Naročito ako se nalazite u blizini velike reke, poput nas koji smo u blizini Dunava. Srećom postoje brojne metode kako se zaštititi od komaraca na prirodan način i rado ćemo podeliti naša iskustva.

Naime, kada probode kožu, taj insekt luči pljuvačku u čijem je sastavu protein koji podstiče čovekov imunološki sistem da otpušta histamin. Ova hemijska supstanca izaziva reakciju – cvrenilo kože i svrab. Češanjem se mesto ujeda komarca samo dodatno nadražuje, koža puca i mesto uboda može da se inficira.

Komarci mogu da prenose različite bolesti, poput malarije i denge.

Treba znati da su napadači samo ženke komaraca jer im je za reproduktivni ciklus potrebna krv drugih organizama. Jedna ženka može da izleže čak 400 jaja, a za to joj je dovoljno svega nekoliko kapi vode. Staništa ovih insekata jesu obale reka, bare i močvare. Komarci jaja polažu čak i u tacnicama za cveće ili otpacima u kojima su se zadržale kišne kapi.

prirodno sredstvo protiv komaraca U izuzetno retkim situacijama može se dogoditi da se svrabež kože i crvenilo ne povlače, te da se jave i drugi simptomi poput oticanja ili se javlja povišena temperatura.  Vrlo je moguće da je u pitanju alergija na komarce. Tada se hitno javite vašem lekaru, kako biste sprečili sve moguće komplikacije.

Nije potpuno isključen ni Virus Zapadnog Nila, koji je i te kako opasan.

Ostanite sa nama jer daćemo vam nekoliko odličnih predloga kako da napravite prirodna sredstva protiv komaraca kod vaše kuće. Ona su podjednako delotvorna kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru..

Kako se odbraniti od komaraca aromatičnim biljem

Komarci ne podnose miris bosiljka, pa se preporučuje da se saksija sa tom začinskom biljkom drži na prozoru. S vremena na vreme lišće se poprska vodom kako bi se širila njegova aroma.

Pored bosiljka,  koji je izvanredno prirodno sredstvo protiv komaraca u dvorištu, dosadne insekte mogu rasterati nana, lavanda i ružmarin.

Lavanda poseduje analgetična i antiseptična svojstva, te pored toga što prevenira ujede, ona ublažava već postojeće iritacije i omekšava kožu. Ukoliko vam nije dostupna sveža, eterično ulje lavande utrljano na zglobove, vrat i ruke može pružiti odgovajuću ali, nažalost, kratkoročnu zaštitu od insekata.

Takode, nanesite na kožu nekoliko kapi ulja nevena ili geranijuma ili ih poprskajte po posteljini. Ta ulja možete sipati i u gorionik i pustiti da isparavaju desetak minuta u zatvorenoj prostoriji.

Osim toga, u borbi protiv komaraca može vam pomoći i sledeći rastvor:

Sipati u flašicu sa raspršivačem 40 ml alkohola, 60 ml vode, 15 kapi eteričnog ulja geranij uma. Dodati 10 kapi eteričnog ulja kedra i 10 kapi eteričnog ulja limunske trave. Pre upotrebe, flašicu dobro promućkati. Takođe, u losion ili mleko za telo, koje svakodnevno koristite, dodajte narendanu koru od limuna.

Koje je najbolje prirodno sredstvo protiv komaraca

U studiji američkog Udruženja za borbu protiv komaraca, objavljenoj marta prošle godine, prikazani su neverovatni rezultati istraživanja. Ono je potvrdilo da 32-procentni rastvor ulja limunskog eukaliptusa, veoma efikasno odbija male napasti. Čak i  do tri sata nakon nanošenja na kožu on je delotvoran, nakon čega njegovo dejstvo slabi.

Rastvor i sprej protiv komaraca u kući  možete veoma lako i sami napraviti:

U 50 ml bilo kog biljnog ulja ukapajte 15-20 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa. Nanosite po potrebi, naročito rano ujutru i uvece, kada su komarči najaktivniji.

Druga eterična ulja, kao ona od eukaliptusa ili ulje čajevca, poseduju antibakterijska i antiseptička svojstva. Njih je preporučljivo nanositi direktno na mesto gde se dogodio ujed komarca kako biste odmah ublažili svrab kože. Po nekoliko kapi tih ulja takode možete dodati u pomenut rastvor.

Sem toga, preporučuje se i da:

Pomešate 20 ml kokosovog ulja sa po 5 kapi limunskog eukaliptusa, čajevca, lavande, timijana ili cimeta.  Tu mešavinu po potrebi nanosite na kožu.

Odlično prirodno sredstvo protiv komaraca na otvorenom je jabukovo sirće

Dosadne komarce možete oterati i ukoliko svako jutro popijete čašu tople vode u kojoj ste rastvorili kašiku domaćeg  jabukovog sirćeta. Naime, miris koji se iz tela širi vi nećete osetiti, ali komarci, koji ga ne podnose, i te kako hoće. Zbog toga izbegavaće da vas ugrizu na otvorenom…

Dopuna jun 2017.god.

Napravite efikasan domaći repelent koji tera komarce

Ujed komarca nije samo neprijatnost praćena nesnosnim svrabom ili aiergijskom reakcijom na ubod. Poslednjih godina ove napasti prenosioci su niza bolesti, kaošto su denga i groznica Zapadnog Nila. Ta oboljenja mogu biti fatalna, te se, iako još nisu toliko česta na našem podneblju, od njih treba zaštititi.

Prednost upotrebe domaćih repelenata jeste u tome što ne sadrže jake hemijske supstance. Oni se mogu koristiti svakodnevno, više puta tokom dana, a mogu ih upotrebljavati i deca.

Evo kako se pravi ovo prirodno sredstvo protiv komaraca:

U šolju vode sipati 5-6 kapi ulja nara. Dobro promućkati pa naneti na kožu. S ovim preparatom ne treba preterivati, budući daje ulje nara dosta jako i može iritirati osetljivu kožu.

Dobar efekat ima i uljni repelent od lavande.

U 1 d maslinovog ulja dodati 40 kapi ulja lavande, dobro promućkati pa sipati u staklenu flašicu. Povremeno nanositi na kožu tokom dana.

Šta preduzeti ukoliko se ujed komarca ipak dogodi 

  • Premažite bolno mesto što pre sa domaćim jabukovim sirćetom, ono provereno ublažava svrabež i bol.
  • Na mesto ujeda komarca staviti malo paste za zube, koja će otkloniti neprijatan svrab.
  • Ukoliko na bolno mesto nanesete malo limunovog soka, sprečićete oticanje i svrabež.
  • Pomešajte jednake delove vode sa sodom bikarbonom dok ne dobijete finu pastu. Nju nanesite na bolno mesto i pustite da deluje barem 15 minuta.
  • Može pomoći i mešavina meda, cimeta u prahu i malo tople vode, koju treba naneti direktno na mesto uboda.
  • Na bolno mesto staviti ohlađene čajne  kesice kamilice.

Još jedno prirodno sredstvo koje štiti od uboda

Potrebno:

Prirodno biljno ulje (po vašem izboru),
Šampon,
Sirće s koncentracijom od 9 procenata (nemojte nikako koristiti sintaktičku kiselinu).

Priprema recepta:

Sve navedene elemente dobro promešajte. Dobićete finu belu emulziju. Sa njom sada dobro protrljajte kožu, obavezno pre odlaska od kuće. Zaštitićete se od novih uboda komaraca. Male napasti će se sklanjati od vas kao da ste kakva elementarna nepogoda.

Verujemo da ćete sigurno isprobati poneko prirodno sredstvo protiv komaraca koje smo vam ovom prilikom predložili. Takođe, ukoliko i sami znate kakav koristan recept, napišite ispod u komentarima, rado ćemo postaviti na blogu i našoj FB stranici.