Šta je homocistein u krvi analiza i vrednosti

Sve veći broj stručnjaka smatra da je povišen homocistein u krvi glavni krivac za nastanak bolesti srca i krvnih sudova, te da je mnogo opasniji od holesterola. Kada je reč o pomenutim kardiovaskularnim tegobama, LDL više nije glavni krivac, potisnula ga je ova amino kiselina, kako tvrde kardiolozi širom sveta.

U nastavku članka saznajte šta je i kako nastaje homocistein, u kojoj hrani je zastupljen, te kakva je njegova uloga u organizmu.

Šta je zapravo homocistein

Homocistein je amino-kiselina koja nastaje iz metionina koji se nalazi u mesu, ribi i brojnim mlečnim proizvodima. Da bi se ova reakcija odigrala, neophodni su vitamini iz B grupe. Naročito B12, B6 i nezaobilazna folna kiselina (izuzetno važna trudnicama).

Kakva je uloga cisteina i metionina

Homocistein se u telu pretvara u cistein, preko vitamina B6, koji sprovodi ovu reakciju. On takode može biti recikliran u svoj prethodni oblik metionin, koristeći enzime vitamina B12. On je isto tako važan protein u telu, s brojnim ulogama. Uključen je u način oblikovanja ćelija, održavajući njihovu formu i međusobnu povezanost.

Osim toga homocistein je izvor sulfida i učesnik metabolizma različitih metala, uključujući gvožde, cink i bakar. Takođe, reaguje kao antioksidans.

Ukoliko se ne može konvertovati u cistein ili vratiti u formu metionina, nivo homocisteina  u telu se naglo povećava.

Povišen nivo homocisteina povezan je s pojavom srčanog udara i  šloga. Uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka, ali i veći rizik od Alchajmerove bolesti.

Proverite nivo homocisteina i poboljšajte metilaciju

Svakih nekoliko sekidi u organizmu se odvija oko milijardu reakcija metilacije.  One su od vitalnog značaja za mentalnu i fizičku energiju i zavise od brojnih nutrijenata, uglavnom vitamina iz B kompleksa.

Bez dovoljnih količina adrenalina ili funkcionalnog insulina nivo energije opada. Potencijal za metilaciju se može utvrditi u okviru analize nivoa homocisteina. U slučaju povišenih vrednosti, lekar može da odredi kombinaciju nutrijenata koji obaraju nivo homocisteina.

Jedan od prilično čestih uzroka porasta nivoa homocisteina jeste nedostatak vitamina B12 u organizmu, obično zbog loše apsopcije ovog vitamina. Tako nešto se obično javlja u poznim godinama života.

Koje su normalne vrednosti homocisteina  u krvi

Većina stručnjaka smatra da gornja granica normalne vrednosti homocisteina  iznosi 10 do 12 micromola po litru, čak i 6 ili 20 za osobe starije od 60 godina. Međutim, ima i onih koji tvrde da je svaka vrednost preko 7 micromola po litru itekako problematična.

Zašto su važne analize krvi i kontrole kod lekara

Povišeni nivoi ove aminokiseline povezani su sa moždanim udarom, infarktom i stvaranjem krvnih ugrušaka. Ako se kod nekog javi neki od navedenih zdravstvenih poremećaja, a pritom nisu prisutni rizikofaktori poput pušenja, visokog krvnog pritiska, povišenog nivoa holesterola ili dijabetesa – onda je na doktoru da potraži druge uzroke. U to svakako spada i provera nivoa homocisteina u krvi.

Homocisteinurija je retka, nasledna bolest po kojoj oboleli imaju abnormalno visoke nivoe ove aminokiseline, usled poremećaja metabolizma metionina. Ovo stanje se povezuje s brojnim drugim defektima pri rođenju, što uključuje i anomalije skeletne muskulature.

Kod odojčadi čija porodična istorija beleži dijagnoze homocistinurije preventivna kontrola kod doktora može sprečiti buduće bolesti. One su takođe povezane s ovim metaboličkim defektom.

U slučaju beba i male dece koja imaju očne probleme poput miopije (kratkovidosti), promene u obliku očnog sočiva i anomalije kostiju – takode bi trebalo proveriti koliki je homocistein u krvi.

homocistein vrednosti iznad nivoa

Foto: Pixabay

Koji su mogući simptomi povišenog nivoa homocisteina

Čest je slučaj kad je homocistein povišen, da se ne javljaju nikakvi simptomi.  On utiče na zidove krvnih sudova, povećavajući rizik od ateroskleroze ili sužavanja krvnih sudova. Kao posledica javljaju se moždani i srčani udar.

Postoji veza između njegovog nivoa u telu i veličine samih arterija, koje snabdevaju mozak krvlju. Što je veći njegov nivo, to su karotidne arterije uže.

Rizik od duboke tromboze vena i plućne embolije takođe može biti povezan s povišenim nivoima ove amino-kiseline u telu. Neki naučnici smatraju da postoji veza pogotovo kod starijih ljudi.  Osim toga, Alchajmerova bolest i drugi tipovi demencije češće se mogu sresti kod pacijenata kod kojih su navedene vrednosti povišene.

Kod dece koja imaju uslove za razvoj  genetski nasledne abnormalije homocisteinurije,  ova aminokiselina utiče i na sam metabolički proces njegovog pretvaranja u cistein. Rezultat toga može biti pomeranje sočiva oka, utonuće grudnog koša, te mentalna i fizička zaostalost.

Kakva je situacija sa trudnicama?

Homocistein u trudnoći  najčešće opada. Povišeni nivoi te amino-kiseline mogu biti povezani s abnormalijama u razvoju fetusa i potencijalnim problemima krvnih sudova i placente. Takođe može postojati veza s razvojem eklampsije kod trudnica.

Zašto se povećava homosticein u krvi

Do povećvanja nivoa aminokiseline,  dolazi kada metabolizam cisteina nije u nemogućnosti da prevede metionin u cistein. To se može dogoditi zbog nedostatka vitamina B6, B12 i folne kiseline u ishrani.

Alkohol sam po sebi može izazvati porast ovih vrednosti, jer se kod alkoholičara inače beleži nedostatak vitamina B. Osim toga, genetske abnormalnosti mogu uticati na sposobnost organizma da metaboliše homocistein u cistein. Na taj način dolazi do podizanje nivoa homocisteina u urinu.

Eliminišite višak homocisteina pomoću suplemenata

U slučaju povišenog nivoa homocisteina preporučuje se uzimanje vitamina B6, B12 i i dragocene folne kiseline. Efekti vitaminske terapije mogu se pratiti rutinskim, planiranim analizama krvne slike. Kod nekih obolelih izostaje pozitivna reakcija na vitaminsku suplemlmentaciju i smatraju se otpornima na piridoksin.

Budući da homocistein u ljudskom organizmu nastaje iz amino-kiseline metionin, koju unosimo hranom, savetuje se izbegavanje namirnica koje je sadrže u većem procentu. U njih spadaju: meso, mleko i mlečni proizvodi, riba i žumance.

Većina stručnjaka razmatra opasnosti od njegovih povišenih vrednosti, ali i nizak nivo aminokiseline je takođe problematičan. On može pospešiti oksidativni stres, ograničiti sposobnost organizma da izađe na kraj s pojedinim vrstama toksina. Uz sve navedeno visok homocistein u krvi može izazvati povišenu produkciju amonijaka, hidrogen-sulfida i potencijalno neurotoksičnih sulfata.

Pomoć u vidu suplemenata

Preporučuju se: folna kiselina, vitamin B6, vitamin B 12, vitamin B2 i  nezaobilazni cink. Od nedavno se u prodaji pojavio i homocistein regulator, koji možete koristiti tek nakon konsultacija sa lekarom.  Dozira se  jednom dnevno po pola kašičice, razmućene u čaši vode.

Kako sniziti homocistein u krvi ishranom

Najbolja pomoć iz prirode

Visok nivo homocisteina mogu sniziti sledeće zdrave namirnice:

Jedite manje masnog mesa a više ribe i povrća

Jedite najviše četiri porcije posnog mesa nedeljno, a ribe (nikako pržene) najmanje tri puta. Osim toga. stručnjaci savetuju i što češće konzumiranje tofua, tempeha, mahunarki, humusa – bar pet puta nedeljno.

Uzimajte što više zeleniša

Sveže povrće i voće treba jesti bar dva puta dnevno. Povrće bi trebalo da čini najmanje polovinu obroka. Takođe konzumirajte dosta tečnosti tokom dana, najmanje dve litre.

Ne zaboravite beli luk

Dovoljno je pojesti čen belog luka svakog dana, a ako ne možete da podnesete njegov miris ili ukus – uzimajte suplemente koji ga sadrže.

Redukujte kofeinske napitke i alkohol

Nemojte piti više od jedne šolje crne kafe ili dve šolje crnog ili zelenog čaja dnevno. Zamenite ih blagim biljnim čajevima.

lzbegavajte alkoholna pića

Ograničite unos alkohola na čašu piva ili decilitar vina dnevno, jer je sve preko toga – previše. Najbolja praksa je da ga uopšte i ne konzumirate.

lzbegavajte stresne situacije

Ako ste svakodnevno izloženi stresu bilo na poslu ili u kući, što pre se posvetite nekim vidovima psihofizičke relaksacije. To  su šetnja u prirodi, plivanje, joga, meditacija.

Ostavite cigarete pod hitno

Da bi se homocistein u krvi doveo na normalne vrednosti, najvažnije je da cigarete bacite već danas. Ne pravite nikakve kompromise oko toga „još ova kutija i slično“, donesite čvrstu odluku i rešite ih se jednom za svagda.

Uzimajte suplemente i dodatke ishrani

Ukoliko ne unosite dovoljno vitamina (naročito B-grupe) i minerala, uzimajte dodatke ishrani. Za održavanje normalnih vrednosti homocisteina u krvi potrebno je oko 20 mg vitamina B6. 200 mcg folne kiseline i 10 mcg vitamina B 12.

IZVORI:

https://www.medicinenet.com/homocysteine/

https://www.webmd.com/heart-disease/guide/homocysteine-risk

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18709886

https://www.healthline.com/health/homocysteine-levels